Ποια είναι τα χαρακτηριστικά και οι προϋποθέσεις για έναν καλό διάλογο;
Καταρχήν, όλες οι γνώμες και οι απόψεις των συζητητών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να ακούγονται με προσοχή. Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο αλλά και τίποτα να μην απορρίπτουμε αβίαστα και χωρίς σκέψη, έρευνα και συζήτηση. Είναι απαραίτητο να δεχόμαστε να ακούσουμε τα επιχειρήματα και τις γνώμες του άλλου, καθώς επίσης και να παραδεχόμαστε την ανατροπή των δικών μας απόψεων, δίχως οργή και αγανάκτηση. Ο καλός διάλογος πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά της ευπρέπειας και της ευγένειας, να είναι μετρημένος και αφανάτιστος, να τηρούνται τα όρια της αξιοπρέπειας και του σεβασμού.
Μεγάλο ρόλο, επίσης, παίζει και ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε ή γράφουμε. Η ένταση της φωνής και ο τρόπος γραφής δεν πρέπει να φτάνει στο σημείο να 'ξεκουφαίνει" τον συνομιλητή μας, αλλά να είναι σε ήρεμο, πολιτισμένο και ψύχραιμο τόνο. Ακόμα και όταν τα λεγόμενά μας πηγάζουν από βάσιμες και βέβαιες αποδείξεις, είναι αδύνατο με νεύρα και φωνές να πείσουμε τον συζητητή μας γι' αυτές. Είναι, βέβαια, πολύ σημαντικό να δίνουμε μεγαλύτερη βάση στην ουσία των όσων ισχυρίζεται κάποιος και όχι στον τρόπο, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να ξεκινήσουμε να συνομιλίσουμε με κάποιον ο οποίος προσπαθεί να μας πείσει με φωνασκίες, χειρονομίες, θεατρινισμούς, βρισιές αλλά και με τεχνάσματα και υπεκφυγές.
Οι σημερινοί Έλληνες μετά από την μακρόχρονη τουρκική δουλεία και την επίδραση του πνεύματος της ανατολής, αλλά και ύστερα από αρκετούς πολέμους που μας επηρέασαν αρκετά και σε συνδυασμό με το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, έχουμε αναπτύξει ένα πνεύμα μονολόγου και αυθεντίας που εξαλείφει κάθε προσπάθεια γόνιμου και ποιοτικού διαλόγου. Στις περισσότερες συζητήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, επικρατούν, η οξύτητα, οι φιλονικίες, η αυτοεπίδειξη, τα νεύρα, η προκατάληψη και η απώλεια ψυχραιμίας.
Είναι σημαντικό να θυμηθούμε και να διδαχτούμε ότι οι ρίζες του διαλόγου, σαν μέσο επίλυσης των διαφορών, προβλημάτων και έρευνας της αλήθειας, βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αθήνα της εποχής του χρυσού αιώνα, όπου υπήρξε και η ακμή της δημοκρατίας και της φιλοσοφίας, με κύριο εισηγητή του τον Σωκράτη. Μπορούμε μέσα από την μελέτη των φιλοσόφων να αντλήσουμε περισσότερα χαρακτηριστικά για έναν καλό διάλογο ώστε να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε το προσωπικό και κοινωνικό μας επίπεδο.
Είναι καιρός να μάθουμε τις αρχές ενός καλού διαλόγου.