×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1054

bottom-of-barrel2Οι μέρες περνάνε και η χώρα μας δεν δείχνει να μπορεί να βρει τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση που την έχει σμπαραλιάσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Γιατί όμως μας είναι τόσο δύσκολο να ξεφύγουμε από τη μιζέρια και τη δυστυχία που μας ταλαιπωρεί;

Μήπως η Ελλάδα δεν έχει φυσικούς πόρους, μήπως δεν έχει ικανό ανθρώπινο δυναμικό ή μήπως βρίσκεται σε γεωγραφικό σημείο που δυσκολεύει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και στα επενδυτικά κεφάλαια;  

Την απάντηση την γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα από τα παραπάνω μειονεκτήματα.

Γιατί λοιπόν μας είναι τόσο δύσκολο να μπορέσουμε να παράγουμε παραπάνω αγαθά ώστε να αυξήσουμε συνολικά το βιοτικό μας επίπεδο ως κοινωνία;

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Η απάντηση που δίνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν μας αφήνουν να προκόψουμε οι «ξένοι».

  • Είτε μιλάνε για ξένα κράτη ή για ξένους ιδιώτες, όλοι αυτοί είναι υπεύθυνοι για το ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παράγει περισσότερα αγαθά και έτσι να εξασφαλίσει ψηλότερο εισόδημα για τους πολίτες της.
  • Μαζί με τους «κακούς ξένους» προστίθενται και οι αντίστοιχοι ντόπιοι πλούσιοι οι οποίοι επίσης δεν αφήνουν την Ελλάδα να προκόψει και να ξεφύγει από την κρίση.

Αυτός είναι με δυο λόγια ο κύριος λόγος που -σύμφωνα με αυτούς- έχουμε ακόμα κρίση και από αυτή την κατάσταση μας υπόσχονται τα διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι θα μας «απελευθερώσουν» όταν έρθουν στην εξουσία.

Το πρόβλημα σε αυτή την επιχειρηματολογία είναι ότι για να ισχύει, προϋποθέτει ότι αυτή τη στιγμή παράγεται κάποιος πλούτος στη χώρα μας τον οποίο όλοι αυτοί οι «κακοί» τον εκμεταλλεύονται και συνεπώς δεν θέλουν να αλλάξει η κατάσταση ώστε να μη χάσουν τα πλεονεκτήματα τους.

  • Έλα όμως που αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ΔΕΝ παράγεται πλούτος!
  • Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας ΔΕΝ παράγουμε αρκετά αγαθά για να μπορεί κανείς να μας εκμεταλλευτεί!

Πόσο δύσκολο είναι να το καταλάβει κανείς αυτό πια! Αρκεί μόνο να μιλήσει για λίγο με τον οποιονδήποτε ζει και αγωνίζεται στην πραγματικότητα αυτού του τόπου για να μπορέσει να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα.

  • Το 2012 το ελληνικό κράτος είχε 21 δις έσοδα από άμεσους φόρους και άλλα 26 δις έσοδα από έμμεσους φόρους. Από τα 47 δις μέσω αυτών των φόρων, ξόδεψε σχεδόν τα μισά (20,5 δις) για μισθούς στο δημόσιο και άλλο 30% (14,5 δις) για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Σχεδόν το 80% των εσόδων μας λοιπόν έχουν ξοδευτεί σε αυτές τις δύο βασικές κατηγορίες εξόδων τα οποία φυσικά αφορούν τους έλληνες πολίτες και όχι κάποια σκοτεινά κέντρα αποφάσεων του εξωτερικού.     

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά ισχυρίζεται ότι ο λόγος που δεν μπορεί να βγάλει αυτή τη χώρα από την κρίση είναι ότι οι πολίτες της δεν πληρώνουν αρκετά χρήματα προς το κράτος ώστε να μπορέσει αυτό να καλύψει τα έξοδα του και να μπορέσει να δείξει ένα καλό πρόσωπο προς τους δανειστές του.

Το πρόβλημα σε αυτή την επιχειρηματολογία είναι ότι κατά τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης οι πολίτες αυτής της χώρας πλήρωσαν περισσότερους φόρους από πέρσι ενώ διέθεταν λιγότερο εισόδημα.

  • Στα δελτία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τα οποία δημοσιεύει το Υπουργείο Οικονομικών βλέπουμε ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2013 οι φόροι ανήλθαν στα 34,9 δις ευρώ, ενώ στο ίδιο διάστημα πέρσι ήταν 33,1 δις.
  • Αυτό μάλιστα συμβαίνει όταν το ΑΕΠ για το 2013 εκτιμάται στα 184 δις ενώ το 2012 ήταν 193 δις ευρώ.

Οι Έλληνες λοιπόν στο σύνολο τους πληρώνουν φόρους και μάλιστα με το παραπάνω.

Το ότι οι φόροι αυτοί δεν πληρώνονται ισότιμα και δίκαια είναι άλλη μια αποτυχία της κυβέρνησης αλλά αυτό δεν δικαιολογεί ότι με τα χρήματα που εισπράττει τώρα δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα και να οδηγήσει την χώρα από την κρίση!

  • Αφού δεν μπορεί να τα καταφέρει με τα χρήματα που εισπράττει τώρα από φόρους σημαίνει ότι δεν θα καταφέρει τίποτα καλύτερο ακόμα και αν πιάσει την φοροδιαφυγή.
  • Εκτός και αν τα τζιμάνια στο Υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι ακόμα και αν πιάσουν την φοροδιαφυγή, θα αφήσουν όλους τους άλλους υφιστάμενους φόρους ως έχει οπότε η επιβάρυνση για αυτούς που ήδη πληρώνουν θα παραμείνει η ίδια!

Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης δεν έχουν λοιπόν καμιά επαφή με την πραγματικότητα και αυτό είναι πια τόσο εύκολα αποδείξιμο.

Τι φταίει λοιπόν και δεν μπορούμε να παράγουμε περισσότερα αγαθά ώστε να αυξήσουμε το εισόδημα μας ως κοινωνία;

Την απάντηση την ξέρουμε όλοι μας:

Αύξηση της παραγωγής αγαθών σημαίνει αύξηση της επιχειρηματικότητας. Αύξηση της επιχειρηματικότητας σημαίνει να παρέχεται η δυνατότητα και η ευκαιρία για να μπορέσει κάποιος να βγάλει κέρδος από την ενασχόληση του με αυτή.

Στην Ελλάδα μας όμως δεν παρέχεται ούτε η ευκαιρία ούτε η δυνατότητα για κάτι τέτοιο.

  • Όταν πληρώνει ο ελεύθερος επαγγελματίας 200 με 500 ευρώ τον μήνα στον ΟΑΕΕ πριν καν βγάλει έστω και ένα ευρώ έσοδο από τη  δραστηριότητα του,
  • όταν από το υπόλοιπο που θα του μείνουν θα πρέπει να πληρώσει από 26% έως 46% φόρο,
  • όταν ο εργοδότης θα πληρώσει 1200 ευρώ για ένα εργαζόμενο από τα οποία μόνο τα 750 θα φτάσουν στον ίδιο τον εργαζόμενο και τα υπόλοιπα θα πάνε στο ΙΚΑ,

τότε δεν υπάρχει καμιά ευκαιρία ή δυνατότητα για να παραχθούν περισσότερα αγαθά σε αυτόν τον τόπο.

  • Όταν για να προσλάβεις ένα νέο εργαζόμενο πρέπει να κάνεις τρία διαφορετικά έντυπα σε επιθεώρηση εργασίας, ΟΑΕΔ και ΙΚΑ, τότε χρειάζεσαι τρεις δημόσιους υπαλλήλους για να κάνουν τη δουλειά ενός Η/Υ και τα έξοδα τους αναγκάζεσαι να τα βγάλεις αυξάνοντας τους φόρους στις επιχειρήσεις και περικόπτοντας μισθούς αστυνομικών, δασκάλων και νοσοκόμων.

Τα έχουμε πει πολλές φορές αυτά τα πράγματα αλλά προφανώς πρέπει να τα επαναλαμβάνουμε συνέχεια μεταξύ μας καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν βαλθεί να μας κάνουν να τα ξεχάσουμε...


Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση