Η αληθινή αξιοπρέπεια είναι σαν το ποτάμι: όσο πιο βαθύ είναι, τόσο λιγότερο θόρυβο βγάζει. Μισέλ Ντε Μονταίν
Αξιοπρέπεια! Η λέξη που η επίκλησή της ενεργοποιεί αντανακλαστικά σε κάθε πρόσωπο ή κοινωνική ομάδα, στον απατημένο σύντροφο, στον οικονομικά χειμαζόμενο ή σε ταπεινωμένο λαό.
Αξιοπρέπεια λοιπόν! Η αίσθηση που έχει ένας άνθρωπος όταν οι άλλοι τον σέβονται και όταν ο ίδιος νιώθει ότι έχει κάποια αξία, σύμφωνα με το λεξικό.
Η επίκλησή της από πολιτικούς παράγοντες με τον λαϊκίστικο τρόπο που γίνεται και τις θορυβώδεις αντιδράσεις που προξενεί αντιβαίνει τον ίδιο τον ορισμό της.
Η αίσθηση του σεβασμού από τρίτους κερδίζεται, δεν επιβάλλεται διά βοής και πλακάτ. Και κερδίζεται όταν δώσεις απτά και διαρκή δείγματα ότι έχεις λόγους να σε σέβονται.
Όπως, όταν έχεις θεσμούς που λειτουργούν και δικαιοσύνη που εκδικάζει υποθέσεις εντός του χρονικού ορίου των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών,
Όπως όταν προστατεύεις τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν παραπέμπεις το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια στις καλένδες.
Όπως όταν διαθέτεις Δημόσιες Υπηρεσίες που εξυπηρετούν τον πολίτη και δεν οχυρώνονται πίσω από ασαφείς κανονιστικές διατάξεις για να του δυσχεράνουν την ζωή.
Όπως όταν αγκαλιάζεις την έρευνα και την επιχειρηματικότητα και δημιουργείς συνθήκες σύνδεσης των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων με την αγορά για αξιοποίηση των ιδεών.
Όπως όταν σέβεσαι το περιβάλλον και δημιουργείς τις δομές εκείνες διαχείρισης των αποβλήτων που επιβάλλει η ΕΕ αλλά εσύ δεν εφαρμόζεις πληρώνοντας πρόστιμα.
Όπως όταν ορίζεις σαφώς τις δασικές και τις πολεοδομικά οικοδομήσιμες εκτάσεις και δεν αφήνεις ανεξέλεγκτη την άναρχη δόμηση.
Όπως όταν δημιουργείς συνθήκες ισονομίας μεταξύ του μικρομεσαίου επιχειρηματία και του μεγαλοεργολάβου στην φορολόγηση και στην ρύθμιση των χρεών.
Όπως όταν θωρακίζεις τα Πανεπιστήμιά σου έναντι εξωθεσμικών, τα κάνεις πιο ευέλικτα και τα οργανώνεις με στόχο να ανέλθουν στην παγκόσμια κατάταξη συγκρίσιμα με των ανεπτυγμένων χωρών.
Όπως όταν προτάσεις για είδωλα της νεολαίας, ερευνητές, λογοτέχνες, φιλάνθρωπους, φιλόζωους, επιστήμονες, παραγωγικούς ανθρώπους που ανεβάζουν ένα επίπεδο την κοινωνία και όχι εξωραϊσμένους απατεώνες, ατάλαντους καλλιτέχνες και βυσματούχους καταφερτζήδες.
Όπως όταν αντιλαμβάνεσαι ότι η οικονομική ανάπτυξη θα προκύψει μέσα από την αύξηση του ΑΕΠ και μέσα από τη στήριξη της ιδιωτικής οικονομίας που συνεισφέρει στην αύξηση των κρατικών εσόδων.
Όπως όταν αντιλαμβάνεσαι ότι το κοινωνικό κράτος θα βελτιωθεί μέσω των αυξημένων εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και όχι της απλής αναδιανομής της μικρής πίτας.
Ορίστε λοιπόν πεδίο λαμπρό για τα ΜΜΕ στο να προβάλλουν ανθρώπους και σύμβολα που αναδεικνύουν τις αρετές της Ελληνικής (ευρύτερης) παιδείας και κουλτούρας.
Ορίστε πεδίο λαμπρό στην κυβέρνηση για νομοθετικό έργο που θα οδηγήσει την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στο να κατακτήσει τον σεβασμό που της ανήκει.
Ένας λαός θα νιώσει αξιοπρεπής όταν δημιουργηθούν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και ισονομίας. Θα νιώσει ότι έχει αξία όταν αρχίσει και αναπτύσσεται η οικονομία και βρίσκει εργασία. Θα κερδίζει τον σεβασμό τρίτων χωρών όταν με την δουλειά του και τον κόπο του δημιουργήσει πλούτο οικονομικό και πνευματικό.
Αλλιώς η αξιοπρέπεια θα παραμείνει μια κενή έννοια, ένα πλακάτ αδειανό…
Ηλίας Κώνστας
Msc Engineering Management
Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της «Δημιουργία, Ξανά»
Πρώτη δημοσίευση στο www.politicaldoubts.com
Φωτογραφία από www.antenna.gr