“Ενωμένη Ευρώπη”: Το κεντρικό μήνυμα στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές
Σε λιγότερο από 15 μήνες από σήμερα και σε 13 μήνες μετά το Συνέδριο του κόμματος, η “Δημιουργία, ξανά!” θα δώσει την πιο καθοριστική της “μάχη”. Τις Ευρωεκλογές. Η επίδοση του κόμματος στις εκλογές αυτές θα προσδιορίσει, όχι μόνο την εξέλιξη των εσωτερικών της ζητημάτων, αλλά ακόμη και την ίδια της την ύπαρξη.
Το επικείμενο Συνέδριο, πέραν από την έγκριση των θέσεων του κόμματος, την τροποποίηση του Καταστατικού και την εκλογή των οργάνων του κόμματος, θα πρέπει να ασχοληθεί και να συζητήσει και την
πολιτική ατζέντα με την οποία θα κατέβει η “Δημιουργία, ξανά!” στις Ευρωεκλογές.
Τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, συνήθως δε δίνουν μεγάλη ιδεολογική σημασία στις Ευρωεκλογές, δεν προσδίδουν κάποιο πολιτικό μήνυμα σ’ αυτές και καταλήγουν να τις αντιμετωπίζουν σαν μία μεγάλη μεγάλη δημοσκόπηση. Η αντιμετώπιση αυτή είναι λανθασμένη και -λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της χώρας μας, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης- δε θα επαναληφθεί.
Στις Ευρωεκλογές του 2014, οι λαοί της Ευρώπης -και μαζί με αυτούς και ο λαός της Ελλάδας- θα στείλουν το δικό τους μήνυμα προς τις ηγεσίες τους και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και θα μιλήσουν για το “ποιά Ευρώπη θέλουν”.
Οι Ευρωεκλογές του 2014 θα έχουν πολιτική ατζέντα. Και θα είναι κρίσιμη.
Η πρότασή που, ως υποψήφιος Πρόεδρος θα υποστηρίξω σαν πολιτική ατζέντα της “Δημιουργία, ξανά!” στις Ευρωεκλογές του 2014, είναι
η πολιτική και η οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης. Και το κεντρικό σύνθημα του κόμματος, θα πρέπει από τώρα να προβάλλεται γύρω από την έννοια αυτή.
“Ανάπτυξη - Ισχυρή Ελλάδα - Ενωμένη Ευρώπη”
Η κεντρική ιδέα πίσω από αυτό το πολιτικό μήνυμα (τη λεκτική ανάπτυξη του οποίου θα τελειοποιηθεί μετά από προτάσεις και επεξεργασία) είναι ότι, για πολλά ακόμη χρόνια και έως ότου διορθώσει τα δομικά προβλήματα της δημόσιας διοίκησης και της οικονομία της, η Ελλάδα΄, παρά τα βήματα προόδου που -αναμφισβήτητα- θα κάνει, δε θα μπορεί να εξισώσει την ανταγωνιστικότητά της προς την ανταγωνιστικότητα των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή προς την αυτή άλλων οικονομικά ανταγωνιστριών χωρών.
Αυτό θα συνεχίσει να προκαλεί προβλήματα στο εμπορικό ισοζύγιο και στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών της χώρας και -επί πολλά χρόνια, ίσως και επί δεκαετίες- θα προκαλεί τρομερά προβλήματα στον Προϋπολογισμό, αλλά και στην ανεργία.
Το πρόβλημα που περιγράφω παραπάνω, είναι ένα διαρκές, ένα ιστορικό πρόβλημα της χώρας, το οποίο παραδοσιακά αντιμετωπίζονταν με την υποτίμηση του νομίσματος. Έχοντας η χώρα πάρει την απόφαση να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και έχοντας απολέσει τη δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματός της, η Ελλάδα
θα αναγκαστεί να αντικαταστήσει την πρακτική της υποτίμησης του νομίσματος, με την πρακτική του “κουρέματος” του χρέους που κάθε φορά θα συσσωρεύεται. Και βέβαια, η διαδικασία του “κουρέματος”, κάθε φορά θα συνοδεύεται από τις καταστάσεις και τους διεθνείς ελέγχους που βιώνουμε την τελευταία τριετία.
Ήδη σε όλη την Ευρώπη γίνονται συζητήσεις για την ανάγκη της πολιτικής και της οικονομικής ενοποίησης, αρχικά των χωρών που σήμερα συνθέτουν την Ευρωζώνη και αργότερα, όλων των χωρών της Ένωσης. Μέσα από την πολιτική και την οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης θα λειτουργήσουν διαφορετικοί κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, χρηματοδότησης του χρέους, διαχείρισης των φόρων, ανάπτυξης των περιφερειών, άμυνας και γενικότερα, λειτουργίας των Θεσμών.
Το πώς ακριβώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα σχήμα ομοσπονδιακής ή “ενωμένης” Ευρώπης, είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί ευρύτατα και επί μακρόν. Και -όπως γίνεται πάντα στα σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα, ή όπως είναι φυσιολογικό να γίνει- θα εξελιχθεί σταδιακά μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Όμως, είναι σαφές ότι
θα περιέχει τα στοιχεία των κοινών στόχων και της αλληλεγγύης.
Εκτίμησή μου είναι ότι, προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν και άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα στην Ελλάδα. Και αυτό θα γίνει για να εκμεταλλευθούν το -ακόμη υψηλό- επίπεδο εμπιστοσύνης του λαού μας προς την έννοια της “Ευρώπης” και των ευρωπαϊκών θεσμών. Μάλιστα, φημολογείται ότι, στο προσεχές συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, θα προταθεί ακόμη και η αλλαγή της ονομασίας της, ενώ ακούγεται μάλιστα και το όνομα “Ευρωπαϊκός Συναγερμός”, σαν το επικρατέστερο μελλοντικό όνομά της.
Ας κινηθούμε πρώτοι προς την κατεύθυνση αυτή. Ας αναδείξουμε πρώτοι αυτή την πολιτική θέση. Ας ξεκινήσουμε εμείς, πρώτοι στην Ελλάδα, τον πολιτικό και τον κομματικό διάλογο για την “Ενωμένη Ευρώπη”. Και ας το κάνουμε “σημαία” και σύνθημα της “Δημιουργία, ξανά!” προς τις Ευρωεκλογές.
Γιάννης Σιάτρας
Υποψήφιος Πρόεδρος
Δείτε επίσης:
Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου
Οι σκέψεις και οι θέσεις μου για τη λειτουργία της “Δημιουργία, ξανά!”
Το βιογραφικό μου
[img]images/users/550/EU-flag1.jpg[/img]