Λαμπεντούζα

Τα ανθρώπινα δικαιώματα ΔΕΝ δικαιολογούν την λαθρομετανάστευση και την λαθροδιακίvηση

Αξίζει να δούμε μερικά δεδομένα για το λαθρομεταναστευτικό, με αφορμή τη δίκη του M. Σαλßίvι (υπουργού της κυβέρνησης Μελόνι στην Ιταλία) η οποία δίκη ξεκίνησε το 2021 και αναμένεται να εκδοθεί η τελική απόφαση.

Προχθές, ιταλοί εισαγγελείς (Marzia Sabella και Gery Ferrara) πρότειναν και ζήτησαν από τους δικαστές την καταδίκη του Σαλßίvι σε 6 χρόνια φυλάκιση, για ένα συμβάν που έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2019, όταν ο Σαλßίvι δεν έδινε άδεια σε ένα ισπανικό πλοίο του στόλου της ΜΚΟ "Open Arms", γεμάτο με λα8pομεταvάστεs που είχε περισυλλέξει στα ανοικτά της Λιβύης, να αποβιβαστούν στην Ιταλία (το πλοίο φαίνεται στη φωτογραφία). Τελικά, μετά από κυβερνητική εντολή της τότε κυβέρνησης Τζιουσέπε Κόντε, το πλοίο της Open Arms αποβίβασε το φορτίο του στο λιμάνι της Λαμπεντούζα (βλ. σχετικό link στο τέλος)

Ανάμεσα στην πρότασή τους για καταδίκη του Σαλßίvι, οι "ευαίσθητοι" ιταλοί εισαγγελείς, προέβαλαν και τα ακόλουθα "επιχειρήματα":

⚠ 🤔 1) "...Υπάρχει μια βασική αρχή, η οποία δεν επιδέχεται συζήτησης (!!): ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην προστασία της κυριαρχίας του κράτους, πρέπει να υπερισχύουν πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο ευτυχώς δημοκρατικό μας σύστημα" -- ("Τhere is one key principle that is not debatable: between human rights and the protection of state sovereignty, it is human rights that must prevail in our fortunately democratic system")

⚠ 🤔 2) Με το να αρνείται την άδεια αποβίβασης, "ο Σαλßίvι διέπραξε απαγωγή ("kidnapping") (!!)... παραβιάζοντας διεθνείς συνθήκες και εγχώριους κανονισμούς σχετικά με την θαλάσσια διάσωση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων..."

🎉 Fun fact: μάρτυρας στην ίδια δίκη είχε κληθεί και ο... Ρίτσαρντ Γκιρ (!), επειδή... επιβιβάστηκε για λίγο στο πλοίο της Open Arms κατά τη διάρκεια της αναμονής έξω από το λιμάνι! Επίσης από κοντά στη δίκη ήταν κι ο δικηγόρος της Open Arms Arturo Salerni (προφανώς η οργάνωση έχει δικηγόρους ανά τον κόσμο).

Όλα αυτά φυσικά φαντάζουν λίγο ευτράπελα σε έναν λογικό άνθρωπο

ήδη από την πρώτη ματιά. Π.χ. κατηγορούν για... "απαγωγή" τον Σαλßίvι, και όχι ας πούμε την Open Arms που αντί να αποβιβάσει τον κόσμο σε μια από τις κοντινές ακτές της Λιβύης (ΕΑΝ υποθέσουμε ότι ήθελε τους "διασώσει"), τους φόρτωσε στ' αμπάρια και τους μετέφερε πάνω από 100χλμ. μακριά στο νησί της Ιταλίας! Αλλά ας τους πιστέψουμε για λίγο, και ας δοκιμάσουμε να δούμε αν στέκουν τουλάχιστον νομικά αυτά που ισχυρίζονται οι ιταλοί εισαγγελείς:

Ως προς τον 1ο ισχυρισμό, για τα ανθρώπινα δικαιώματα:

☝️ Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ECHR), τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι θεμελιώδη και απολαμβάνουν ισχυρή προστασία, αλλά ΔΕΝ υπερισχύουν πάντα έναντι της κρατικής κυριαρχίας. Τα κράτη δηλαδή μπορούν (και πρέπει) να "ζυγίζουν" την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων στις περιπτώσεις που αφορούν την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια, τη δημόσια τάξη ή άλλο δημόσιο συμφέρον.

ℹ Παράδειγμα από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: το Άρθρο 8 εγγυάται το δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, αλλά επιτρέπει περιορισμούς του δικαιώματος σε μια δημοκρατική κοινωνία, για λόγους όπως η εθνική ασφάλεια ή η δημόσια ασφάλεια. Ομοίως, το Άρθρο 15 επιτρέπει την παρέκκλιση από ορισμένα δικαιώματα «σε καιρό πολέμου ή άλλης έκτακτης ανάγκης που απειλεί τη ζωή του έθνους». Αυτά αποδεικνύουν ότι η κρατική κυριαρχία και η εθνική ασφάλεια δεν υποβιβάζονται σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ℹ Παράδειγμα από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CFR): το Άρθρο 52 του Χάρτη επιτρέπει περιορισμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο για το δημόσιο συμφέρον, για την προστασία της ασφάλειας των πολιτών και για το γενικότερο συμφέρον της κοινωνίας.

Ως προς την 2ο ισχυρισμό για την "θαλάσσια διάσωση" και τις διεθνείς συνθήκες:

☝️ Η παράνομη διακίνηση ανθρώπων ΔΕΝ δικαιολογείται από το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμη και αν τα εμπλεκόμενα άτομα προσπαθούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους (όπως το δικαίωμα στη ζωή). Η επίκληση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δηλαδή δεν παρέχει νομική βάση για τη δικαιολόγηση παράνομων δραστηριοτήτων που υπονομεύουν την κρατική κυριαρχία ή το νομικό πλαίσιο μετανάστευσης και ελέγχου των συνόρων.

ℹ Παράδειγμα: ακόμη και αν υφίσταται το δικαίωμα στην αίτηση ασύλου, στο Άρθρο 18 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και στη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για τους πρόσφυγες, δεν υπάρχει καμμία νομική βάση που να δικαιολογεί την παράνομη διακίνηση ατόμων προς μια άλλη χώρα.

✅ Συμπεράσματα

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα ΔΕΝ δικαιολογούν την λαθρομετανάστευση και την λαθροδιακίνηση. Η πράξη της διευκόλυνσης της παράνομης μετακίνησης δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ως μέσο άσκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όποια κυβέρνηση ή πολιτικός χρησιμοποιεί τα ανθρώπινα δικαιώματα ως δικαιολογία, παραπληροφορεί τους πολίτες και είναι ξεκάθαρο ότι στηρίζει τις παράνομες αυτές πρακτικές εις βάρος της χώρας του αλλά και της Ευρώπης.

Οι ΜΚΟ που μεταφέρουν ανθρώπους από τρίτες χώρες χωρίς την άδεια των χωρών, εκτός του ότι επιβάλλεται να εμποδίζονται διότι παραβιάζουν στοιχειωδώς τα σύνορα, επιβάλλεται και να διώκωνται καθώς διενεργούν λαθροδιακίνηση και εμπόριο ανθρώπων (δηλ. πληρώνονται για να μεταφέρουν ανθρώπους παρανόμως σε άλλη χώρα). Ο ισχυρισμός ότι διασώζουν δεν ευσταθεί, καθώς
α) η λέξη διάσωση αφορά ένα θαλάσσιο ατύχημα, δηλ. συμβάν που ΔΕΝ προκαλείται σκοπίμως για να οδηγήσει σε μετακίνηση σε άλλη χώρα και
β) διάσωση σημαίνει αποβίβαση στην πλησιέστερη ακτή (στην προκείμενη περίπτωση της Λιβύης).

Δυστυχώς δεν έχουμε δει ποτέ κάποια κίνηση που να ξεκαθαρίζει και να στηρίζει τα δικαιώματα των πολιτών σ' αυτά τα ζητήματα, από Έλληνες Ευρωβουλευτές. Από τους σοσιαληστές και αριστερούς δεν περιμένουμε φυσικά κάτι σ' αυτή την κατεύθυνση, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε δει κάτι και από τους υπόλοιπους, συμπεριλαμβανομένων και των νεόκοπων "σταυροφόρων της δεξιάς".

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπρεπε να επισημάνει αυτά τα βασικά τότε, να υπενθυμίσει ότι το πλοίο είχε παραβιάσει πάμπολλους κανονισμούς, και να απαιτήσει, μετά από έναν ανεφοδιασμό, να επιστρέψει από 'κει όπου ήρθε. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια του συμβάντος, είχε τοποθετηθεί ως εξής: "προσπαθούμε να βρούμε μια λύση που θα επιτρέψει τους ανθρώπους στο πλοίο να αποβιβαστούν".

Τελικά όμως, όπως έγραψα, αυτοί αποβιβάστηκαν. Από το 2019 έως το 2024, σύμφωνα με τις Ιταλικές Αρχές, η Ιταλία έχει δεχθεί περίπου 600.000 παράνομες αφίξεις στο έδαφός της! Από αυτές, οι 120.000 πραγματοποιήκαν από και με τη βοήθεια πλοίων ΜΚΟ.

Δημήτρης ΤΣΕΛΕΝΗΣ, Γραμματέας της Εθνικής Επιτροπής της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
#Μεταρρύθμιση #Ανάπτυξη #Αξιοκρατία #Δικαιοσύνη #Ασφάλεια

📌 Πηγές:

Το τότε συμβάν με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες στο πως το γεμάτο ανθρώπους πλοίο της ΜΚΟ προσέγγιζε το λιμάνι της Ιταλίας, δρώντας ουσιαστικά ως λαθρο-διακινητής ανθρώπων από το France24

Η εκκίνηση της δίκης το 2021 από το BBC

Η τωρινή προτάση των ιταλών εισαγγελέων για την καταδίκη Σαλβίνι

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ECHR)

Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (Ελληνικά) (EU CFR)


Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση