ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - Πείτε μου την άποψή σας

05/02/2013 13:50 #229 από siatras
Παρακαλώ θα ήθελα την άποψή σας στην παρακάτω σκέψη.
Η Κυβέρνηση "διαρρέει" (κατά την προσφιλή, αλλά απαράδεκτη τακτική της) ότι το αφορολόγητο όριο στο νέο, σχεδιαζόμενο, Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, θα είναι της τάξης των 50.000 ευρώ ανά άτομο.
Καθημερινά επικοινωνώ με πολλούς πολίτες οι οποίοι λένε το εξής αυτονόητο: Εγώ, έχω μεν στην κυριότητά μου ένα διαμέρισμα, αλλά παράλληλα οφείλω στην Τράπεζα το ποσό των 100.000 ευρώ. Άρα, εάν η αντικειμενική αξία του διαμερίσματός μου είναι 250.000, δε θα πρέπει να πληρώσω φόρο για 200.000 ευρώ (δηλαδή 250.000 μείον 50.000 το αφορολόγητο), αλλά για 100.000 ευρώ (δηλ. 250.000, μείον 50.000 το αφορολόγητο, μείον 100.000 το ποσό της οφειλής).
Εκτιμώ ότι η άποψη αυτή είναι και ηθικά, αλλά και νομικά σωστή.
Μάλιστα, η παραπάνω άποψη ισχυροποιείται όταν το ακίνητο στο οποίο αναφερόμαστε, δεν αποδίδει έσοδο στον ιδιοκτήτη του. (Ενδεχόμενα, όταν αποδίδει έσοδο, θα πρέπει να έχει διαφορετική αντιμετώπιση - Πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούμε στην περίπτωση της ιδιοκατοίκησης;)

Τη βρίσκετε σωστή; Έχετε κάτι να παρατηρήσετε;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

05/02/2013 14:17 #231 από mihail
Καλημέρα.
Θεωρώ πως θα έπρεπε η πρώτη κατοικία να είναι αφορολόγητη ως ένα εύλογο ποσό (περίπου στο ποσό που αναφέρεσαι , στα 200 με 250.000€) και να υπάρχει φόρος μόνο για της 2ης και πλέον κατοικίας ή φόρος για την πρώτη κατοικία πολύ μεγάλης αξίας ως ένα είδος "πολυτελείας" που και παλι θα έπρεπε να είναι μικρός αφού ο ιδιοκτήτης έχει πληρώσει φόρους μέσω ΦΠΑ κατά την κατασκευή...

Για το συγκεκριμένο παράδειγμα, η ιδιοκατοίκηση είναι και αυτή μια μορφή "εκμετάλευσης" του ακινήτου. Δεν μένει μέσα στο ακίνητο κάποιος υπάλληλος της τράπεζας ούτε το εκμεταλεύεται με κάποιον άλλο τρόπο η τράπεζα.
Θα δημιουργηθεί μια ανισότητα σε αυτούς που έχουν δάνειο και σε αυτούς που δεν έχουν.
Άρα δεν νομίζω πως πρέπει να έχει κάποια ελάφρυνση αυτός που έχει κάποιο δάνειο.

Το θέμα όμως είναι πως πάμε να λύσουμε λογικά ένα παράλογο πρόβλημα, οπότε οποιαδήποτε λύση είναι μερικώς παράλογη...
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": siatras

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

05/02/2013 14:31 #233 από siatras
Μιχάλη, συμφωνώ ότι το αφορολόγητο θα έπρεπε να είναι υψηλότερο. Όμως, τότε θα μειώνονταν ο αριθμός αυτών που θα πλήρωναν το φόρο.
Είτε μας αρέσει, είτε όχι, η Κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα: Πρέπει να μαζέψει 3,5 δισ. ευρώ. Αν αυξήσει το αφορολόγητο, δε θα μπορεί να τα μαζέψει, ή θα πρέπει να φορολογήσει άδικα, όσους έχουν πάνω από το όριο αυτό.

Στο δεύτερο θέμα, για το εάν θα πρέπει να αφαιρείται το ποσό του δανείου, έχεις δίκιο, από μία άποψη.
Κάποιος που αγόρασε με μετρητά, είχε φορολογηθεί για τα μετρητά του, ενώ τώρα καλείται να ξαναφορολογηθεί.
Αντίθετα, κάποιος που αγόρασε με δάνειο, προτείνουμε να μη φορολογηθεί για το ύψος του δανείου.

Με προβληματίζει μέρες αυτό. Όμως, κατά την άποψή μου, πρέπει να υπάρχει μία διαφοροποίηση, ακόμη και εάν έχει μία μικρή αδικία, λόγω των σημερινών κοινωνικών συνθηκών.
Τα μέλη της κοινωνίας θα πρέπει να υποστηρίζουμε τους αδύναμους συμπολίτες μας. Ακόμη και εάν αυτό σημαίνει μία προσωρινή αδικία σε βάρος μας.

Σε ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

19/02/2013 18:41 #536 από panos2013
Η φορολόγηση των ακινήτων για να γίνει σωστά απαιτεί κάποια υποδομή. Στην περίπτωση αυτή η απαραίτητη υποδομή είναι το Κτηματολόγιο. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ολοκλήρωσή του. Πρόκειται για τιτάνιο έργο, είναι όμως απαραίτητο για πολλά πράγματα μεταξύ αυτών και η φορολόγηση. Η φορολόγηση θα είναι προβληματική όταν δεν υπάρχει σωστή και ολοκληρωμένη πληροφόρηση για την ιδιοκτησιακή κατάσταση του καθενός. Είναι σαν να επιχειρείται φορολόγηση εισοδήματος χωρίς να είναι γνωστά τα πραγματικά εισοδήματα του ατόμου.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": siatras, Dimitrios, LetaRazi

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

19/02/2013 19:17 #538 από siatras
Αγαπητέ Παναγιώτη,
Σαφώς και έχεις δίκιο. Επικροτώ την άποψή σου σε όλα, πλην ενός σημείου.
Απεχθάνομαι τους φόρους. Ιδίως τους άδικους φόρους και τους φόρους που ξέρω ότι κατασπαταλιούνται από ένα δημόσιο με βουλιμία και ανικανότητα στη διαχείριση των χρημάτων μου. Και αυτό πολεμώ / πολεμούμε μέσα από τη Δημιουργία, να το αλλάξουμε, όσο πιο γρήγορα μπορούμε.
Αυτή τη στιγμή, είτε μας αρέσει είτε όχι, η πατρίδα μας έχει συγκεκριμένες χρηματοοικονομικές ανάγκες, αλλιώς κινδυνεύει και πάλι να τιναχτεί στον αέρα.
Δε νομίζω ότι έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε έως ότου ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο. Ίσως περιμένουμε για μερικές γενιές ακόμη.
Από την άλλη πλευρά, η διεύρυνση της φορολογίας ακινήτων, όπως την προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών, είναι δικαιότερη μέθοδος από το κριτήριο της ηλεκτροδότησης, όπως ίσχυσε επί δύο χρόνια με το χαράτσι. Δε συμφωνείς;
Βεβαίως όμως, εκτιμώ ότι θα ΠΡΕΠΕΙ να υπάρξει αφορολόγητο όριο, το οποίο να είναι αυξημένο για τις κοινωνικές ομάδες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

09/03/2013 02:33 #1117 από Dimitrios
Προσωπικά μένω στο νοίκι , παρότι είμαι ιδιοκτήτης τεσσάρων μικρότερων διαμερισμάτων. Ο λόγος είναι ότι θεωρούμε με τη γυναίκα μου τη πρώτη κατοικία δεσμευτική παρότι είμαι μηχανικός και θα μπορούσα να μένω σ´ένα σπίτι όπως αυτά που έχω σχεδιάσει κατά καιρός στους πελάτες μου. Προτιμάω την ελευθερία του ενοικίου και πλέον με τους φόρους με συμφέρει κιόλας, για τα γεράματα έχω ανακαινίσει το πατρικό παραδοσιακό σπίτι στο χωριό . Προτείνω το αφορολόγητο να είναι σ´ένα εύλογο ποσό 200.000 π.χ. ανεξαρτήτως ιδιοκατοίκησης της πρώτης κατοικίας.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

10/03/2013 15:50 #1204 από Hastaroth
Προσωπικά πιστεύω ότι η κατοχή ακινήτου δέν πρέπει να φορολογήται,μόνο το εισόδημα που αποδίδει αυτή.Αν κάποιος έχη π.χ. τέσσερα ακίνητα,όλα ξενοίκιαστα,τότε αφ'ενός μέν δέν λαμβάνει απ'αυτά κανένα εισόδημα,αφ'ετέρου επιβαρύνεται με έξοδα συντήρησης αυτών τών ακινήτων.Οπότε το να φορολογήται απλώς και μόνον επειδή έχει αυτά τα ακίνητα,συνιστά μιά επιπλέον επιβάρυνση.
Ούτως ή άλλως,υπάρχει ήδη ένα είδος φορολόγησης τών ακινήτων-είναι τα δημοτικά τέλη (που επίσης καταβάλλονται με τον λογαριασμό τού ηλεκτρικού ρεύματος).Δεν έχει νόημα να επιβληθή κι'άλλη φορολογία σ'αυτά.Μήν ξεχνάτε πως γιά ν'αποκτήση κάποιος ένα ακίνητο πρέπει να πληρώση κάποια έξοδα-είτε γιά να το χτίση εξ αρχής είτε γιά να το αγοράση-κι'αυτά τα έξοδα προκύπτουν από εισοδήματα που έχουν ήδη φορολογηθεί.Ακόμη όμως και αυτά τα έξοδα φορολογούνται-ΦΠΑ γιά την αγορά τών υλικών και την εργασία όσων θα δουλέψουν γιά το χτίσιμο,φόρος μεταβίβασης γιά την αγορά άν το ακίνητο υπάρχη ήδη.Αν μαζέψουμε όλους αυτούς τους φόρους θα δούμε ότι προκύπτει ένα σημαντικότατο ποσοστό,πολύ μεγαλύτερο απ'αυτό που νομίζουμε......

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

14/03/2013 00:21 #1328 από LetaRazi
Συμφωνώ 100% με τον κο Παναγιώτη Ζαμπέλη
Αμεση προτεραιότητα στην ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου !!!!
Κανείς δεν το συζητά πια , θα πρέπει να ολοκληρωθεί με γρήγορους ρυθμούς
Χωρίς κτηματολόγιο είναι σαν να πας ν ανακαλύψεις μια ήπειρο
χωρίς χάρτες και πυξίδα
ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ Χρησιμοποίηση ενιαίας πανελλαδικής βάσης δεδομένων για την ηλεκτρονική καταχώρηση (μέσω γρήγορων σαρωτών) συμβολαιογραφικών πράξεων, μεταβιβάσεων κλπ και εξοικονόμηση εκατοντάδων εργατοωρών από τα κατά τόπους Υποθηκοφυλακεία για την άμεση αναζήτηση και ενημέρωση φακέλων ιδιοκτησίας και ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ από τις αρμόδιες ΔΟΥ. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν κρατικοί υπάλληλοι Οργανισμών προς κατάργηση γιατί πρόκειται για τεράστιο όγκο δεδομένων. ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΩΝ-ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΩΝ-ΜΕΤΑΓΡΑΦΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Υποχρεωτική Υπεύθυνη Δήλωση κινητής και ακίνητης περιουσίας όλων των φυσικών προσώπων μέσω ειδικού εντύπου που θα υποβάλλεται κατ’ έτος μαζί με τη φορολογική δήλωση (π.χ. ακίνητα ιδιοκατοίκησης, ενοικιαζόμενα κλπ, καταθέσεις σε Τράπεζες, μετοχές κλπ). Παραιτέρω, αντίγραφο κάθε νέας συμβολαιογραφικής πράξης αγοραπωλησίας, μεταβίβασης, κληρονομιάς κλπ να υποβάλλεται από τον ίδιο το Συμβολαιογράφο (υπόλογος απέναντι στο κράτος) στην αρμόδια ΔΟΥ και Υποθηκοφυλακείο για την ενημέρωση του φακέλου περιουσιολογίου του πολίτη. Συνδυασμός των υπαρχόντων στοιχείων των Εφοριών με τις βάσεις δεδομένων που τηρούνται σε Δήμους, εταιρίες ηλεκτρικού ρεύματος, εταιρία ύδρευσης, εταιρία φυσικού αερίου (π.χ. εμβαδόν, αντικειμενική αξία κλπ). Επίσης, κάθε νέο ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ μισθωτή-εκμισθωτή να υποβάλλεται υποχρεωτικά μέσω ΚΕΠ ή απ’ ευθείας στις αρμόδιες ΔΟΥ (μισθωτή και εκμισθωτή) για την ενημέρωση των σχετικών φακέλων…..
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΕΣ : ψηφιοποίηση του αναλογικού αρχείου και μηχανοργάνωση του σε ψηφιακή βάση συμβατή με τη βάση του Εθνικού Κτηματολογίου.
Δημιουργία Πολεοδομικόυ Κτηματολογίου όπου θα παρουσιάζονται τα περιεχόμενα και οι πληροφορίες για τους διάφορους τομείς (χαρτογραφικό υπόβαθρο, έγγραφα για το σχεδιασμό της πόλης, τα αρχικά τεκμήρια για τις επιτρεπόμενες ενέργειες στις ζώνες, ο διαχωρισμός σε λειτουργικές ζώνες, οι ζώνες δόμησης με τα επιτρεπόμενα όρια, οι ζώνες των τοπίων, οι ζώνες και το είδος των προστατευόμενων μνημείων, η ιστορική και αρχιτεκτονική τοπογράφηση), καθώς και ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων προβλημάτων με τον τρόπο επίλυση τους.Tα πολεοδομικά δεδομένα (πράξεις εφαρμογής, αναλογισμού και τακτοποίησης, κτηματολογικό εμβαδό και κατόψεις οικοδομών) να καταχωρούνται στη ψηφιακή κτηματολογική βάση που θα δημιουργηθεί στα πλαίσια της ένταξης του Κτηματολογίου κάθε περιοχής στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Τέλος, καταχώριση πρόσθετων πολεοδομικών δεδομένων στη κτηματολογική βάση, έτσι ώστε το Πολεοδομικό Κτηματολόγιο να παρέχει και πολεοδομικές πληροφορίες όπως είναι το επιτρεπόμενο όριο κάλυψης σε μία περιοχή, το επιτρεπόμενο όριο δόμησης, το επιτρεπόμενο μέγιστος ύψος των οικοδομών, ο επιτρεπόμενος αριθμός ορόφων καθώς και τις οικοδομικές και ρυμοτομικές γραμμές και τα ονόματα των οικοδομικών τετραγώνων. Με τον τρόπο αυτό το Πολεοδομικό Κτηματολόγιο θα επιτελεί και πολεοδομικούς σκοπούς.

ΑΠΟΡΩ ;;; ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ ;;;
Κι αυτό θα πρεπε να εχει γίνει ΧΘΕΣ ….

Νίκη Ραγτζή

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

14/03/2013 19:45 #1432 από Hastaroth
Εχω μερικές επιφυλάξεις ώς πρός τον όρο "περιουσιακή εικόνα τού φορολογουμένου",κυρίως όσον αφορά την λεγόμενη "κινητή περιουσία".Διότι ναί μέν οι καταθέσεις στίς τράπεζες και οι μετοχές θεωρούνται "περιουσία",αλλά μεταβάλλονται πολύ πιό εύκολα από την ακίνητη περιουσία-π.χ.ένας έχει καταθέσει κάποια χρήματα στην τράπεζα,από τα οποία όμως κάθε τόσο αποσύρει διάφορα ποσά γιά τίς ανάγκες του (όχι απαραίτητα γιά αγορές,αλλά ενδεχομένως και γιά την καθημερινή του διαβίωση).Οπότε το "περιουσιολόγιο" τού φορολογουμένου αυτού δέν θ'αντανακλά πάντοτε την πραγματική του περιουσία.Επίσης κάπου διάβασα ότι στο νέο έντυπο Ε10 θα πρέπη να δηλώνωνται και τα έργα τέχνης και τα κοσμήματα ώς κινητή περιουσία.Πώς όμως θα ελέγχεται η ακρίβεια αυτών τών δηλώσεων;Θα κάνουν κάθε τόσο "ντού" στα σπίτια μας οι εφοριακοί;Δέν παραβιάζεται έτσι η ιδιωτική ζωή μας,η οποία υποτίθεται ότι προστατεύεται από το σύνταγμα τής χώρας;Και πέραν αυτού,στην Ελλάδα ζούμε-πώς είμαστε τόσο σίγουροι ότι αυτές οι δηλώσεις δέν θα χρησιμοποιηθούν από τα σαϊνια που μάς κυβερνούν γιά να μάς κοπανήσουν στο κεφάλι κι'άλλα χαράτσια;Είδαμε τί έγινε με τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.........
Σε ό,τι αφορά πάντως την ακίνητη περιουσία,συμφωνώ ότι όλα όσα αναφέρει η κα Ραγτζή γιά το κτηματολόγιο και την παρακολούθηση αγοραπωλησιών/ενοικιάσεων ακινήτων είναι απαραίτητα και θα έπρεπε να είχαν γίνει πολύ νωρίτερα-πάντως η υποβολή τών ιδιωτικών συμφωνητικών μισθώσεως ήδη γίνεται στίς ΔΟΥ υποχρεωτικώς.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

14/03/2013 21:43 - 15/03/2013 10:26 #1450 από LetaRazi
Καλησπέρα κε Λεβή

Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας με προβλημάτισε .....
Αναφέρετε...
Διότι ναί μέν οι καταθέσεις στίς τράπεζες και οι μετοχές θεωρούνται "περιουσία",αλλά μεταβάλλονται πολύ πιό εύκολα από την ακίνητη περιουσία-π.χ.ένας έχει καταθέσει κάποια χρήματα στην τράπεζα,από τα οποία όμως κάθε τόσο αποσύρει διάφορα ποσά γιά τίς ανάγκες του (όχι απαραίτητα γιά αγορές,αλλά ενδεχομένως και γιά την καθημερινή του διαβίωση).

Σύμφωνοι .Ασφαλώς και θα αλλάζουν , γι αυτό τον λόγο και θα μπορούσε περιοδικά , κάθε έτος ενδεχομένως , να ενημερώνεις κάθε φορά την δεδομένη σου κινητή περιουσία προσκομίζοντας ασφαλώς και τις αντίστοιχες αποδείξεις εξόδων ....

Τώρα αναφορικά με τα έργα τέχνης και τα τιμαλφή , δεν λέω να αναγκαστείς να κουβαλάς ολόκληρους πίνακες και κοσμήματα στις ΔΟΥ ή να μπουκάρουν οι εφοριακοί σπίτι σου αλλά σίγουρα θα υπάρχουν κάποια διαπιστευτήρια ή αποδείξεις τα οποία θα μπορούσε κανεις να προσκομήσει ή εκθεση κάποιου εκτιμητή έργων τέχνης ....
Δεν είχα ποτε αυθετικό πίνακα κρεμασμένο στον τοίχο μου , αλλά δεν μπορεί , κάπως θα μπορεί να βεβαιώνεται η αξία τους ....
ειλικρινά δεν το χω το συγκεκριμένο θέμα .......

Πάντως είναι πολύ σημαντικό να έχει το κράτος ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ περιουσιακή εικόνα των φορολογουμένων αν θέλουμε να έχουμε προυποθέσεις για δικαιο φορολογικό
Φαντάσου πόσο πιο εύκολο θα ήταν να εντοπισεις τους πραγματικά άπορους και να τους στηρίξεις
Ας είχα εγω πίνακες αξίας , κοσμήματα , μετοχές και καταθέσεις και καθόλου δεν θα με χαλούσε να τα δηλώνω ...
ε κι ας πληρωνα και κανένα χαράτσι βρε αδερφε ...άλλος δεν έχει να ταίσει τα παιδιά του
Μην χάνουμε και το νόημα .....

Νίκη Ραγτζή

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

15/03/2013 19:50 #1510 από Hastaroth
Καλησπέρα σ'ολους σας.

Γράφει η κα Ραγτζή:
"Σύμφωνοι .Ασφαλώς και θα αλλάζουν , γι αυτό τον λόγο και θα μπορούσε περιοδικά , κάθε έτος ενδεχομένως , να ενημερώνεις κάθε φορά την δεδομένη σου κινητή περιουσία προσκομίζοντας ασφαλώς και τις αντίστοιχες αποδείξεις εξόδων ...."

Μα εδώ λέμε να μειώσουμε την γραφειοκρατία,όχι να προσθέσουμε κι'άλλη.Δέν μάς φτάνουν οι αποδείξεις τών supermarkets που μάς υποχρεώνουν τα υπάρχοντα κυβερνητικά σαϊνια να μαζεύουμε;

Οσο γιά το θέμα με τους πίνακες κλπ:
Εχω στο σπίτι μου κάτι πίνακες-αυθεντικούς-από ζωγράφους που δέν είναι ούτε Πικάσο,ούτε Ουτρίλο,κάποιοι Ελληνες ζωγράφοι είναι,που έζησαν πρό εξηκονταετίας.Τους είχαν αγοράσει οι γονείς μου όταν πήγαν γαμήλιο ταξίδι,το 1954,που εγώ προφανώς δέν είχα γεννηθεί.Οπότε αφ'ενός "τρέχα γύρευε" τί αξία θα έχουν τώρα-μπορεί και να μήν έχουν καθόλου-και αφ'ετέρου,γιατί θα πρέπη να πληρώνω εγώ χαράτσια γιά πράγματα που όχι μόνο δέν αγόρασα,αλλά ούτε κάν ρωτήθηκα (αφού δέν είχα γεννηθεί) άν θέλω να υπάρχουν στο σπίτι που μένω.Ιδίως όταν ο μισθός μου δέν αγγίζει ούτε κάν το 800ρι...
Ούτε είναι λογική αυτό το "άς είχα πίνακες και κοσμήματα κι'άς πλήρωνα και κανένα χαράτσι".Αυτά βλέπουν οι πολιτικοί μας και μάς κοπανάνε τα χαράτσια σάν βροχή και μετά δέν μάς μένουν λεφτά να φάμε σάν άνθρωποι.
Και εν πάσει περιπτώσει,τα κοσμήματα και οι πίνακες δέν αποφέρουν έσοδο στον κάτοχό τους.Αν είναι να πληρώνουμε φόρο γι'αυτά απλώς και μόνο επειδή τα έχουμε,γιατί να μήν πληρώνουμε φόρο και γιά τίς μεταξωτές γραβάτες,το στερεοφωνικό μας,το laptop και όλα τα άλλα είδη που επίσης έχουμε και επειδή δύνανται να μεταφερθούν,θεωρούνται "κινητή περιουσία" μας;Αρκετό φόρο δέν πληρώσαμε γιά τα λεφτά με τα οποία τ'αποκτήσαμε;
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": LetaRazi

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

16/03/2013 16:03 - 16/03/2013 16:16 #1559 από LetaRazi
Κε Λεβή δεν πρότεινα να πληρώσει κάποιος χαράτσι επειδή διατηρεί κοσμήματα ή έργα τέχνης αξίας ....
Εγω πρότεινα απλά να υπάρχει καταγραφή πχ από κάποιο ποσό και πάνω και να φορολογούνται μόνο σε περίπτωση πώλησης . Αν εγω είχα μια Θεια και μου άφηνε κοσμήματα αξίας και εργα τέχνης και τα αποδεχόμουν σε κάποιο συμβολαιογράγο θα μπορούσε αυτόματα να ενημερωθεί το περιουσιολόγιο και αν στην συνεχεια πχ πουλούσα κάποια , εκεί τότε να υπηρχε κάποιος φόρος ....Τόσο κακό δηλαδή είναι αυτό ;;;;;
Αν στην συνέχεια ήθελα να αγοράσω με τα χρήματα που αποκόμισα πχ ένα διαμέρισμα , δεν θα έπρεπε να δικαιολογήσω το πόθεν έσχες ....;;;;
Αν δεν έχεις την πραγματική εικόνα της περιουσιακής κατάστασης του φορολογούμενου, είναι πιθανό να έχεις πάντα ενα άδικο φορορογικό συστημα .
Συμφωνώ μαζί σας κι εγω είμαι ενάντια στους παράλογους φόρους δοατήρησης περιουσίας απο την στιγμή που δεν σου αποφέρουν εισόδημα , αλλά όταν αποκτάς έσοδα απο αυτά κινητά και ακίνητα , καλό είναι να παίρνει κατι και το κράτος μας ....

ένα μικρό παραδειγμα έτσι τυχαία
troktiko.eu/2013/03/rena-vlaxopoulou-ti-...thiti-periousia-tis/

Νίκη Ραγτζή

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

16/03/2013 18:21 #1562 από Hastaroth
Ακριβώς αυτό λέω κι'εγώ,όταν η περιουσία σου σού αποφέρει έσοδα,καλό είναι να δίνης και το μερίδιο τού κράτους.Αλλά το παράδειγμα με τά κοσμήματα κλπ είναι πολύ ειδικό διότι
α)Πολλοί άνθρωποι δέν πάνε σε συμβολαιογράφους να κάνουν διαθήκη-απλώς όταν εγκαταλείψουν τα εγκόσμια,τα κινητά αντικείμενα περιέρχονται αυτομάτως στους οικείους τους και έτσι δέν υπάρχει κάποια τεκμηρίωση.Οπότε θα πρέπεη κάθε φορά που πεθαίνει ένας άνθρωπος,οι οικείοι του να τρέχουν σε συμβολαιογράφους να κάνουν αποδοχή κληρονομιάς-πρός μεγάλην χαράν αυτών τών συμβολαιογράφων,που θα εισπράττουν τα "συμβολαιογραφιάτικα".Ενας τέτοιος νόμος ευκολώτατα θα μπορούσε να ερμηνευτή απ'΄την κοινή γνώμη ώς "ένα ακόμη δωράκι πρός την συντεχνία τών συμβολαιογράφων".

β)Το "κάποιο ποσό" ποιός θα το ορίση;Ο υπουργός οικονομικών;Πώς θα τεκμηριώνεται η αντικειμενικότητα τού καθορισμού αυτού;

γ)Αν δέν κάνω λάθος,όποιος αγοράζει ένα ακίνητο καταβάλλει και αυτός φόρο μεταβιβάσεως (πέραν αυτού που καταβάλλει ο πωλητής),επίσης δέ καταβάλλει και ΦΠΑ.Οπότε το κράτος λαμβάνει τα σχετικά έσοδα και επομένως το πόθεν έσχον οι συναλλασσόμενοι τα χρήματα τών φόρων αυτών δέν το πολυνοιάζει.Πρόσφατα μάλιστα,συνελήφθησαν στίς ΗΠΑ κάποιοι που είχαν διαπράξει απάτη,επειδή δέν είχαν δηλώσει στην εφορία τα χρήματα που απεκόμισαν (και όχι επειδή διέπραξαν απάτη),διότι έτσι ορίζει ο σχετικος νόμος.Ητοι ακόμη και γιά το κράτος,το χρήμα που καταβάλλει ο πολίτης ώς φόρο δέν έχει οσμήν,αρκεί να καταβάλλεται εις τάς κατά τόπους ΔΟΥ......

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

16/03/2013 19:42 - 16/03/2013 19:46 #1566 από LetaRazi
Καλησπέρα κε Λεβή

Αναφέρετε ….

“ .Οπότε θα πρέπεi κάθε φορά που πεθαίνει ένας άνθρωπος,οι οικείοι του να τρέχουν σε συμβολαιογράφους να κάνουν αποδοχή κληρονομιάς-πρός μεγάλην χαράν αυτών τών συμβολαιογράφων,που θα εισπράττουν τα "συμβολαιογραφιάτικα".Ενας τέτοιος νόμος ευκολότατα θα μπορούσε να ερμηνευτεί απ'΄την κοινή γνώμη ώς "ένα ακόμη δωράκι πρός την συντεχνία τών συμβολαιογράφων". ”


Μήπως κε Λεβή προτού στρέψουμε τα βέλη μας προς οποιαδήποτε “ συντεχνία “ όπως την αναφέρετε , ίσως θα ήταν καλύτερα να τα ρίξουμε απέναντι σε όσες κυβερνήσεις δεν θέλησαν να αναλάβουν το πολιτικό κόστος και να καταργήσουν προνόμια , αυθαιρεσίες συγκεκριμένων ομάδων ;;;;Κατι το οποίο θεωρώ πως το υγιώς σκεπτόμενο κομμάτι οποιασδήποτε συντεχνίας , θα το επιθυμούσε ....

Τα συμβολαιογραφικά έξοδα για την αποδοχή κληρονομιάς παρόλαυτά , δεν αποτελούν για μένα αντικίνητρο στο να μην εφαρμοστεί κάτι , το οποίο θα είχε σημαντικά οφέλη για την ακριβή περιουσιακή εικόνα των φορολογουμένων , και την προσπάθεια εξάλειψης του μαύρου χρήματος , με όλη αυτή την υφιστάμενη έλλειψη διαφάνειας …Αναφορικά με το ποιος θα βγαλει τις αξίες , τις τιμες και τα αφορολόγητα , αυτό ναι ασφαλώς θα αποφασιζόταν από το Υπουργείο Οικονομικών [όπως έχει γίνει και με τα Ακίνητα

Στη συνέχεια αναφέρετε …..

“ γ)Αν δέν κάνω λάθος,όποιος αγοράζει ένα ακίνητο καταβάλλει και αυτός φόρο μεταβιβάσεως (πέραν αυτού που καταβάλλει ο πωλητής),επίσης δέ καταβάλλει και ΦΠΑ.Οπότε το κράτος λαμβάνει τα σχετικά έσοδα και επομένως το πόθεν έσχον οι συναλλασσόμενοι τα χρήματα τών φόρων αυτών δέν το πολυνοιάζει.”


Φόρο Μεταβίβασης πληρώνει μόνο ο αγοραστής


~ Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτου : (ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ)

1. Ο φόρος υπολογίζεται επί του ποσού που αναγράφεται στο συμβόλαιο (αντικειμενική αξία) .

2. Οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου είναι 9% για ποσόν μέχρι 14.674 ευρώ και 11% για το υπόλοιπο ποσόν άνω των 14.674 ευρώ ( και μάλιστα προχθές άκουσα πως συζητιέται η μείωση του Φόρου )

3. Για τα εκτός σχεδίου ακίνητα , καθώς και για τις περιοχές όπου δεν έχει συσταθεί Πυροσβεστική Υπηρεσία , οι αντίστοιχοι συντελεστές είναι 7% και 9%

4. Επί του φόρου που θα προκύψει , επιβάλλεται ένα πρόσθετο τέλος 3% υπέρ του Δήμου ή Κοινότητας , που ανήκει το ακίνητο . Ο φόρος Μεταβίβασης στις αγοραπωλησίες εξοφλείται πάντοτε εφάπαξ πριν την υπογραφή του Συμβολαίου . Μόνο σε περίπτωση Γονικής παροχής Δωρεάς ή Κληρονομιάς , ο Φόρος μπορεί να καταβληθεί τμηματικά .

Και ΦΠΑ , πληρώνεται μόνο , για την αμοιβή των Δικηγόρων , Συμβολαιογράφων και Μεσιτών ( όπως αγοράζεις ένα αγαθό ή υπηρεσία που συμπεριλαμβάνει και το Φ.Π.Α

Τωρα το αν ο Φ.Π.Α μας που ειναι σημερα 23% είναι ενα τεράστιο ποσοστο εδω ναι
εχω κι εγώ τις αντιρρήσεις μου .

Επίσης Φόρο Μεταβίβασης δεν πληρώνουν όλοι αλλά υπάρχουν και απαλλαγές

Δικαιούμενοι απαλλαγής του φόρου μεταβίβασης :
1. Όσοι αποκτούν πρώτη κατοικία , εφόσον στο έντυπο Ε-9 της φορολογικής τους δήλωσης δεν φαίνονται στο όνομά τους ή στη σύζυγο ή στα τέκνα τους ακίνητα που να πληρούν τις στεγαστικές τους ανάγκες . Οι στεγαστικές ανάγκες υπολογίζονται σε 35m2 για τον άγαμο , 70m2 για το έγγαμο ζευγάρι και από 15m2 για κάθε παιδί .

2. Όσοι δηλώνουν στο Ε-9 ακίνητα , τα οποία έχουν κατά ψιλή μόνο κυριότητα ή ακίνητα , που τα έχουν μεν κατά πλήρη κυριότητα , αλλά δεν βρίσκονται σε πόλη άνω των 5000 κατοικιών ή σε τουριστική περιοχή .

3. Εάν ο αγοραστής έχει στο όνομα του περισσότερα του ενός ακίνητα που η επιφάνεια εκάστου είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη για την πλήρωση των στεγαστικών αναγκών του , για να τύχει απαλλαγής πρέπει το άθροισμα των επιφανειών των ακινήτων να μην υπερβαίνει την προβλεπόμενη επιφάνεια για την κάλυψη των στεγαστικών του αναγκών .

4. Εά κάποιος αγοράσει ακίνητο , η επιφάνεια του οποίου ξεπερνά την επιφάνεια που προβλέπεται ότι πληροί της στεγαστικές του ανάγκες , τότε απαλάσσεται σύμφωνα με την αξία του ακινήτου ως εξής :

~ Για αγορά οικίας ή διαμερίσματος : 62.000 ευρώ για τον άγαμο , 97000 ευρώ για το έγγαμο ζευγάρι , προσαυξανόμενο κατά 20600 ευρώ για κάθε ένα από τα πρώτα δύο παιδιά του και κατα 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα παιδιά του .

~ Για αγορά οικοπέδου : 30000 ευρώ για τον άγαμο , 53000 ευρώ για το έγγαμο ζευγάρι , προσαυξανόμενο κατά 7000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά του και κατά 8800 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα παιδιά του .


Και έτσι τωρα για να το ελαφρύνουμε λιγάκι το θέμα …..Αν ερχόμουν εγώ αύριο και αγόραζα 20 πινακες δικούς σας και σας εδινα 1.000 για καθε πινακα σύνολο 20.000
Κι εσείς θέλατε με αυτά τα χρήματα να αγορασετε ένα ωραίο οικόπεδο …πώς θα δικαιολογούσατε φορολογικά αυτή σας την αγορά ;;;;;

Κι αν θέλατε να καταθέσετε τα χρήματα σε μια Τράπεζα , θα σας ρωτούσε η Τράπεζα πού τα βρήκατε , θα έπρεπε να προσκομίσετε κάποιον τίτλο μεταβίβασης ή άλλο αποδεικτικό
Τι θα κάνατε ;;;;;

To να είναι λογικά τα ποσοστά των Φόρων και όχι αποτρεπτικά , καθώς και τα λοιπά έξοδα με βρίσκει 100% σύμφωνη μαζί σας ….
Χαίρομαι πραγματικά τον διάλογο μαζί σας
Καλό απόγευμα !

Νίκη Ραγτζή

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

17/03/2013 11:09 #1608 από Hastaroth
Καλημέρα κυρία Ραγτζή,

Κι'εγώ χαίρομαι τον διάλογο μαζί σας-κάθε διάλογος που διεξάγεται σε πολιτισμένο κλίμα είναι δημιουργικός και ευχάριστος.

Ασφαλώς και θα έπρεπε πρωτίστως να "τα ψάλλουμε" στίς κυβερνήσεις εκείνες που δέν θέλησαν (γιατί άν ήθελαν θα μπορούσαν ευκολώτατα) να καταργήσουν προνόμια και αυθαιρεσίες συγκεκριμένων επαγγελματικών κλάδων.Οπως θα είδατε,έβαλα όλη την πρόταση σε εισαγωγικά,γιά να δείξω ότι αυτό αποτελεί κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευτή έτσι απ'την κοινή γνώμη και όχι ότι εγώ θεωρώ τους συμβολαιογράφους "συντεχνία"-με την απαξιωτική έννοια που τής αποδίδεται από πολύ κόσμο σήμερα.
(Αλλωστε,ο όρος "συντεχνία" δέν είναι κάτι προσβλητικό,σημαίνει μιά ομάδα ατόμων που ασκούν την ίδια τέχνη.Το μή υγιώς σκεπτόμενο κομμάτι κάθε τέτοιας ομάδας είναι που έδωσε στίς μέρες μας απαξιωτική έννοια στον όρο αυτό).

Τα περί αγοραπωλησιών ακινήτων δέν τα κατέχω ιδιαιτέρως,άλλωστε δέν είμαι κάν νομικός.Ομως με την ευκαιρία αυτή χάρις σε σάς έμαθα κάποια πράγματα και καλώς τα παραθέσατε.Πάντως εξακολουθώ να θεωρώ άδικο να φορολογήται κάποιος επειδή απλώς έχει στην κατοχή του κάποια ακίνητα,διότι με την ίδια λογική,όπως προανέφερα,θα μπορούσε το κράτος να επιβάλη φορολογία σε όλους τους πολίτες γιά ο,τιδήποτε κατέχουν-ακόμα και μεταξωτά εσώρουχα.Και έχουν υπάρξει τέτοια παραδείγματα παγκοσμίως ούκ ολίγα-σκεφθείτε πως στο παρελθόν είχε επιβληθεί φορολογία ακόμα και στά...μουστάκια τών ανδρών (ευτυχώς στην Αγγλία,όχι εδώ......).

Επίσης,το ποσοστό αυτών που έχουν πολύ μεγάλες κινητές περιουσίες-ειδικώς στην Ελλάδα-είναι σχετικώς μικρό.Επίσης δέν είναι σαφές τί μπορεί να θεωρηθή "μεγάλης αξίας κινητή περιουσία" καθώς και πώς θα διασφαλίζεται ο πολίτης από -άν π.χ. εγώ έχω στο σπίτι μου ένα καλό-άρα και σχετικώς ακριβό-στερεοφωνικό συγκρότημα-ή ένα επίσης καλό (και επομένως πάλι σχετικώς ακριβό) μουσικό όργανο,ποιός θα κρίνη άν αυτό μπορή να θεωρηθή "μεγάλης αξίας κινητή περιουσία" και όχι "προσωπικό είδος" και γιατί θα πρέπη να γνωρίζη κάποιος τρίτος (δηλαδή ο εκάστοτε υπάλληλος τού ΥΠΟΙΚ που τυχόν θα δή τον φάκελλο τού περιουσιολογίου μου τον οποίον δέν γνωρίζω,άρα δέν γνωρίζω το ποιόν του) τί έχω εγώ μέσα στο σπίτι μου-;

Τέλος,το παράδειγμά σας ναί μέν φαίνεται λογικοφανές,όμως άν υποθέσουμε πως αγοράζετε 20 πίνακες δικούς μου (δέν έχω τόσους,αλλά υποθέσεις κάνουμε) και μού δίνετε συνολικώς 20.000 ευρώ,προφανώς δέν θα ήμουν βλάξ να τα καταθέσω διά μιάς στην τράπεζα,εφ'όσον δέν θα είχα κάποιο αποδεικτικό.Θα τα κατέθετα λίγα-λίγα (π.χ. εκατό ευρώ τον μήνα και σε αραιά διαστήματα),οπότε η τράπεζα δέν θα με ρωτούσε τίποτε.Εκτός άν φτάσουμε στο σημείο να πρέπη να δικαιολογούμε εγγράφως στην τράπεζα κάθε ευρώ,ή καλύτερα κάθε σέντς που πάμε να καταθέσουμε-οπότε καλύτερα να τα κρατάμε κάτω απ'το στρώμα μας,όπως έκαναν οι παππούδες μας τότε που δέν υπήρχαν τράπεζες.

Εν κατακλείδι,δέν διαφωνώ ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα κατά τής φοροδιαφυγής,ούτε ότι πρέπει να πληρώνουμε κάποιους φόρους στο κράτος.Αρκεί βεβαίως τα μέν μέτρα να μήν καταλήγουν σε αστυνόμευση-και δή ασφυκτική-τής ιδιωτικής και προσωπικής μας ζωής,οι δέ φόροι να είναι λογικοί και κυρίως ανταποδοτικοί,δηλαδή να ξέρουμε ότι αυτά που πληρώνουμε στο κράτος θα τα πάρουμε πίσω "εις είδος"-με την μορφή ποιοτικών υπηρεσιών και παροχών.Ειδικώς αυτό,θα είναι το καλύτερο μέτρο γιά την πάταξη τής φοροδιαφυγής.

Καλό απόγευμα και καλό υπόλοιπο τριημέρου.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": LetaRazi

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Powered by Kunena Φόρουμ