1. Η Ενεργειακή Στρατηγική της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ αξιοποιεί έξυπνα όλες τις πηγές ενέργειας

Η ενεργειακή πολιτική επηρεάζει στρατηγικά και την Οικονομία και το Περιβάλλον, έχει ευκαιρίες αλλά και ρίσκα, και απαιτεί προσεκτική προσέγγιση και ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις. Η Ενεργειακή Στρατηγική μας αξιοποιεί έξυπνα τις πηγές ενέργειας προς όφελος της χώρας και των πολιτών, με στόχους την εξοικονόμηση και την μείωση του κόστους χωρίς επιβάρυνση του Περιβάλλοντος.

2. Συγκράτηση του ενεργειακού κόστους - προστασία του καταναλωτή

Λαμβάνοντας υπόψη το ισοσταθμισμένο κόστος ενέργειας (Levelized Cost of Energy – LCoE), το κόστος μπορεί να μειωθεί μέσω κινήτρων για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της καινοτομίας και μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων για την μείωση της μετακύλισής του στον τελικό χρήστη.

3. Ισορροπημένη και εξορθολογισμένη ανάπτυξη όλων των ΑΠΕ

Το πλεονέκτημα των ΑΠΕ βασίζεται στην ποικιλία. Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ υποστηρίζει την ισορροπημένη ανάπτυξη όλων των ΑΠΕ, π.χ. φωτοβολταϊκά και σε στέγες και στέγαστρα, ανεμογεννήτριες κάθετου άξονα, βιομάζα, βιοκαύσιμα, ενέργεια από υπολείμματα επεξεργασίας αποβλήτων κ.α. αλλά χωρίς υπερβολές. Απλοποίηση και θέσπιση σταθερού νομικού πλαισίου για τις ΑΠΕ και για την ενεργειακή μετάβαση γενικότερα.

4. Ενεργειακή ασφάλεια

Επάρκεια και σταθερότητα της τροφοδοσίας ενέργειας σε λογικές τιμές, όσο και σε ποιότητα, έρευνα και ανάπτυξη νέων ενεργειακών τεχνολογιών και κατασκευή υποδομών.

5. Ενίσχυση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας

Ανάπτυξη των δικτύων και κατάργηση του μονοπωλίου κατασκευής δικτύων μέσης τάσης, ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των ελληνικών νησιών.

6. Κάλυψη φορτίου βάσης

Δηλαδή κάλυψη αναγκών όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, με προώθηση της χρήσης βιοκαυσίμων, γεωθερμίας, ηλιοθερμικών συστημάτων, υδροηλεκτρικών μονάδων, αντλησιοταμίευσης ή υβριδικών σταθμών με αποθήκευση ενέργειας.

7. Αποφυγή ολιγοπωλίων

Πρόβλεψη στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για τον ελεύθερο ανταγωνισμό στην παραγωγή ΑΠΕ, για την προώθηση της αυτοπαραγωγής και των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

8. Αξιοποίηση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας

Για να ενισχυθεί η θέση μας ως ενεργειακός κόμβος προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Η ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο ωφελεί την χώρα και οικονομικά και στρατηγικά.

9. Αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου

Νομοθετικό πλαίσιο για την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια / ΑΟΖ με σκοπό την χρήση του ως μεταβατικού καυσίμου που θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και της Ε.Ε., με αυστηρή τήρηση όλων των προδιαγραφών ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας.

(Εθνική Επιτροπή, Μάρτιος 2024).


Οι προτάσεις της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ για την ενεργειακή κρίση που υιοθετήθηκαν από την Ευρώπη

Europe Has the Power! Οι προτάσεις της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ για την ενεργειακή κρίση του 2021

Το 2021 η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Έναν χρόνο μετά, η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε αρκετές από αυτές. Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της Επιτροπής Υποδομών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος τον Δεκέμβριο του 2021 για τις αυξήσεις και την ενεργειακή κρίση.

Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση