Συνταξιοδοτικό: το πρόβλημα και η λύση - βιβλίο του Γεώργιου Μπήτρου
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον το βιβλίο του Γεώργιου Μπήτρου, Oμότιμου Kαθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Επίκεντρο.
"...Αυτό το βιβλίο έχει ως επίκεντρο την επάρκεια και την ασφάλεια του συνταξιοδοτικού εισοδήματος στη χώρα μας καθώς ατενίζουμε το μακρύ μέλλον. Πρόκειται για εθνικό ζήτημα το οποίο πρέπει να επιλυθεί σε περιβάλλον ταχείας γήρανσης του πληθυσμού. Για το σκοπό αυτό, προσαρμόζοντας στα καθ' ημάς τις γνώσεις που αποκομίσαμε για τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούν στα συνταξιοδοτικά τους συστήματα πέντε χώρες (Αυστραλία, Ιρλανδία, Δανία, ΗΠΑ, Κίνα), οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα ότι η μόνη εφικτή λύση είναι αυτή που προτείνουμε.
Πιο συγκεκριμένα, αργότερα ή γρηγορότερα, οι πολίτες θα διαπιστώσουν το πρόβλημα στην τσέπη τους, καθότι το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι αδύνατο να αυξάνει στο διηνεκές την επιδότηση των συντάξεων χωρίς να επιβάλλει νέους φόρους υπό συγκυρίες αναπτυξιακής υστέρησης.
Οι πολιτικές των μπαλωμάτων, ώστε το πρόβλημα να σπρώχνεται στο μέλλον ή να κρύβεται κάτω από το χαλί, θα τελειώσουν σύντομα, και, αν μάθαμε κάτι από την περιπέτεια του 2009 για τους εθνικούς κινδύνους που ελλοχεύουν, θα κινητοποιηθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Η λύση είναι να καλυφτούν από το δημόσιο #συνταξιοδοτικό σύστημα οι συμπολίτες μας με ηλικίες 45 ετών και άνω, και όλοι οι νεότεροι εργαζόμενοι να λάβουν πίσω τις συνταξιοδοτικές τους εισφορές και να αναζητήσουν κάλυψη από τους κεφαλαιοποιητικούς πυλώνες του συνταξιοδοτικού συστήματος...."
Γράφει ο Θάνος Τζήμερος, πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ:
"Στο βιβλίο "ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ - Το πρόβλημα και η λύση", μελετώνται τα ασφαλιστικά συστήματα της Αυστραλίας, της Ιρλανδίας, της Δανίας, των ΗΠΑ και της Κίνας σε σχέση με το σύστημα της χώρας μας. Στη συγγραφή, εκτός του Γ. Μπήτρου, συμμετείχαν άλλοι 5 πανεπιστημιακοί καθηγητές από την Αυστραλία, την Κίνα και τις ΗΠΑ, 2 κορυφαίες προσωπικότητες από τον κλάδο της Διαχείρισης Ασφαλιστικών Ταμείων και η ταπεινότης μου. Ανέλαβα τη συγγραφή της μελέτης του Ιρλανδικού Ασφαλιστικού Συστήματος, το οποίο μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, καθώς η Ιρλανδία με την Ελλάδα είχαν παράλληλους μνημονιακούς βίους.
Η Ιρλανδία μεταρρυθμίστηκε και καλπάζει ενώ εμείς σερνόμαστε ακόμη. Το 2023 οι συνταξιοδοτικές μας δαπάνες καταβρόχθισαν το 15,7% του ΑΕΠ (31,29 δισεκατομμύρια ευρώ!) έναντι 8,5% που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε. Ο Έλληνας φορολογούμενος πλήρωσε 15,75 δισεκατομμύρια ευρώ για "τσοντάρισμα" στα χουβαρδάδικα ασφαλιστικά ταμεία γιατί οι ασφαλιστικές εισφορές δεν φτάνουν ούτε για ζήτω!
Οι Ιρλανδοί είχαν παρόμοιο σύστημα με το δικό μας
Όμως κατάλαβαν ποιο είναι το πρόβλημα, σχεδίασαν τη λύση και σε λιγότερο από 10 χρόνια μετέτρεψαν το σύστημά τους από μπαχαλοειδές αναδιανεμητικό σε ανταποδοτικό κεφαλαιοποιητικό, χωρίς να ανοίξει μύτη. Αν θες, γίνεται.
Μου πήρε περίπου ένα μήνα αυτή η μελέτη που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2023, και εντυπωσιάστηκα από το πόσο εύκολη ήταν η πρόσβαση στα κρατικά ιρλανδικά αρχεία και στις εργασίες των ιρλανδικών πανεπιστημίων. Για να βρω συγκριτικά στοιχεία για την Ελλάδα "έφτυσα αίμα". Επειδή όμως ήταν πολύ εκτεταμένη (62 σελίδες), είχαμε μπει σε προεκλογική περίοδο, και δεν είχα τον χρόνο να δημιουργήσω μια πιο συνοπτική μορφή, τη δουλειά αυτή την ανέλαβε ο Στέργιος Μπακάλης, καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Αυστραλίας Le Trobe University, University of Melbourne και Victoria University και τον ευχαριστώ γι' αυτό.
Όλη τη μελέτη μπορείτε να τη βρείτε στο site της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, με τίτλο "Ιρλανδία: Όταν η Χρεοκοπία Γίνεται Εφαλτήριο Εκσυγχρονισμού". Μολονότι πραγματεύεται περίπλοκα αναλογιστικά θέματα, πιστεύω ότι είναι αρκετά κατανοητή, ακόμα και σε όσους δεν έχουν ειδικές γνώσεις οικονομικών."
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
🇬🇷 🇪🇺
#Μεταρρύθμιση #Ανάπτυξη #Αξιοκρατία #Δικαιοσύνη #Ασφάλεια