Πριν την κρίση το να παραμείνει στην κυβέρνηση ή ακόμα περισσότερο να αναλάβει ενεργό ρόλο σε αυτή θα ήταν πιθανότατα κάποιου είδους ανταμοιβή και κακώς εννοούμενο πολιτικό αλισβερίσι.
Με δεδομένη όμως την παρούσα κατάσταση της χώρας, τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, τις ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να γίνουν, την επερχόμενη λήξη του προγράμματος τον επόμενο χρόνο, την απαραίτητη απομείωση του χρέους κλπ, η παραμονή στην κυβέρνηση δεν θα επιφέρει σε καμία περίπτωση μια σίγουρη ανταμοιβή. Αντίθετα εμπεριέχει πολύ μεγάλο ρίσκο για το ΠΑΣΟΚ, ειδικά αν λάβουμε υπόψη το γεγονός της εσωστρέφειας που αυτή τη στιγμή το διακατέχει... βαθύ και παλιό ΠΑΣΟΚ, φθορά από το μνημόνιο, οικονομικά κόμματος κλπ
Η αποχώρηση και η αναδίπλωση με δεδομένη την επερχόμενη πόλωση θα επέφερε μαι διατήρηση ενός πυρήνα του φανατικού ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος.. αυτού του 4-8-9% (όσο αυτό είναι) καθώς και μια ανάλογη φθορά στη ΝΔ μετά τα της ΕΡΤ και την πρότερη λειτουργία της κυβέρνησης. Αποτελούσε την κλασική παλαιοκομματική δημαγωγική λύση.
Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δεν θα αποτελέσει ως ΠΑΣΟΚ τον πυρήνα του κεντρώου χώρου. Ούτε σαν όνομα ούτε σαν στελέχη. Θα αποτελέσει ένα τμήμα του αν και εφόσον αυτός ο κεντρώος χώρος εκφραστεί πολιτικά τελικά.
Πιστεύω πως ο Βενιζέλος το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Και με βάση αυτή τη λογική προχώρησε στις κινήσεις που προχώρησε. Αλλά όχι μόνο για αυτό. Πρώτα και πάνω από όλα προχώρησε για το καλό της πατρίδας. Μπορώ να πω 1000 αρνητικά για το ΠΑΣΟΚ αλλά είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι με την αποδοχή του μνημονίου ήταν το κόμμα που έσωσε τη χώρα. Και ήταν και το κόμμα που πολύ σωστά τιμωρήθηκε από τους πολίτες για την προεκλογική του πρακτική, την αποτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος και το απίστευτα αμαρτωλό του παρελθόν.
Δεν επέλεξε όμως δημαγωγικές λύσεις τύπου δημοψηφίσματος (όχι ο Βενιζέλος δλδ) ούτε αστείες λύσεις τύπου Κύπρου.. δεν επέλεξε την καταστροφή και την επίρηψη όλων των ευθυνών στη τεραστίων διαστάσεων καταστροφική διακυβέρνηση Καραμανλή. Και αυτό θα ήταν μια πιο εύκολη λύση.
Παρά τις πολλές διαφωνίες που έχω με τις απόψεις του, θεωρώ πως έπραξε υπεύθυνα. Και η στάση Σαμαρά ήταν το ίδιο υπεύθυνη... άλλωστε ουσιαστικά αποδέχθηκε την αποτυχία του στην ΕΡΤ. Και αυτό για μένα είναι αλλαγή. Δύσκολη επιλογή και γι αυτόν με δεδομένο ότι δεν τον υποστήριξε στην εκλογή του η ανανεωτική ΝΔ αλλά η λεγόμενη λαϊκή δεξιά (δλδ η συντηρητική και αναχρονιστική άκρα δεξιά) και η βαθιά Καραμανλική (junior) δεξιά...τα αμετανόητα δλδ τμήματα της ΝΔ.. τα αντίστοιχα του βαθέως ΠΑΣΟΚ.
Αν το κλίμα αυτό συνεχιστεί και αφεθούν οι κορώνες για την αντιπολίτευση, η οποία μέχρι στιγμής τουλάχιστον, μόνο αυτές διαθέτει, το έδαφος θα είναι πιο γόνιμο για την ανάδειξη νέων στελεχών, για την επιστροφή στην πολιτική σκηνή ικανών, για την μείωση της πολιτικής δύναμης των άκρων μέσα στα ίδια τα κόμματα και τελικά την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.
Και μόνο εκεί μπορεί να είναι και ο χώρος της Δημιουργίας.. κανείς πραγματικά φιλελεύθερος δεν θα επιλέξει κόμμα που μηδενίζει τα πάντα δεν αποδέχεται τίποτα και αναλώνεται σε περιγραφή των λαθών κομμάτων και προσώπων του παρελθόντος. Και μάλιστα κόμμα νέο χωρίς εμπειρία και με άγνωστα στελέχη.
Τέτοιου είδους αντιπολίτευση έχει η χώρα μας από το 74 και μετά, και χωρίς απολύτως καμία εξαίρεση φέρει τεράστια ευθύνη για τα λάθη και την παρούσα κατάσταση. Γιατί η κυβερνήσεις (με εξαίρεση αυτή του Καραμανλή κατά τη γνώμη μου) έκαναν και καλά... η Ελλάδα του 74 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του σήμερα.. ναι ακόμα και με την πτωχευμένη Ελλάδα του σήμερα. Η οποία μάλιστα παραμένει σε πολύ καλύτερο επίπεδο όχι απλά από άλλες πτωχευμένες χώρες αλλά και από χώρες που δεν έχουν καν προοπτική να πτωχεύσουν. Και αναφέρομαι σε Ευρωπαϊκές χώρες.
Και αυτό το κατάφεραν τα ίδια κόμματα που έφεραν και την πτώχευση. Μια χώρα δεν αλλάζει με αυτόματο πιλότο.. πολιτικοί και πολίτες την αλλάζουν.
Σε αυτό το πνεύμα της συμφιλίωσης της αναγνώρισης των θετικών και πάνω από όλα την αναγνώριση των λαθών χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμού και με την σιωπηλή απομόνωση προσώπων που όλοι γνωρίζουμε πως έπραξαν (πολιτικά εννοώ φυσικά και όχι ποινικά.. όπου υπάρχει ποινική ευθύνη ο πέλεκυς πρέπει να είναι παραδειγματικά βαρύς) στο παρελθόν, θα μπορέσει να υπάρξει χώρος για κάτι νέο και πραγματικά ανανεωτικό.
Το κλίμα δημιουργικής διαφωνίας, σύνθεσης και σύγκλισης απόψεων, αποφυγής εντάσεων και πολώσεων, είναι απόλυτα απαραίτητο πια. Και όχι μόνο αυτό.. είναι απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Και όποιος συμβάλει σε αυτό θα κερδίσει την εμπιστοσύνη και την ψήφο των πολιτών αλλά και θα συμβάλει πραγματικά στο καλό της πατρίδας. Ο Βενιζέλος είναι έμπειρος και το κατάλαβε αυτό.
Όσο για τα στελέχη και τη σύνθεση της κυβέρνησης και τα πολιτικά παιχνίδια.. ας κοιτάξουμε κάποια σίγουρα (σχετικά πάντα) χαρτιά ας δούμε με ελπίδα μερικά “πιθανά” χαρτιά και ας απογοητευτούμε (αλλά να μην εκπλησσόμαστε) με πολλά καμένα χαρτιά .. καμμένα και πολιτικά βαμμένα φανατικά χαρτιά που τίποτα δεν θα προσφέρουν πέραν ίσως από εσωτερική κομματική ηρεμία.
Και μην ελπίζουμε πολιτικούς θριάμβους και μεγάλες αλλαγές. Ας ελπίσουμε σε εφαρμογή του προγράμματος, διαπραγμάτευση με ρεαλισμό και σταθεροποίηση.. και ΟΧΙ εκπλήξεις. Αυτό αν γίνει θα είναι το θετικό κλίμα που όλοι θέλουν και επιθυμούν.
Όποιος συμβάλει σε αυτό εντός ή εκτός κυβέρνησης εντός η εκτός βουλής θα κερδίσει στο νέο και πολύ πιο θετικό πολιτικό σκηνικό.
Όποιος σταθεί απέναντι και συνεχίσει με άρνηση θα χάσει.
Αν το πολιτικό σκηνικό αυτό δεν επέλθει θα χάσουμε όλοι δραματικά. Σε τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρχει χώρος για καμία προοδευτική φωνή.. και αυτό περιλαμβάνει σίγουρα και τη Δημιουργία.