Λίγες ημέρες πριν επισκεφθεί τη Μεσσηνία , μιλά στο «Θάρρος»
Την περιοδεία του στην Πελοπόννησο ξεκινά σήμερα ο πρόεδρος του κινήματος «Δημιουργία Ξανά» και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, Θάνος Τζήμερος, ενώ Κυριακή και Δευτέρα θα επισκεφθεί τη Μεσσηνία. Μάλιστα, θα πραγματοποιήσει και δύο ομιλίες. Μία την Κυριακή, στις 12.00 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας στην Κυπαρισσία και μία στην Καλαμάτα, την ίδια ημέρα στις 8.00 το βράδυ. στο ξενοδοχείο REX.
Τι πρεσβεύουν, όμως, ο Θάνος Τζήμερος και η «Δημιουργία Ξανά» και ποιες είναι οι προτάσεις του; Συνηθίζει οι απόψεις του να προκαλούν και να τα λέει «έξω από τα δόντια», ενώ όπως αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Θάρρος»: «Χορτάσαμε από πολιτικούς με αυταπάτες και από πολιτικές με απάτες».
Ρηξικέλευθη και η πρότασή του για την Αυτοδιοίκηση: οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες να εκλέγονται από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και οι σύμβουλοι από ένα άλλο, επίσης ενιαίο.
-Τι σηματοδοτούν οι περιοδείες που έχουν ξεκινήσει αυτή την περίοδο η «Δημιουργία Ξανά» και ο Θάνος Τζήμερος; Υπήρξε μια «ανάπαυλα» του Κινήματος το προηγούμενο διάστημα, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για επανεκκίνηση;
Ποτέ δεν υπήρξε «ανάπαυλα». Δουλεύαμε διαδικτυακά, αλλά και ως παράταξη που εκπροσωπείται στην Περιφέρεια Αττικής με δύο συμβούλους, πυρετωδώς. Σ΄ αυτή τη δουλειά προστέθηκαν και οι περιοδείες. Εντείνουμε την προσπάθεια, γιατί δεν υπάρχει χρόνος. Η χώρα καταρρέει, ο κρατιστής με τη γραβάτα ετοιμάζεται να διαδεχθεί τον κρατιστή με το αμπέχονο, με την ίδια ακριβώς ατζέντα: επιδόματα, εγγυημένα εισοδήματα, συντάξεις σε 50άρηδες, ανέγγιχτο Δημόσιο, φορολογία στα ύψη. Το μοντέλο που μας χρεοκόπησε αναπαράγεται σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας. Γι’ αυτό, παρά τον αποκλεισμό της από τα συστημικά ΜΜΕ, η «Δημιουργία Ξανά» οργώνει όλη την Ελλάδα για να συνασπίσει τους παραγωγικούς ανθρώπους, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, και να δείξει με παραδείγματα και αριθμούς πόσο εύκολο είναι η χώρα να γίνει πρότυπο ανάπτυξης. Χώρες που ήταν πολύ πιο πίσω από μας, όπως η Εσθονία, κατάφεραν μέσα σε 6 μήνες από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων να αλλάξουν το κλίμα και σε δύο χρόνια να καλπάζουν. Η Εσθονία το 1992 είχε 2.000 επιχειρήσεις. Το 1994 είχε 70.000! Σήμερα είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Η Σιγκαπούρη ήταν ένα λασποχώρι στη μέση του Ινδικού. Σήμερα δίνει μέσο ετήσιο εισόδημα, σε κάθε κάτοικο, 60.000 δολάρια. Με έκταση όσο η μισή Ρόδος έχει 277 δισ. ΑΕΠ, όταν εμείς έχουμε μόνο 178. Είναι πολύ εύκολο να γίνουμε πλούσιοι - και οι πολίτες και το κράτος. Αρκεί να εφαρμόσουμε τη σωστή συνταγή.
-Τι σημαίνει μεταρρύθμιση για τη «Δημιουργία Ξανά» και τι προτείνει στον οικονομικό τομέα;
Από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις! Πρέπει το φορολογικό μας σύστημα να γίνει ανταγωνιστικό των γειτόνων μας, απλό, σαφές και μόνιμο. Εμείς προτείνουμε γραμμικό φόρο flat tax 12% για φυσικά και νομικά πρόσωπα, με όλα τα έξοδα να αναγνωρίζονται και να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα. ΦΠΑ 15% και 9% για είδη πρώτης ανάγκης. Καμία εξαίρεση, κανένα επίδομα, κανένα ειδικό καθεστώς. Αλλά και κανένας ΕΝΦΙΑ, κανένα τεκμαρτό, κανένας φόρος σε μη εισόδημα. Αυτές οι τρεις αράδες νόμου θα αντικαταστήσουν τις χιλιάδες σελίδες της πιο δαιδαλώδους, άδικης, παράλογης και αντιαναπτυξιακής φορολογικής νομοθεσίας στον κόσμο, με ταυτόχρονη κατάργηση της παλαιολιθικής διαδικασίας των αδειοδοτήσεων (η οποία βεβαίως είναι πηγή μίζας για το σύστημα...). Στην Εσθονία ιδρύεις εταιρεία μέσα σε 15 λεπτά από το κινητό σου, ακόμα κι αν μένεις στο... Διαβολίτσι! Πρέπει, επίσης, το οθωμανικό-σοβιετικό μοντέλο του ελληνικού κράτους να δώσει τη θέση του σε μια σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση, φιλική στον πολίτη, με εφαρμογή της Πληροφορικής παντού, κατάργηση του χαρτιού, αξιολόγηση των πάντων βάσει της σχέσης κόστους - αποτελέσματος και κλείσιμο άχρηστων Δημόσιων Οργανισμών, ιδιωτικοποιήσεις και ΣΔΙΤ.
-Και με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων;
Φυσικά! Όχι μόνο επίορκων. Αλλά και όσων οι οργανικές θέσεις ξεπεράστηκαν από τεχνολογία. Το Δημόσιο θα πρέπει να έχει κάθε στιγμή το μέγεθος και τις ειδικότητες που χρειάζεται. Χρειάζεται π.χ. επιστήμονες πληροφορικής και νοσηλευτές, και δεν έχει. Θα προσλάβει. Δε χρειάζεται κηπουρούς, κλητήρες γενικών καθηκόντων, γραμματείς και φαρισαίους. Θα απολύσει.
-Και τι θα γίνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα απολυθούν;
Πλούσιοι! Ένας δημόσιος υπάλληλος σήμερα έχει ένα μίζερο παρόν κι ακόμα πιο μίζερο μέλλον, χωρίς προοπτική οικονομικής βελτίωσης. Σε μια χώρα που θα αναπτύσσεται αλματωδώς θα μπορεί να αξιοποιήσει τα ταλέντα του και να φτάσει όσο ψηλά μπορεί. Αν θέλει βέβαια να εργασθεί. Αν δε θέλει, και πιστεύει ότι επειδή κάποτε πούλησε την ψήφο του για μια θέση αργομισθίας και για 3 «ντουπ» που κάνει τη μέρα με τη στρόγγυλη σφραγίδα θα πρέπει να συντηρείται ισοβίως από τους δικούς μου και τους δικούς σας φόρους, λυπάμαι, αλλά θα πεινάσει. Το βρίσκετε άδικο;
Ανεξάρτητα από τη δική μου άποψη, εκτιμώ το ότι υπάρχει ένας πολιτικός που λέει ευθαρσώς τη δική του χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.
Αυτό το πολιτικό κόστος μάς σακάτεψε. Να μη στενοχωρήσουμε κανέναν για να μη χάσουμε ψήφους. Αλλά το εθνικό κόστος που τελικά πληρώνουμε όλοι είναι πολλαπλάσιο. Η «Δημιουργία Ξανά», πρώτα απ’ όλα, προβάλλει ένα άλλο ήθος στον πολιτικό λόγο: να μιλάς με ευθύτητα και ξεκάθαρα. Ο άλλος να ξέρει τι πιστεύεις και τι προτίθεσαι να κάνεις. Χορτάσαμε από πολιτικούς με αυταπάτες και από πολιτικές με απάτες.
-Έχουμε βγει από τα μνημόνια, όπως ανακοινώνει η κυβέρνηση, ή πρέπει να ψάχνουμε τα κρυφά μηνύματα;
Οι δανειστές βγήκαν – όχι εμείς. Έπαψαν να μας δανείζουν με 0,39% επιτόκιο και πλέον είμαστε φάτσα - κάρτα με τις αγορές, με την εμπιστοσύνη όλου του κόσμου στο ελληνικό κράτος να βρίσκεται στο ναδίρ. Το 2022, όταν τελειώσει το μαξιλαράκι των 24 δισ. που μας άφησαν οι εταίροι φεύγοντας για τα άμεσα τοκοχρεολύσια, οι αγορές βλέποντας ότι δε έχουμε αλλάξει τίποτα από όσα μας έφεραν σ’ αυτό το χάλι, θα μας κόψουν ένα κοστουμάκι διψήφιου επιτοκίου. Άρα, ουσιαστικά θα είμαστε ξανά εκτός αγορών, όπως το 2010, χωρίς πλέον εναλλακτική πηγή δανεισμού, χωρίς το προστατευτικό δίχτυ των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης και με τις υποχρεώσεις να τρέχουν.
Αν ο πολίτης συνεχίζει να ψηφίζει φορομπήχτες κρατιστές, η πραγματική χρεοκοπία θα έρθει το 2022 (μπορεί και νωρίτερα) και θα κάνει αυτά που ζήσαμε μέχρι σήμερα να μοιάζουν με παιδικό πάρτυ.
-Μιας και οι προεκλογικές μάχες για την Αυτοδιοίκηση έχουν ξεκινήσει με ονοματολογίες και «χρίσματα», ποια είναι η άποψή σας;
Αηδιάζω. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να απαλλαγούν από το νταβατζηλίκι των κομμάτων. Δεν κατάλαβα ποτέ την έννοια του «χρίσματος». Ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης είναι για τους δρόμους, τις γέφυρες, τις πλατείες την αποχέτευση, την καθαριότητα, τα δάση, την προστασία από καταστροφές. Γιατί αυτά τα θέματα να είναι «κομματικά»; Εμείς προτείνουμε οι δήμαρχοι ή οι περιφερειάρχες να εκλέγονται από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και οι σύμβουλοι από ένα άλλο, επίσης ενιαίο. Έτσι, ο πολίτης θα μπορεί να ψηφίζει τους πραγματικά καλύτερους, χωρίς να φοβάται ότι η ψήφος του στον Χ που τον θεωρεί άξιο ως σύμβουλο θα προσμετρηθεί στον Ψ που δεν τον θεωρεί κατάλληλο για δήμαρχο ή, ακόμα χειρότερα, θα εκληφθεί ως στήριξη στο Ζ κόμμα που έδωσε χρίσμα στον Ψ. Προτείνουμε, μάλιστα, να ψηφίζουμε δύο υποψήφιους δημάρχους / περιφερειάρχες, σημειώνοντας την πρώτη και την δεύτερη προτίμησή μας. Αυτό θα άλλαζε άρδην το σκηνικό των εκλογών κι από πολωτικές θα τις έκανε συναινετικές, διότι όλοι οι υποψήφιοι θα ήθελαν να φανούν συμπαθείς στους ψηφοφόρους των άλλων υποψηφίων, για να τους επιλέξουν ως δεύτερη επιλογή. Αρχικά θα καταμετρούνταν οι πρώτες επιλογές, θα έβγαιναν οι πρώτοι δύο της κούρσας, και κατόπιν θα προστίθεντο οι ψήφοι δεύτερης προτίμησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα είχαμε νικητή από την πρώτη Κυριακή.
-Ποια είναι η δική σας εμπειρία από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τη θητεία σας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής;
Δεν είναι ούτε τοπική ούτε αυτοδιοίκηση. Λειτουργεί με ένα παρανοϊκό θεσμικό πλαίσιο, που διαχέει την ευθύνη έτσι ώστε κανένας να μην είναι υπεύθυνος και δένει τα χέρια των αυτοδιοικητικών, βάζοντας από πάνω τους εκατό ελεγκτικούς μηχανισμούς με μια διαδικασία εφιαλτικά αργή, έτσι που τίποτε να μη γίνεται και κανένας να μην ευθύνεται. Δείτε τι έγινε με τις πλημμύρες και τις φωτιές. Να σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι σημαίνει αργή διαδικασία, να φρίξετε. Τα 5 εκατομμύρια ευρώ που αποφάσισε παμψηφεί η Περιφέρεια Αττικής να δώσει κατεπειγόντως στους σεσμοπαθείς της Κεφαλλονιάς (Ιανουάριος του 2014) εκταμιεύθηκαν τον Ιούλιο του 2017! Τριάμισι χρόνια χρειάστηκε αυτό το παράλυτο κράτος για να βρει νομική φόρμουλα να μεταφέρει χρήματα από τον έναν κρατικό λογαριασμό στον άλλον, κρατικό επίσης! Και πληρώθηκε και φόρος δωρεάς! Πρέπει να το καταλάβουμε: το Δημόσιο είναι σάπιο, σε όλα τα επίπεδα. Δεν επισκευάζεται. Θέλει γκρέμισμα και χτίσιμο από την αρχή. Όχι, όμως, από πολιτικάντηδες, αλλά από «μάστορες». Από ανθρώπους που έχουν κολλήσει πολλά ένσημα στη ζωή τους. Η αποτελεσματική διοίκηση χρειάζεται συγκεκριμένη τεχνογνωσία, για την οποία δεν έχουν ιδέα τα παιδιά του κομματικού σωλήνα.
Της Βίκυς Βετουλάκη
Πηγή: tharrosnews.gr