Την
Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013, στις 11.00, στην Αλίαρτο Βοιωτίας στην αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου οργανώνεται, από την Ένωση Νέων Αγροτών Βοιωτίας και την ΜΙΛΗΤΟΣ, εργαστήριο αγροτικής επιχειρηματικότητας με ειδικότερη προσέγγιση την ανάγκη για αγροτική εκπαίδευση και αγροτική επαγγελματική κατάρτιση.
Προσκαλούνται όλοι οι πολίτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την τοπική ανάπτυξη και ειδικότερα οι αγρότες και νέοι αγρότες, οι γεωτεχνικοί, οι μεταποιητές και έμποροι αγροτικών προϊόντων, οι συλλογικοί φορείς της αγροτικής κοινωνίας, αλλά και οι τοπικοί φορείς και συλλογικότητες, καθώς και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, για να τοποθετηθούν και να συντεθεί η πολύπλευρη προσέγγιση στην αγροτική εκπαίδευση και στην επίδρασή της στην τοπική ανάπτυξη.
Την κεντρική εισήγηση-εισαγωγή στο θέμα προσκλήθηκε να κάνει ο καθ Αλεξ Κουτσούρης (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) με πολύχρονη εμπειρία στις γεωργικές εφαρμογές, στην αγροτική επαγγελματική κατάρτιση και στην εμψύχωση αγροτικών συλλογικοτήτων για δράση.
Συντονιστής θα είναι ο δημοσιογράφος κ. Δημήτριος Μιχαηλίδης, συνεργάτης του ΑΓΡΟΡΑΜΑ, με πολύχρονη εμπειρία στην οργάνωση συλλογικοτήτων και κινητοποίηση οργανώσεων των πολιτών, αγροτική ενημέρωση, διοικητικός στην αγροτική εκπαίδευση, εκδότης των ΑγροΝέα, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συμμετέχει σε περισσότερες από 2500 αγροτικές συζητήσεις.
Ο κ. Βασίλης Κόλλιας, γεωπόνος, αγρότης και παραγωγός σε Λαϊκές Αγορές, πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Βοιωτίας, γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και έχει συντάξει πολλές προτάσεις για το μέλλον του αγροτικού κόσμου.
Η ΜΙΛΗΤΟΣ κατάφερε να κερδίσει την επιλογή του έργου farmsUP από την ΕΕ με την πρότασή της
Το χωράφι σου είναι η επιχείρησή σου! που έχει ως σκοπό να ενισχύσει την αγροτική οικονομία στην Ελλάδα, ενθαρρύνοντας τους αγρότες να προσεγγίσουν την παραγωγή τους πιο επιχειρηματικά, σε συνεργασία με την Copa-Cogeca, το Ινστιτούτο Μελετών Δια Βίου Εκπαίδευσης και την MSCOMM. Το εργαστήριο στην Αλίαρτο είναι το πρώτο και θα ακολουθήσουν στην
Κονταριώτισα Πιερίας (10-6-2013), στις Σέρρες (12-6-2013) και στην Σκάλα Λακωνίας (5-7-2013), ενώ το έργο θα ολοκληρωθεί με Συνέδριο στο Ναύπλιο (15-10-2013).
Σήμερα έχουμε ένα γνωσιοκεντρικό σύστημα εκπαίδευσης, από το οποίο έχουμε απομακρύνει σχεδόν όλα τα στοιχεία που το δένουν με την κοινωνία. Οι δάσκαλοι-καθηγητές πολλές φορές δεν είναι καν μέλη στην τοπική κοινωνία, αλλά επισκέπτες του σχολείου για μερικές ώρες.
Η εκπαιδευτική ταχύρρυθμη διαδικασία προσφέρει πιθανόν όλες τις σήμερα απαραίτητες γνώσεις σε σύντομο χρόνο, χωρίς να τις συνδέει με την πραγματική ζωή. Τα σχολεία σιγά-σιγά έγιναν «εργοστάσια» εμφύτευσης γνώσεων αποκομμένα από την ζωή και την κοινωνία. Είναι εξεταστικά κέντρα για συγκεκριμένες γνώσεις. Αλλά οι γνώσεις συνεχώς αλλάζουν και πολλαπλασιάζονται ραγδαία,και έτσι το σημαντικό είναι να μάθεις να μαθαίνεις. Τα σημερινά σχολεία, γενικά, έχουν αποστασιοποιηθεί πλήρως από την απόκτηση δεξιοτήτων και κυρίως κοινωνικών δεξιοτήτων.
Ένα αγροτικό σχολείο επαγγελματικής κατάρτισης (όχι εκπαίδευσης, η οποία είναι μακροχρόνια επένδυση), πρέπει να δημιουργεί ικανούς επαγγελματίες αγρότες, που να αισθάνονται ικανοί να βγουν στο επάγγελμα και να μπορούν. Ικανούς να επιχειρούν, ικανούς να χειρίζονται τα σύγχρονα εργαλεία, ικανούς να μπορούν να ενημερώνονται, ικανούς να μαθαίνουν τα καινούργια, ικανούς να φέρνουν αποτελέσματα με άλλους μαζί, ικανούς να κρατούν ζωντανή μια κοινωνία, την αγροτική κοινωνία, με το δικό της οικονομικό σύστημα, την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
Ο τρόπος επιβίωσης της αγροτικής κοινωνίας έχει τις δικές του αξίες και τρόπο ζωής, που δεν συμπίπτει με τον αστικό τρόπο. Ένα αγροτικό σχολείο που δουλεύει 7ωρο ημερησίως, που λειτουργεί 5νθήμερο εβδομαδιαίως «αστικοποιεί» τα αγροτόπαιδα, που όταν μεγαλώσουν θα θέλουν να πάνε να ζήσουν σε αστικό χώρο, θα θέλουν να γίνουν αστοί, και έτσι δεν θα βοηθήσουν στην επιβίωση και ανανέωση της αγροτικής κοινωνίας. Οι μαθητές που θα τελειώσουν ένα «αγροτικό σχολείο» πενθήμερης-7ωρης λειτουργίας δεν θα προλάβουν να ασκήσουν και να αναπτύξουν τις «κοινωνικές» τους δεξιότητες σε «κοινωνικό εργαστήριο» και δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν ή έστω να ζήσουν στο κοινωνικό αγροτικό χωριό (ίσως να έχουν σπίτι στην ύπαιθρο, αλλά δεν θα θέλουν να γίνουν μέλη του).
Η είσοδος είναι ελεύθερη στην Αλίαρτο, αίθουσα συνεδριάσεων ΔΣ, 17 Μαΐ 2013, 11.00. Για δηλώσεις συμμετοχής κ. Σ. Γεωργακόπουλος 210 6762127 ή
.