Στις μέρες μας το κινητό τηλέφωνο αποτελεί ένα από τα πιο χρήσιμα τεχνολογικά εργαλεία στη ζωή των σύγχρονων ανθρώπων. Σαφώς έχει εισβάλλει στην καθημερινότητά μας εδώ και αρκετά χρόνια ως μια φυσιολογική εξέλιξη, η οποία ήρθε για να μείνει και να προσφέρει πάρα πολλά στους ανθρώπους. Την ίδια στιγμή όμως μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά βλαβερό σε περίπτωση που η χρήση του είναι αλόγιστη και απερίσκεπτη.
Έχοντας ως βάση τις παροχές του προς τους ανθρώπους στις σύγχρονες μεταβαλλόμενες κοινωνίες, μάλλον θα ήταν λογικό να το θεωρήσουμε ως ένα απαραίτητο εργαλείο για τον οποιονδήποτε. Πρώτα απ’όλα, μέσω αυτού εκμηδενίζονται οι αποστάσεις ανάμεσα στους χρήστες του, στους οποίους δίνεται πλέον η δυνατότητα να επικοινωνήσουν από οπουδήποτε, με τον οποιονδήποτε και όποια χρονική στιγμή το επιθυμούν. Επομένως, ίσως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια σύγχρονη συσκευή εντοπισμού αφού πια χάρη σε αυτό παρέχεται η δυνατότητα επικοινωνίας ανάμεσα σε μέλη μιας οικογένειας, φίλους, επαγγελματικούς συνεργάτες ή ακόμα και λιγότερο γνωστούς χωρίς παρένθετα περιθώρια. Επιπλέον το κινητό τηλέφωνο χρησιμεύει και ως χρήσιμο επαγγελματικό εργαλείο στην εποχή μας καθότι σε πολλές περιπτώσεις δε λειτουργεί μόνο ως μηχανή επικοινωνίας, αλλά τείνει να καθιερωθεί πλέον σε ψηφιακό πολυμέσο (ψυχαγωγία κλπ.) λόγω της πολυδιάστατης μορφής του.
Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχουν και ορισμένα μειονεκτήματα στα οποία εμπεριέχονται και κάποιοι απροσδόκητοι κίνδυνοι από το κινητό τηλέφωνο. Πρώτον και κυριότερο, οι σημερινοί νέοι και, κατά κύριο λόγο, οι ανήλικοι έφηβοι πασχίζουν να ενσωματώσουν το κινητό και τον ψηφιακό του κόσμο πλήρως στη βαρετή και μονότονη καθημερινότητά τους, η οποία τους κουράζει με τις συνεχείς ενδοσχολικές αλλά και εξωσχολικές υποχρεώσεις και από την οποία επιδιώκουν να ξεφύγουν μέσω του ενδιαφέροντος ψηφιακού κόσμου που τους παρέχει το κινητό τηλέφωνο. Άρα, κατά κοινή ομολογία, η πλειοψηφία των εφήβων φαίνεται ότι παλεύει να μετατρέψει το κινητό από «όργανο εντοπισμού» σε «όργανο απελευθέρωσης» από την άχρωμη και μονότονη σχολική καθημερινή ρουτίνα. Επιπροσθέτως, η αλόγιστη χρήση του και από τους μεγαλύτερους εγκυμονεί ορισμένους κινδύνους, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε επίπεδο υγείας. Πιο συγκεκριμένα, έχει γίνει πια γνωστό το τι επιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει η απεριόριστη χρήση του, κυρίως λόγω της ακτινοβολίας που παράγει κατά του ανθρώπινου εγκεφάλου. Σίγουρα όμως είναι εμφανές ότι πολλές φορές αποδυναμώνεται και το κοινωνικό προφίλ ενός ανθρώπου, ο οποίος περιπλανιέται συνεχώς και ασύστολα στον πλαστό ψηφιακό κόσμο του κινητού τηλεφώνου.
Επομένως, θα ήταν μείζονος σημασίας να επαναλάβω την προσωπική μου πεποίθηση ότι το κινητό είναι ένα σύγχρονο ψηφιακό εργαλείο, το οποίο παρ’όλα αυτά για να αποφέρει τα πλέον επιθυμητά και προσδοκώμενα αποτελέσματα θα πρέπει να τυγχάνει από τους ανθρώπους σωστής και ελεγχόμενης μεταχείρισης.