Πολλά έχουν γραφτεί για την «Ειδική εισφορά αλληλεγγύης» πλάι στην οποία κόλλησαν και το «για την καταπολέμηση της ανεργίας"» για να μας χρυσώσουν άλλο ένα χάπι της φορομπηχτικής πολιτικής. Την ειδική εισφορά, αυτή που πληρώνουν οι συνήθεις ύποπτοι. Δηλαδή αυτοί που συνήθως πληρώνουν τους φόρους τους κανονικά, που δηλώνουν τα εισοδήματα τους ειλικρινώς, που δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα και που πληρώνουν μια ζωή τα λάθη των άλλων…
Πολλά έχουν γραφτεί και για την συνταγματικότητα της εισφοράς αυτής καθότι με τον τρόπο που επεβλήθη αμφισβητείται. Πολλές προσφυγές έχουν γίνει οι οποίες όμως βρίσκονται εν αναμονή. Πιλοτική δίκη δεν έγινε ακόμη. Τα δικαστήρια είτε υπολειτουργούν είτε απεργούν και ο πολίτης συνεχίζει απροστάτευτος να σηκώνει τα βάρη αναγκαζόμενος με απειλή κατάσχεσης της περιουσίας του να πληρώνει τα σπασμένα ενώ εκκρεμούν οι προσφυγές. Και αυτό γιατί με τον αντισυνταγματικό νόμο του ΠΑΣΟΚ άσχετα με το εάν έχεις κάνει προσφυγή ή όχι δεν απαλάσσεσαι από την πληρωμή της εισφοράς. Η κατάφορη παραβίαση των εκ του συντάγματος εγγυημένων δικαιωμάτων του πολίτη στην περιουσία δηλαδή σε όλο της το μεγαλείο!
Πολλά εχουν γραφτεί επίσης και για την αναδρομικότητα της εισφοράς αλληλεγγύης καθώς ο τωρινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τότε υπουργός αποφάσισε μια ωραία πρωία να βάλει χέρι στις τσέπες μας για εισοδήματα τα οποία είχαμε ήδη φορολογηθεί την χρονιά εκείνη και να μας τα ξαναφορολογήσει με το έτσι θέλω πράγμα το οποίο επίσης εγείρει ερωτήματα ως προς την συνταγματικότητα της. Αλλά είπαμε. Ότι θέλουν κάνουν και κανέναν δεν ρωτούν…
Λίγα έχουν γραφτεί όμως σχετικά με το πού πήγαν τα συγκεκριμένα χρήματα. Διατέθηκαν όντως προς ανακούφιση των πιο αδύναμων πολιτών μας που στους δύσκολους αυτούς καιρούς δεν έχουν πόρους να ζήσουν; Σύμφωνα με το γνωστό τελευταίο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας ο διοικητής του ΟΑΕΔ Βασίλης Κικίλιας αποκάλυψε ότι ο οργανισμός δεν έχει λάβει ούτε ένα Ευρώ από τα 600 εκατομμύρια περίπου που εισπράχθηκαν από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Επίσης ανέφερε ότι: «Το ποσό της εισφοράς αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού. Από κει και πέρα το πώς η κεντρική πολιτική διοίκηση αξιοποιεί αυτά τα χρήματα, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Είναι ζήτημα του υπουργείου Οικονομικών. Πάντως, αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν για την ανακούφιση της ανεργίας».
Το υπουργείο Οικονομικών σε απάντητική ανακοίνωση του παρέθεσε τα εξής στοιχεία:
1) Από το 2009 έως το 2012, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαθέσει 5,315 δισ. ευρώ εθνικών και κοινοτικών πόρων σε προγράμματα και δράσεις στήριξης της αγοράς εργασίας και των ανέργων.
2) Η ποσοστιαία αύξηση των πόρων που δίνονται προς αυτή την κατεύθυνση ανέρχεται κατά την ίδια περίοδο σε 272%, δηλαδή από 488 εκ. το 2009 σε 1,817 δισ. ευρώ το 2012.
3) Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας (ως ποσοστό 2% επί των αμοιβών των υπαλλήλων δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και Τραπεζών) περιέρχεται ως έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να καλύψει τις δράσεις που αναλαμβάνει το κράτος για την καταπολέμηση της ανεργίας και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση έσοδο του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ, κάτι που άλλωστε δεν προβλέπεται από τη σχετική νομοθετική διάταξη. Το 2012 δε ανήλθε σε περίπου 280 εκ. ευρώ, ποσό προφανώς υποπολλαπλάσιο των συνολικών πόρων που διαθέτει η ελληνική Πολιτεία για την καταπολέμηση της ανεργίας.
4) Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, και ο ΟΑΕΔ έχει σημειώσει σημαντική αύξηση του τακτικού του προϋπολογισμού, από 477 εκ. ευρώ το 2009 σε 702 εκ. ευρώ το 2012.
Προσθέτει επίσης ότι: «η πραγματική συζήτηση που θα έπρεπε να απασχολεί τους αρμόδιους φορείς δεν είναι το ύψος των πόρων που δαπανώνται για την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά η στόχευση και εν τέλει η αποτελεσματικότητά τους».
Αυτό που παρέλειψε επιμελώς να μας εξηγήσει η κυβέρνηση είναι το πως γίνεται οι δράσεις της να μην έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα, καθώς εκτός από την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, τα επιδόματα προς τους άπορους συμπολίτες μας βγαίνουν συνεχώς μειωμένα.
Παρέλειψε επίσης να μας πεί ότι η διαφθορά και η κακοδιαχείρηση των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων η οποία εξακολουθεί ασύδοτα να υφίσταται, δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των πόρων που προορίζονται για άλλες κρατικές δαπάνες και των χρημάτων που προορίζονται για τους αδύναμους συμπολίτες μας.
Συνεπώς μάλλον η κυβέρνηση αρέσκεται στο να μιλάει με νούμερα ενώ κωφεύει σχετικά με την στόχευση και αποτελεσματικότητά των δράσεων της αφού εκεί θα πρέπει να παραδεχτεί την ολοκληρωτική αποτυχία της στην στήριξη των ανέργων ενώ εισπράτει εδώ και 2 χρόνια το υστέρημα του Ελληνα φορολογούμενου φορολογώντας τον αναδρομικά με την μορφή της έκτακτης εισφοράς.
Αναλύοντας τα παραπάνω στοιχεία και συμπερασματικά, το μόνο σίγουρο είναι ότι το κυβερνητικό σύστημα θα πράξει το αυτονόητο. Δηλαδή θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις και τον κυβερνητικό του εταίρο το ΠΑΣΟΚ αλλά και την καταστροφική του πολιτική στην οικονομία την οποία κληρονόμησε. Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία έχει κληρονομήσει ένα φορομπηχτικό μέτρο από την προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς να έχει το παραμικρό πολιτικό κόστος. Αυτονόητο είναι ότι δεν έχει σκοπό να το καταργήσει!