Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον συνδυασμό «ΓΕΦΥΡΕΣ», Σεραφείμ Κοτρώτσος, μιλάει στη «ΝΕ» για πολιτικό πλάνο του συνδυασμού, το ευρωπαϊκό όραμα των ανθρώπων που τον απαρτίζουν, αλλά και τον ρόλο της Ελλάδας σε μια Ευρώπη αλληλέγγυα, ενωμένη και ενεργή
O υποψήφιος ευρωβουλευτής εστιάζει στην εξάλειψη της επαχθούς φορολογίας, της γραφειοκρατίας και της αναδρομικής ισχύος των νόμων, ενώ μιλάει για ένα σύμφωνο εμπιστοσύνης κράτους και πολιτών, με αναγωγή στην Ευρώπη, η οποία, όπως αναφέρει, κινδυνεύει από τους ευρωσκεπτικιστές «που εκμεταλλεύονται τα προβλήματα των πολιτών», όπως σημειώνει. Παράλληλα, στηλιτεύει την πολιτική που ακολουθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όπως και την πολιτική στάση της αντιπολίτευσης, ενώ μιλάει για επαναδόμηση του κράτους.
Μπαίνετε στη μάχη των Ευρωεκλογών με έναν καινούριο συνδυασμό. Πώς προέκυψε αυτή η κίνηση;
Οι «ΓΕΦΥΡΕΣ» είναι το όνομα του συνδυασμού με τον οποίο κατεβαίνουμε στις Ευρωεκλογές και προέρχεται από την σύμπραξη της «ΔΡΑΣΗΣ» και της «Δημιουργίας Ξανά». Παράλληλα, έχουν έρθει κοντά μας και άνθρωποι του κεντρώου μεταρρυθμιστικού χώρου, που ασπάζονται βασικές κοινές ιδέες για την σωτηρία της χώρας. Συγκεκριμένα, η συνεργασία περιλαμβάνει τα εξής κομμάτια: Κατεβάζουμε ένα συνδυασμό στην περιφέρεια Αττικής με το όνομα «Δημιουργούμε Μαζί», με επικεφαλής τον Θάνο Τζήμερο και τον συνδυασμό «ΓΕΦΥΡΕΣ» στις Ευρωεκλογές
Τι συμβολίζει το όνομα «ΓΕΦΥΡΕΣ» του συνδυασμού σας;
Σημαίνει γέφυρες μεταξύ ιδεολογιών και πολιτικών φορέων, αλλά και γέφυρες μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, γέφυρες για να περάσουμε απέναντι από την κρίση.
Ποια είναι η βασική δέσμευσή σας;
Όλοι εμείς που συνεργαζόμαστε, έχουμε δεσμευτεί να κατέβουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν και παράλληλα προγραμματίζουμε αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, να ξεκινήσουν ομάδες εργασίας και να δουλέψουν τις θέσεις των επιμέρους πολιτικών κινήσεων, ώστε να γίνει μια ενοποίηση και τον Νοέμβρη του 2014 να γίνει μια συνδιάσκεψη, ώστε να υπάρξει το υπόβαθρο για έναν ευρύτερο πολιτικό σχηματισμό.
Υπό ποιο πρίσμα βλέπετε εσείς το ευρωπαϊκό όραμα;
Εμείς πιστεύουμε πάρα πολύ στην Ευρώπη και θεωρούμε ότι η μάχη που πρέπει να δώσουν οι πολίτες, είναι στο πλαίσιο μιας καλύτερης Ευρώπης, με την Ελλάδα εντός της και όχι απομονωμένη, αλλά παράλληλα διατηρώντας και έναν ενεργό ρόλο και όχι παθητικό, θέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Ξέρετε, η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, πέρα από τα προβλήματα των κρατών – μελών, κυρίως οικονομικά, σε σχέση με τις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ή την Κίνα. Δεν είναι δυνατόν, μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η Ευρώπη να χάνει έδαφος, αναφορικά με την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη.
Ποια θεωρείτε ότι είναι τα ισχυρά χαρτιά της Ευρώπης;
Είναι το κοινωνικό κράτος, η προστασία του περιβάλλοντος, οι κοινωνίες που δεν έχουν μεγάλα χάσματα μεταξύ των ανθρώπων και το κράτος δικαίου. Για να διασφαλιστούν, όμως, αυτά, πρέπει να αναλάβει ρόλο ο ευρωπαϊκός λαός. Εν προκειμένω, τα όργανα της Ευρώπης δεν εκλέγονται απευθείας από τον λαό και οι πολίτες αισθάνονται ότι οι Ευρωπαίοι Επίτροποι είναι κάποιοι απόμακροι καλοπληρωμένοι γραφειοκράτες, που παίρνουν αποφάσεις χωρίς να γνωρίζουν τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε κράτος – μέλος.
Τι πρέπει να γίνει για να αλλάξουν αυτές οι συνθήκες;
Καταρχάς, πρέπει να ενοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα. Δεν αρκεί, όμως, μόνο αυτό. Πρέπει να αλλάξει η φορολογική νομοθεσία και να δοθεί έμφαση στο κοινωνικό κράτος. Δεν είναι δυνατόν, να είναι άλλες οι ασφαλιστικές κρατήσεις σε κάθε χώρα και άλλες οι παροχές. Ειδάλλως, δεν είναι εύκολο να μπορούν οι εργαζόμενοι να αλλάξουν χώρα εργασίας. Φανταστείτε να μπορούσαν οι Έλληνες να πάνε να δουλέψουν σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, μεταφέροντας και τις συνταξιοδοτικές τους αποταμιεύσεις. Αυτά τα πράγμα τα δεν έχουν λυθεί. Η Ευρώπη καλείται να είναι πρωτοπόρος και να προωθεί τις βασικές αξίες που ενώνουν τα Ευρωπαϊκά κράτη. Ειδάλλως, αν καταστεί μια εμπορική συνομοσπονδία, είναι μοιραίο να πάμε σε τροχιά απόκλισης κι αυτό θα είναι κακό για όλες τις χώρες, ισχυρές και μη. Η Ευρώπη θα πρέπει να σταθεί ενωμένη, με μακροπρόθεσμες προοπτικές.
Ποιες δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο μπορούν να υπηρετήσουν αυτό το όραμα;
Σίγουρα δεν μπορούν να το κάνουν οι λεγόμενες ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις, που θέλουν να εκμεταλλευτούν τα προβλήματα των λαών. Από την άλλη, βλέπουμε πάρα πολύ θετικά την ομάδα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της Ευρώπης, που εστιάζουν, όπως κι εμείς, σε πρακτικές λύσεις και σε ένα προφίλ που δεν είναι δογματικό. Σ’ αυτή τη βάση πρέπει να κινηθεί και η Ελλάδα, όπου έχουμε μια κυβέρνηση που καταλήστευσε κάθε παραγωγική δυνατότητα του Έλληνα και δεν είδαμε καμία εξυγίανση ή καμιά κίνηση που να εμπνέει εμπιστοσύνη στον εμπορικό κόσμο. Από την άλλη, έχουμε ένα ΠΑΣΟΚ που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να διατηρήσει την επαφή του με τις καρέκλες, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση μιλάει για μια πολιτική ίδια με αυτή της ΝΔ.
Στις προγραμματικές σας θέσεις, ποιες θα είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας;
Στην πρώτη θέση είναι ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη – επαγγελματία – παραγωγού. Πρέπει να δοθεί τέλος στους νόμους με αναδρομική ισχύ. Αυτό το έχουμε δει κατ’ επανάληψη, είτε στην φορολογία, είτε στα φωτοβολταϊκά, για παράδειγμα. Παράλληλα, πρεσβεύουμε την χαμηλή φορολογία της τάξης του 15% με απλές ρυθμίσεις, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και να ξέρει ο κόσμος τι ισχύει. Επίσης, δεν μπορούμε να φορολογούμε το μη εισόδημα, ένα ακίνητο που μένει ανοίκιαστο, για παράδειγμα. Πρέπει να δοθεί τέλος στο κράτος εκβιαστή και απατεώνα. Συν τοις άλλοις, πρέπει να εξασφαλιστεί η απόλυτη διαφάνεια και η πάταξη της διαφθοράς, με ηλεκτρονικοποίηση της σχέσης πολίτη – κράτους, εξαλείφοντας την γραφειοκρατία. Εδώ να σας πω ότι θα πρέπει, επιτέλους, να υλοποιηθεί η ανεξαρτησία των τριών εξουσιών, όπως λέει το Σύνταγμά μας. Η ηγεσία της Δικαιοσύνης δεν πρέπει να εκλέγεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλιώς δεν υφίσταται διάκριση εξουσιών. Πρέπει να επαναδομήσουμε το κράτος μας. Αν όλα αυτά δεν αλλάξουν, δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουμε και την εξαγωγή επιστημόνων από την χώρα, κάτι που έχει κόστος για την Ελλάδα. Ειδάλλως, θα φτάσουμε στην απόλυτη εξαθλίωση. Διότι η εξαθλίωση δεν επέρχεται μόνο από μια έξοδο από το ευρώ, αλλά μπορεί να επέλθει και εντός της Ευρώπης.