«... Στην Ελλάδα, πριν από την καταβολή της επόμενης δόσης, παίζεται το παλιό γνωστό θέατρο: Η τρόικα επικρίνει την έλλειψη προόδου στις μεταρρυθμίσεις. Η Αθήνα απειλείται με πτώχευση ή έξοδο από τη νομισματική ένωση, υπόσχεται πάντως βελτιώσεις, ώστε να μπορούν να εισρεύσουν τα μετρητά... όμως η πλειονότητα των επενδυτών θεωρεί την πτώχευση της χώρας αναπόφευκτη», παρατηρεί σε σχόλιό της η έγκυρη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, αποτυπώνοντας το κλίμα που επικρατεί στους κύκλους των αναλυτών μετά τη νέα κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης.
Με αφορμή τις έντονες προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου για την κρίσιμη κατάσταση της χώρας επανήλθαν στα γερμανικά δημοσιεύματα και οι κατηγορίες για ελληνικούς εκβιασμούς. Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης ήταν η επίσκεψη, την περασμένη Τρίτη, της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο. «Το ελληνικό ζήτημα έπαιξε έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στις συνομιλίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Στο μεταξύ, και σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, γνωρίζουμε ότι η κ. Λαγκάρντ ζήτησε από την καγκελάριο την αύξηση των πόρων του δεύτερου πακέτου της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση». ΔΝΤ και Βερολίνο «γνωρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την απομείωση του ελληνικού χρέους δεν θα φέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Αυτό σε συνάρτηση με τα απελπιστικά στοιχεία για τη δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θέτει σε αμφισβήτηση συνολικά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», παρατηρεί o αρχισυντάκτης της Handelsblatt Γκάμπορ Στάινγκαρντ.
Η ελληνική κρίση ύστερα από ένα διάλειμμα μερικών εβδομάδων βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο, προκαλώντας δυσαρέσκεια στη γερμανική κυβέρνηση, η οποία το μόνο που δεν χρειάζεται στη φάση αυτή είναι ένα ακόμη εμπόδιο στην ξέφρενη κούρσα προς τη δημοσιονομική ένωση της Ε. Ε., εκτιμά η Κλαούντια Κάντε της FTD. Η Αγκελα Μέρκελ είναι πεπεισμένη ότι μόνο η θεσμική θωράκιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα καθησυχάσει τις αγορές. Ομως, πώς θα επέλθει η ηρεμία στις αγορές όταν το ελληνικό πρόβλημα κάνει διαρκώς την εμφάνισή του στο ίδιο μοτίβο, διερωτώνται οι αναλυτές.
Το παραδέχθηκε και η καγκελάριος, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή της με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. «Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 θα δοθεί προτεραιότητα στη δημιουργία των προϋποθέσεων για το δεύτερο πακέτο προς την Ελλάδα», υπογράμμισε η Αγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος θέλει να διευθετηθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα η ελληνική κρίση έτσι ώστε να ολοκληρωθούν αργότερα το συντομότερο δυνατόν οι διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό σύμφωνο.
Το σοβαρό ενδεχόμενο να εισέλθει σε φάση ύφεσης η γερμανικής οικονομία, το 2012, θα δυσκολέψει πολύ τους χειρισμούς της καγκελαρίου στην περίπτωση αύξησης της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα, εκτιμά ο Χάιντς Γιούργκεν Αξτ. Μιλώντας στην «Κ», ο Γερμανός καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Ντούισμπουργκ/Εσεν, επισημαίνει ότι η διάθεση των Γερμανών πολιτών να στηριχθεί η Ελλάδα έχει όρια. «Μπορεί να προκύψει σοβαρό πρόβλημα εάν οι πιέσεις με τη συμβολή των ΜΜΕ ενταθούν, όταν δηλαδή διαπιστωθεί ότι, παρά τα δισεκατομμύρια που διατίθενται, δεν προκύπτει θετικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα».
Και ακριβώς αυτό το πρόβλημα διαπιστώνει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Κ. Ο. των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μίχαελ Φουξ, που απορρίπτει το ενδεχόμενο αύξησης των πόρων του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας. «Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να σωθεί στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα». Ακόμη και εάν ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, «το υπόλοιπο του ελληνικού χρέους –γύρω στα 270 δισ. ευρώ– είναι πολύ υψηλό και το βάρος των τόκων πολύ μεγάλο και η Ελλάδα δεν θα είναι στο ορατό μέλλον ανταγωνιστική», υπογράμμισε ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.
Η Ευρωζώνη και το Βερολίνο χάνουν την υπομονή τους με την Αθήνα έγραψαν πολλές γερμανικές εφημερίδες. Με την εκτίμηση αυτή διαφωνεί ο καθηγητής Αξτ. «Το πλεονέκτημα για την Ελλάδα είναι πως ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες είναι μεγάλος σε περίπτωση που καταρρεύσει ή βρεθεί εκτός Ευρωζώνης», υποστηρίζει ο Γερμανός καθηγητής.
Βλέπουν θετικά την παρουσία Παπαδήμου
Ο Γερμανός καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Ντούισμπουργκ/Εσεν Χ. Γ. Αξτ εκτιμά πως ο Λουκάς Παπαδήμος έχει διασφαλίσει ένα κάποιο «μπόνους» από την Ευρωζώνη και το Βερολίνο. «Στη Γερμανία προσλαμβάνεται η παρουσία του Λουκά Παπαδήμου ως μια ευτυχής περίπτωση. Στο Βερολίνο θεωρούν θετικό το γεγονός ότι ανέλαβε την πρωθυπουργία ένας άνθρωπος με χρηματοοικονομική εμπειρία και προϋπηρεσία στην ΕΚΤ».
Η Γερμανία θεωρεί ελπιδοφόρο το γεγονός ότι έχει αμβλυνθεί σε κάποιο βαθμό η πόλωση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Κυριαρχεί η εκτίμηση πως η νέα κυβέρνηση καταβάλλει ειλικρινείς προσπάθειες να εφαρμόσει το πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών και τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ότι δεν εφησυχάζει.
Αρνητικό θεωρεί ο γνώστης των ελληνικών πραγμάτων το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να αρνείται να ταυτιστεί με την πολυκομματική κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Ο Χ. Γ. Αξτ προβαίνει, τέλος, στην εκτίμηση πως η παρούσα κυβέρνηση θα παραμείνει στην εξουσία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι πολλοί προβλέπουν, εξαιτίας των προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει, αλλά και των μεγάλων διαφορών που χωρίζουν τα κόμματα που την απαρτίζουν.
Του Σταματη Aσημενιου