Το καλοκαίρι του 2013 (2/8/13-11/10/13) η Κομισιόν ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για το ρόλο των οικογενειακών γεωργικών εκμεταλλεύσεων καλώντας για συμμετοχή όλους τους ευρωπαίους πολίτες, τις δημόσιες αρχές και τους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενδιαφέρονται για το θέμα της οικογενειακής γεωργίας. Πρωταρχικός σκοπός της κίνησης αυτής ήταν να συγκεντρωθούν γνώμες που θα λαμβάνονταν υπόψη στη σύσκεψη με τίτλο: “Οικογενειακή γεωργία: Ένας διάλογος για μια πιο ανθεκτική και βιώσιμη γεωργία στην Ευρώπη και στον κόσμο”, που είχε προγραμματισθεί για τις 29 Νοεμβρίου 2013 με αφορμή τη διακήρυξη του ΟΗΕ ότι το 2014 θα είναι Διεθνές Έτος Οικογενειακής Γεωργίας.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ο Επίτροπος Γεωργίας Ντατσιάν Τσιόλος χαιρετίζοντας την επίσημη ανακοίνωση από τον ΟΗΕ του Διεθνούς Έτους Οικογενειακής Γεωργίας υπογράμμισε: “...Οι οικογενειακές γεωργικές εκμεταλλεύσεις είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίστηκε η κοινή γεωργική πολιτική της Ευρώπης. Συνεχίζουν να παραμένουν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής γεωργίας ως ισχυρές γεννήτριες της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης, της δυναμικής και βιώσιμων αγροτικών οικονομιών. Πάνω από το 95 % των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ είναι οικογενειακές οι οποίες με την ποικιλομορφία τους και την ταυτόχρονη παραγωγή ιδιωτικών και δημόσιων αγαθών εξασφαλίζουν βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, αλλά και δημιουργία θέσεων απασχόλησης, διατηρούν τον αγροτικό τρόπο ζωής και τις κοινότητες, τους φυσικούς πόρους και την βιοποικιλότητα. Η ΕΕ μέσω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα συμβάλει στην προώθηση, την ανάπτυξη και την ενίσχυση της βιώσιμης και ανταγωνιστικής γεωργίας. Χαιρετίζω θερμά τη δρομολόγηση του Διεθνούς Έτους της Οικογενειακής Γεωργίας 2014 του ΟΗΕ και το στόχο του να προωθήσει και να ενισχύσει αυτό το κοινωνικά πολύτιμο, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο μοντέλο”.
Η έναρξη του Διεθνούς Έτους Οικογενειακής Γεωργίας πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη όπου παρέστησαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, πρέσβεις, υπουργοί των κυβερνήσεων των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών και ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών, που θα χρησίμευαν ως ειδικοί πρεσβευτές για το έτος Οικογενειακής Γεωργίας. Στην εκδήλωση τονίσθηκε η επιθυμία του ΟΗΕ για την ανάδειξη των τεράστιων δυνατοτήτων της οικογενειακής γεωργίας στην εξάλειψη της πείνας και στη διατήρηση των φυσικών πόρων. Ο Γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), Ζοζέ Γκραζιάνο Ντα Σίλβα, στα πλαίσια της ομιλίας του τόνισε το τεράστιο παραγωγικό δυναμικό της οικογενειακής γεωργίας λέγοντας “...το έτος Οικογενειακής Γεωργίας θα προωθήσει την ευρεία συζήτηση και τη συνεργασία σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και κατανόησης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι μικροκαλλιεργητές και θα βοηθήσει στον εντοπισμό αποτελεσματικότερων τρόπων για να υποστηρίξουν τις οικογενειακές αγροτικές εκμεταλλεύσεις”.
Στο πλαίσιο αυτό οι ευρωπαίοι γεωργοί και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί (Copa-Cogeca) με διακήρυξή τους στις 22 Νοεμβρίου 2013 τόνισαν τον καθοριστικό ρόλο των οικογενειακών γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην εξασφάλιση καλής ποιότητας τροφίμων για τους ευρωπαίους καταναλωτές, την ανάπτυξη και την απασχόληση στις αγροτικέςπεριοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των αγροτικών οικονομιών. Στη διακήρυξη αυτή περιγράφηκαν τα βασικά μέτρα που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί ότι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις θα έχουν ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μέλλον και τονίσθηκε ότι η στήριξη της οικογενειακής γεωργίας είναι σημαντικότερη από ποτέ σε έναν κόσμο αυξανόμενης αβεβαιότητας, λόγω της αστάθειας της αγοράς και της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης τροφίμων. Η Copa - Cogeca κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Κομισιόν να διασφαλίσουν ότι οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις θα έχουν ένα ανταγωνιστικό μέλλον και ποιότητα της ζωής συγκρίσιμη με άλλους τομείς που οι νέοι θέλουν να αποτελούν μέρος τους. Σε μια παράγραφο της διακήρυξης αναφέρεται: “....οι αθέμιτες και καταχρηστικές πρακτικές στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων θα αντιμετωπιστούν έτσι ώστε οι αγρότες να έχουν καλύτερες ευκαιρίες για τη δημιουργία εσόδων από την αγορά”.
Τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, πάνω από 500 εκατ. οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, οι οποίες ορίζονται ως αγροκτήματα που βασίζονται κυρίως σε μέλη της οικογένειας για την εργασία, τη διαχείριση και την παραγωγή των τροφίμων, τροφοδοτούν δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις αντιπροσωπεύουν έως και το 80% του συνόλου των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος από τα 25 εκατ. άτομα που απασχολούνται στον γεωργικό τομέα της ΕΕ, και των πάνω από 400 δισ. ευρώ της ετήσιας παραγωγής αξίας της ΕΕ των 28 κρατών μελών. Πρόκειται για μια βασική κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές της ΕΕ. Στην Ευρώπη, τα οικογενειακά αγροκτήματα συχνά έχουν ιστορία πολλών γενεών, παρέχοντας ένα ευρύ και ποικίλο φάσμα καλής ποιότητας τροφίμων, που παράγονται με βιώσιμο τρόπο ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των 500 εκατομμυρίων καταναλωτών της ΕΕ, παράλληλα με τη φροντίδα για το περιβάλλον.
Στη χώρα μας λόγω έλλειψης εθνικής στρατηγικής η αγροτική οικονομία άρχισε να καταστρέφεται τα προηγούμενα χρόνια μέσω της αγρανάπαυσης, των αθρόων εισροών επιδοτήσεων για μη παραγωγή και τη στήριξη της ποσότητας στην παραγωγή σε βάρος της ποιότητας, με τελικό αποτέλεσμα αυτά που βιώνουμε σήμερα. Σα να μη φθάνει αυτό, οι φωστήρες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επιμένουν σ΄αυτό το λάθος με σπασμωδικές κινήσεις και ανακόλουθες πολιτικές.
Από τα παρακάτω γίνεται αντιληπτό τι εννοούμε.
Κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου των υπουργών γεωργίας της ΕΕ που οργάνωσε 8-10 Σεπτεμβρίου 2013 η Λιθουανή Προεδρία στο Vilnius με θέμα: “Οι προοπτικές της οικογενειακής γεωργίας στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης” ο έλληνας τ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χαρακτήρισε τη στήριξη των μικρών οικογενειακών εκμεταλλεύσεων, ως τον «θεμέλιο λίθο» της Ευρωπαϊκής γεωργίας. Ο ίδιος υποστήριξε πως: “..Η οικογενειακή γεωργία είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Οφείλουμε να στηρίξουμε τις μικρές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, που είναι ο θεμέλιος λίθος της Ευρωπαϊκής γεωργίας, ο σύνδεσμος ανάμεσα στην πρωτογενή παραγωγή με την κοινωνία, με την απασχόληση και τη συγκράτηση των νέων σε μια ζωντανή ύπαιθρο, με τον διατροφικό και πολιτιστικό μας πλούτο, με την οικονομική ανάπτυξη, με την προστασία του περιβάλλοντος και της πολύτιμης βιοποικιλότητας, την προσαρμογή και αντιμετώπιση στις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές. Οι καταναλωτές στρέφονται διαρκώς περισσότερο σε ποιοτικά και αναγνωρίσιμα προιόντα, με υψηλή διατροφική αξία, που παράγονται με τρόπο φιλικό προς την κοινωνία και το περιβάλλον, πράγμα που συνάδει με τα χαρακτηριστικά και αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της οικογενειακής γεωργίας. Χρειάζονται όμως συνέργειες ώστε να αλληλοσυμπληρώνεται η γνώση και να εξασφαλίζεται ρευστότητα και έξυπνη διείσδυση στις αγορές, ενδυναμώνοντας τη θέση των παραγωγών στην αγροδιατροφική αλυσίδα, προς όφελος των ίδιων και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας μας.Το Υπουργείο μας με μια σειρά δράσεων υποστηρίζει τις προσπάθειες αυτές όπως και τα παρακάτω βήματα της άμεσης διάθεσης των προϊόντων τους (π.χ. Αγορές Παραγωγών, Βραχείες Αλυσίδες Αγοράς, Σχέδια Βελτίωσης, Θεσμοφόρια κ.α), ενώ οριστικοποιούνται δράσεις όπως ο Θεσμός της Οικοτεχνίας, των Μικροπιστώσεων (Microfinance κλπ.). Δεσμευτήκαμε στην ΕΕ να υποστηρίξουμε τη Νομοθετική Πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της Οικογενειακής Γεωργίας και θα συμμετάσχω προσωπικά με παρέμβαση στην εκδήλωση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, στις Βρυξέλλες...”, κατέληξε.
Λίγους μήνες αργότερα το Υπουργείο Ανάπτυξης με τον νόμο 4264/14 θέτει εσπευσμένα εκτός υπαίθριου εμπορίου τους αγρότες!
Ο νόμος αυτός είχε τεθεί σε διαβούλευση για εννέα ημέρες και εντός των ημερών του Πάσχα! Η διαβούλευση αναρτήθηκε τη Μ. Δευτέρα 14 Απριλίου και είχε καταληκτική ημερομηνία την Τρίτη του Πάσχα 22 Απριλίου. Ξαφνικά το Υπουργείο Ανάπτυξης πληροφόρησε τους ενδιαφερομένους ότι λόγω άμεσης κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή η διαβούλευση κλείνει στις 16-4-2014 και ώρα 14:00.
Τελικά ο νόμος ψηφίσθηκε (Ν. 4264/2014, ΦΕΚ 118Α) με τίτλο "Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος και άλλες διατάξεις".
Τα κύρια σημεία του νόμου είναι τα εξής:
- Kαταργεί το Π.Δ. 254/2005 με το οποίο δινόταν το δικαίωμα στους αγρότες να αποκτήσουν άδεια υπαίθριου εμπορίου για πώληση των δικών τους προϊόντων.
- Βάζει φρένο στην πλανόδια εμπορική δραστηριότητα των παραγωγών, εμποδίζοντάς τους να πουλήσουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους σε πόλεις πάνω από 3.000 κατοίκους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλα τα άρθρα σχετικά με την άδεια στάσιμου ή πλανόδιου υπαίθριου εμπορίου, έχει παραλειφθεί η λέξη «παραγωγός». Όλοι οι παραγωγοί εξομοιώνονται με τους πωλητές, δηλαδή με εκείνους που μπορεί να μην παράγουν τίποτα.
- Στα φυσικά πρόσωπα που δικαιούνται να αποκτήσουν άδεια για υπαίθριο εμπόριο (πλανόδιο ή στάσιμο) δεν περιλαμβάνονται οι αγρότες!
Oυσιαστικά, οι αγρότες από δω και στο εξής παύουν να έχουν το δικαίωμα να πουλάνε τα δικά τους προϊόντα απευθείας στον καταναλωτή με άδειες υπαίθριου εμπορίου!
Σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών εμπορίου, τα τελευταία χρόνια, λόγω και της οικονομικής κρίσης, εκατοντάδες παραγωγοί είχαν βρει διέξοδο στο υπαίθριο εμπόριο και η έκδοση των σχετικών αδειών είχε σημειώσει κατακόρυφη άνοδο. Είναι σίγουρο ότι κανένας παραγωγός δεν μπορεί να διακινήσει το σύνολο της παραγωγής του μέσα από το υπαίθριο εμπόριο. Όμως είναι εξίσου σίγουρο ότι ο τζίρος που πραγματοποιούσε μέσα από αυτό του έδινε μια βαθιά οικονομική ανάσα. Με το νέο νόμο το Υπουργείο Ανάπτυξης στερεί αυτή τη δυνατότητα.
Η μελέτη του νόμου μάλλον οδηγεί σε συμπεράσματα που ενισχύουν την άποψη για:
- Πίεση των κυβερνώντων προς τους παραγωγούς για στροφή αυτών στη χονδρική πώληση των προϊόντων τους. Αν αυτός είναι ο στόχος τότε είναι προς λάθος κατεύθυνση διότι ο τρόπος που διενεργείται το χονδρεμπόριο στη χώρα μας (τιμές παραγωγών, τρόπος πληρωμής, χρόνος πιθανής πληρωμής) καθιστά απολύτως μη βιώσιμη μια μέση αγροτική εκμετάλλευση. Αυτό θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη της αγροτικής γης από το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών της χώρας αφού ο μικρός κλήρος που χαρακτηρίζει το συντριπτικό ποσοστό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων τις καθιστά μη βιώσιμες.
- Είσοδο των τραπεζών (αυτή της στιγμή της διαδόχου της Αγροτικής) μέσω της “συμβολαιογραφικής γεωργίας” στο λιανικό εμπόριο. Αυτό προκύπτει και από την ανακοίνωση του αναπληρωτού διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, στο πλαίσιο του 3ου συνεδρίου Αγροτεχνολογίας, ο οποίος ανέφερε: ”.. Η συμβολαιακή γεωργία, μέσα στο 2014 θα επεκταθεί στο λιανεμπόριο καθώς η συμβολαιακή τραπεζική μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο χρηματοδότησης αλλά και διαχείρισης του ρίσκου και σε άλλους τομείς της οικονομίας.....ήδη η τράπεζα βρίσκεται σε επαφές με τις πέντε μεγάλες αλυσίδες λιανικής που διατηρούν τμήματα νωπών αγροτικών προϊόντων……”.
- Eνίσχυση των αλυσίδων supermarkets στη διανομή. Όπως τόνισε στο ίδιο συνέδριο Αγροτεχνολογίας η υπεύθυνη ποιότητας μεγάλης αλυσίδας super markets: “...Δυνατά έχουν μπει οι μεγάλες αλυσίδες supermarkets στην ευαίσθητη αγορά των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, παίρνοντας από την πίτα των 2,5 δισ. ευρώ των ετησίων πωλήσεων, περίπου τα 550 εκατ.ευρώ με αυξητικές τάσεις. Αυτή η διείσδυση, απαιτεί ιδιαίτερη έμφαση στα agro-logistics, κάτι που άλλωστε επιβάλλεται από τα μεγάλα μεγέθη των «μεγάλων» της αγοράς. Tο 2013 από την εταιρεία διακινήθηκαν 5 εκατ. κιβώτια ενώ καθημερινά εφοδιάζονται 850 σημεία πωλήσεων σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τις τάσεις της αγοράς, το μερίδιο των super markets θα συνεχίσει να αυξάνεται, οι λαϊκές αγορές θα παραμείνουν το κύριο κανάλι διανομής των νωπών φρούτων και λαχανικών, ενώ το κομμάτι που χάνει μερίδια είναι αυτό των παραδοσιακών μανάβικων”.
Aυτό το “αναπτυξιακό” μοντέλο της αγροτικής οικονομίας ακολουθούν οι ατσίδες των αρμόδιων υπουργείων μας!
Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, ας δούμε παρακάτω τον δρόμο που ακολουθούν οι “βελανιδοφάγοι” εταίροι μας στην Ευρώπη.
Στο Βέλγιο λειτουργούν αγροκτήματα τα οποία μπορούν να διαθέσουν “εντός τους” τα παραγόμενα προιόντα με ένα πολύ πρωτότυπο τρόπο. Μπορεί ο επισκέπτης να επισκεφθεί το αγρόκτημα, να περιηγηθεί σε αυτό και σε ειδικά καλαθάκια που του δίνουν κατά την είσοδο να προσθέσει ότι προιόν θέλει (απαγορεύεται να τρώει κατά την περιήγηση) και κατά την έξοδό του τα προιόντα ζυγίζονται και πληρώνονται.
Δεν ισχύει καμία απολύτως απαγόρευση άμεσης διάθεσης των αγροτικών προιόντων από τους παραγωγούς, αντιθέτως ενθαρρύνεται ο θεσμός διότι εκτός της ενίσχυσης του παραγωγικού ιστού και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, αποτελεί και μέσο ανάπτυξης οικολογικής συνείδησης των επισκεπτών, ιδιαίτερα των παιδιών που τα επισκέπτονται μαζί με τους γονείς τους (http://www.mariesgarden.be/en/)
Στη Γαλλία τα πράγματα είναι πιο οργανωμένα με καθιέρωση του θεσμού του vente directe, το γαλλικό μοντέλο απευθείας πώλησης κτηνοτροφικών & αγροτικών προϊόντων.
Τα κτηνοτροφικά ή αγροτικά προιόντα πωλούνται απ’ευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή, στο χώρο παραγωγής, δηλ. στο στάβλο ή στο αγρόκτημα του παραγωγού.
Υπάρχει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που καλύπτει αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα την οποία μπορεί να ασκήσει ένας παραγωγός ή μια ένωση παραγωγών. Εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία, συμμετέχουν περισσότεροι από 120 χιλιάδες γεωργοί και κτηνοτρόφοι στους οποίους έχει χορηγηθεί άδεια, η επιχείρηση δεν κατατάσσεται στην κατηγορία του εμπορίου και χαίρει ιδιαίτερα ευνοικής φορολογικής μεταχείρισης. Οι επιχειρήσεις δεν φορολογούνται ως εμπορικές αλλά έχουν ειδικές φορολογικές ελαφρύνσεις. Π.χ. αν ο παραγωγός έχει συνολικό ετήσιο εισόδημα το οποίο δεν ξεπερνάει τα 76.300 ευρώ, θεωρείται αφορολόγητο το 71% του εισοδήματός του και το υπόλοιπο φορολογείται με την κατώτερη φορολογική κλίμακα.
Ο σχετικός νόμος έχει καθορίσει σαφές πλαίσιο λειτουργίας όπως: Η άδεια για μια τέτοια επιχείρηση δίνεται υπό τον όρο να πληρούνται οι εξής 5 προϋποθέσεις:
-Τα προς πώληση προϊόντα να προέρχονται αποκλειστικά από την παραγωγή της συγκεκριμένης αγροτοκτηνοτροφικής επιχείρησης. Ο παραγωγός δεν επιτρέπεται να πουλάει προϊόντα τα οποία έχουν παράγει άλλες επιχειρήσεις, ούτε καν γειτονικές.
- Δεν επιτρέπεται να γίνεται βιομηχανική μεταποίηση των προϊόντων που παράγονται και στη συνέχεια μετά την μεταποίησή τους να πωλούνται. Επιτρέπεται κατεργασία η οποία μπορεί να γίνει από τον ίδιο τον παραγωγό. Π.χ. ένας κτηνοτρόφος μπορεί να πουλάει τυρί το οποίο έχει φτιάξει ο ίδιος.
- Ως πωλητές στην επιχείρηση μπορεί να δουλεύουν ο παραγωγός ή η γυναίκα του. Απαγορεύεται το ρόλο αυτό να αναλαμβάνει οποιοσδήποτε άλλος ο οποίος να δουλεύει στην επιχείρηση ως έμμισθος υπάλληλος. Αυτό δείχνει ότι το γαλλικό κράτος θέλει να περιορίσει το δικαίωμα στους μικρούς παραγωγούς διαθέτοντας τα προιόντα τους σε καλλίτερες τιμές και αποφεύγοντας τον έμπορο.
- Το μέρος έκθεσης-πώλησης των προιόντων πρέπει να βρίσκεται εντός του αγροκτήματος.
- Δεν επιτρέπεται να γίνεται διαφήμιση της επιχείρησης. Επιτρέπεται να υπάρχει επιγραφή σε γειτονικό δρόμο, η οποία να φέρει την ονομασία του αγροκτήματος, την ένδειξη ότι γίνεται άμεση πώληση (vente directe) και να υποδεικνύει την τοποθεσία του μέρους. Επιπλέον, επιτρέπεται να κυκλοφορεί χέρι-χέρι ένα μικρό ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο να αναφέρει τα προϊόντα, τις τιμές τους και τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης.
Επιπλέον, το αρμόδιο υπουργείο έχει εκδώσει σχετικό εγχειρίδιο με σαφείς και πρακτικά εφαρμόσιμους “κανόνες καλής λειτουργίας” που πρέπει να εφαρμόζονται από την παραγωγή μέχρι τη διάθεση των προιόντων. Για την ορθή τήρηση των κανόνων, υπάρχει ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους ενδιαφερομένους. Παρέκκλιση από τους κανόνες οδηγεί στην αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.
Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση των καταναλωτών σε αυτό το σύστημα διάθεσης των προιόντων και οι πελάτες είναι “συνειδητοποιημένοι” κάτοικοι γειτονικών αστικών περιοχών που ενδιαφέρονται για ποιοτικά προιόντα (κυρίως βιολογικής καλλιέργειας) που διατίθενται σε ανταγωνιστικές τιμές (συνήθως κατώτερες των super markets), αποφεύγοντας έτσι την επιβάρυνση από το κέρδος των μεσαζόντων.
H φιλοσοφία του παραπάνω τρόπου διάθεσης των προιόντων αντανακλά τη διάθεση του Γαλλικού κράτους για :
- Eναρμόνιση με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ για τόνωση των οικογενειακών αγροτικών επιχειρήσεων.
- Τόνωση του θεσμού άμεσης πώλησης (επιχειρήσεων και πελατών) με ταυτόχρονη αύξηση επιπέδου υγιεινής των προιόντων.
- Στήριξη των μικρών, οικογενειακού τύπου, γεωργικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων, οι οποίες μπορούν να διαθέτουν με τον τρόπο αυτό τα προϊόντα τους, σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που θα τους προσέφερε ένας έμπορος.
- Τόνωση του ανταγωνισμού και αποφυγή δημιουργίας μονοπωλίων ή ολιγοπωλίων στο εμπόριο τροφίμων, μέσω σημαντικής αύξησης του αριθμού αυτού του τύπου επιχειρήσεων.
Αυτά στη Γαλλία….ενώ στη χώρα μας και σύμφωνα με το Άρθρο 22, Παράγραφος 1 του Νόμου 4264/ 2014 που φέρει και τις υπογραφές των Στουρνάρα, Χατζιδάκη και Τσαυτάρη, μπορείς να αποκτήσεις άδεια υπαίθριου στάσιμου ή πλανόδιου εμπορίου αν είσαι φυσικό πρόσωπο, άνεργος και δεν κατέχεις ο ίδιος/α, ο/η συζυγός σου ή τα τέκνα σου άλλη διοικητική άδεια άσκησης βιοποριστικού επαγγέλματος.
Χαίρεσαι και λές “τι ωραία…θα γίνω πωλητής αγροτικών προιόντων…” . Aμ δε.. έπαιξες και έχασες! Αν δεν είσαι ανάπηρος με ποσοστό 50%, τυφλός, τρίτεκνος ή πολύτεκνος, ανάπηρος ή θύμα ειρηνικής περιόδου, γονέας ανήλικων τέκνων με αναπηρία, ομογενής Βορειοηπειρώτης ή παλιννοστήσας, έλληνας Ρομά ή απεξαρτημένο ή υπό απεξάρτηση από εξαρτησιογόνες ουσίες άτομο, ξέχνα την άδεια υπαίθριου στάσιμου ή πλανόδιου εμπορίου!
Τι σημασία έχει αν το 2014 είναι Διεθνές Έτος Οικογενειακής Γεωργίας!
Tι σημασία έχει αν η Ευρώπη ακολουθεί άλλο δρόμο!
Τι σημασία έχει αν έχεις ένα μικρό χωραφάκι ή μια μικρή κτηνοτροφική μονάδα και αγωνίζεσαι να ενισχύσεις το πενιχρό σου εισόδημα διαθέτοντας μέρος της παραγωγής σου σε έναν πάγκο που έχεις στήσει μέσα στο χωράφι σου; Ξέχνα το…αν είσαι παραγωγός αγροτικών και κτηνοτροφικών προιόντων!
Ελλάς το μεγαλείο σου με τους ανάπηρους που μας κυβερνούν!
Βιβλιογραφία
1. http://ec.europa.eu/agriculture/events/family-farming-conference-2013_en.ht
2. http://www.fao.org/family-farming-2014/en/
3. http://brusselsdiplomatic.com/2013/11/22/family-farming-a-key-issue-for-copa-cogeca/
5. http://www.prosvasis.com/gr/publica/?p=6928
6. http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=183817
7. http://www.mariesgarden.be/en/
8. http://www.laterre.fr (Roucous D (2009). Réglementation: La vente directe à la ferme).
9. http://www.decroissance.info/Achetez-inteligent-Achetez
10. http://www.laterre.fr/article.php3?id_article=543&var_recherche=vente+directe