Μετά από τρία χρόνια πρωτοφανούς δημοσιονομικής προσαρμογής όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι τροϊκανοί το αποτέλεσμα είναι να βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο χωρίς ορατά σημάδια ανάκαμψης.
Κατά 6,4% μειώθηκε το ΑΕΠ της χώρας το 2012, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), με βάση τα τριμηνιαία αποτελέσματα.Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι σε πραγματικούς όρους (σταθερές τιμές 2005) το ΑΕΠ διαμορφώθηκε πέρυσι σε 168,5 δισ. ευρώ έναντι 180 δισ. ευρώ το 2011.
Η ύφεση κατά 6,4% προήλθε κατά κύριο λόγο από τη συρρίκνωση των ιδιωτικών επενδύσεων (ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου) κατά 17,6% και από την πτώση της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης κατά 8,2% (η κατανάλωση των νοικοκυριών περιορίστηκε περαιτέρω κατά 9,1% και της Γενικής Κυβέρνησης κατά 4,2%). Η μείωση του ΑΕΠ αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη βελτίωση στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας (μείωση εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 2,4% και μείωση εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 13,8%).Σε ονομαστικά μεγέθη, το ΑΕΠ ανήλθε πέρυσι σε 193,7 δισ. ευρώ έναντι 208,5 δισ. ευρώ το 2011, καταγράφοντας μείωση κατά 7,1%.
Παράλληλα η ανεργία καλπάζει και ειδικά σε παραγωγικές ηλικίες από 25-40 ετών περιμένοντας επενδύσεις ή αποκρατικοποιήσεις οι οποίες κολλάνε στα γρανάζια των συνδικάτων και των κομματικών στρατών που 30 χρόνια τώρα ρίζωσαν για τα καλά.
Αν προσθέσουμε και τους 800.000 περίπου υπάλληλους του ιδιωτικού τομέα που μένουν απλήρωτοι για 3-5 μήνες τότε δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα που θα οδηγήσει στην στάση εμπορίου με επέκταση την στάση πληρωμών.
Η φοροεπιδρομή για να καλυφθεί η αιμορραγία στα κρατικά έσοδα, δεν μπορεί να έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα σε συνθήκες βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής, όπου οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν υποστεί μειώσεις που φτάνουν σε πολλές περιπτώσεις και το 50%, ενώ αντίστοιχα οι τιμές στα ράφια των σούπερ-μάρκετ συνεχίζουν να έχουν ανοδική πορεία στα είδη πρώτης ανάγκης. Η Οικονομία έχει άμεση ανάγκη από οξυγόνο γιατί διαφορετικά θα φτάσουμε σε οριστική χρεοκοπία.
Ο αγροτικός τομέας, ο τουρισμός ,ο ορυκτός πλούτος και η ναυτιλία είναι βασικοί πυλώνες που μπορούν άμεσα να στηρίξουν την οικονομίας μας και να θέσουν τις βάσεις για την πολυπόθητη ανάπτυξή μας. Οι αγρότες είναι όμηροι των επιδοτήσεων με αποτέλεσμα να πληρώνονται χωρίς να καλλιεργούν, χωρίς να έχουμε αγροτικά προϊόντα τα οποία είναι από τα καλύτερα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και αναγκαζόμαστε να εισάγουμε πατάτες και ντομάτες από Ισπανία ή Βέλγιο.Το συμπέρασμα είναι ότι έχουμε φυσικό πλούτο, έχουμε πλούτο ανθρώπων αλλά χρειάζεται να αξιοποιηθούν κατάλληλα για να φέρουν θετικά αποτελέσματα στην οικονομία .
Για τον δημόσιο τομέα που αποτελεί τον χώρο των προνομιούχων πελατών του πολιτικού συστήματος χρειάζεται άμεση ηλεκτρονική καταγραφή δεδομένων για να μπορεί ο πολίτης να εξυπηρετείται γρήγορα και χωρίς διαφθορά, ενώ για τους επίορκους υπάλληλους πρέπει να σταματήσει η μισθοδοσία τους το συντομότερο δυνατόν μέχρι να τελεσφορήσει και δικονομικά η υπόθεση του καθένα. Το ταμπού της απόλυσης στον δημόσιο τομέα συνέπεια χρηματισμού και διαφθοράς πρέπει να σπάσει για να επέλθει η αξιοπιστία και ο σεβασμός που τους αναλογεί.
Όλα αυτά απαιτούν σκληρή εργασία και απαγκίστρωση των Υπουργών από το βουλευτικό αξίωμα γιατί η εξάρτηση από τους ψηφοφόρους αποτελεί τροχοπέδη για οποιαδήποτε πρωτοβουλία που δεν βολεύει τους περισσότερους.
Ο Ελληνικός λαός πραγματικά δείχνει ηρωική υπομονή γιατί είναι σκληρά δοκιμασμένος σε πολέμους και κακουχίες, αλλά στο τέλος τα καταφέρνει και βγαίνει νικητής.