Καλησπέρα κε Λεβή
Αναφέρετε ….
“ .Οπότε θα πρέπεi κάθε φορά που πεθαίνει ένας άνθρωπος,οι οικείοι του να τρέχουν σε συμβολαιογράφους να κάνουν αποδοχή κληρονομιάς-πρός μεγάλην χαράν αυτών τών συμβολαιογράφων,που θα εισπράττουν τα "συμβολαιογραφιάτικα".Ενας τέτοιος νόμος ευκολότατα θα μπορούσε να ερμηνευτεί απ'΄την κοινή γνώμη ώς "ένα ακόμη δωράκι πρός την συντεχνία τών συμβολαιογράφων". ”
Μήπως κε Λεβή προτού στρέψουμε τα βέλη μας προς οποιαδήποτε “ συντεχνία “ όπως την αναφέρετε , ίσως θα ήταν καλύτερα να τα ρίξουμε απέναντι σε όσες κυβερνήσεις δεν θέλησαν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος και να καταργήσουν προνόμια , αυθαιρεσίες συγκεκριμένων ομάδων ;;;;Κατι το οποίο θεωρώ πως το υγιώς σκεπτόμενο κομμάτι οποιασδήποτε συντεχνίας , θα το επιθυμούσε ....
Τα συμβολαιογραφικά έξοδα για την αποδοχή κληρονομιάς παρόλαυτά , δεν αποτελούν για μένα αντικίνητρο στο να μην εφαρμοστεί κάτι , το οποίο θα είχε σημαντικά οφέλη για την ακριβή περιουσιακή εικόνα των φορολογουμένων , και την προσπάθεια εξάλειψης του μαύρου χρήματος , με όλη αυτή την υφιστάμενη έλλειψη διαφάνειας …Αναφορικά με το ποιος θα βγαλει τις αξίες , τις τιμες και τα αφορολόγητα , αυτό ναι ασφαλώς θα αποφασιζόταν από το Υπουργείο Οικονομικών [όπως έχει γίνει και με τα Ακίνητα
Στη συνέχεια αναφέρετε …..
“ γ)Αν δέν κάνω λάθος,όποιος αγοράζει ένα ακίνητο καταβάλλει και αυτός φόρο μεταβιβάσεως (πέραν αυτού που καταβάλλει ο πωλητής),επίσης δέ καταβάλλει και ΦΠΑ.Οπότε το κράτος λαμβάνει τα σχετικά έσοδα και επομένως το πόθεν έσχον οι συναλλασσόμενοι τα χρήματα τών φόρων αυτών δέν το πολυνοιάζει.”
Φόρο Μεταβίβασης πληρώνει μόνο ο αγοραστής
~ Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτου : (ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ)
1. Ο φόρος υπολογίζεται επί του ποσού που αναγράφεται στο συμβόλαιο (αντικειμενική αξία) .
2. Οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου είναι 9% για ποσόν μέχρι 14.674 ευρώ και 11% για το υπόλοιπο ποσόν άνω των 14.674 ευρώ ( και μάλιστα προχθές άκουσα πως συζητιέται η μείωση του Φόρου )
3. Για τα εκτός σχεδίου ακίνητα , καθώς και για τις περιοχές όπου δεν έχει συσταθεί Πυροσβεστική Υπηρεσία , οι αντίστοιχοι συντελεστές είναι 7% και 9%
4. Επί του φόρου που θα προκύψει , επιβάλλεται ένα πρόσθετο τέλος 3% υπέρ του Δήμου ή Κοινότητας , που ανήκει το ακίνητο . Ο φόρος Μεταβίβασης στις αγοραπωλησίες εξοφλείται πάντοτε εφάπαξ πριν την υπογραφή του Συμβολαίου . Μόνο σε περίπτωση Γονικής παροχής Δωρεάς ή Κληρονομιάς , ο Φόρος μπορεί να καταβληθεί τμηματικά .
Και ΦΠΑ , πληρώνεται μόνο , για την αμοιβή των Δικηγόρων , Συμβολαιογράφων και Μεσιτών ( όπως αγοράζεις ένα αγαθό ή υπηρεσία που συμπεριλαμβάνει και το Φ.Π.Α
Τωρα το αν ο Φ.Π.Α μας που ειναι σημερα 23% είναι ενα τεράστιο ποσοστο εδω ναι
εχω κι εγώ τις αντιρρήσεις μου .
Επίσης Φόρο Μεταβίβασης δεν πληρώνουν όλοι αλλά υπάρχουν και απαλλαγές
Δικαιούμενοι απαλλαγής του φόρου μεταβίβασης :
1. Όσοι αποκτούν πρώτη κατοικία , εφόσον στο έντυπο Ε-9 της φορολογικής τους δήλωσης δεν φαίνονται στο όνομά τους ή στη σύζυγο ή στα τέκνα τους ακίνητα που να πληρούν τις στεγαστικές τους ανάγκες . Οι στεγαστικές ανάγκες υπολογίζονται σε 35m2 για τον άγαμο , 70m2 για το έγγαμο ζευγάρι και από 15m2 για κάθε παιδί .
2. Όσοι δηλώνουν στο Ε-9 ακίνητα , τα οποία έχουν κατά ψιλή μόνο κυριότητα ή ακίνητα , που τα έχουν μεν κατά πλήρη κυριότητα , αλλά δεν βρίσκονται σε πόλη άνω των 5000 κατοικιών ή σε τουριστική περιοχή .
3. Εάν ο αγοραστής έχει στο όνομα του περισσότερα του ενός ακίνητα που η επιφάνεια εκάστου είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη για την πλήρωση των στεγαστικών αναγκών του , για να τύχει απαλλαγής πρέπει το άθροισμα των επιφανειών των ακινήτων να μην υπερβαίνει την προβλεπόμενη επιφάνεια για την κάλυψη των στεγαστικών του αναγκών .
4. Εά κάποιος αγοράσει ακίνητο , η επιφάνεια του οποίου ξεπερνά την επιφάνεια που προβλέπεται ότι πληροί της στεγαστικές του ανάγκες , τότε απαλάσσεται σύμφωνα με την αξία του ακινήτου ως εξής :
~ Για αγορά οικίας ή διαμερίσματος : 62.000 ευρώ για τον άγαμο , 97000 ευρώ για το έγγαμο ζευγάρι , προσαυξανόμενο κατά 20600 ευρώ για κάθε ένα από τα πρώτα δύο παιδιά του και κατα 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα παιδιά του .
~ Για αγορά οικοπέδου : 30000 ευρώ για τον άγαμο , 53000 ευρώ για το έγγαμο ζευγάρι , προσαυξανόμενο κατά 7000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά του και κατά 8800 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα παιδιά του .
Και έτσι τωρα για να το ελαφρύνουμε λιγάκι το θέμα …..Αν ερχόμουν εγώ αύριο και αγόραζα 20 πινακες δικούς σας και σας εδινα 1.000 για καθε πινακα σύνολο 20.000
Κι εσείς θέλατε με αυτά τα χρήματα να αγορασετε ένα ωραίο οικόπεδο …πώς θα δικαιολογούσατε φορολογικά αυτή σας την αγορά ;;;;;
Κι αν θέλατε να καταθέσετε τα χρήματα σε μια Τράπεζα , θα σας ρωτούσε η Τράπεζα πού τα βρήκατε , θα έπρεπε να προσκομίσετε κάποιον τίτλο μεταβίβασης ή άλλο αποδεικτικό
Τι θα κάνατε ;;;;;
To να είναι λογικά τα ποσοστά των Φόρων και όχι αποτρεπτικά , καθώς και τα λοιπά έξοδα με βρίσκει 100% σύμφωνη μαζί σας ….
Χαίρομαι πραγματικά τον διάλογο μαζί σας
Καλό απόγευμα !