Εκδήλωση για την καινοτομία από την «Δημιουργία, ξανά!»
Η ανάπτυξη δεν έρχεται μαγικά. Τη δημιουργούν εμπνευσμένοι νέοι επιστήμονες και επιχειρηματίες που, παρά τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά, επιμένουν να καινοτομούν.
Αυτό ήταν το μήνυμα της τελευταίας εκδήλωσης που οργάνωσε η «Δημιουργία, ξανά!» για το 2013, στο πλαίσιο του Money Show στο ξενοδοχείο Hilton. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, Έλληνες δημιουργοί παρουσίασαν τις ιδέες τους, πολλές από τις οποίες έχουν κερδίσει ήδη διεθνή αναγνώριση. Ας τις δούμε:
Φαίη Χριστοδούλου, Mοριακή Βιολόγος
Η ομάδα mirOculus, την οποία συντονίζει, ανέπτυξε μια πρωτοποριακή, γρήγορη και οικονομική εξέταση αίματος για τη διάγνωση πολλών διαφορετικών τύπων καρκίνου μέσω της ανίχνευσης μικρών RNA ( miRNAs ), σε ένα απλοποιημένο Kit ελέγχου, που κοστίζει ελάχιστα.
Άγγελος Βλαβιανός – Βασίλης Στοΐδης (συνιδρυτές της 7L International)
Δύο νέοι Έλληνες προγραμματιστές έστησαν μια εταιρεία, την 7L International, στην αιχμή του δόρατος της τεχνολογίας που τροφοδοτεί με λογισμικό τους γίγαντες της Πληροφορικής σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Μιχάλης Στάγκος, Δημιουργικός και πολιτικά ενεργός επιχειρηματίας
Εμπνευστής και διευθυντής του φιλόδοξου project των Industry Disruptors – Game Changers με το οποίο ενισχύονται οικονομικά νεοφυείς επιχειρήσεις και βραβεύονται ιδέες νέων επιστημόνων. Το στοίχημα πλέον είναι να περάσουμε από την επιχειρηματικότητα της ανάγκης στην επιχειρηματικότητα της ευκαιρίας.
Γιάννης Γαλάτουλας, Αγροτο-οικονομολόγος, ΜSc Βιώσιμης Ανάπτυξης - Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος Εύκαρπον
Οι Συνεταιρισμοί Νέας Γενιάς είναι μοντέλο εξόδου από τη κρίση. Η Εύκαρπον – Hellenic Superfoods ξεκίνησε το 2011 από δύο φίλους που έφυγαν από την Αθήνα και ξεκίνησαν να ασχολούνται με τη γη καλλιεργώντας 5 στρέμματα υπερτροφές. Σήμερα στο συνεταιρισμό υπάρχουν 85 μέλη που καλλιεργούν 450 στρέμματα με υπερτροφές, χτίζουν τη δική τους μεταποιητική μονάδα και εμπορεύονται τα προϊόντα τους.
Ανδρέας Καραφύλλης, Μέλος του ΔΣ του Συνεταιρισμού «ΘΕΣγάλα»
Με αφετηρία τη Θεσσαλία και την Πιερία και έδρα τη Λάρισα, ιδρύθηκε στα τέλη του 2010, ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς χάρις στο όραμα και τις συνεχείς προσπάθειες μιας δραστήριας ομάδας αγελαδοτρόφων γαλακτοπαραγωγών. Σύντομα, και μέσα από τη σκληρή δουλειά και το μεράκι των μελών του, εξελίχθηκε σε πρότυπο παραγωγικό συνεταιρισμό. Με κεντρικό σύνθημα «Συνεταιριζόμαστε διαφορετικά» ο «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς» προσφέρει στους καταναλωτές υψηλής ποιότητας γάλα σε χαμηλές τιμές και στους παραγωγούς εξασφαλισμένη απορρόφηση των προϊόντων τους.
Γιώργος Κουβέλης, Επιχειρηματίας
Η Greek Foodosophy είναι η καινοτομία για την προώθηση και την προβολή ελληνικών τροφίμων & ποτών σε ένα εμπορικό κέντρο στην Αθήνα που θα λειτουργεί όλο το χρόνο σαν εκθεσιακός χώρος. Με καταστήματα παραγωγών απ’ όλη την Ελλάδα. Με πωλήσεις προϊόντων, ομιλίες, επιδείξεις, εστιατόρια, κόσμο να ενημερώνεται και να ψωνίζει σε καλές τιμές, καθώς δε θα υπάρχουν μεσάζοντες. Ένα Mall για τους μικρούς παραγωγούς και βιοτέχνες που βρίσκεται στη φάση της δημιουργίας του.
Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών, αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Ο πανεπιστημιακός που συνέδεσε την έρευνα με την αγορά και έκανε τη Σχολή του φυτώριο νέων τεχνολογιών. Από τα υποπροϊόντα της τυροκομίας, που μέχρι χθες τα πετούσαμε, δημιούργησε τροφές υψηλής βιολογικής αξίας. Ο Δ. Κουρέτας τόνισε ότι αυτά που παράγουν τα Πανεπιστήμια είναι οι απόφοιτοι και η έρευνα. Δυστυχώς σήμερα ούτε η Ελληνική κοινωνία μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ούτε τα Πανεπιστήμια «ακούνε» τις ανάγκες της οικονομίας. Όμως ανάπτυξη χωρίς έρευνα δεν γίνεται και η Ελλάδα σ’ αυτόν τον τομέα έχει πολύ πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό.
Μαρία Ρούσσου, Συνιδρύτρια «make-believe design and consulting»
Είναι άλλο να επισκέπτεσαι έναν αρχαιολογικό χώρο βλέποντας απλώς μερικά ερείπια και άλλο το να ζωντανεύει η αρχαία ζωή της περιοχής μπροστά σου! Η make-believe δημιουργεί συναρπαστικές διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές στους τομείς της εκπαιδευτικής και πολιτιστικής τεχνολογίας, ψυχαγωγίας και marketing.
Στρατής Ανδρεάδης
Salty Bag: Aλατισμένες…τσάντες! Πως μπορούν να αξιοποιηθούν τα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα χρησιμοποιημένων πανιών των ιστιοφόρων που αντικαθίστανται κάθε χρόνο; Με την μετατροπή τους σε τσάντες, που η κάθε μία έχει τη δική της ιστορία, από τις θάλασσες που διάβηκε! Μια παρέα φίλων στήνουν στην Κέρκυρα ένα εργαστήριο παραγωγής προϊόντων με αισθητική και περιβαλλοντική ευαισθησία.
Ευάγγελος Αχιλλόπουλος, Head of Institutional Interventions & Proposals Committee, Κέντρο Προώθησης Νεανικής Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογίας
Η πρόοδος μιας χώρας εξαρτάται από την ικανότητά της να αναδεικνύει και να αξιοποιεί νέες ιδέες. Για τον ΟΟΣΑ, οι εφευρέσεις είναι το μετρήσιμο αποτέλεσμα της τεχνολογικής ανταγωνιστικότητας μιας χώρας. Η Γερμανία παράγει κάθε χρόνο περίπου 6000 νέες εφευρέσεις, η Φιλανδία, με τον μισό πληθυσμό σε σχέση με την χώρα μας, παράγει 340. Η Ελλάδα μόνο 15! Έχει λιγότερο ευρηματικούς πολίτες η Ελλάδα; Όχι βέβαια! Αλλά ολόκληρο το σύστημα, από τις κρατικές επιχορηγήσεις, τον τραπεζικό δανεισμό, μέχρι την νομοθεσία μπλοκάρει την εφευρετικότητα του Έλληνα. Το Κέντρο Προώθησης Νεανικής Επιχειρηματικότητας χρησιμοποιεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα η οποία φέρνει σε επαφή τους νέους εφευρέτες με ιδιώτες χρηματοδότες μέσα από μια αμφίδρομη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής των μεν από τους δε.
Εισηγητές από την «Δημιουργία, ξανά!» ήταν οι αντιπροέδροι, Νίκος Νικολαΐδης και Γιώργος Γιαννούλης – Γιαννουλόπουλος, ο γραμματέας της Εθνικής Επιτροπής, Κωστής Ψαραδέλλης, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και υπεύθυνος Περιφερειακής ανάπτυξης, Ματθαίος Παπακυρίτσης και ο Γ. Διευθυντής, Γιάννης Σαρρής, οι οποίοι υπογράμμισαν την ανάγκη η Ελλάδα να βασιστεί στις δικές της δυνάμεις που είναι και πολλές και υψηλής ποιότητας. Την εκδήλωση έκλεισε ο πρόεδρος της «Δημιουργίας» Θάνος Τζήμερος, ο οποίος περιέγραψε μια εντελώς διαφορετική από τη υπάρχουσα αντίληψη για τον ρόλο του κράτους και του πολιτικού συστήματος. «Σημαία» της Δημιουργίας είναι η πλήρης μηχανογράφηση του Δημοσίου και η διαφάνεια όλων των συναλλαγών του ώστε με μία κίνηση να εξαφανιστεί η γραφειοκρατία και η διαφθορά.
Το κράτος της «Δημιουργίας» θα είναι ο υποστηρικτής της καινοτομίας, ο βοηθός του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα του εξωστρεφούς και θα κρίνεται από την απόδοσή του. Η Ελλάδα, τόνισε, ποτέ δεν έπαψε να παράγει ιδέες. Καιρός είναι να δημιουργήσουμε και θεσμούς, που θα επιτρέψουν στις ιδέες και στους ανθρώπους να αναπτυχθούν.
|