Εκλογές - Κυβέρνηση

02/11/2011 03:23 #1131 από grarticles
Εκλογές - Κυβέρνηση δημιουργήθηκε από grarticles

Προτείνουμε τη θέσπιση συγκεκριμένης σταθερής ημερομηνίας για τη διενέργεια εκλογών οι οποίες θα γίνονται οπωσδήποτε κάθε τέσσερα χρόνια, π.χ. την τελευταία Κυριακή του Μαΐου. Αν για κάποιον ιδιαίτερο λόγο, από τους προβλεπόμενους στο Σύνταγμα, οι εκλογές γίνουν νωρίτερα, η κυβέρνηση που θα προκύψει δεν θα έχει 4ετή θητεία, αλλά το υπόλοιπο της τρέχουσας θητείας.

Διαβάστε περισσότερα...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

09/03/2013 12:14 #1132 από thananas1
Απαντήθηκε από thananas1 στο θέμα Εκλογές - Κυβέρνηση
Νομίζω ότι η μείωση των βουλευτών στους 200 έχει υπερτιμηθεί ενώ προτείνεται για καθαρά συμβολικούς λόγους. Θεωρώ ότι 300 φωνές είναι καλύτερες από 200, αν εκλέγονται με τον σωστό τρόπο που περιγράφεται κι αν δεν έχουν προκλητικά προνόμια όπως σήμερα, όπως επίσης σωστά προτείνεται. Θα ήθελα επίσης να σχολιάσω το θέμα των συντάξεων. Δε θεωρώ παράλογο άνθρωποι που βγαίνουν (σε σημαντικό βαθμό) από την επαγγελματική τους δραστηριότητα για να υπηρετήσουν τα κοινά να "αμοίβονται" λίγο παραπάνω για αυτό το "ρίσκο". Σαφώς και θεωρώ απαράδεκτη πρόκληση αυτό που συνέβαινε ως σήμερα. Ως λογική πρόταση θα έλεγα για τα χρόνια που υπηρετεί κάποιος ως βουλευτής να θεωρείται ασφαλιστικά δημόσιος υπάλληλος και να λαμβάνει διπλά ένσημα (πχ ένσημα 8 ετών στο δημόσιο για τετραετή θητεία). Κατά τα άλλα αυτά τα ένσημα θα συμψηφίζονται με ό,τι άλλο έχει μαζέψει στη ζωή του, θα παίρνει μία σύνταξη όποτε παίρνουν όλοι οι άλλοι Έλληνες κλπ κλπ.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

06/05/2013 18:38 #2910 από Markos12
Απαντήθηκε από Markos12 στο θέμα Εκλογές - Κυβέρνηση
Τα σημαντικότερα πρόβληματα του εκλογικού νόμου αλλά και του πολιτικού μας συστήματος γενικότερα πιστεύω ότι είναι τρία:

1) Το όριο του 3% για την είσοδο στη βουλή. Πολλοί αποθαρρύνονται να ψηφίσουν κάποιο μικρό κόμμα που τους εκφράζει μόνο και μόνο επειδή η ψήφος τους τελικά πηγαίνει στο πρώτο κόμμα.

2) Το bonus των εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα. Αυτό οδηγεί τους ψηφοφόρους να ψηφίζουν ένα από τα δυο πρώτα κόμματα, με αποτέλεσμα το γνωστό μας δικομματισμό εις βάρος των κομμάτων που πραγματικά εκφράζουν το εκλογικό σώμα.

3) Η ελλιπής προβολή (για να μην πώ ανύπαρκτη) των κομμάτων που είναι εκτός βουλής.

Και οι τρείς αυτοι λόγοι οδηγούν στην ανακύκλωση στην εξουσία των ίδιων προσώπων, κομμάτων και κατά συνέπεια και της ίδιας πολιτικής.
Οι αλλαγές που προτείνω είναι οι εξής:

1) Κατάργηση του ορίου του 3%

2) Το bonus των εδρών να παραμείνει για να μην οδηγούμαστε σε ακυβερνησία, αλλά να μη δίνεται απευθείας στο πρώτο κόμμα. Μια ιδέα θα ήταν να το παίρνει όποιος μετεκλογικός συνασπισμός κομμάτων συγκεντρώνει αθροιστικά μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων, κάτι που θα ευνοούσε τα κόμματα που επιθυμούν τις συνεργασίες. Μια άλλη ιδέα θα ήταν το bonus να μοιράζεται στα δυο πρώτα κόμματα.

3) Να παραχωρηθεί σε όποια μικρά κόμματα τηρούν ορισμένες προυποθέσεις (π.χ. κάποιος κατώτατος αριθμός εγγεγραμένων μελών) ελεύθερος χρόνος μίας ή δυο ωρών εβδομαδιαίως στην ΕΡΤ ώστε να μπορούν να εκθέτουν τις απόψεις τους όπως αυτά το επιθυμούν.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

08/05/2013 13:29 #2912 από Hastaroth
Απαντήθηκε από Hastaroth στο θέμα Εκλογές - Κυβέρνηση
Δέν θα πρέπη όμως να υπάρχη ένα όριο,ώστε να μήν γεμίση η Βουλή με πολλά μικρά κόμματα;

Σίγουρα το 3% είναι αποθαρρυντικό,το 1% όμως μού φαίνεται απολύτως λογικό όριο.

Γιά το bonus,συμφωνώ κι'εγώ να μοιράζεται,εξ ίσου όμως,στα δύο πρώτα κόμματα.

Επίσης και η πρόταση γιά την παραχώρηση χρόνου κρατικών καναλιών στα μικρά κόμματα που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια είναι σωστή.Το είδαμε αυτό στην δική μας περίπτωση όπου ώς κόμμα είχαμε μηδενική προβολή από τα κρατικά ΜΜΕ-πιστεύω πως θα είχαμε πάρει μεγαλύτερο ποσοστό άν είχαμε έστω και μιά ώρα την εβδομάδα στην διάθεσή μας από την ΕΡΤ κατά την προεκλογική περίοδο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

09/05/2013 01:21 #2917 από Markos12
Απαντήθηκε από Markos12 στο θέμα Εκλογές - Κυβέρνηση
Συμφωνώ κι εγώ ότι το 1% είναι λογικό όριο. Το σημαντικό πάντως πιστεύω πως είναι ότι όλα τα μικρά κόμματα που είναι εκτός βουλής θα πρέπει να συνεργαστούν σε αυτό το τομέα. Τουλάχιστον η μείωση του ορίου εισόδου και η προβολή από την κρατική τηλεόραση θεωρώ ότι είναι εφικτά αν το παλέψουμε.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

25/09/2015 14:30 #4738 από ipapadopoulos
Απαντήθηκε από ipapadopoulos στο θέμα Εκλογές - Κυβέρνηση
Ορισμένες συμπληρωματικές, ως ένα βαθμό, προτάσεις .

1. Κατάργηση του "μπόνους" των 50 εδρών και καθιέρωση απλής αναλογικής.

2. Προώθηση και καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Τερματικά με ηλεκτρονικές κάλπες για τους ηλικιωμένους σε μερικά εκλογικά τμήματα. Περιορισμός εκλογικών κέντρων, αντιπροσώπων, εφορευτικών, δικαστικών, αστυνομικών, κτλ. Περιορισμός των άκυρων ψηφοδελτιών απο την ηλεκτρονικής ψηφοφορία. Σταδιακό roll-out σε δευτερόντα θέματα, δημοτικές εκλογές, ευρωεκλογές και στη συνέχεια εθνικές εκλογές.

3. Να λαμβάνονται υπόψη τα λευκά. Αυτό μπορεί να γίνει μειώνοντας των αριθμό των βουλευτών (πχ 268 αντί για 300) χωρίς να μειωθεί ο αριθμός της απόλυτης πλειοψηφίας (πχ 151).

4. Συμμετοχή στις εθνικές βουλευτικές εκλογές και στις Ευρωεκλογές όλων των Ελλήνων που δικαιούνται απο το Σύνταγμα να ψηφίσουν, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής, τοποθεσίας, ασχολίας, προβλημάτων κτλ με τη βοήθεια και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Συμμετοχή στις εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης βάσει του τόπου πραγματικής διαμονής και όχι βάσει του που είναι τα εκλογικά δικαιώματα (πχ χωριό).

5. Όλη η διαδικασία κατάθεσης δικαιολογητικών κτλ απο τους υποψηφίους να γίνεται ηλεκτρονικά. Ούτε 1 χαρτί, παράβολο, δικαιολογητικό, πιστοποιητικό κτλ.

6. Μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 100-150 αντίστοιχα με τα περισσότερα ανεπτυγμένα κράτη ως προς την αναλογία νομοθετών/πληθυσμού (μέχρι 200 γίνεται χωρίς αναθεώρηση συντάγματος...)



Ιωάννης Σ. Παπαδόπουλος
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

25/09/2015 16:45 #4739 από stsagr
Απαντήθηκε από stsagr στο θέμα Εκλογές - Κυβέρνηση
Ξαναβάζω εδώ ένα post μου πριν 3 Εβδομάδες 4 Ημέρες, που το έβαλα (τότε) εδώ:
www.dimiourgiaxana.gr/el/%CF%86%CE%BF%CF...%BF%CF%8D%CE%BD#4705

γιατί σαν καινούριος δεν ήξερα που να το βάλω:
(και παρακαλώ να μη βγει κάποιος να μου πει τη γνωστή απάντηση)!!!

Αποφάσισα να γράψω κάτι στο φορουμ.
Έψαξα να βρω κατηγορία τύπου «πολιτικοί προβληματισμοί» αλλά δεν υπάρχει.
Αν υπήρχε, στο παρόν κείμενο θα έβαζα τίτλο/θέμα:
«Δημοκρατία? Ναι, καλά....» ή κάτι τέτοιο.
Σαν πιο κοντινή έννοια βρήκα το παρόν νήμα (Τα νούμερα που μας κυβερνούν) που όμως είναι στην κατηγορία «Σχολιασμός άρθρων μας». Αυτά που θα διαβάσετε καμία σχέση με σχολιασμό δεν έχουν, αλλά δεν ήξερα που αλλού να το βάλω. Σχέση έχουν μόνο με το ότι οι εκλεγόμενοι είναι όντως νούμερα.
.
.

Πριν από περίπου 2.500 χρόνια, στη χώρα μας δημιουργήθηκε μια νέα έννοια: Η «Δημοκρατία».
Η νέα έννοια εφαρμόστηκε, και απέδωσε στην κοινωνία της εποχής πολλά· οι άλλες κοινωνίες πήραν τη δική μας δημοκρατία σαν πρότυπο για να οργανωθούν κι αυτές με παρόμοιους τρόπους.

Όμως, μέσα σε 2.500 χρόνια οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Έτσι, οι νέες συνθήκες δεν επιτρέπουν τη λειτουργία της δημοκρατίας όπως λειτούργησε τότε. Είναι αδύνατη η λειτουργία της κατά τον ίδιο τρόπο.
Οι νέες συνθήκες είναι η αλλαγή των αριθμών. Είναι άλλο να έχεις 3~5.000 πολίτες που καλούνται να αποφασίσουν κάθε φορά «δημοκρατικά» για τα θέματα που πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, και άλλο να έχεις 10.000.000. Έστω, 7 εκ. Είναι 1.750 φορές πάνω.

Όμως, το σύστημα της δημοκρατίας έχει πολλά καλά. Και πέρα απ’ αυτά έχει και την «αίγλη» του ότι είναι δίκαιο, δικό μας (λόγω καταγωγής και ιστορίας), και καθιερωμένο.
Επομένως αν και είναι αδύνατο να λειτουργήσει, δεν αποφασίζουμε να το αλλάξουμε. Στην πραγματικότητα κανένας δεν τολμάει να το αλλάξει. Ούτε καν να προτείνει την αντικατάσταση του.

Επειδή οι δυο ασύμβατες καταστάσεις πρέπει να συγκεραστούν (και διατήρηση του, και αλλαγή του), εφευρέθηκε μια μεσοβέζικη λύση:
Ναι, δημοκρατία θα έχουμε, αλλά όχι αυτή της αρχαίας Αθήνας.
Θα έχουμε «Αντιπροσωπευτική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία».

Δεν χρειάζεται να κάνω πολιτική ανάλυση για το τι σημαίνει αυτή η νέα σύνθετη έννοια. Λίγο-πολύ όλοι την ξέρουμε.

Όμως, το σύστημα εκλογής αντιπροσώπων πάσχει.
Και θεωρώ ότι η όποια ζημιά γίνεται στη χώρα (και έχουν γίνει πολλές, ιδίως τα τελευταία 30-40, αλλά και τα 5-6 χρόνια) οφείλεται σε ακριβώς αυτό:
Την εκλογή ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ αντιπροσώπων, επομένως και κυβερνήσεων, και κατά συνέπεια και τρόπου διοίκησης.

Θα σταματήσω εδώ, και δεν θα κάνω καμία πρόταση. Σταματάω δηλαδή στη διαπίστωση ότι το σύστημα εκλογής αντιπροσώπων για την αντιπροσωπευτική κοινοβουλευτική δημοκρατία μας πρέπει να αλλάξει. Άρδην.
Χωρίς ταμπού, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς αξιώματα (με τη γεωμετρική έννοια το «αξιώματα» - όχι την πολιτική).

Και θα συνεχίσω αφού διαβάσω και καμιά άλλη άποψη για αυτά που έγραψα.

Υ.Γ: Ξέρω, είναι ακατάλληλη η εποχή για τέτοιες συζητήσεις. Τώρα σε 3 βδομάδες έχουμε εκλογές, για τέτοια θα συζητάμε?
Δεν υπάρχει βία. Και τουλάχιστον εγώ, προτιμώ να συζητάω τέτοια αντί για «προγράμματα κομμάτων».

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

11/01/2017 17:09 #4822 από basilisleventis
Απαντήθηκε από basilisleventis στο θέμα Εκλογές - Κυβέρνηση
Εγω νομίζω πως χρειαζόμαστε ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ μια ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

08/07/2018 23:36 #5177 από nikosant
Απαντήθηκε από nikosant στο θέμα Εκλογές - Κυβέρνηση
Καλησπέρα,
είμαι σχετικά νέο μέλος στη Δημιουργία και δυστυχώς ανακαλύπτω ότι οι συζητήσεις κάποιων θεμάτων έχουν σταματήσει εδώ και καιρό να συνεχίζονται.
Θα προσπαθήσω να αναζωπυρώσω λοιπόν την κουβέντα με το πρώτο μου post και θα ήμουν πραγματικά χαρούμενος αν γίνονταν αιτία ανταλλαγής απόψεων.
Σχετικά με τις Τοπικές Εκλογές θεωρώ ότι θα έπρεπε να μη διεξάγονται  ταυτόχρονα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας αλλά εντός ενός διαστήματος 3-5 συνεχόμενων Κυριακών,όπου κάθε Κυριακή,  2-3 περιφερειες (όχι γειτονικές) θα καλούνται να εκλέξουν τους τοπικούς τους άρχοντες.
Γιατί όλο αυτό θα μου πείτε;
-Καταργείται έτσι η σημασία Εθνικών Εκλογών που δίνουν τα κόμματα με βάση τα αποτελέσματα των τοπικών αφού ειδικά τα μεγάλα κόμματα δε θα μπορούν να μιλούν για το "μήνυμα" των εκλογών που έστειλε ο ελληνικός λαός.
-Το κράτος συνεχίζει να λειτουργεί σε κανονικούς ρυθμούς και δε μπαίνει σε "κατασταση έκτακτης ανάγκης" για μια ολόκληρη μέρα για τη διεξαγωγή των εκλογών με τα σώματα ασφαλείας σε εγρήγορση, τα σχολεία να κλείνουν πανελλαδικά, ένας μεγάλος αριθμός δικαστικών αντιπροσώπων να μετακινουνται προς διάφορες κατευθυνσεις και όλοι οι υπηρεσιες να ημιλειτουργουν λόγω των μετακινήσεων των υπαλλήλων στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Αν κάποιος γνωρίζει αν κατι αντίστοιχο συμβαίνει σε χώρα του εξωτερικού ας το διατυπώσει.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Powered by Kunena Φόρουμ