capinfood logoΆρθρο του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

 

Ήταν πάνω από εκατό. Όλοι τους φοιτητές, χαμογελαστοί, ευπρεπείς, πρόθυμοι και με σεβασμό στον εαυτό τους. Είχαν πάρει μέρος στον 3ο Διαγωνισμό Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής Ecotrophelia 2013, τον οποίο διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) στο πλαίσιο της δράσεως της Ελληνικής Τεχνολογικής Πλατφόρμας Food for Life και του ευρωπαϊκού έργου Capinfood. Φέτος, στην τελική φάση του διαγωνισμού έφτασαν 11 ομάδες φοιτητών από ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά και τεχνολογικά ιδρύματα, οι οποίες κατάφεραν μέσα σε λίγους μήνες να αναπτύξουν ένα καινοτομικό προϊόν διατροφής που, εκτός από γεύση του, να διακρίνεται και για τον φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα του. 



Οι τρεις νικητές του φετινού διαγωνισμού αναδείχθηκαν από την Εθνική Επιτροπή που είχε συσταθεί και αποτελείτο από τον κ. Ε.Καλούση, πρόεδρο του ΣΕΒΤ, τον δρα D.Rossi, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας Food for Life, την καθηγήτρια κ. Αντ. Τριχοπούλου, διευθύντρια του Συνεργαζόμενου Κέντρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Διατροφή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, την κ. Κ. Καλλιμάνη, γενική διευθύντρια της εταιρείας Καλλιμάνης ΑΕ και μέλος ΔΣ του ΣΕΒΤ, και τον κ.Ρ.Γαμβρό, πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του ΣΕΒΤ. 

Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το προϊόν «Eviva» –ένα καινοτομικό, έτοιμο προς μαγείρεμα προϊόν που συνδυάζει έξυπνα την υψηλή διατροφική αξία της τσιπούρας με το ιδιαίτερο άρωμα των παραδοσιακών ελληνικών αποσταγμάτων, του ούζου και του τσίπουρου. Το 2ο βραβείο δόθηκε στην ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που συμμετείχε με το προϊόν «30 Bees» –που αποτελεί ένα καινοτόμο, λειτουργικό, έτοιμο προς κατανάλωση σνακ με λίγες θερμίδες, που έχει ως κύρια συστατικά το ελληνικό οργανικό μέλι ελάτης, την γύρη μελισσών και τα καρύδια. Το 3ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για το προϊόν «Δια Ελιάς και Αέρος» –που είναι ένα καινοτόμο αλλαντικό αέρος ταχείας ωρίμανσης, «καθαρής ετικέτας» και πλούσιο σε φυσικό εκχύλισμα πολυφαινολών ελιάς. 

Τα προϊόντα αυτά κάποια στιγμή θα εισέλθουν και στην παραγωγική και εμπορική διαδικασία και δεν αποκλείεται κάποια από αυτά να αποτελέσουν ελληνική «ιστορία επιτυχίας». 

Το θέμα, όμως, δεν είναι αυτό. Ή, μάλλον, δεν είναι μόνον αυτό. Κάπου μια εκατοντάδα φοιτητές σε 11 διαφορετικές ομάδες συνεργάστηκαν για να παράγουν καινοτομία και, όπως διαπιστώσαμε μιλώντας μαζί τους, οι περισσότεροι από αυτούς πιστεύουν ότι ο νεωτερισμός, η επιχειρηματικότητα και η δημιουργική φαντασία αποτελούν ζωτικά στοιχεία του μέλλοντός τους. 

«Δεν φοβάμαι ότι θα μείνω άνεργος», μάς είπε με πλατύ χαμόγελο ένας από τους φοιτητές. «Έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, δεν περιμένω τίποτε από άλλους και γνωρίζω ότι η παραγωγή ιδεών σε κάποια στιγμή δεν σε αφήνει να χαθείς. Λυπάμαι αυτούς που περιμένουν την θέση στο Δημόσιο. Είναι χαμένοι από χέρι. Κρίμα…». 

Η φοιτήτρια από την Φθιώτιδα είναι μεταξύ των βραβευμένων και δεν κρύβει την χαρά της. «Δουλέψαμε πολύ για να φτιάξουμε αυτό το προϊόν και όλοι αισθανόμαστε ότι κάτι προσφέραμε στον εαυτό μας και στον τόπο. Η ομάδα μας πιστεύει ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα από αυτήν που κάθε μέρα προβάλλετε εσείς οι δημοσιογράφοι. Υπάρχει και μία Ελλάδα που δεν κλαίγεται και θέλει να σκέφτεται δημιουργικά. Στην ομάδα μας βλέπουμε μεν ότι υπάρχει μία σοβαρή κρίση, όμως διαπιστώνουμε ότι και ο τρόπος οργανώσεως της κοινωνίας αλλάζει. Άρα, αυτό που κάνουμε δεν το θεωρούμε μία απλή μορφή δουλειάς. Είναι κατάθεση ψυχής. Βλέπουμε το τραίνο της ζωής να αναπτύσσει συνεχώς ταχύτητα, αλλά να περνά και συχνότερα από τους σταθμούς. Χρειάζεται όμως πίστη για να ανέβεις σ’ αυτό. Γιατί πρέπει να κάνεις επιλογές…». 

Ακούγοντας τα λόγια αυτά από μια κοπέλλα 20-22 ετών, ο υπογράφων έχει μείνει άναυδος. Στην συνέχεια, ωστόσο, βυθίζεται σε ακατέργαστες σκέψεις που διαδέχονται η μία την άλλη. Καταλαβαίνει ότι νοοτροπίες και αντιλήψεις αλλάζουν στην Ελλάδα και συνειδητοποιεί ότι οι δυνάμεις του ζόφου και της καταστροφής δεν πρόκειται να κάνουν με τίποτε πίσω. Θέλουν να αφιονίσουν την νέα γενιά, να την καταστρέψουν, να την διαλύσουν. Οι άνθρωποι που προτείνουν στους νέους να πάρουν «καδρόνια, λοστούς, αναπτήρες», είναι αυτοί που ονειρεύονται μία κοινωνία-οχετό, με τους ίδιους να έχουν τον πρώτο λόγο. Όσο για τους μελανοχίτωνες συνοδοιπόρους τους, πίσω από την εθνικιστική κενολογία κα αμορφωσιά κρύβεται ο σκοτεινός τους κόσμος –η ψυχική κόπρος του Αυγείου. 

Το κρισιμότερο σήμερα πρόβλημα της χώρας, πέρα από την κρίση και με αφετηρία την μεταπολίτευση, είναι ο εξοντωτικός πόλεμος του αντικειμένου εναντίον του υποκειμένου –ώστε, για τους νέους κυρίως, να καταστεί απαγορευτική η ελεύθερη θέαση της πραγματικότητος και των συνισταμένων της. Διότι ελεύθερη θέαση σημαίνει δυνατότητα διαγνώσεως και άρα χάραξη νέων δρόμων καθάρσεως. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συμβαίνει σήμερα, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων. Η κυρίαρχη ιδεολογία στην Ελλάδα είναι αυτή της παραμορφώσεως της πραγματικότητος και της ισοπέδωσης κάθε συναισθήματος που μπορεί να κινητοποιήσει ένστικτα και πνευματικές δυνάμεις. 
Κάτι τέτοιο θα ήταν δραματικό για τα απολιθώματα του παρελθόντος. 

Χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε στους Νιου Γιορκ Τάϊμς ένας νέος Κρητικός επιχειρηματίας, ο κ. Γιάννης Δημητριάδης: «Με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα γέμισε φθηνό χρήμα. Μόνο τις αγροτικές επιδοτήσεις να έβλεπες! Ήταν κάτι απίστευτο! Κανείς δεν ρωτούσε πώς ξοδεύονταν τα λεφτά. Υπήρχαν άνθρωποι με δέκα ρίζες ελιές που δήλωναν παραγωγή δέκα τόνων ελαιόλαδου, που πληρώνονταν χωρίς πρόβλημα για ό,τι δήλωναν. Κανείς δεν έλεγχε κανέναν. Αλλά τώρα τα πράγματα άλλαξαν, εντελώς. Το τζάμπα χρήμα έκανε πολύ κακό στους νέους. Πίστευαν πως μπορούν να έχουν άκοπα τα πάντα. Σήμερα βλέπω νέους με πανεπιστημιακά πτυχία να επιστρέφουν στην γεωργία. Βλέπω νέους να φεύγουν από τις πόλεις και να καλλιεργούν πορτοκάλια και ελιές στα χωράφια των γονιών τους. Πριν, τα πάντα ήταν κατανάλωση-μάρκετινγκ-διαφήμιση. Νομίζω πως οι νέοι Έλληνες συνειδητοποιούν πλέον την σημασία να φτιάχνεις κάτι με τα χέρια σου. Την αξία της δουλειάς και της παραγωγής». Αυτή είναι η άλλη Ελλάδα. Είναι, ωστόσο, μειοψηφία. Και ως τέτοια, κάποιοι θέλουν να την τσακίσουν. Ας μην τους αφήσουμε…

 

Πηγή: europeanbusiness.gr

Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση