- Δημοσιεύσεις: 186
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 37
Εως και την εκκίνηση των διαδικασιών για τις πρώτες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να προκαλέσει το αποτέλεσμα πορίσματος Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης η οποία διενεργείται αυτές τις μέρες στο υπουργείο Τουρισμού. Αφορά τον εσωτερικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη του Πάσχα στις υπηρεσίες, από τον οποίο προέκυψαν απίστευτα ευρήματα.
Σημειώστε: Υπάλληλοι που... αυτοχρίσθηκαν προϊστάμενοι και έδωσαν άδειες, αδειόχαρτα που υποβλήθηκαν κατόπιν εορτής και εργαζόμενοι που υποτίθεται ότι εμφανίσθηκαν στην υπηρεσία, αλλά περίπου με τη μορφή φαντάσματος. Κύκλοι του υπουργείου, μάλιστα, έκαναν γνωστό στην «Κ» ότι κατά τη διαδικασία του ίδιου εσωτερικού ελέγχου καταγράφηκαν ακόμη και φαινόμενα ενδεχόμενης αντιποίησης Αρχής από προσωπικό που έλειπε από την υπηρεσία του. Η ίδια πηγή σημειώνει ότι αν από το αποτέλεσμα της ΕΔΕ, που αναμένεται το αργότερο σε διάστημα δύο μηνών, διαπιστωθούν ποινικά αδικήματα, τότε τον λόγο για την υπόθεση θα έχει η τακτική δικαιοσύνη. Πρόκειται για την πρώτη σοβαρή παρέμβαση σε επίπεδο υπουργείων που γίνεται τα τελευταία χρόνια, ενώ το έγγραφο-πόρισμα του εσωτερικού ελέγχου, που έχει πρωτοκολληθεί, βρίσκεται ήδη στα χέρια της Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, την όλη διαδικασία του ελέγχου εκκίνησε αιφνιδιαστικά και υπό άκρα μυστικότητα την Τρίτη του Πάσχα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Αναστάσιος Λιάσκος. Τι προέκυψε μεταξύ άλλων; Ξεκινώντας από τα βασικά, ότι οι υπάλληλοι που εργάσθηκαν τη συγκεκριμένη ημερομηνία ανέρχονται σε 99, ενώ εκείνοι που απουσίασαν -δικαιολογημένα ή όχι- ανέρχονται σε 115. Σε μία Διεύθυνση το ποσοστό απουσίας έφτασε στο 63%! Μάλιστα, το πόρισμα του ελέγχου διαπιστώνει ότι υπήρξε και αδικαιολόγητα μεγάλος χρόνος καθυστέρησης από την ώρα που ζητήθηκαν (10.50) τα δελτία απόντων και κωλυόμενων έως την ώρα που παραδόθηκαν (12.55) στο γραφείο του γενικού γραμματέα... Παράλληλα, το πόρισμα του ελέγχου σημειώνει ότι χρήζουν επισταμένου ελέγχου, διερεύνησης και περαιτέρω ενεργειών όλες οι άδειες απουσίας που κατατέθηκαν τη συγκεκριμένη ημέρα. Και αυτό, γιατί διαπιστώθηκε ότι:
-Αδειες απουσίας συμπληρώθηκαν και υποβλήθηκαν εκ των υστέρων.
-Υπάλληλοι «αυτοχρίσθηκαν» αναπληρωτές τμηματαρχών και χορήγησαν άδειες σε συναδέλφους τους.
-Υπάρχουν δυσανάγνωστες υπογραφές διευθυντών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σε ορισμένες περιπτώσεις υπόνοιες ακόμα και για ενδεχόμενη παραποίηση Αρχής.
Για συγκεκριμένο υπάλληλο αναφέρεται ότι προσήλθε στην υπηρεσία στις 07.19 και αποχώρησε στις 09.12. Ωστόσο, στο έντυπο της υπηρεσιακής αδείας του όχι μόνο δεν αναφέρεται ο λόγος απουσίας του και δεν φέρει υπογραφή του άμεσου προϊσταμένου του, αλλά και όταν αναζητήθηκε σε άλλη υπηρεσία, δεν βρέθηκε. Για τον συγκεκριμένο υπάλληλο συνιστάται να ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχος.
Σε άλλη περίπτωση, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, εμφανίζεται υπάλληλος να παρουσιάζεται στην υπηρεσία του στις 07.19, δηλαδή 41 λεπτά νωρίτερα από το καθιερωμένο ωράριο έναρξης εργασίας του (08.00)! Την ίδια ώρα όμως (07.19), εμφανίζεται να αναλαμβάνει υπηρεσία και άλλος συνάδελφός του, ο οποίος, σύμφωνα με το πόρισμα, χτύπησε και την κάρτα του στις 07.19. Στις 13.50 αναζητήθηκε ο υπάλληλος που του «χτύπησαν» την κάρτα, δεν βρέθηκε, και ο συνάδελφός του δήλωσε ότι έχει αποχωρήσει από την εργασία του. Λίγο μετά στις 13.53, ο χειριστής του προγράμματος παρακολούθησης του ωραρίου των υπαλλήλων, σε ερώτηση που του έγινε, απάντησε πως ο υπάλληλος που αναζητούνταν δεν εμφανιζόταν να έχει χτυπήσει κάρτα κατά την αποχώρησή του. Στη συνέχεια, στις 13.58, ιδιωτικός αστυνομικός που βρίσκεται στην είσοδο του κτιρίου του υπουργείου δήλωσε ότι ο περί ου ο λόγος δεν προσήλθε καθόλου στο υπουργείο. Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα στις 14.05, αυτός που «χτύπησε» την κάρτα δήλωσε ότι του τηλεφώνησε ο... αναζητούμενος και του είπε να του βγάλει μια άδεια απουσίας του από τις 14.00 έως τις 15.30 και να την προσκομίσει στον χειριστή του προγράμματος παρακολούθησης του ωραρίου των υπαλλήλων! Τελικά, την άδεια απουσίας του την υπέγραψε ως... διευθυντής ο συνάδελφός του που είχε «χτυπήσει» την κάρτα του. Πράγματι στις 14.10 ο χειριστής του προγράμματος ενημέρωσε ότι ο υπάλληλος που αναζητούνταν... εμφανίστηκε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή να έχει «χτυπήσει» κάρτα. Σύμφωνα με το πόρισμα, ο ένας «χτύπησε» την κάρτα του άλλου αδικαιολογήτως, αλλά και συμπλήρωσε και υπέγραψε το σημείωμα άδειας απουσίας. Ο ίδιος, ύστερα από τη διάσταση που πήρε το θέμα, «χτύπησε» την κάρτα και το μεσημέρι (14.05).
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.