Η ελληνική υπόθεση ήταν απλά και μόνο ένα κοκαλάκι στο λαιμό ενός καλά εξασκημένου καλοφαγά. Παρ΄ όλα αυτά, ο χοντρός αυτός κύριος κινδύνεψε να πνιγεί. Κι ενώ δεν έχει ακόμη συνέλθει από το παραλίγο ατύχημα, του προκύπτει (του χοντρού κυρίου) ένα ολόκληρο κόκαλο σε μέγεθος βελόνας. Αν δοκιμάσει να το καταπιεί, είναι βέβαιο ότι δεν θα την βγάλει «καθαρή». Κυρίες και κύριοι το παιγνίδι μόλις τώρα αρχίζει. Όλα όσα έγιναν με την Ελλάδα ήταν μόνο η προθέρμανση...
Η Ευρώπη της αλληλεγγύης δεν υφίσταται κι αυτό το γνωρίζουν καλά οι Ιρλανδοί, οι Πορτογάλοι και οι Έλληνες. Απ΄ ό,τι φαίνεται θα το μάθουν σύντομα και οι Ισπανοί. Δεν είμαστε από εκείνους που θα κατηγορήσουμε τους Γερμανούς για τα δεινά του μεσογειακού νότου. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι η ακαμψία τους δεν έχει βοηθήσει ιδιαίτερα τα πράγματα. Το ερώτημα είναι αν θα συνεχίσουν να είναι τόσο αρνητικοί με θέματα όπως η έκδοση του ευρωομολόγου, τώρα που η κρίση κτυπάει την πόρτα και της Ισπανίας.
Την απάντηση θα την γνωρίζουμε σύντομα. Μπορούμε όμως να υποθέσουμε ότι αυτή την φορά οι ίδιοι οι Γερμανοί θα προκαλέσουν την συζήτηση για το ευρωομόλογο κι αυτό διότι τα ισπανικά τείχη αποτελούν την πίσω αυλή της γερμανικής αυτοκρατορίας. Αν πέσει η Ισπανία δεν θα μπορούμε να συζητάμε για το ευρώ.
Υπήρχε άραγε λόγος να φτάσουμε μέχρις εδώ, αν νομοτελειακά θα οδηγηθούμε σε μία λύση που θα μπορούσαμε να έχουμε ήδη υιοθετήσει από την πρώτη στιγμή; Η κυρία Μέρκελ και η παρέα της θα κληθούν σύντομα να δώσουν πειστικές απαντήσεις στο εκλογικό τους ακροατήριο. Η απειλή της Ισπανίας κατευθύνεται στην καρδιά της γερμανικής τίγρης. Δίχως ευρώ δεν υπάρχει γερμανικό θαύμα. Ίσως τότε και ο Γερμανός καταναλωτής συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς τους τα λένε τους τελευταίους μήνες.
Η Ευρώπη μπορεί να βρει τον βηματισμό της και τις απαντήσεις που ψάχνει στα θέματα της ανάπτυξης μέσα από το ευρωομόλογο. Αλλά ακόμη κι αυτό δεν φτάνει για να δημιουργηθεί μία ισχυρή οικονομική και πολιτική οντότητα. Πόσο μάλλον όταν στις εξετάσεις στο μάθημα της αλληλεγγύης οι ισχυροί της; Ευρώπης έχουν ήδη βαθμολογηθεί με βαθμό κάτω από την βάση...
Του Θανάση Μαυρίδη
Πηγή: www.capital.gr
Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012