ΡΕΚΟΡ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ
Τρόφιμα, λάδι και πρώτες ύλες αποτέλεσαν τη βάση των ελληνικών εξαγωγών το 2012, η αξία των οποίων έφθασε στα 23,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ανάλυση των τελικών στοιχείων του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Οι μαζικές πιέσεις στις υπόλοιπες κατηγορίες εξαγώγιμων προϊόντων απορροφήθηκαν, όπως τονίζεται σε σχετικό έγγραφο του ΠΣΕ και διατηρήθηκαν οι ρυθμοί της αύξησης σε ετήσια βάση, στα επίπεδα του 6%.
Παρά το γεγονός ότι η συνολική αξία των εξαγωγών-αποστολών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, τον Δεκέμβριο του 2012, ανήλθε στο ποσό των 1,32 δισ. ευρώ έναντι 1,52 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, παρουσιάζοντας μείωση 13,4%, σε επίπεδο δωδεκαμήνου, η αντίστοιχη αξία παρουσίασε αύξηση 6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου 2011-Δεκεμβρίου 2011.
Ακόμη, υπογραμμίζεται σε ό,τι αφορά τις θετικές εξελίξεις σε επίπεδο φορολόγησης, ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας και της Task Force γνωμοδότησαν θετικά στις εισηγήσεις του υπουργείου Οικονομικών, έπειτα από σχετικές παρεμβάσεις των συλλογικών φορέων της εξωστρέφειας κι έτσι στις νέες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ) αίρονται οι υποχρεώσεις για την τήρηση λογαριασμού 94 και την κατάργηση του βιβλίου αποθήκης με παράλληλη έκδοση πολλαπλών πιστοποιητικών. Ειδικά για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα η εφαρμογή μίας τέτοιας διάταξης θα προέβλεπε πρόσθετη επιβάρυνση και θα συνεπάγετο πρόσθετο διαχειριστικό κόστος τήρησης φορολογικών στοιχείων.
ΡΕΚΟΡ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ
Υπενθυμίζεται ότι οι προβλέψεις του ΠΣΕ έκαναν λόγο για αύξηση των εξαγωγών από 4% έως 6% για το 2012 και ερμηνεύοντας τα στοιχεία, η πρόεδρος του Συνδέσμου κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη δήλωσε: «Τα στοιχεία του περασμένου Δεκεμβρίου είναι ενδεικτικά της αστάθειας του διεθνούς εμπορίου το τελευταίο διάστημα αλλά και των αρνητικών επιδράσεων της αύξησης του ευρώ, στις συναλλαγές ειδικά προς τις τρίτες χώρες». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «η εικόνα αυτή δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς για το νέο ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας, όμως, οι επιδόσεις των Ελλήνων εξαγωγέων δεν παύουν να αποτελούν ένα φωτεινό παράδειγμα για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία από εδώ και στο εξής».
Κατά τον ΠΣΕ, πρέπει να τονιστεί ότι η μείωση του περασμένου Δεκεμβρίου προήλθε κυρίως από τη μείωση των εξαγωγών προς τρίτες χώρες (-20,6%), ενώ μικρότερη ήταν η υποχώρηση προς τις χώρες της ΕΕ (-8,3%). Αποτέλεσμα αυτών των επιδόσεων ήταν να αυξηθεί το μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ στο 62% του συνόλου, από 60% περίπου όπου διαμορφωνόταν τους τελευταίους μήνες. Η υποχώρηση των εξαγωγών θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, λένε οι αναλυτές, αν δεν είχαν επιδείξει σημαντική δυναμική οι κλάδοι των τροφίμων (+10,6%), των πρώτων υλών (+17,3%) και, κυρίως, του ελαιολάδου (+107,3%), που επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για μία ιδιαίτερα ευνοϊκή χρονιά εξαιτίας της περιορισμένης ισπανικής παραγωγής.
Η άνοδος του ευρώ αποτυπώνεται στις εισαγωγές
Οι αρνητικές συνέπειες της ανόδου του ευρώ έναντι του δολαρίου αποτυπώνονται και στις εισαγωγές, όπου προέκυψε αύξηση της τάξης του 2,3%. Ειδικότερα, η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, κατά τον Δεκέμβριο του 2012 ανήλθε στο ποσό των 2,41 δισ. ευρώ έναντι 2,36 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2011.
Ηταν η μόλις τρίτη φορά που καταγράφεται μηνιαία άνοδος στις εισαγωγές το 2012, σε σύγκριση με αντίστοιχο μήνα του 2011 (οι προηγούμενες ήταν τον Οκτώβριο και τον Ιούλιο). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η αύξηση των εισαγωγών προήλθε κυρίως από τις τρίτες χώρες (+14,4%), ενώ για τις χώρες της ΕΕ προκύπτει μείωση 2,5%. Σε επίπεδο δωδεκαμήνου, η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων, χωρίς τα πετρελαιοειδή, παρουσίασε μείωση 5,8% σε σύγκριση με το 2011. Η μείωση αυτή είναι η μικρότερη της τελευταίας 3ετίας (2010:-12%, 2011: -12,4%).
Πηγή:
www.kerdos.gr