ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΠΛΑΙΣΙΟ ΘΕΣΕΩΝ

Η χώρα μας έχει φτάσει στην έσχατη παρακμή. Το πολιτικό προσωπικό που ευθύνεται γι’αυτή την τραγωδία είναι παντελώς ακατάλληλο να φέρει τη λύτρωση. Άγεται και φέρεται από έναν μηχανισμό πελατειακών σχέσεων που λυμαίνεται ό,τι παράγει με κόπο ένα τμήμα αυτής της χώρας. 

Μία επιλογή υπάρχει: η «πολιτική» των της διαφθοράς και της θεσμοθετημένης ανομίας πρέπει να ισοπεδωθεί και στη θέση της να χτίσουμε ένα ευρωπαϊκό σοβαρό κράτος, παραγωγικό, πολιτισμένο, αξιοσέβαστο.

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να δημιουργηθεί έναν κίνημα ανθρώπων της παραγωγικής οικονομίας. Δεν έχουμε κανένα «πολιτικό μικρόβιο». Θα προτιμούσαμε να μας άφηναν να κάνουμε τη δουλειά μας - και να είχαμε πολιτικούς που θα έκαναν κι αυτοί σωστά τη δική τους. Αλλά, είναι πασιφανές ότι ένα χρεωκοπημένο – κυριολεκτικά και μεταφορικά - πολιτικό σύστημα αναπαράγει τον εαυτό του. Όσο περισσότερο ευτελίζεται, τόσο καλύτερα περιχαρακώνει τα συμφέροντά του. Διότι ποιος εμπνευσμένος και ικανός άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει σε χώρους όπου κυριαρχεί η αδιαφάνεια, η αναξιοκρατία και η προάσπιση του προσωπικού, του κομματικού και του συντεχνιακού συμφέροντος εις βάρος της κοινωνίας; 

Για να αναγεννηθεί η χώρα θα πρέπει οι πολιτικοί να πάψουν να χαϊδεύουν τα αυτιά των φανατικών, να πουν τα «σύκα – σύκα», χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος και επιπλέον να στραφούν εναντίον των μηχανισμών συναλλαγής (συνδικαλιστές, κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, ελεγχόμενα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης) που οι ίδιοι εξέθρεψαν. Και πρώτα – πρώτα θα έπρεπε να ξεκινήσουν από το ίδιο τους το κόμμα, το πρωταρχικό κύτταρο διαφθοράς. Δεν έχουν ούτε τη διάθεση ούτε την ικανότητα να το κάνουν.

Γι’ αυτό δημιουργήσαμε τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ! Εκφράζουμε τη σιωπηρή πλειοψηφία που σύρεται κάθε φορά στις εκλογές χωρίς να της προσφέρεται κανένας - θεσμοθετημένος - τρόπος για να εκφράσει την αποστροφή της για το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Αντιπροσωπεύουμε αυτούς που δεν εποφθαλμιούν τον δημόσιο πλούτο, που δεν σπάζουν βιτρίνες, που δεν ψάχνουν για «μέσον», που δεν κάνουν φασαρία στους δρόμους ή στα τηλεπαράθυρα, αλλά θλίβονται και συνθλίβονται από την καταισχύνη αυτής της χώρας. 

Γιατί υπάρχει και μια «άλλη» Ελλάδα. Της σκέψης και του λόγου. Του μόχθου και της παραγωγής. Του πολιτισμού και της αξιοπρέπειας. Εκατομμύρια Έλληνες είμαστε γεμάτοι από όρεξη δημιουργίας. Έχουμε ιδέες, γνώσεις, εμπειρία. Ζούμε σε μια προικισμένη από τη φύση χώρα. Έχουμε πολλά να προσφέρουμε στον σύγχρονο κόσμο, με κοινό παρονομαστή την ελληνικότητά μας: αυτή τη σπάνια ισορροπία ανάμεσα στον ορθολογισμό και τη φαντασία, στο πρακτικό μυαλό και την ποίηση, στη δράση και το ονειροπόλημα. 

Εμπνεόμαστε από τις αρχές του Ανθρωπισμού και του Διαφωτισμού. Βλέπουμε το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με νόμισμα το ευρώ. Είναι αυτονόητο ότι υποστηρίζουμε την ελεύθερη οικονομία και την κοινοβουλευτική δημοκρατία ως τα μόνα εφαρμόσιμα συστήματα στον σύγχρονο κόσμο, παρά τα προβλήματά τους. Ωστόσο, και το Ευρωπαϊκό αλλά και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν ανάγκη νέων κανόνων, που θα καταστήσουν ξανά το χρήμα μέσον συναλλαγών και όχι το κύριο αντικείμενό τους. Πιστεύουμε στην ευημερία που προέρχεται από την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών. 

Θα αγωνιστούμε για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς είναι προφανές – και η πρόσφατη κρίση απέδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία – ότι μια Ευρώπη πολλών οικονομικών ταχυτήτων και δημοσιονομικών πολιτικών είναι ένα ασταθές οικοδόμημα. Διαφωνούμε με την αντιευρωπαϊκή εθνικιστική ρητορεία και αντιλαμβανόμαστε την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ως την πορεία η οποία θα καταστήσει την Ευρώπη μία ενιαία πολιτική και οικονομική οντότητα, με κοινωνική αλληλεγγύη. 

Πιστεύουμε σ’ ένα Δημόσιο Τομέα στελεχωμένο από ανθρώπους υψηλής κατάρτισης με διάθεση προσφοράς στον πολίτη. Ο Δημόσιος Τομέας οφείλει να είναι όσο πιο στενός γίνεται. Δεν θέλουμε ένα κράτος επιχειρηματία. Το κράτος θα πρέπει να έχει λίγους και αυξημένων ικανοτήτων λειτουργούς που θα έχουν ρυθμιστικό ρόλο. Ξέρουμε –το συνανατάμε καθε μέρα – ότι ο Δημόσιος Τομέας εκτός από αργόμισθους έχει και ανθρώπινο δυναμικό εξαιρετικής ποιότητας το οποίο είναι κατά κανόνα παραγκωνισμένο και αναξιοποίητο.

Διαφωνούμε με την έννοια του «επαγγελματία» πολιτικού. Προτείνουμε χρονικό περιορισμό - ανώτατο όριο θητείας 12 ετών, μετά την συμπλήρωση της οποίας δεν μπορεί να συμπεριληφθεί κάποιος ως υποψήφιος σε οποιαδήποτε αιρετή θέση. Αυτό οδηγεί τους πολιτικούς στο να επισπεύδουν τα έργα που ξεκινάν, τους απαλλάσσει από το πολιτικό κόστος τους οδηγεί στο να αναδεικνύουν νέα ταλέντα, συνεχιστές του έργου τους, ενθαρρύνοντας τους νέους να ασχοληθούν με την πολιτική. 

Αναγνωρίζουμε τον ρόλο που έχει η λευκή ψήφος στην εξυγίανση και στη διατήρηση της υγείας του πολιτικού συστήματος. Η λευκή ψήφος θα θεωρείται ως αρνητική ψήφος για το σύνολο των κομμάτων που παίρνουν μέρος στις εκλογές. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει ένας θεσμικός τρόπος για να εκφράσει κάποιος την απαξίωσή του για το σύνολο των προσφερόμενων λύσεων, δηλαδή για το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Τα ποσοστά της λευκής ψήφου, επομένως θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, αντίθετα από ότι ισχύει μέχρι σήμερα. Αν η λευκή ψήφος είχε δύναμη θεσμικής ανατροπής του πολιτικού συστήματος, το πιθανότερο είναι να το είχαμε ήδη κάνει. Δεν είναι δυνατόν να πρέπει να φτάσουμε στην απόλυτη σήψη για να γεννηθεί κάτι πραγματικά νέο. 

Επιδιώκουμε το ασυμβίβαστο της βουλευτικής και της υπουργικής ιδιότητας, ώστε η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία να αποκτήσουν ανεξαρτησία. Αν κάποιος είναι Υπουργός δεν θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής στι επόμενες εκλογές. Έτσι δεν θα έχει λόγο να ενδίδει σε «διευκολύνσεις» πελατειακού χαρακτήρα. Επίσης κανένας δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής αν δεν έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 10 χρόνια εργασίας σε οποιονδήποτε – μη πολιτικό – χώρο.

Προτείνουμε την κατάργηση οποιασδήποτε σύνταξης χορηγείται λόγω θητείας σε αιρετό αξίωμα. Η ρύθμιση θα πρέπει να περιλαμβάνει συντάξεις Προέδρων Δημοκρατίας Πρωθυπουργών, Βουλευτών, Δημάρχων, Νομαρχών, Συνδικαλιστικών στελεχών. Πολιτικός δεν γίνεται κάποιος για να εξασφαλίσει χρηματικά οφέλη αλλά για να προσφέρει στη χώρα – άλλωστε η ενασχόληση με την πολιτική είναι προαιρετική! Κατά τη διάρκεια της θητείας, ο εκλεγμένος λειτουργός συνεχίζει να είναι ασφαλισμένος στον φορέα που ήταν και πριν να εκλεγεί. Συνταξιοδοτείται από τον φορέα του στα 65 όπως όλοι οι Έλληνες, χωρίς τα χρόνια του αξιώματος να προσθέτουν κάτι.

Αγωνιζόμαστε για διαφάνεια στη λειτουργία των κομμάτων τα οποία θα πρέπει να έχουν χρηματοδότηση ανάλογη του ευρωπαϊκού μέσου όρου ανά ψήφο, ισοσκελισμένο ετήσιο προϋπολογισμό και να υφίστανται κάθε χρόνο οικονομικούς ελέγχους από ορκωτούς λογιστές. Στα κόμματα θα απαγορεύεται να έχουν οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα ή να συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο σε επιχειρήσεις. Είναι αυτονόητο ότι οι επιχειρηματικές δοσοληψίες δημιουργούν σχέσεις εξάρτησης, ενώ υποθάλπουν την αδιαφάνεια.

Πιστεύουμε στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και στον ρόλο της στην διαφύλαξη της πολιτικής και κοινωνικής υγείας – κάτι που σήμερα έχει τρωθεί επικίνδυνα. Θα αγωνιστούμε για την κατάργηση των σκανδαλωδών προνομίων ατιμωρησίας του πολιτικού προσωπικού. Η έννοια της παραγραφής και της βουλευτικής ασυλίας για οποιοδήποτε αδίκημα είναι απαράδεκτη σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Απαράδεκτη είναι και η σημερινή υποχρέωση της Δικαιοσύνης να στέλνει στη Βουλή όσες υποθέσεις αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα. Ανακρίσεις κάνει ο αρμόδιος δικαστής, όπως σε όλες τις υποθέσεις. Αν κρίνει ότι υπήρξε αξιόποινη πράξη, που αφορά σε πολιτικό, στέλνει την υπόθεση κατ’ ευθείαν στο ακροατήριο. 

Πιστεύουμε ότι η Παιδεία είναι η πιο σημαντική επένδυση για το μέλλον της χώρας. Η ένταξή της στα μικροκομματικά συμφέροντα ήταν το μεγαλύτερο έγκλημα των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων. Προτείνουμε η Παιδεία να χαράσσεται (και να διοικείται) από επιτροπή «σοφών» στην οποία θα συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες καθηγητές σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Υπουργός Παιδείας θα είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής, η θητεία του οποίου θα ορίζεται από την ίδια την επιτροπή. Η επιτροπή επίσης θα ορίζει τα μέλη της αν κάποιος αποχωρήσει και θα εποπτεύει το εκπαιδευτικό σύστημα. Η Βουλή θα μπορεί να αλλάξει την σύνθεση της επιτροπής με απόφαση των 2/3 του σώματος.

Διακηρύσσουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη συντελείται σε περιβάλλον που ευνοεί το επιχειρείν με νομικό πλαίσιο που θα διαθέτει διαφάνεια, απλότητα, σταθερότητα, ισονομία και με ένα κράτος που λογοδοτεί στους πολίτες για την διαχείριση των χρημάτων τους και την εκτέλεση των υποχρεώσεών του. Οι κρατικοί προϋπολογισμοί θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά (με συνταγματική πρόβλεψη) πλεονασματικοί κατά 1%. Το ποσό του 1% θα δημιουργεί αποθεματικό ώστε να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ. θεομηνίες, πυρκαγιές). Ο Δημόσιος Τομέας που σχεδιάζουμε θα είναι πλήρως μηχανογραφημένος ώστε να παταχθεί η γραφειοκρατία και οι δοσοληψίες του πολίτη με την Διοίκηση να γίνονται ηλεκτρονικά από το σπίτι του. Μια ελεύθερη ανταγωνιστική οικονομία συνεπάγεται απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων. Όποιος έχει τα προσόντα που ορίζει ο νόμος θα μπορεί να τα ασκεί. 

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον θέλουμε να ζήσουμε και να δημιουργήσουμε. Αυτή την Ελλάδα οραματιζόμαστε. Αυτή την Ελλάδα θα αγωνιστούμε να δημιουργήσουμε, όλοι εμείς που πιστεύουμε στη «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΞΑΝΑ!» και σήμερα υπογράφουμε την ιδρυτική της διακήρυξη.