[img]images/users/550/Dimiourgia-idrytiki.jpg[/img]
Για όσους ασχοληθήκαμε ενεργά με τη ζωή και την εξέλιξη της “Δημιουργία, ξανά!” (και είμαστε πάρα πολλοί), ο χρόνος αυτός φαντάζει τουλάχιστον σαν μία δεκαετία. Επειδή φαίνεται δύσκολο να πιστέψουμε πως όλα αυτά που ζήσαμε, οι απίστευτες εμπειρίες που αποκτήσαμε και όλα όσα έγιναν στο κίνημά μας, μπόρεσαν να συμβούν σε μόλις ένα χρόνο.
Όμως, η ανάλυση αυτή είναι πολιτική και, αποβάλλοντας τον συναισθηματισμό που φυσιολογικά προκαλείται, θα περιοριστεί σε καθαρά πολιτικά γεγονότα.
Η “Δημιουργία, ξανά!” αποτελεί το κυριότερο
“κίνημα πολιτών” που παρουσιάστηκε στον τόπο μας, μετά τον Πόλεμο. Μάλιστα, με βάση τη λογική ότι ένα “κίνημα πολιτών” είναι κάτι που εκδηλώνεται πηγαία, χωρίς την καθοδήγηση ή την εμπλοκή πολιτικών παραγόντων, τότε κάποιος ενδεχόμενα θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι η “Δημιουργία, ξανά!” αποτέλεσε το μόνο κίνημα πολιτών που εμφανίστηκε με σχετική επιτυχία στη σύγχρονη πολιτική ιστορία μας.
Γι’ αυτό άλλωστε και το σύνθημα
“πολιτική χωρίς πολιτικούς”, το οποίο μας κινητοποίησε στις εκλογές του Μαΐου 2012 (οπότε και το κίνημα απέσπασε 136.000 ψήφους ή το 2,2% των έγκυρων ψήφων) υπήρξε τόσο αποτελεσματικό. Επειδή μπόρεσε να εκφράσει την απάντηση στην αγανάκτηση ενός ολόκληρου λαού απέναντι σε όλα όσα ένα άρρωστο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία.
Ένα χρόνο μετά από την ιδρυτική συνδιάσκεψη του κινήματος της “Δημιουργία, ξανά!”, παρά τα όσα προβλήματα ακολούθησαν ή και τα λάθη που έγιναν, η έννοια του “πολιτική χωρίς πολιτικούς” εξακολουθεί να προκαλεί θετικά την κοινωνία, να εκφράζει το λαϊκό αίσθημα και να συγκινεί. Αυτό σημαίνει ότι,
σαν πολιτική έννοια είναι εξαιρετικά ισχυρή. Μάλιστα, αντιλαμβανόμενοι τις οικονομικές τάσεις σε όλη την Ευρώπη και βλέποντας τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, μπορούμε με βεβαιότητα να εκφράσουμε ότι, παρά τα προβλήματα αντιμετώπισε στο ξεκίνημά του το γνήσιο αυτό κίνημα πολιτών, μπορεί με άνεση και με “γρήγορους καλπασμούς”, να επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο και να καταλάβει τη θέση που δικαιούται στη σημερινή -ταχύτατα μεταβαλλόμενη- ελληνική πολιτική σκηνή.
Όπως πολλές φορές έχει δείξει η ιστορία (με πιο πρόσφατα παραδείγματα στην Ευρώπη του μεσοπολέμου), σε περιόδους έντονων κοινωνικών ανακατατάξεων, προκαλούνται σοβαρότατες μεταβολές στο υπάρχον πολιτικό σύστημα. Οι τάσεις ανατροπής που επικρατούν στις περιπτώσεις αυτές, τείνουν να οδηγήσουν τμήματα της κοινωνίας προς τα άκρα. Όμως, αν οι πολίτες μπορούν να έχουν μία επίσης ρηξικέλευθη, αλλά περισσότερο “λογική” και “αναπτυξιακή” πολιτική επιλογή, το πολιτικό κίνημα που την εκφράζει, μπορεί επίσης να κερδίσει ένα μεγάλο τμήμα της προτίμησης και της εμπιστοσύνης των πολιτών.
Πριν από ένα χρόνο,
στις 11 Μαρτίου 2012, σε μία μεγάλη αίθουσα στο Hilton, χίλια περίπου άτομα ακούγαμε τον ιδρυτή της κίνησης, Θάνο Τζήμερο, να αναλύει το πώς, εμείς οι πολίτες, θα κάναμε “αυτό που δεν ξανάγινε”. Και για το πώς θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ο υπεύθυνος πολίτης, για να δημιουργήσει ένα νέο “πολιτικό πολιτισμό” χωρίς μεσάζοντες επαγγελματίες πολιτκούς.
Σε λιγότερο από ένα μήνα από την ιδρυτική συνδιάσκεψη της νέας πολιτικής κίνησης, προκηρύχθηκαν βουλευτικές εκλογές. Το συναίσθημα που προκαλούσε στους πολίτες η διάθεση για κάτι νέο, για κάτι άφθαρτο, για κάτι “χωρίς πολιτικούς” οδήγησε
σε μία πρωτοφανή κινητοποίηση εκατοντάδων εθελοντών σε όλη την Ελλάδα. Με τη δύναμη του πάθους, χωρίς οικονομικούς πόρους, χωρίς οργάνωση (πότε να προλάβει να οργανωθεί ένα κίνημα ηλικίας ενός μηνός;) και χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία, δημιουργήσαμε το “θαύμα”! Δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Πολιτικές ομιλίες από τους πολίτες της “διπλανής πόρτας” σε σπίτια, σε καφενεία, σε ταβέρνες, σε δημοτικούς χώρους, σε θέατρα και σε κινηματογράφους. Σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Με ακροατήριο που πύκνωνε όσο περνούσαν οι μέρες. Πολιτικές ομιλίες ανθρώπων που δεν είχαν ξαναπιάσει στα χέρια τους μικρόφωνο. Αθώες και όμορφες προσπάθειες για να μιλήσουν για κάτι καινούργιο και καθαρό.
Πριν καν συμπληρώσει ζωή δύο μηνών, το κίνημα, που δεν είχε γραφεία (παρά μόνο ένα γκρουπ στο facebook) και που οι υποψήφιοι πλήρωναν τα πάντα από την τσέπη τους, πέτυχε να κατεβάσει 214 υποψήφιους (όλοι γνωρίζουμε το πόσο δύσκολο είναι για ένα νέο και μικρό κόμμα να συμπληρώσει τα ψηφοδέλτιά του) και να ψηφιστεί από 136.000 συμπολίτες μας.
Το ανέλπιστο 2,2% έδωσε άλλο στίγμα στη “Δημιουργία, ξανά!”. Όμως, αντί να εκμεταλλευθούμε το “ανέλπιστο”, μία σειρά σοβαρών λαθών, συγκεκριμένων παραγόντων και συγκυριών, μετέτρεψαν το εκλογικό αυτό ποσοστό, από “βάση” που κανονικά θα έπρεπε να είναι, σε “οροφή”.
Ποιά ήταν τα λάθη μας; Γιατί έγιναν;
Η εκλογική σύμπραξη του κινήματος με τη “Δράση” του Στέφανου Μάνου και τη Φιλελεύθερη Συμμαχία, ήταν
το κυριότερο πολιτικό λάθος. Το λάθος αυτό έγινε η αφορμή να δεχτεί το νεοσύστατο κίνημα των πολιτών, ένα σημαντικό πλήγμα.
Η σύμπραξη αυτή
διέψευσε την αξιακή αρχή πάνω στην οποία οικοδομήθηκε το κίνημα και με την οποία προκάλεσε τον ενθουσιασμό των εθελοντών που δούλεψαν γι’ αυτό και των πολιτών που το ακολούθησαν και το ψήφισαν.
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με ατυχείς εσωκομματικούς χειρισμούς που συνόδεψαν τη διαδικασία λήψης της απόφασης συνεργασίας, προκάλεσε μία σειρά παραιτήσεων μεγάλου αριθμού στελεχών, γεγονός που έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα που, φυσιολογικά, μετά τις εκλογές του Μαΐου, ένοιωσαν ότι απειλούνται.
Η συνεργασία με τη Δράση και τη ΦΙΣ διέψευσε τις προσδοκίες με τις οποίες αυτή είχε (λανθασμένα) επενδυθεί. Ο λαός τιμώρησε την αθέτηση της υπόσχεσης και ενώ η αθροιστική επίδοση των δύο κομμάτων στις εκλογές του Μαΐου έφθανε στο 4,0%, στις εκλογές του Ιουνίου η “σύμπραξη” υποχώρησε μόλις στο 1,59%.
Αυτή ήταν μία ήττα. Μία ήττα τα αίτια της οποίας ποτέ δεν παραδέχθηκε ανοιχτά και ξεκάθαρα η ηγεσία της “Δημιουργία, ξανά!”. Αντίθετα, ο Πρόεδρος του κινήματος, μέσα από μία -ακατανόητη για το περιεχόμενό της- επιστολή, προσπάθησε να επιρρίψει την ευθύνη της ήττας αποκλειστικά στην πόλωση του εκλογικού σώματος και στη “λάσπη” που όπως ισχυρίζεται δέχθηκε ο ίδιος, αλλά και το κίνημά μας, από το σύνολο των ΜΜΕ.
Η κοινωνία όμως δε δέχεται να την ξεγελούν. Και τιμωρεί τα λάθη, ιδίως όταν αυτά έχουν να κάνουν με την παράμετρο του ήθους. Η μη παραδοχή του αρχικού λάθους της συνεργασίας με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, ήταν ένα ακόμη λάθος. Που προκάλεσε νέο κύμα παραιτήσεων στο κίνημα, αμηχανία στα στελέχη και μία πολύμηνη απραξία. Παράλληλα, η απήχηση του κινήματος στην κοινωνία, έβαινε μειούμενη.
Ο χρόνος όμως απέδειξε ότι, αυτό το μοναδικό κίνημα πολιτών που γεννήθηκε το χειμώνα του 2011 και αναπτύχθηκε την άνοιξη του 2012, δεν ήταν απλά ένα προσωπικό δημιούργημα του αινιγματικού αρχηγού της. Η “Δημιουργία, ξανά!” ήταν -και συνεχίζει να είναι- ένα γνήσιο κίνημα πολιτών, το οποίο δημιουργήθηκε μεν από το κάλεσμα ενός ανθρώπου, αλλά που όμως μεγάλωσε και -κυρίως- άντεξε τα “χτυπήματα” και τη φθορά που προκάλεσαν τα απανωτά λάθη,
ακριβώς επειδή η ίδια η κοινωνία έχει ανάγκη αυτό το κίνημα.
Τα προβλήματα της κοινωνίας δε λύθηκαν. Απεναντίας, το τρικομματικό σχήμα που κυβερνά τη χώρα, συνεχίζει την αβουλία του παρελθόντος, κάνει τα ίδια λάθη και συνεχίζει να οδηγεί τη χώρα σε διαρκώς μεγαλύτερη ύφεση και την κοινωνία σε εξουθένωση.
Το κίνημα των πολιτών που άνθησε την περασμένη άνοιξη, προσπαθεί να ανασυνταχθεί. Και αυτό, παρά τα εσωκομματικά προβλήματα και τον αποκλεισμό του από τα ΜΜΕ που προκάλεσαν οι εκδηλώσεις και οι δηλώσεις του αρχηγού της.
Κατά τους τελεταίους μήνες, η “Δημιουργία, ξανά!” πραγματοποίησε μία σειρά θεματικών ημερίδων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Η συμμετοχή σ’ αυτές δεν ήταν ικανοποιητική, αλλά δεν ήταν αυτό το κυρίως ζητούμενο. Ο στόχος ήταν η υπενθύμιση στην κοινωνία ότι “η Δημιουργία είναι εδώ” και ότι
οργανώνεται και ανασυντάσσεται.
Το κίνημα έχει ήδη αποκτήσει εσωτερική οργάνωση, εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, έχει ιδρύσει 13 Περιφερειακές Οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα (αριθμός που κάθε τόσο αυξάνεται), έχει κατασκευάσει ένα εξαιρετικό σύγχρονο site (ίσως το πιο άρτιο πολιτικό site στον ελληνικό πολιτικό χώρο) και θα πραγματοποιήσει Συνέδριο (*) από τις 19 έως τις 21 Απριλίου, με στόχο την εκλογή νέων οργάνων, την έγκριση των θέσεων και τροποιήσεις του Καταστατικού του.
Παράλληλα, επί μεγάλο διάστημα, ένα επιτελείο επιστημόνων, μελών του κινήματος, επεξεργάζεται τις θέσεις του και περιγράφει το πώς θα δημιουργήσουμε τη Νέα Ελλάδα. Οι απόψεις αυτές, βγαίνουν από σήμερα σε
δημόσια διαβούλευση, στην οποία μπορεί να συμμετάσχουν όλοι, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
Το κίνημα των πολιτών ξαναγεννιέται! Ξαναγεννιέται επειδή είναι πιο ισχυρό από την προσωπικότητα των ανθρώπων που ίδρυσαν το πολιτικό κόμμα που θα το εκφράσει. Το κίνημα των πολιτών είναι εδώ! Και ξεκινάει τη νέα του προσέγγιση προς την κοινωνία.
Στο Συνέδριο του Απριλίου, τα μέλη της “Δημιουργία, ξανά!”
θα πρέπει να δηλώσουν και πάλι ότι αποτελούν ένα κίνημα που χαράσσει και υλοποιεί πολιτική, χωρίς πολιτικούς! Θα πρέπει να παραδεχθούν τα λάθη του παρελθόντος και να δείξουν ότι έχουν διδαχτεί απ’ αυτά. Θα πρέπει να δηλώσουν ότι παραμένουν ένα αντισυστημικό κίνημα, ένα κίνημα δημιουργίας, ανοιχτό προς όλους τους Έλληνες που διψούν να συμβάλλουν στο χτίσιμο μίας Νέας Ελλάδας.
Η πολιτική που θα εμπνεύσει και πάλι τους πολίτες σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την κοινωνία, θα πρέπει να παραμείνει χωρίς πολιτικούς. Θα πρέπει να εμπιστευθεί περισσότερο τον “πολίτη της διπλανής πόρτας” παρά τον οποιονδήποτε πολιτικό ενός σάπιου συστήματος. Ακόμη και αυτούς που θεωρήθηκαν και κρίθηκαν ως “έντιμοι”.
Η “Δημιουργία, ξανά!” θα πρέπει να ανοίξει τη “διπλανή πόρτα”. Και να βρει εκεί τους επιστήμονες, τους μάνατζερ, τα στελέχη, κάθε κατηγορία εθελοντών και το κοινό που χρειάζεται για να λειτουργήσει και να απλωθεί στην κοινωνία, όπως προσπάθησε να το κάνει και όπως το πέτυχε την άνοιξη του 2012, πριν ο πόθος μερικών ηγετικών της στελεχών να μπουν στη Βουλή έναντι οποιουδήποτε τιμήματος, γκρεμίσει τα πάντα.
Η “Δημιουργία, ξανά” επανέρχεται στο θετικό λόγο της δημιουργίας. Σε προτάσεις για το πώς θα φτιάξουμε τη Νέα Ελλάδα. Και τις παραδίδει στην κοινωνία. Για να εμπνευστούν οι πολίτες, να πιστέψουν “σ’ αυτό που δεν ξανάγινε” και να πεισθούν να συμμετάσχουν στον αγώνα μας!
Γιάννης Σιάτρας
Υποψήφιος Πρόεδρος
(*) Το Συνέδριο της "Δημιουργία, ξανά!", με τη φυσική παρουσία των μελών, θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 21 Απριλίου 2013.
Όμως, οι συνεδριακοί διάλογοι και οι προτάσεις θέσεων και καταστατικού, θα ξεκινήσουν ηλεκτρονικά, από το site του κόμματος, στις 8 Μαρτίου και θα διαρκέσουν έως τις 14 Απριλίου 2013.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο
www.dimiourgiaxana.gr
Εγγραφείτε μέλος! Συμμετάσχετε στο πιο πρωτοποριακό πολιτικό συνέδριο που έγινε ποτέ στην Ελλάδα! Πάρτε μέρος στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για τις θέσεις του κινήματος και την εκλογή των οργάνων. (Για πληροφορίες για το πώς μπορείτε να γίνετε μέλος της “Δημιουργία, ξανά!” πιέστε εδώ - κόστος ετήσιας συνδρομής: € 10).
[img]images/users/550/Dimiourgia-11-3-2012.jpg[/img]