Friedrich Naumann Foundation, 10.5.12
Στην επίσημη ανάλυση των εκλογών στην Γαλλία και την Ελλάδα, που δημοσίευσε στις 10.05 το Friedrich Naumann Foundation στις Βρυξέλλες, ο Hans H. Stein (Regional Manager European Institutions and North America) και η Dr. Ellen Madeker (Director Policy Analysis and Dialogue) στο τμήμα που αναφέρεται στην χώρα μας υπό τον τίτλο “Πολιτικός σεισμός στην Ελλάδα” μεταξύ άλλων γράφουν και τα εξής:
“Τα μέχρι σήμερα κόμματα εξουσίας Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ, τα οποία κυριαρχούσαν στην Ελληνική πολιτική σκηνή για δεκαετίες, υπέστησαν μια ανεπανάληπτη ήττα. (...) Τα φιλελεύθερα, μεταρρυθμιστικά κόμματα δεν κατόρθωσαν το άλμα στην νέα βουλή. (...) Συγκεκριμένα, η Δημοκρατική Συμμαχία (ΔΗΣΥ) της πρώην δημάρχου Αθηναίων και υπουργού εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη πήρε 2,55%. Η κίνηση «δημιουργία Ξανά!» (ΔΞ), η οποία ιδρύθηκε πρόσφατα από τον επιχειρηματία Θάνο Τζήμερο, έφθασε στα 2,15%. Ο συνασπισμός Δράση/Φιλελεύθερη Συμμαχεία του πρώην υπουργού (της ΝΔ) Στέφανου Μάνου έλαβε μόνο 1,80%.
Το σχετικά καλό αποτέλεσμα της καινούργιας ΔΞ αποτελεί πραγματικά έκπληξη. Η ΔΞ υφίσταται ως κόμμα λίγους μόλις μήνες, αλλά κατάφερε με ελάχιστα χρήματα και χωρίς προβολή από τα ΜΜΕ να φθάσει στο ίδιο επίπεδο με τους φιλελεύθερους ανταγωνιστές των γνωστών παλαιών πολιτικών Μπακογιάννη (ΔΗΣΥ) και Μάνου (Δράση). Στις μητροπολιτικές περιφέρειες Αττική (Αθήνα, Πειραιάς) και Κεντρική Μακεδονία (Θεσσαλονίκη) η ΔΞ έλαβε το υψηλότερο ποσοστό και από τα τρία κόμματα. Και στις πολυπληθυσμικές περιφέρειες Θεσσαλία (Λάρισα, Βόλος) και Πελοπόννησο η ΔΞ είχε παρόμοια καλά αποτελέσματα. Η ΔΗΣΥ είναι πολύ δυνατή στην Κρήτη και σε κάποιες περιφέρειες της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις τοπικές ρίζες της πολιτικής δυναστείας Μητσοτάκη/Μπακογιάννη – και μάλλον στην μακροχρόνια «πελατειακή» πολιτική κάποιων πρώην βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι μετεγράφησαν στην ΔΗΣΥ. (...)
Όλοι οι πολιτικοί παρατηρητές ανέμεναν σημαντικές απώλειες ψήφων των μέχρι σήμερα κυβερνητικών κομμάτων Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) και ΠΑΣΟΚ, αλλά το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν να σχηματίσουν ούτε έναν «μεγάλο συνασπισμό» αιφνιδίασε. Σίγουρα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πλήρωσαν στις κάλπες το ότι αναγκάστηκαν υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ να ψηφίζουν συνέχεια νέα μέτρα λιτότητας, για να λάβουν τα απαραίτητα χρήματα για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους και την αποτροπή της χρεωκοπίας. Αυτό πολλοί Έλληνες το εξέλαβαν ως υπαγόρευση, εναντίον της οποίας τώρα αμύνθηκαν στην κάλπη... Και όμως, είναι λάθος η εντύπωση ότι οι Έλληνες γυρίζουν την πλάτη στην Ευρώπη: σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το 70% την Ελλήνων θέλουν να κρατήσουν το ευρώ και να μείνουν στην ΕΕ. Το μόνο που έχασαν είναι η εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία τους...
Με το αποτέλεσμα των εκλογών, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό μετά από δεκαετίες πελατειακής πολιτικής και κακής οικονομικής διαχείρισης, που οδήγησαν τη χώρα στο γκρεμό. Είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι της κρίσης χρέους του Ελληνικού κράτους. «Πολιτική σταθερότητα» σήμαινε στην Ελλάδα, ότι πότε η ΝΔ πότε το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στο τιμόνι ενός αυτοκινήτου που πήγαινε κατ’ ευθείαν στον τοίχο, μπροστά στα μάτια των Ευρωπαίων συνεταίρων τους. Για πρώτη φορά οι Ελληνίδες και Έλληνες ψηφοφόροι απέσυραν πραγματικά την εμπιστοσύνη τους από την κυρίαρχη πολιτική τάξη...”
Οι Ευρωπαίοι το κατάλαβαν. Το παλαιό πολιτικό σύστημα πρέπει να ξηλωθεί, χωρίς όμως να φύγει η Ελλάδα από την Ευρώπη. Γι’ αυτό υπάρχει η «Δημιουργία, Ξανά!».