Οι αποκαλύψεις για τις off-shore φωτίζουν έναν κόσμο που δεν αποτελείται μόνο από τις εταιρείες και τους πραγματικούς ιδιοκτήτες. Υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα από δικηγορικά γραφεία, αχυρανθρώπους, επιχειρήσεις-βιτρίνες, μεσάζοντες οι οποίοι συνεργάζονται για τη σύσταση και τη λειτουργία των οff-shore, αλλά και για τη διατήρηση της ανωνυμίας των ανθρώπων πίσω από αυτές.
Η ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος αναγνωρίζεται και από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε ο οποίος αναφέρθηκε στην «τρομακτικά επίπονη» ανάγκη συνεργασίας όλων των χωρών του κόσμου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
- Η «δημιουργία, ξανά!» συντάσσεται στην ανάγκη αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της καταπολέμησης της διακίνησης «μαύρου χρήματος» με διευρωπαϊκή και διεθνή συνεργασία.
- Δεν δεχόμαστε όμως η αυστηρότητα να εξαντλείται μόνο σε περιπτώσεις όπως η Κύπρος, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η διεθνής κοινότητα και οι ηγέτες να αρκούνται σε ευχολόγια.
- Για την Ευρώπη μόνο το κόστος της φοροδιαφυγής εκτιμάται σε 1 τρις ευρώ, ποσό αρκετό για να σωθούν οι οικονομίες του παραπαίοντος νότου.
- Η Ελλάδα έχει ακόμα μια δυνατότητα πέραν των off-shore: μόνο ερευνώντας τις καταθέσεις και κυρίως τα ακίνητα ελλήνων εντός Ε.Ε. (π.χ. Λονδίνο, Παρίσι κλπ.) που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους, το ελληνικό κράτος μπορεί - αν υπάρχει πολιτική βούληση - να πετύχει υψηλά και άμεσα φορολογικά έσοδα.