Οι πτήσεις με αεροπλάνο αποτελούν μια δυνητική «υγειονομική βόμβα».

Ένας επιβάτης να είναι μολυσμένος, μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε άλλους 2 έως … 10!

Εξ ου και η καραντίνα.

Νομίζω όμως ότι υπάρχει απλούστερη λύση:

Το test για κορωνοϊό αμέσως πριν την πτήση.

Ήδη υπάρχουν στην αγορά κάποια «σύντομα τεστ» όπως αυτό που ήδη εγκρίθηκε από τον FDA των ΗΠΑ [1] και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν και άλλα παρόμοια, εξ ίσου αξιόπιστα με αυτό που γίνεται τώρα εδώ και με αποτέλεσμα που θα εξάγεται μέσα σε διάστημα μιας ώρας το πολύ.

Αυτό φυσικά θα απαιτήσει να έχουν έρθει οι επιβάτες κάποιες (4-5) ώρες πιο πριν από την πτήση και να επιβαρυνθούν με ένα ποσό (της τάξεως των 50-100 Ευρώ), το οποίο όμως θα γνωρίζουν από πριν και μάλλον θα το πληρώσουν ευχαρίστως προκειμένου να φθάσουν τελικά στον προορισμό τους.

Είναι δεδομένο ότι κάποιος με αρνητικό τεστ δεν μεταδίδει τη νόσο (ανύπαρκτος ιός ή σε μη ανιχνεύσιμη ποσότητα) τουλάχιστον για τις επόμενες 3-4 ώρες, πολλώ μάλλον όταν κατά τη διάρκεια της πτήσης θα λαμβάνει υποχρεωτικά κάποια προφυλακτικά μέτρα όπως μάσκα και γάντια.

Η ιδέα αυτή θα έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

Οι πτήσεις θα γίνονται με υγεινονομική ασφάλεια και με περισσότερους επιβάτες από ό,τι γίνεται τώρα.
Θα κάνουν το τεστ περισσότεροι και υποχρεωτικά, με ό,τι καλό αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους, την υπόλοιπη κοινωνία και τα στατιστικά συμπεράσματα (θα καταγράφονται περισσότερα κρούσματα με ασυμπτωματικούς φορείς).
Μπορεί να αποφεύγεται εντελώς η καραντίνα με όλα τα παρεπόμενά της, ή τουλάχιστον να διαρκεί πολύ λιγότερο.
Κάποιες αεροπορικές εταιρείες δεν θα κλείσουν και κάποιοι εργαζόμενοι σ’ αυτές δεν θα χάσουν τη δουλειά τους.
Θα αποκατασταθεί ένα (μικρό έστω, αλλά σημαντικό) μέρος της «κανονικότητας» που όλοι έχουμε χάσει.

… … …

Σ’ αυτό το τελευταίο θα ήθελα να επιμείνω λίγο περισσότερο.

Όλοι γνωρίζουμε τις δύσκολες έως τραγικές καταστάσεις που βιώνουν άτομα, τα οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν για διάφορους λόγους (περισσότερο ή λιγότερο σημαντικούς, αυτό θα το κρίνουν εκείνοι και κανένας άλλος) και δεν τους επιτρέπεται.

Αυτό είναι προφανώς άδικο γι’ αυτούς.

Ίσως τώρα μου πείτε:

- Καλά, εδώ πεθαίνουν άνθρωποι από τη νόσο και όλοι υποφέρουν από τον υποχρεωτικό εγκλεισμό στο σπίτι τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αυτοί που δεν μπορούν να πετάξουν με το αεροπλάνο σε μάραναν;

Σ’ αυτό θα απαντούσα ως εξής:

- Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να προσφέρουν υπηρεσίες σ’ αυτούς που κινδυνεύουν (π.χ. γιατροί από άλλες χώρες προς την Ιταλία ή την Ισπανία) και δεν μπορούν λόγω απαγόρευσης των πτήσεων. Είναι λογικό αυτό;

- Ο υποχρεωτικός εγκλεισμός στο σπίτι είναι ένα δυσάρεστο, αλλά απαραίτητο μέτρο. Αν δεν ήταν απαραίτητο, θα ήταν απλά αδικαιολόγητο. Αλλά και έτσι, πάντα τους επιτρέπεται η έξοδος για ορισμένες ανάγκες, έστω και αν αυτοί δεν είναι ελεγμένοι ούτε ως προς το αν είναι φορείς του ιού, ούτε ως προς το αν θα ακολουθήσουν τα απαραίτητα προφυλακτικά μέτρα.

Και στο κάτω – κάτω, μέσα στο σπίτι βρίσκονται μαζί με αγαπημένα τους πρόσωπα.

Κάποιοι άλλοι όμως, που βρέθηκαν τη «λάθος εποχή» μακριά από τους δικούς τους ανθρώπους, γιατί να αδικούνται τόσο πολύ και τόσο αδικαιολόγητα;

Πηγή: marketnews.gr

Αρθρογράφος
Διονύσιος Βενιεράτος
Author: Διονύσιος Βενιεράτος
Ομότιμος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Εθνικής Επιτροπής του πολιτικού κόμματος ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής
Διαβάστε επίσης

Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση