Γιατί πρέπει να καταψηφιστεί ο Μητσοτάκης στις ευρωεκλογές παρά το ότι δεν υπάρχει εμφανής κυβερνητική εναλλακτική.

Ακούμε συχνά το ειλικρινές επιχείρημα από προβληματισμένους και απογοητευμένους Νεοδημοκράτες, ότι "εντάξει ίσως πρέπει να καταψηφιστεί ο Μητσοτάκης στις ευρωεκλογές, αλλά αφού δεν υπάρχει εναλλακτική, μήπως τελικά να τον υπερψηφίσουμε;". Πρόκειται για εύλογο τρόπο σκέψης, που όμως δεν έχει πραγματικό έρεισμα για πολλούς λόγους.

O πρώτος λόγος

Ο πρώτος είναι ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούμε για την εναλλακτική. Ψηφίζουμε για ευρωεκλογές, άρα ακόμη και να πάρει 5% που λέει ο λόγος η ΝΔ, την επαύριο θα έχουμε την ίδια κυβέρνηση των 158 βουλευτών. Ούτε είμαστε σε πολιτική φάση λίγο πριν τις εθνικές εκλογές, όπως ήμασταν το 2019, ώστε ένα χαμηλό ποσοστό της ΝΔ να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις σχετικές με την κυβερνησιμότητα της χώρας.

O 2ος λόγος

Ο δεύτερος είναι ότι η κυβέρνηση έχει "πιάσει" το επιχείρημα αυτό, τον φόβο πολλών συμπολιτών μας μήπως ξανακυλίσει η χώρα σε περιπέτειες και φροντίζει να το υποθάλπτει με κάθε ευκαιρία. Ήδη ακούσαμε τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο αυτές τις ημέρες να σταλεί "μήνυμα σταθερότητας". Τι έγινε, υπάρχει πρόβλημα σταθερότητας στην κυβέρνηση και δεν το ξέρουμε; Όχι βέβαια. Αν αναλύσει κανείς το "μήνυμα σταθερότητας" που ζήτησε η κυβέρνηση, θα δει ότι πρόκειται απλώς και μόνον για ενίσχυση της ανησυχίας των πολιτών για το αύριο. Και θέλει με το μήνυμα αυτό να τους εκβιάσει να μην στείλουν το μήνυμα αγανάκτησης που τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουμε να στείλουμε. Αυτή λοιπόν η παμπόνηρη επικοινωνιακή μεθόδευση της κυβέρνησης είναι η καλύτερη απόδειξη ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα "σταθερότητας" - διότι αλλιώς θα μιλούσαν όλοι εάν όντως υπήρχε ζήτημα σταθερότητας - παρά μόνον αξιοποίηση της φυσικής ανησυχίας του κόσμου, που τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023 νόμιζε ότι είχε ξεμπερδέψει με το σε ποιον να αναθέσει τη διακυβέρνηση της χώρας.

O 3ος και σημαντικότερος λόγος

Και πάμε τώρα στον τρίτο και σημαντικότερο λόγο για να καταψηφίσουμε την κυβέρνηση στις ευρωεκλογές, που συναρτάται άμεσα με τον δεύτερο: Τι εννοεί ο κύριος Μητσοτάκης όταν λέει "σταθερότητα"; Εννοεί να συνεχίσει ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΣΤΡΕΒΛΟ ΔΡΟΜΟ που έχει πάρει μετά τον Μάιο-Ιούνιο 2023; Μα ακριβώς αυτό εννοεί! Εάν ο κόσμος χάσει τώρα την ευκαιρία να εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά του, οι επόμενες εκλογές είναι τον Ιούνιο του 2027! Ο Μητσοτάκης δηλαδή θα παραμείνει ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΣ κυβερνήτης για άλλα τρία χρόνια χωρίς ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΙΣ να μπορεί να εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά του για όσα προτίθεται ακόμη να κάνει.

Θα κάνω μία πρόχειρη λίστα με όσα επιβάλλεται να αποδοκιμάσει ο κόσμος με την ψήφο του:

Το πολύ κακό κυβερνητικό σχήμα που προέκυψε τον Ιούνιο του 2023, με τον Μητσοτάκη μάλιστα πανίσχυρο, για το οποίο όλοι μουρμούριζαν ότι θα ήταν προβληματικό. Πράγμα που εντέλει αποδείχθηκε περίτρανα στην πορεία. Από όπου και να πιάσεις το κυβερνητικό σχήμα, μπάζει νερά. Ό,τι καλό γινόταν την πρώτη τετραετία σταμάτησε και ακόμη και τα λίγα καλά που προσπάθησε να κάνει τη δεύτερη τετραετία, έγιναν με αμφιλεγόμενο, στην καλύτερο περίπτωση, τρόπο (π.χ. ιδιωτικά πανεπιστήμια)

Η επιβολή του ελάχιστου τεκμαιρόμενου εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες, με ομολογημένη κυβερνητική στόχευση να κλείσουν όσο γίνεται περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Τα τεράστια εμπόδια στην επιχειρηματικότητα με την επιβολή των πάσης φύσεως υποχρεώσεων απίθανης ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας όπως τα MyDATA, η εντελώς άχρηστη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές που κανονικά θα έπρεπε να εκληφθεί ως ομολογία απόλυτης αδυναμίας λειτουργίας του κρατικού φορολογικού μηχανισμού, η εξομοίωση της μη τήρησης των νέων εντελώς υποχρεώσεων με φοροδιαφυγή, το "κλείδωμα" των φορολογικών δηλώσεων που στην πραγματικότητα σημαίνει ότι κάναμε φορολογική δήλωση το τιμολόγιο και την απόδειξη χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος για αυτό - αντιθέτως, τινάζοντας την αγορά στον αέρα - τα υπέρογκα πρόστιμα για φορολογικές διαδικασίες που ΔΕΝ σχετίζονται με τη φοροδιαφυγή και πόσα ακόμη σφάλματα και ουρανομήκεις αστοχίες που έχει διαπράξει η παρούσα κυβέρνηση στη φορολογική και ευρύτερη οικονομική πολιτική.

Η ύποπτη για ευνοιοκρατική μεταχείριση "ημετέρων" επιχειρήσεων στάση του Υπουργείου Ανάπτυξης στο θέμα της καπολέμησης του πληθωρισμού. Δεν είναι σύμπτωση ότι από εκεί που πριν τις εκλογές είχαμε έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρώπη, τώρα έχουμε έναν από τους υψηλότερους.

Η εξίσου ύποπτη για πλουτισμό ημετέρων ενεργειακή πολιτική, που κρατάει σταθερά τις τιμές ενέργειας να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη (αυτό βέβαια υπήρχε και προεκλογικά).

Η με "ένα νόμο και ένα άρθρο" νομιμοποίηση 300.000 παρανόμων μεταναστών, που σημαίνει αποδοχή της απόλυτης μπαχαλοποίησης της μεταναστευτικής πολιτικής και ενθαρρύνει και μελλοντικές λαθρομεταναστευτικές ροές.

Τα σοβαρότατα προβλήματα στην αστυνομία, για τα οποία ναι μεν επανήλθε ο Χρυσοχοΐδης για να τα συμμαζέψει, όμως ουδέποτε δόθηκε απάντηση για ποιο λόγο έφυγε τον Αύγουστο του 2021 ο συγκεκριμένος, λίγο μετά που είχε "δέσει" τη Greek mafia και την είχε στείλει στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έφυγε δε κατ' απαίτηση μάλιστα συγκεκριμένου επιχειρηματία από τον χώρο των πετρελαιοειδών. Αν συνδυάσουμε τις συνομιλίες που αποκαλύφθηκαν από τις καταγραφές της ΕΥΠ μεταξύ αξιωματικών της ΕΛΑΣ και νονών του οργανωμένου εγκλήματος με την τεράστια ανάπτυξη της δράσης της Greek mafia στα δυόμιση χρόνια που μεσολάβησαν, τα συμπεράσματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι καθόλου κολακευτικά, για να το πούμε ευγενικά.

Ο ασυγκράτητος καθεστωτισμός κάθε πτυχής του δημόσιου βίου, όπου ο Μητσοτάκης προσπαθεί να ελέγξει τα πάντα, να ευνοούνται στα πάντα μόνον οι ευνοούμενοι του Μεγάρου Μαξίμου και γενικώς να υπάρχει η αίσθηση ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θέλει να αφήσει τίποτε έξω από το πεδίο της ευνοιοκρατικής της δράσης.

Η επικοινωνιακή διαχείριση κάθε μείζονος ζητήματος του δημόσιου βίου. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση καθόλου δεν ενδιαφέρεται να λύσει προβλήματα, παρά μόνον να καταφέρει να μην της κάνουν πολιτική ζημιά τα προβλήματα. Τα Τέμπη είναι η χαρακτηριστικότερη περίπτωση, αλλά όχι η μόνη. Πρόκειται για πραγματική κοροϊδία στα μάτια των ψηφοφόρων της.

Αφήνω εκτός το ζήτημα του γάμου ομοφύλων, καθώς στο ζήτημα αυτό υπάρχουν αντιτιθέμενες απόψεις - αν και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ ήταν σαφώς "απέναντι" στη συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία. Θα πω όμως ότι, ακόμη και για όσους ήταν υπέρ της κυβερνητικής αυτής πρωτοβουλίας, δεν πρέπει το συγκεκριμένο ζήτημα να τους οδηγήσει να κλείσουν τα μάτια στα προβλήματα της β΄ τετραετίας και να μην στείλουν το τόσο αναγκαίο μήνυμα στην κυβέρνηση.

Ακομη κι αυτοί που ακόμη αισθάνονται φιλικά προς την παρούσα κυβέρνηση, θα της κάνουν πολύ καλό να την καταψηφίσουν, διότι τυχόν υπερψήφισή της ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΑΔΙΟ θα δώσει το μήνυμα στον Μητσοτάκη ότι "όλα καλά" και "συνέχισε έτσι".

Όχι δεν είναι όλα καλά. Ούτε μπορεί να συνεχίσει έτσι

Αν θέλουμε να υπάρχει έστω και μία ελπίδα τα πράγματα να βελτιωθούν, η ΝΔ πρέπει να καταψηφιστεί στις ευρωεκλογές. Είτε για να βελτιωθεί η παρούσα κυβέρνηση (μακάρι, αν και δεν το βλέπω), είτε για να τεθούν σε κίνηση οι διαδικασίες εξεύρεσης της κυβερνητικής εναλλακτικής, που μια ισχυρή ΝΔ στις 9 Ιουνίου θα αποτρέψει από το να τεθούν σε κίνηση.

Διότι εν τέλει, η ουσία είναι αυτή: Αν δεν αποδυναμωθεί ο Μητσοτάκης στις 9 Ιουνίου, ούτε ζήτημα διαδοχής στη ΝΔ μπορεί να ανοίξει, ούτε ζήτημα μη νεοδημοκρατικής εναλλακτικής θα τεθεί, ώστε να αναζητηθεί άλλη λύση πέραν από τις σημερινές, ανεπαρκείς εναλλακτικές, ούτε τίποτε. Θα έχουμε μόνον τη δικαίωση ενός Μητσοτάκη τόσο κακού, πέρα από κάθε προεκλογική (προ των εκλογών του 2023) φαντασία κακού. Και που μπορεί να αισθανθεί αρκετά ισχυρός ώστε να προβεί στο τελειωτικό ξεπούλημα του Αιγαίου στην Τουρκία, με το βλέμμα του στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της περιοχής.

Είτε με είτε χωρίς τον Μητσοτάκη, η βελτίωση της κατάστασης περνάει μέσα από την καταψήφισή του. Όσοι ψηφίσαμε ΝΔ το 2023, καλούμαστε τώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, ώστε αυτή να βελτιωθεί. Δεν θα έχουμε άλλη ευκαιρία! Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιωθεί η κατάσταση, είναι να καταψηφίσουμε. Επιλογές υπάρχουν, είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν τόσο πολλές επιλογές, για όλα τα γούστα.

Ανάρτηση στο Facebook του Γεώργιου Ι. Μάτσου, Δ.Ν., Δικηγόρου
(Σημ.: ο κ. Μάτσος δεν έχει σχέση με τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ. Θεωρούμε όμως χρέος μας να προωθούμε τις λογικές απόψεις συμπολιτών μας, οι οποίες δυστυχώς αγνοούνται τόσο από τα κύρια ΜΜΕ, όσο και από τα πολιτικά κόμματα).

Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση