Πώς κατασκευάζεται ο ρατσισμός

20/02/2013 04:26 #766 από Δέσποινα Λιμνιωτάκη
Πώς κατασκευάζεται ο ρατσισμός δημιουργήθηκε από Δέσποινα Λιμνιωτάκη

maHidoodiΤο Νοέμβριο του 1999, ένα άρθρο στην αγγλική εφημερίδα Guardian - που μιλούσε για το τρομοκρατικό χτύπημα εξτρεμιστών σε αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών το οποίο τελικά κατέπεσε στον Ατλαντικό ωκεανό - είχε τον ακόλουθο τίτλο: «Για τον ορισμό της λέξης Μουσουλμάνος, βλέπε τρομοκράτης».  Δύο χρόνια αργότερα, το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στους Πύργους της Νέας Υόρκης ξεσήκωσε ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυριών εναντίων της Μουσουλμανικής κοινότητας, αναγκάζοντας πολλές μουσουλμάνες γυναίκες να εγκαταλείψουν τις μαντίλες τους και άνδρες να ξυρίσουν το παραδοσιακό μούσι τους, σε μια προσπάθεια να κρύψουν την θρησκευτική τους ταυτότητα.

Διαβάστε περισσότερα...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

24/02/2013 20:49 #767 από Λούλα Κοτέα
Απαντήθηκε από Λούλα Κοτέα στο θέμα Πώς κατασκευάζεται ο ρατσισμός
Very nice article, Despina.
I just want to add that if research on prejudice has any lesson for making a culture more tolerant, it is to encourage people to speak out against low-key acts of discrimination or harassment-such as offensive jokes demeaning to ones race.
One study found that when people in a group heard someone make ethnic slurs, it led others to do the same
The simple act of naming bias as such or objecting to it on the spot establishes a social atmosphere that discourages it. Saying nothing serves to condone it.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

26/02/2013 23:51 #855 από Νικόλαος Κομσέλης
Απαντήθηκε από Νικόλαος Κομσέλης στο θέμα Πώς κατασκευάζεται ο ρατσισμός
Από ψυχολογικής άποψης θεωρώ πως τέτοια άρθρα μας εμποδίζουν από το να καταλάβουμε τους ρατσιστές.

Και θεωρώ πως ΠΡΕΠΕΙ να καταλάβουμε πρώτα τους ρατσιστές, να δούμε τα πράγματα από την δική τους ματιά. Αλλοιώς δεν μπορούμε να τους κακολογούμε που δεν βλέπουν και εκείνοι τα πράγματα από την δική μας και δεν είναι αντιρατσιστές. Η συμπεριφορά αυτή αποτελεί από μόνη της άλλωστε ρατσισμό "ημών των αντιρατσιστών" έναντι των ρατσιστών! Η μήπως έχω άδικο? Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...

Κατηγοριοποιωντας τους σε ανθρώπους που είτε είχαν απωθημένα από την παιδική ηλικία, είτε είναι κακά και μοχθηρά άτομα είτε έχουν "περιορισμένη χωρητικότητα" είτε είναι επηρεασμένοι από το περιβάλλον δεν μπορούμε παρά να αποπροσανατολίσουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους που μας διαβάζουν από την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι ο Ρατσισμός βρίσκεται στα γονίδια μας. Το περιβάλλον και οι εμπειρίες απλά προδιαγράφουν το εάν θα εκδηλωθεί ο ρατσισμός. Δεν είμαστε τυχαία ρατσιστές (όσοι από εμάς το παραδεχόμαστε δηλαδή καθώς θέλει και Kohones να το παραδεχτείς!) αλλά το συγκεκριμένο γονίδιο μας προστάτεψε κατά την διάρκεια της εξέλιξης μας καθώς μας απέτρεπε από το να διασταυρωθούμε με άλλες φυλές και να αποκτήσουμε διαφορετικά γονίδια τα οποία θα μείωναν τις πιθανότητες επιβίωσης μας. Η επιστήμη απέδειξε ότι οι μιγάδες είναι πιό αδύναμοι από τους καθαρόαιμους. Χονδρικά φαντάσου έναν μαύρο με γαλανά μάτια ο οποίος θα στραβωνόταν στην Αφρική ενώ δεν θα μπορούσε να επιβιώσει ούτε στην Σουηδία καθώς το δέρμα του δεν θα απορροφούσε επαρκώς βιταμίνη D. Ασχετα εάν η mainstream επιστήμη έχει καταντήσει εργαλείο προπαγάνδας του πολιτικώς ορθού και με θύματα παιδιά στην Αφρική. (Στα οποία είχαν προμηθεύσει γάλα σκόνη αγνοόντας το γεγονός ότι η φυλή είχε δυσανεξία στη λακτόζη με αποτέλεσμα να πεθάνουν χιλιάδες παιδιά)

Γιά του λόγου το άληθές.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/946382
www.blackprwire.com/press-releases/2286-..._lactose_intolerance

Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι προέρχονται από καταπιεστικές οικογένεις πιό πιθανόν να αναπτύξουν ρατσιστικές ιδέες? Μάλλον από ψυχολογικής άποψης το αντίθετο. Θεωρώ πως στην συγκεκριμένη περίπτωση οι άνθρωποι αυτοί αισθανόμενοι αδύναμοι τείνουν να ταυτίζονται με τους αποκλεισμένους από την κοινωνία σαν αντίδραση. Τα άτομα αυτά έχουν την τάση να σχετίζονται με απόκληρους. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο ρατσισμός έχει σώσει ζωές ακόμα και στις μέρες μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γνωστο περιστατικό που συνέβη στην Πολωνία όπου γνωστός ρατσιστής και μαύρος ποιητής μόλυνε με AIDS εσκεμμένα και συστηματικά δεκάδες γυναίκες.

Γιά του λόγου το αληθές:


en.wikipedia.org/wiki/User:Dezidor/Simon_Mol

Ας μην είμαστε απόλυτοι λοιπόν. Μια δόση ρατσισμού ίσως χρειάζεται. Καταδικάζω την βία οσο σιχαίνομαι και αυτους που την ασκούν. Ομως καλό είναι να μην είμαστε και απολύτως openminded. Να προστατεύουμε τους εαυτούς μας από τις κακοτοπιές. Θεωρώ πως όλοι είμαστε δυνάμει ρατσιστές. Ολοι μηδενός εξαιρουμένου. Δεν είναι αφύσικο ούτε κακό το να πιστεύεις οτι η διαφορετικότητα υπάρχει. Το κακό είναι να θές να προσφύγεις στη βία. Να θεωρείς ότι οι άνθρωποι δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα. Ομως και πάλι θέλει πολλή προσοχή. Πρόκειται για ηθικό ναρκοπέδιο.

Ο Simon Mol έπειθε γυναίκες να κάνουν σεξ μαζί του χωρίς προστασία. Εάν αυτές έλεγαν όχι τις κατηγορούσε γιά ρατσισμό. Κατάφερε και μόλυνε αρκετές γυναίκες εκμεταλευόμενος τις επικίνδυνες ιδέες και το ταμπού του να χαρακτηριστείς ρατσιστής. Κατ'εμέ πολύ επικίνδυνο ταμπού. Πολύ πιό επικίνδυνο από τον ρατσισμό.

Ανάλογα περιστατικά έχουμε δυστυχώς και στην χώρα μας. Πώς αλλοιώς εξηγείται το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα αφροδίσια νοσήματα λόγω των επαφών που έχουν νεαρές Ελληνίδες με αλλοδαπούς? Υπάρχει έκθεση των ιατρών χωρίς σύνορα η οποία είναι αρκετά αποκαλυπτική.

www.defencenet.gr/defence/o/51655

Είτε είναι κανείς ρατσιστής είτε όχι το προφυλακτικό σώζει ζωές...

Το καλλίτερο το άφησα γιά το τέλος... Και θα μιλήσω ξανά με επιστημονικά και αδιαμφισβήτητα δεδομένα. Το να κατηγορούμε τους ρατσιστές για ηλιθίους - δεν λέω πως το έκανες εσύ - εκτός του ότι υποδηλώνει ελλειψη επιχειρημάτων, μπορεί και να εκπυρσοκροτήσει (backfire).

www.madata.gr/diafora/science/58792.html

Το σύνδρομο Ουίλλιαμς δείχνει όχι μόνο το αντίθετο αλλά και το γεγονός ότι ο ρατσισμός βρίσκεται στα γονίδια και την φυσιολογικότητα του ανθρώπου.

Εάν θέλουμε να πολεμήσουμε τον ρατσιστμό πρέπει πρώτα να τον καταλάβουμε. Εάν τον καταλάβουμε θα διαπιστώσουμε πως δεν μπορούμε να τον πολεμήσουμε. Ισως το πολύ πολύ να αμβλύνουμε την ρατσιστική βία. Ομως ας είμαστε ρεαλιστές. Ο Τσίπρας που μένει στον Διόνυσο είναι αντιρατσιστής εκ του ασφαλούς. Εάν ζούσε στον Αγ. Παντελεήμονα τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Μάλλον θα ψήφιζε χρυσή αυγή. Μην είμασε απόλυτοι γιά τίποτα λοιπόν!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

27/02/2013 00:48 #861 από Δέσποινα Λιμνιωτάκη
Απαντήθηκε από Δέσποινα Λιμνιωτάκη στο θέμα Πώς κατασκευάζεται ο ρατσισμός
Νίκο καλά έκανες και ξεκίνησες μια συζήτηση πάνω στο ρατσισμό - και για το ρατσισμό και για το site! Δεν μπορώ να υποστηρίξω το βιολογικό μοντέλο αυτή τη στιγμή γιατί τίποτα δεν είναι αποδεδειγμένο. Η φράση "από ψυχολογικής άποψης το αντίθετο" δεν με βρίσκει σύμφωνη γιατί οι αντιδράσεις μας σε ένα μεγάλο βαθμό διαμορφώνονται από τις εμπειρίες και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και μεγαλώνουμε. Επίσης, το να πούμε ότι "γεννιόμαστε ρατσιστές" είναι ντετερμινισμός που ακυρώνει την εξέλιξη της προσωπικότητας και την ελεύθερη βούληση. Είμαστε έρμαια της βιολογίας; Θα ήθελα να πιστεύω πως όχι. Δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι εννοείς όταν λες ότι μια δόση ρατσισμού χρειάζεται, ενδεχομένως να εννοείς ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να εξετάζουμε τα πράγματα κατά περίπτωση. Ξαναγράφω τις έννοιες για να μην υπάρξει παρανόηση: στερεότυπο= αντίληψη, άποψη, ρατσισμός=συμπεριφορά με αρνητική χροιά (που συνήθως εκδηλώνεται βίαια). Με βάση αυτό το διαχωρισμό θέλω επίσης να πιστεύω πως δεν χρειάζεται καμία δόση βίας. Να προσθέσω ότι ο ρατσισμός δεν έχει να κάνει μόνο με το χρώμα ή την εθνικότητα ενώ υπάρχουν και θετικά στερεότυπα που οδηγούν σε αρνητικές συμπεριφορές (αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο άρθρο).

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

27/02/2013 01:30 #864 από Νικόλαος Κομσέλης
Απαντήθηκε από Νικόλαος Κομσέλης στο θέμα Πώς κατασκευάζεται ο ρατσισμός
Δέσποινα σε ευχαριστώ πολύ γιά την απάντηση σου! Οντως ανοίξαμε πολύ ενδιαφέρον θέμα.

Οι παρατηρήσεις μου είναι βασισμένες σε τελευταίες έρευνες οι οποίες έδειξαν τον μεγαλύτερο ρόλο που έχουν τα γονίδια στην διαμόρφωση της προσωπικότητας. Είμαστε έρμαια της βιολογίας τελικά? Σε κάποιον βαθμό είμαστε σίγουρα.

www.telegraph.co.uk/science/science-news...ins-study-shows.html

Οταν είπα ότι απο ψυχολογικής άποψης το αντίθετο το εννοούσα διαφορετικά από ότι κατάλαβες. Ναι μεν οι εμπειρίες διαμορφώνουν σέ κάποιον μικρότερο βαθμό την προσωπικότητα μας (σε μικρότερο από τα γονίδια αλλά διαμορφώνουν και αυτές!) αλλά εσύ θεωρείς πιθανότερο να διαμορφώσουν χαρακτήρες έντονα ρατσιστές ενώ εγώ θεωρώ πιθανότερο να δημιουργήσουν έντονα αντιρατσιστικές συμπεριφορές το οποίο επίσης κατά την άποψη μου δεν είναι φυσιολογικό.

Ο ρατσισμός δεν θεωρώ απόλυτα πως εκδηλώνεται σαν συμπεριφορά με αρνητική χροιά. Υπάρχουν διαβαθμίσεις και στον ρατσισμό. Δεν εκδηλώνεται πάντα με αρνητική συμπεριφορά η με βία.

Λέγοντας πως μια δόση ρατσισμού χρειάζεται εννοούσα ακριβώς αυτό που είπες. Εξετάζουμε τα πράγματα κατά περίπτωση. Λέγοντας επίσης ότι ο καθ'ενας από εμάς είναι δυνάμει ρατσιστής και οτι ο Τσίπρας είναι ρατσιστής εκ του ασφαλούς έχω και ένα παράδειγμα πρώην κομμουνιστή που πολέμησε στον εμφύλιο, του Νίκου Κούνδουρου συγκεκριμένα του οποίου το παρακάτω άρθρο πραγματικά αξίζει να διαβαστεί.

www.tovima.gr/culture/article/?aid=393433

Το άρθρο αυτό δείχνει ότι όλα όσα λέμε περι ρατσισμού σχετικά είναι.

Καλή σου νύχτα!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

27/02/2013 20:14 #901 από Hastaroth
Απαντήθηκε από Hastaroth στο θέμα Πώς κατασκευάζεται ο ρατσισμός
Οταν εξετάζουμε τα πράγματα κατά περίπτωσιν δέν είμαστε ρατσιστές.Ο ρατσιστής γενικεύει,δέν εξειδικεύει.Οπότε το να λέμε ότι χρειάζεται και "λίγος ρατσισμός" είναι το ίδιο παράλογο σάν να λέμε οτι μιά γυναίκα είναι "ολίγον έγκυος".

Επίσης δέν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν ο ρατσισμός να εκδηλώνεται με θετική συμπεριφορά.Ακόμη και άν κάποιος εκδηλώνη υπερβολική προτίμηση,θαυμασμό κλπ πρός κάποια φυλετική ομάδα,αυτομάτως υποβιβάζει όλες τίς υπόλοιπες.Συνεπώς δέν αξιολογεί τους ανθρώπους βάσει τής προσωπικότητας τού καθενός,αλλά βάσει τού αυθαιρέτου κριτηρίου ότι οι άνθρωποι αυτοί ανήκουν ή δέν ανήκουν στην φυλετική ομάδα που αυτός θαυμάζει.

Το ότι ο ρατσισμός έχει διαβαθμίσεις είναι αλήθεια,όμως αυτό συνεπάγεται απλώς ότι η αρνητική συμπεριφορά τών ρατσιστών δέν είναι πάντοτε τής ίδιας έντασης.Κάποιος μπορεί π.χ.να σιχαίνεται να κάτση στο λεωφορείο δίπλα σ'έναν Αφρικανό ή Κινέζο χωρίς αυτό να σημαίνη απαραιτήτως ότι θέλει να τον εξοντώση.Δέν παύει όμως ΚΑΙ αυτό να είναι αρνητική συμπεριφορά.

Τέλος,το ότι τα γονίδια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση τής προσωπικότητάς μας είναι λογικό,αφού αυτά ρυθμίζουν την "έκφραση"-δηλαδή την παραγωγή-τών διαφόρων μορίων που εμπλέκονται στίς διάφορες νευροφυσιολογικές και νευροχημικές αντιδράσεις που έχουν ώς αποτέλεσμα την εμφάνιση τών νοητικών λειτουργιών τού ανθρώπινου εγκεφάλου.Αλλά αυτό δέν είναι κάτι που το ανακαλύψαμε τώρα-ήδη από τίς απαρχές τής ανάπτυξης τής μοριακής γενετικής ήταν γνωστό.Ούτε έχει νόημα να λέμε ότι είμαστε "έρμαια" τής βιολογίας-η βιολογία είναι μιά επιστήμη,ένας κλάδος τής γνώσης που συσσωρεύει ο άνθρωπος σχετικά με το σύνολο τών εμβίων όντων.Με την ίδια "λογική",είμαστε "έρμαια" και τής ψυχολογίας,τής νευρολογίας κλπ κλπ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

28/02/2013 21:11 #933 από Νικόλαος Κομσέλης
Απαντήθηκε από Νικόλαος Κομσέλης στο θέμα Πώς κατασκευάζεται ο ρατσισμός
Αλμπέρτο σε ευχαριστώ που συμμετέχεις στην ενδιαφέρουσα συζήτηση μας. Κατ'αρχήν μπορεί κάποιος να είναι ρατσιστής ώς προς τα πιστεύω του και να μην εκδηλώνει βίαιη η επιθετική συμπεριφορά. Νομίζω πως το 90% των συνανθρώπων μας ανήκουν λίγο ώς πολύ στην κατηγορία. Ρατσιστικές σκέψεις έχουμε κάνει όλοι μας γιά μάυρους, άσπρους, κινέζους, κοντούς, χοντρούς, δημοσίους υπαλλήλους, άπλυτους, ρακένδητους, φτωχούς, κακοντυμένους κλπ...

Υπάρχουν πολλά είδη ρατσισμού και άς τα έχουμε περιορίσει εμείς σε φυλετικές ομάδες. Ρατσισμός είναι και η προπαγάνδα που γίνεται στις γυναίκες από τα περιοδικά και η προβολή ανορεξικών μοντέλων. Γιά μένα είναι το χειρότερο είδος ρατσισμού γιά το οποίο μιλούν πολύ λίγοι αλλά έχει επηρεάσει τον γυναικείο (και τον ανδρικό) πληθυσμό υπέρμετρα.

Ναι κάποιος μπορεί να εκδηλώνει τον ρατσισμό του εκφράζοντας θετική προτίμιση σε κάποια φυλετική ομάδα όμως αυτό δεν βλάπτει κανέναν και δεν απαγορεύεται από τον νόμο άσχετα πως τους αξιολογεί.

Κάποιος μπορεί να σιχαίνεται να κάτσει στο λεωφορείο δίπλα σε έναν Αφρικανό η κινέζο όμως αυτό είναι αρνητική συμπεριφορά ώς προς τον ίδιο που θα βγάλει κιρσούς από την ορθοστασία και καθόλου ώς προς τους δύο πρώτους. Ισα ίσα κανει και χάρη σε όποιον δεν σιχαίνεται να κάτσει δίπλα τους αφού τους αφήνει και την θέση ελεύθερη! :-D

Η έκφραση έρμαια δεν χρησιμοποιήθηκε αρχικά από εμένα. Και τα γονίδια και οι εμπειρίες και η οικογένεια μας επηρεάζουν την συμπεριφορά και την διαμόρφωση του χαρακτήρα μας. Δεν είμαστε έρμαια του καθ'ενός ξεχωριστά λοιπόν. Ολων μαζί των παραγόντων που επηρεάζουν την προσωπικότητα μας ίσως...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

28/02/2013 22:09 #935 από EKONSTAS
Απαντήθηκε από EKONSTAS στο θέμα Πώς κατασκευάζεται ο ρατσισμός
Κάποιες από τις συμπεριφορές που περιγράφησαν πιο πάνω δεν είναι ρατσισμός αλλά σωβινισμός.

Ηλίας Κώνστας
ΠΟ Νότιας Αθήνας
Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου

Email:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

02/03/2013 06:24 #959 από Hastaroth
Απαντήθηκε από Hastaroth στο θέμα Πώς κατασκευάζεται ο ρατσισμός
Ετσι ακριβώς.Ο ρατσισμός είναι μιά ξεκάθαρη έννοια,που ορίζεται ώς η διάκριση (και συνήθως η υποτίμηση) τών ανθρώπων βάσει τών φυλετικών (racial) χαρακτηριστικών τους-οπότε το να μιλάμε γιά ρατσιστικές σκέψεις που κάνουμε γιά τους δημόσιους υπαλλήλους ή τους χοντρούς δέν έχει έννοια,αφού ένας δημόσιος υπάλληλος μπορεί κάλλιστα να μεταπηδήση στον ιδιωτικό τομέα κι'ένας χοντρός μπορεί κάλλιστα να αδυνατίση.Οπότε άν π.χ. αντιμετωπίζουμε με προκατάληψη κάποιον επειδή είναι χοντρός,όταν αδυνατίση θα τον δεχτούμε με ανοιχτές αγκάλες;Τα φυλετικά χαρακτηριστικά μας όμως δέν αλλάζουν κι'έτσι άν κάποιον τον αντιμετωπίζουμε με προκατάληψη επειδή είναι π.χ.μαύρος,αυτό δέν θ'αλλάξη ποτέ επειδή ο μαύρος δέν πρόκειται να μεταπηδήση ποτέ στην λευκή φυλή-ακόμα κι'ο Μαϊκλ Τζάκσον που "άσπρισε" το δέρμα του με ειδική αγωγή δέν έγινε λευκός γιατί τα υπόλοιπα φυλογενετικά του χαρακτηριστικά δέν άλλαξαν.Επομένως οι διακρίσεις που τυχον κάνουμε απέναντι σε άλλους ανθρώπους με βάση μή φυλετικά χαρακτηριστικά δέν μπορούν να οριστούν ώς ρατσιστικές.

Οσο γιά το "έρμαια",η λέξη σημαίνει ακριβώς αυτόν που άγεται και φέρεται από άλλους παράγοντες (ανθρώπους ή συνθήκες) χωρίς να μπορή ή να θέλη να κάνη κάτι ώστε να ελέγξη κάποιους απ'τους παράγοντες αυτούς.Φυσικά όλοι οι παράγοντες που αναφέρει ο Νίκος επηρεάζουν την προσωπικότητά μας,όμως κάποιους απ'αυτούς μπορούμε σε κάποιο βαθμό να τους ελέγξουμε-ακόμα και τα γονίδιά μας,όπως δείχνουν οι τελευταίες πρόοδοι στο θέμα τών γονιδιακών θεραπειών.Ερμαια λοιπόν δέν είμαστε-απλώς είμαστε το "αποτέλεσμα' τής επίδρασης όλων αυτών τών παραγόντων,ακόμα και όσων μπορούμε να ελέγξουμε και να επηρεάσουμε εμείς οι ίδιοι....

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

02/03/2013 15:31 - 02/03/2013 15:35 #969 από Νικόλαος Κομσέλης
Απαντήθηκε από Νικόλαος Κομσέλης στο θέμα Πώς κατασκευάζεται ο ρατσισμός
Ηλία (και Αλμπέρτο που συμφωνείς) ο ορισμός του σωβινισμού είναι ο εξής:

Σοβινισμός (ή «σωβινισμός»): παράλογη αφοσίωση ή αδιανόητη πίστη (Absurd Loyalty), πήρε την ονομασία από την αδιάνοητη αφοσίωση του γραφικού, ξεχασμένου ήδη στην εποχή του, γάλλου αξιωματικού Σοβίν (Nicolas Chauvin) προς τον Ναπολέοντα, και ο όρος επεκράτησε να σημαίνει τον υπερβολικό, πολεμοχαρή και φανατικό εθνικισμό.

Οπότε αυτό αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, άπλυτους, ρακένδητους, φτωχούς, κακοντυμένους κατά την άποψη σου? (Πόσο μάλλον γιά τους κοντόχοντρους!)

Η μήπως περιλαμβάνει τους κινέζους και τους μαύρους? (οι οποίοι μπορεί να είναι και πολιτογραφημένοι Ελληνες στο κάτω κάτω - φαντάζομαι ότι ο Αλβέρτος θα συμφωνεί μαζί μου εδώ...)

Καλό είναι πρωτού χρησιμοποιήσουμε ορισμούς να ρίχνουμε και μια πρόχειρη ματιά στο Wikipedia. :-)

Αλβέρτο ο ρατσισμός δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη έννοια. Ενώ ξεκίνησε αναφερόμενος στην ράτσα (race) επεκτάθηκε και σε πολλά άλλα πράγματα για να καλύψει διακρίσεις που υπάρχουν στην κοινωνία μας. Και δυστυχώς υπάρχουν διακρίσεις χειρότερες από τον ρατσισμό (οπως τον εννοείς εσύ). Γιατί δεν μιλάμε πχ καθόλου για τα κορίτσια που πεθαίνουν από νευρική ανορεξία αποτέλεσμα ενός άλλου "ρατσισμού"? Μήπως γιατί αυτος ο "ρατσισμός" εξυπηρετεί την βιομηχανία μόδας, καλυντικών και φαρμακευτικές οι οποίες κάνουν τζίρο πολλών εκκατομυρίων?

Το θεωρώ απίστευτη υποκρισία να βλέπουμε αυτό που μετά βίας υπάρχει στην χώρα μας και να μη βλέπουμε το πολύ χειρότερο...

www.healthview.gr/node/18888

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

02/03/2013 18:40 #972 από Hastaroth
Απαντήθηκε από Hastaroth στο θέμα Πώς κατασκευάζεται ο ρατσισμός
Νίκο,έχεις δίκιο,μπερδεύτηκα....

Ωστόσο,άν θέλουμε να κυριολεκτήσουμε,θα έπρεπε να επινοήσουμε έναν νέο όρο γιά την αρνητική διάκριση έναντι ομάδων ανθρώπων με βάση μή φυλετικά χαρακτηριστικά.Αλλωστε,και ο εθνικισμός είναι κατά κάποιον τρόπο ρατσισμός γιατί ο εθνικιστής θεωρεί το δικό του έθνος (που δέν ταυτίζεται πάντα με την φυλή) ανώτερο από τα άλλα.Δέν είναι δηλαδή απλώς πατριώτης-δηλαδή ν'αγαπά την χώρα στην οποία γεννήθηκε,αλλά να δέχεται ότι και οι άλλες χώρες,τα άλλα έθνη,έχουν εξ ίσου δικαίωμα ύπαρξης πάνω στον πλανήτη αυτόν.Δέν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι οπαδοί τής Χρυσής Αυγής δηλώνουν "εθνικιστές" και όχι απλώς "πατριώτες".

Οσον αφορά την προκατάληψη,την αρνητική συμπεριφορά εναντίον τών υπέρβαρων γυναικών-γιατί αυτές είναι που παθαίνουν νευρική ανορεξία στην προσπάθειά τους ν'αδυνατίσουν ώστε να πάψουν να είναι στόχος προσβλητικών σχολίων (κυρίως απ'τους άντρες),συμφωνώ ότι υπάρχει σε σημαντικό βαθμό στην Ελλάδα (δέν ξέρω τί συμβαίνει σε άλλες χώρες),αλλά οι βιομηχανίες μόδας,καλλυντικών και φαρμάκων κάνουν πολύ περισσότερο τζίρο από άλλες πηγές και όχι τόσο απ'τις γυναίκες αυτές.Αλλωστε καλλυντικά χρησιμοποιούν σχεδόν όλες οι γυναίκες,όσο δέ γιά τα φάρμακα,σχεδόν όλοι οι άνθρωποι.Σίγουρα πάντως η νοοτροπία τού κόσμου πρέπει ν'αλλάξη στο θέμα αυτό...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Powered by Kunena Φόρουμ