- Δημοσιεύσεις: 186
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 37
Το είχε πει κάποτε ο μακαρίτης Δημήτρης Μαρούδας, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. "Αν εκπέμψουν ξένοι δορυφορικοί σταθμοί στην Ελλάδα, θα καταρρίψουμε τους δορυφόρους". Το δόγμα αυτό έκανε πράξη η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, «κατεβάζοντας» το σήμα του Euronews στην Ελλάδα, μετά τις πιέσεις των εκπροσώπων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Όταν λοιπόν ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ήρθε την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013 στην Ελλάδα, δεν ήταν μόνο η ΕΡΤ και οι ιδιωτικοί σταθμοί «κάτω». Ηταν και το Euronews επειδή ήθελε να «μιλήσει» ελληνικά.
Την περασμένη Τρίτη 26 Φεβρουαρίου το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, μετά από αίτημα της Euronews SA έκρινε με ψήφους 5 υπέρ και 2 κατά πως η ΕΡΤ κακώς διέκοψε τη μετάδοση του Euronews στην Ελληνική και την Αγγλική Γλώσσα, έχοντας ήδη γνωμοδοτήσει θετικά για την ελληνική έκδοση και απομένει πλέον να διαπιστωθεί αν η ΕΡΤ και η κυβέρνηση θα εφαρμόσουν τις δύο αποφάσεις.
Η ιστορία του Euronews στην Ελλάδα είναι απολύτως εξωφρενική. Η ελληνική κυβέρνηση, ως και σήμερα δεν έχει επιτρέψει την αναμετάδοση μέσω του δικτύου της ΕΡΤ της ελληνικής έκδοσης του Euronews, η οποία και μεταδίδεται σε όλη την Ευρώπη. Όχι μόνο αυτό, αλλά η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει ολοσχερώς τη μετάδοση του Euronews, του βασικού ευρωπαϊκού καναλιού στην αγγλική και τη γαλλική γλώσσα για να κάνει το χατίρι της ιδιωτικής τηλεόρασης. Και μόνο στην Ελλάδα βουλευτής της συντηρητικής παράταξης έκανε τέσσερις ερωτήσεις στη Βουλή εναντίον της μετάδοσης του Euronews, ενώ υπέρ της παρουσίας του τάχθηκε βουλευτής της Αριστεράς!
Πώς όμως η ελληνική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, αρνήθηκε τη μετάδοση της ελληνικής έκδοσης του Euronews και «κατέβασε» πλήρως το κανάλι από το επίγειο ψηφιακό δίκτυο της ΕΡΤ, την ίδια ώρα που αναμεταδίδονται η Deutsche Welle, το BBC World και το TV 5; Ποιοι και γιατί αρνήθηκαν τη μετάδοση ειδήσεων στην ελληνική γλώσσα από ένα ευρωπαϊκό δίκτυο όπως είναι το Euronews, το οποίο μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέλαβε το κόστος λειτουργίας του Euronews Greece για 3 χρόνια επενδύοντας 21 εκατ. ευρώ;
Η ΕΡΤ είναι από τους πρώτους μετόχους του Euronews από το 1993, έχοντας εκπροσώπηση στη διοίκηση και καταβάλλοντας ετήσια συνδρομή.
Το πρόγραμμα του Euronews μεταδίδεται σε 12 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής και σύντομα ετοιμάζεται και η εκδοχή του στην ουγγρική γλώσσα, έχοντας ένα ακροατήριο 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Πριν την Ελλάδα και την Κύπρο, το Euronews έκανε μια στάση στην Τουρκία ξεκινώντας το αντίστοιχο τουρκικό πρόγραμμα σε όλη την Ευρώπη. Οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Χριστόφια αντέδρασαν. Το Euronews πρότεινε τη λειτουργία του ίδιου σχεδίου και στην Ελλάδα. Το κόστος για την ελληνική πλευρά ήταν υψηλό. Το Μάρτιο του 2012 το Euronews επανήλθε με μια νέα πρόταση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρηματοδοτούσε το εγχείρημα βάζοντας 21 εκατ. ευρώ για 3 χρόνια, στα 20 χρόνια λειτουργίας του Euronews, με την Ελλάδα να βρίσκεται υπό του Μνημονίου και την Κύπρο η οποία είχε και την προεδρία της ΕΕ, να βρίσκεται εν αναμονή.
Οι διοικήσεις ΕΡΤ και ΡΙΚ ύστερα από διαβουλεύσεις με τη διοίκηση του Euronews κατέληξαν σε μια συμφωνία. Το Euronews θα αναλάμβανε την υποχρέωση δημιουργίας της ελληνικής έκδοσης του καναλιού με δική του χρηματοδότηση την οποία εξασφάλισε από την Κομισιόν. Η ελληνική έκδοση του Euronews θα μεταδιδόταν δορυφορικά και μέσω πλατφορμών ή άλλων δικτύων σε όλη την Ευρώπη. Σε αντάλλαγμα η ΕΡΤ και το ΡΙΚ θα αναλάμβαναν την υποχρέωση αναμετάδοσης του καναλιού στην ελληνική γλώσσα, από το επίγειο ψηφιακό δίκτυό τους, ενώ προκηρύχθηκαν και 21 θέσεις εργασίας σε Ελλάδα και Κύπρο για δημοσιογράφους. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Η ανακοίνωση της συνεργασίας ΕΡΤ-ΡΙΚ- Euronews έγινε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Ιουνίου οπότε και προέκυψε η κυβέρνηση συνεργασίας.
Το ΔΣ της ΕΡΤ εξουσιοδοτεί το Γενικό Διευθυντή Ενημέρωσης, Αιμίλιο Λιάτσο, «να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της ΕΡΤ στην υπόθεση του Euronews καθώς και να δημιουργήσει τριμελή επιτροπή συζήτησης για το θέμα». Συγκροτείται 3μελής επιτροπή στην ΕΡΤ απαρτιζόμενη από τους Γιώργο Συριόπουλο, τότε προϊστάμενο Διεύθυνσης Εκδόσεων, Φωτεινή Γιαννουλάτου, Προϊστάμενη Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων η οποία είχε εμπλακεί στις συνομιλίες με το Euronews και Ηλία Φαραντόπουλο, προϊστάμενο Γραφείο Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης. Η επιτροπή με ψήφους 2-1 κρίνει πως υπάρχουν προβλήματα στη συνεργασία.
Δύο μήνες πριν την έναρξη λειτουργίας του Euronews Greece η ΕΡΤ ανακοινώνει πως το ΔΣ της εταιρείας «ουδέποτε προέβη σε απόφαση παραχώρησης ψηφιακής συχνότητας στο EURONEWS ή δέσμευσης για τη μετάδοση ελληνόφωνου προγράμματος δίχως τη συμμετοχή της σε αυτό». Από κοντά και η Ένωση Ιδιωτικών Σταθμών Εθνικής εμβέλειας η οποία με αφορμή την υπόθεση των επαφών του ΚΚΕ με τον Νίκο Χατζηνικολάου για τον 902 TV δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για το εγχείρημα.
Ο πάσης φύσεως δημόσιος τομέας διαρκώς διογκούται με προφανή κατασπατάληση δημοσίου χρήματος (παραδείγματα: Αγροτικό Κανάλι «Δήμητρα», «EURONEWS - ΕΛΛΑΣ», διόγκωση της ΕΡΤ ΑΕ, Κανάλι της Βουλής, κ.ο.κ.).
Μεσολαβούν τέσσερις ερωτήσεις του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη προς τον υφυπουργό Επικρατείας Σίμο Κεδίκογλου και στη συνέχεια μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Αθηνών για τη συνεργασία ΕΡΤ-Euronews. Ζητείται και πόρισμα από τους Επιθεωρητές Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης. Ο επικεφαλής του εγχειρήματος του Euronews Μάικλ Πήτερς έρχεται στην Ελλάδα, αλλά δεν τον δέχεται κανένας υπουργός και ουδείς από την ΕΡΤ και κάνει συναντήσεις μόνο με υπηρεσιακά στελέχη.
Ομως τόσο οι ελεγκτές όσο και το ΕΣΡ δεν εντοπίζουν κανένα πρόβλημα στη συνεργασία ΕΡΤ-Euronews. Το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης αναφέρεται στις κινήσεις που έγιναν από την Ελλάδα για την επίτευξη της συμφωνίας και επικαλείται τις θετικές γνωμοδοτήσεις του ΕΣΡ και του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Νίκου Αλιβιζάτου, μετά από αίτημα της Euronews SA για την αναμετάδοση της ελληνικής έκδοσης του καναλιού από την ΕΡΤ. Επίσης αποδέχεται τη γνωμοδότηση και της νομικής υπηρεσίας της ΕΡΤ.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως η μετάδοση ξενόγλωσσων προγραμμάτων από το μπουκέτο της ΕΡΤ συνιστά υποχρέωση για την εταιρεία: Το άρθρο 14 παράγραφος 3 περίπτωση α του ν. 3592/2007 ορίζει πως «μέσω των ψηφιακών συχνοτήτων της ΕΡΤ ΑΕ μπορεί να αναμεταδίδονται διεθνή ξενόγλωσσα προγράμματα». Και σε εκτέλεση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 21161/2008 η ΕΡΤ, υπό τη διοίκηση των Σ. Στεφάνου και Λ. Ταγματάρχη τοποθέτησε στο ψηφιακό της μπουκέτο αρχικά το Δεκέμβριο του 2011 την αγγλική έκδοση του Euronews, μαζί με το TV5 και τον Ιούνιο του 2012 τη γαλλική έκδοση του Euronews. Το ΕΣΡ στις 27 Νοεμβρίου 2012, μετά από ερώτημα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης κατέληξε για την ελληνική μετάδοση του Euronews πως «εντάσσεται στην κανονιστική εμβέλεια του άρθρου 14, παρ 3 στοιχεία α τελευταίο εδάφιο του ν3592/2007 και πληροί τους όρους του νόμου, ούσα κατ' αρχήν νόμιμη».
Και ενώ όλοι περιμένουν πως το Euronews εκτός από την Κύπρο και την υπόλοιπη Ευρώπη θα μιλήσει ελληνικά και στην Ελλάδα, η ΕΡΤ με ανακοίνωσή της (18.12.2012) κι ενώ ξεκινάει η ελληνική έκδοση του ευρωπαϊκού δικτύου, «κατεβάζει» το κανάλι από το επίγειο δίκτυό της. «Η ΕΡΤ διακόπτει προσωρινά την επίγεια ψηφιακή μετάδοση του σήματος του πολύγλωσσου τηλεοπτικού σταθμού Euronews» ανακοινώνει προς ικανοποίηση των όσων πολέμησαν τη συνεργασία.
Η Euronews SA επιμένει και προσφεύγει στο ΕΣΡ (31.12.2012) ζητώντας από την Αρχή «να διατάξει άμεσα την ΕΡΤ να άρει την επιβλειθήσα διακοπή της αναμετάδοσης μέσω της επίγειων συχνοτήτων της του γαλλόφωνου και του αγγλόφωνου προγράμματος» θέτοντας θέμα για τη διατήρηση των άλλων ξενόγλωσσων προγραμμάτων του CNN, BBC World Service.
Στη συζήτηση που γίνεται στο ΕΣΡ η ΕΡΤ δεν εκπροσωπείται από το νομικό της σύμβουλο, που έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της συνεργασίας, αλλά από τον πρώην διευθυντή της «Ραδιοτηλεόρασης» και νυν ανταποκριτή της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Γιώργο Συριόπουλο, μαζί με μια ακόμη δικηγόρο. Τη Euronews SA εκπροσωπεί ο δικηγόρος Αλέκος Χολέβας. Τελικά μειοψηφούν μόνο η αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, Λίνα Αλεξίου και το μέλος Γιάννης Παπακώστας και το συμβούλιο δίνει «πράσινο φως» για την εκπομπή του Euronews σε αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά... στην Ελλάδα. Θα γίνει άραγε;
Στην Ελλάδα για να δει κανείς το Euronews πρέπει πλέον να έχει δορυφορικό πιάτο. Είτε ελεύθερα από το δορυφόρο Eutelsat, είτε μέσω της nova.
Πηγή: iefimerida
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.