Κύριε Τζήμερε, ως επικεφαλής της Δημιουργίας ξανά!, έχετε ξεκάθαρες θέσεις σε πολλά θέματα που απασχολούν και τα νησιά μας. Ας ξεκινήσουμε με το Φ.Π.Α. το οποίο αυξάνεται στην Κω από 01.07.18 παρά το γεγονός ότι το νησί χτυπήθηκε από ισχυρό σεισμό και εξακολουθεί να φιλοξενεί δομές μεταναστών. Ποια η θέση σας; Συμφωνείτε με την εξομοίωση των συντελεστών Φ.Π.Α. των νησιών με την υπόλοιπη Ελλάδα; Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν κάποια αντισταθμιστικά οφέλη για το αυξημένο κόστος των μεταφορικών που επιβαρύνει την τσέπη των νησιωτών;
Η “πολιτική” όλων των, μεταπολιτευτικών τουλάχιστον, κυβερνήσεων ήταν να ληστεύουν τον πολίτη με παράλογους, δυσβάσταχτους και μη ανταποδοτικούς φόρους και μετά να του δίνουν ή να του τάζουν ψίχουλα υπό μορφήν επιδομάτων ή “ειδικού καθεστώτος”. Αν ήταν κυβέρνηση η “Δημιουργία ξανά!” ολόκληρη η φορολογική νομοθεσία θα περιοριζόταν σε 3 αράδες. 12% flat tax (γραμμικός φόρος, χωρίς κλίμακες) σε φυσικά και νομικά πρόσωπα με όλα τα έξοδα να αναγνωρίζονται και να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα και δύο κλίμακες ΦΠΑ: 9% για είδη πρώτης ανάγκης και 15% για όλα τα άλλα. Φυσικά θα καταργούσαμε ΟΛΟΥΣ τους άλλους φόρους (και τον ΕΝΦΙΑ) με ισόποση μείωση των πρόωρων συντάξεων, πολλές από τις οποίες ακόμα και σήμερα είναι παράλογα υψηλές: 354.170 άτομα παίρνουν σύνταξη πάνω από 1.500 ευρώ τον μήνα και 1266 απ' αυτούς ξεπερνούν τα 4.500 ευρώ τον μήνα! (Επίσημα, κρατικά στοιχεία εδώ: http://www.idika.gr/…/57-u…/542-eseps-mhniaies-ek8eseis-2017). Για να καταλάβετε πόσο εγκληματική είναι η λογική της παραγωγής νεότατων και υγιέστατων συνταξιούχων: ο ΕΝΦΙΑ φέρνει στα κρατικά ταμεία 2,65 δισ. τον χρόνο. Άλλα 2,6 δισ. φέρνει ο φόρος των επιχειρήσεων. Σύνολο: 5,25 δισ. Μόνον οι ΠΡΟΩΡΕΣ συντάξεις (όχι οι προνοιακές) κοστίζουν περίπου 8,5 δισ. τον χρόνο! Αυτή η φορολογική μεταρρύθμιση θα καθιστούσε τη φοροδιαφυγή ασύμφορη (αφού όλα τα έξοδα αφαιρούνται από το φορολογητέο, θα ζητούσες απόδειξη από τους πάντες), άρα θα την εξαφάνιζε αμέσως, θα εκτίνασε το ΑΕΠ στα 250 δισ. καθώς όλη η μαύρη οικονομία θα γινόταν νόμιμη, θα επιτάχυνε την κυκλοφορία του χρήματος και θα καταργούσε την έννοια του αφορολόγητου, καθώς θα πλήρωνες άμεσο φόρο μόνο για όσα χρήματα δεν ξόδεψες. Επίσης δεν θα υπήρχε κανένας λόγος για ειδικό φορολογικό καθεστώς στα νησιά, διότι και ο άμεσος φόρος και ο ΦΠΑ θα ήταν χαμηλοί σε όλη τη χώρα. Γενικώς η ειδική φορολογική αντιμετώπιση συγκεριμένων ομάδων δημιουργεί στρεβλώσεις και αδικίες, έχει τεράστιο διαχειριστικό κόστος και τροφοδοτεί τη διαφθορά. Η λύση είναι χαμηλή φορολογία και απλή νομοθεσία για όλους.
Θεωρείτε ότι ο φόρος διανυκτέρευσης θα έπρεπε να έχει τοπικό χαρακτήρα όπως συμβαίνει σε άλλες πόλεις του εξωτερικού ή πρόκειται για έναν ακόμα φόρο χωρίς ανταποδοτικό χαρακτήρα;
Όλοι αυτοί οι ηλίθιοι φόροι απλώς μας καθιστούν λιγότερο ανταγωνιστικούς, διώχνουν τουρίστες και περιορίζουν τις διανυκτερεύσεις! Αν είχαμε, ούτως ή άλλως, την τουριστική ροή π.χ. του Παρισιού ή του Λονδίνου, με δεκάδες εκατομμύρια τουρίστες να περιμένουν στην ουρά για να έρθουν, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την επιβολή ενός τέλους διανυκτέρευσης που θα επιβαλόταν από τους Δήμους και θα πήγαινε αποκλειστικά σε έργα τοπικής ανάπτυξης. Στην Ελλάδα κανάνας φόρος δεν είναι ανταποδοτικός και τον χρησιμοποιεί η εκάστοτε κυβέρνηση για να διορίζει ή να μισθοδοτεί τους κομματικούς της στρατούς. Η “Δημιουργία, ξανά!” είναι αναφανδόν υπέρ της χαμηλής φορολογίας με ανάλογη μείωση των κρατικών δαπανών και προτείνει οι τοπικοί φόροι να αποφασίζονται, να εισπράττονται και να αξιοποιούνται από τις τοπικές κοινωνίες. χωρίς παρέμβαση της κεντρικής εξουσίας. Αυτή είναι η μόνη η συνταγή που κάνει και τους πολίτες και το κράτος πλούσιους.
Ποιες οι προτάσεις της "Δημιουργίας, ξανά!" για τον τουρισμό; Όπως γνωρίζετε η Κως βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των προτιμήσεων των ξένων επισκεπτών, όμως τα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχουν την ίδια εικόνα καθώς οι επιχειρηματίες κάνουν λόγο για μειωμένους τζίρους εξαιτίας των all inclusive του μαζικού τουρισμού. Υπάρχουν τρόποι ενίσχυσης της τοπικής μικρής επιχειρηματικότητας και αύξησης των εσόδων αυτών των επιχειρήσεων;
Οι προτάσεις μας για τον Τουρισμό είναι οι ίδιες με τις προτάσεις μας για τη γεωργία ή τη βιομηχανία: χαμηλοί φόροι, Πληροφορική παντού στο Δημόσιο, ελευθερία στο επιχειρείν, ελευθερία στην επιλογή ασφαλιστικού φορέα, δημόσιου ή ιδιωτικού, αδειοδότηση με υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, καθορισμός χρήσεων γης, γρήγορη απονομή Δικαιοσύνης, διαχείριση τουριστικών σημείων από ιδιώτες. Αν ισχύσουν αυτά θα απογειωθεί και ο Τουρισμός. Θα ξέρεις πού και πώς μπορείς να φτιάξεις ξενοδοχείο, εστιατόριο, club, το Ασκληπιείο του Ιπποκράτη θα μπορεί τα καλοκαίρια να είναι ανοιχτό μέχρι τις 9 το βράδυ, τα κρουαζιερόπλοια και τα γιωτ θα κινούνται απρόσκοπτα, οι επιχειρήσεις θα απασχολούν προσωπικό ανάλογα με τις ανάγκες τους και κάθε αγορά θα βρει τους πελάτες της. Υπάρχει χώρος και χρήμα και για τον μαζικό τουρισμό και για τα ξενοδοχεία μπουτίκ επίσης. Αρκεί να αφεθεί ο Έλληνας να δημιουργήσει χωρίς τις τρικλοποδιές του τελευταίου σοβιετικού μορφώματος στην Ευρώπη και χωρίς το μακρύ χέρι της εφορίας να αδειάζει μόνιμα την τσέπη του.
Στο νησί υπάρχει Hot Spot όπου φιλοξενείται ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 2 χρόνια οι ροές προς την Κω είναι μηδενικές. Ποια η πρόταση του κόμματός σας για το μεταναστευτικό;
Με όλον τον σεβασμό που τρέφουμε σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, η ικανότητα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης στην απορρόφηση και στην ενσωμάτωση ξένων στοιχείων είναι πεπερασμένη. Ειδικά αν τα ξένα στοιχεία δεν έχουν καμμιά διάθεση να ενσωματωθούν, αλλά επιδιώκουν μακροπρόθεσμα να ενσωματώσουν εσένα στη θρησκευτική τους κουλτούρα. Το όριο αυτό έχει προ πολλού ξεπεραστεί. Κανένα κράτος δεν είναι υποχρεωμένο να δεχθεί κανέναν αν απειλείται η τάξη, η ασφάλεια και η κοινωνική του συνοχή. Κοντολογίς: σας ευχαριστούμε που επιλέξατε τη χώρα μας για μόνιμο ή ενδιάμεσο προορισμό σας, αλλά λυπούμαστε που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στην επιθυμία σας. Έχετε δύο επιλογές: ή εφαρμόζουμε τον νόμο για την παράνομη είσοδο που συνεπάγεται τη φυλάκισή σας και την απέλασή σας μετά την έκτιση της ποινής ή επιστρέφετε στη χώρα σας, τώρα. Σας κάνουμε δώρο και το αεροπορικό εισιτήριο.
Το τελευταίο διάστημα υπάρχει κινητικότητα στο Αιγαίο από τη γειτονική χώρα. Δηλώσεις προκλητικές, μόνιμη παρουσία τουρκικών πλοίων και καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται σωστά τα εθνικά θέματα;
Θεωρώ ότι το “κυβέρνηση” πρέπει να το βάζουμε πάντα σε εισαγωγικά. Δεν πρόκειται για κυβέρνηση αλλά για ένα τσίρκο ιδεοληπτικών χαβαλέδων, με ανατριχιαστικά χαμηλό IQ, ανύπαρκτο ηθικό υπόβαθρο, με μηδενικό διεθνές κύρος και ανίκανων για οτιδήποτε. Επειδή, για να μην χάσουν την καρέκλα και τον μισθό που την συνοδεύει, μπορούν να πουλήσουν και τη μάνα τους, έχει βρει ευκαιρία ο εξ ανατολών Σουλτάνος και τους συμπεριφέρεται σαν να είναι γιουσουφάκια του. Κι όχι μόνο αυτός. Δηλαδή πόσο στα σοβαρά να πάρεις ένα κράτος που έχει επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, ως πολιτικό προϊστάμενο, τον Καμμένο και πρωθυπουργό έναν ανεπάγγελτο καταληψία που έχει γίνει διεθνές ανέκδοτο με την αμορφωσιά και τις «κωλοτούμπες» του; Η «κυβέρνηση» δεν είναι πολιτικού ενδιαφέροντος, αλλά ψυχιατρικού και ποινικού. Δυστυχώς. Δεν τους ψήφισε ο Ερντογάν όμως, οι Έλληνες τους ψήφισαν. Ελπίζω να έχουν καταλάβει το λάθος.
Αν θα σας ρώταγαν ιδεολογικά σε ποιο χώρο ανήκει η “Δημιουργία, ξανά!” τι θα απαντούσατε;
Αυτό που απαντάω από το 2011: δεν υπάρχουν ιδεολογικοί χώροι στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Υπάρχουν πολλά ΠΑΣΟΚ: το πράσινο, το μπλε, το κόκκινο και όλα τα ενδιάμεσα. Δηλαδή όλα τα κόμματα της Βουλής είναι πελατειακοί μηχανισμοί που αγοράζουν ψήφους πουλώντας διορισμούς και προνόμια και στέλνοντας τον λογαριασμό στα παιδιά μας. Η “Δημιουργία, ξανά!” είναι η μόνη γνήσια μεταρρυθμιστική κίνηση που μιλάει ανοιχτά για τον μεγάλο ασθενή: το τεράστιο, αναποτελεσματικό, ευθυνόφοβο και εχθρό της εξέλιξης, κράτος. Είμαστε ευρωπαϊστές, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι πολλά πρέπει να αλλάξουν και στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, είμαστε φιλελεύθεροι, δηλαδή για να το πω απλοποιημένα, αριστεροί στα ατομικά δικαιώματα και δεξιοί στη δομή της οικονομίας, πιστεύουμε στην αξία της εθνικής μας ταυτότητας την οποία όμως βλέπουμε ως δημιουργικό παράγοντα στον ενοποιημένο κόσμο του αύριο και όχι με την επαρχιώτικη αντίληψη του κρατικού προστατευτισμού. Θέλουμε ένα κράτος σύγχρονο, στην υπηρεσία του πολίτη, στελεχωμένο με λίγους και καλούς ΔΥ, σε ρόλο διαιτητή του οικονομικού παιχνιδιού, όχι αντίπαλου της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, οι υπηρεσίες του οποίου θα αξιολογούνται πάντα στη σχέση κόστους – αποτελέσματος.
Τι θα κάνει η “Δημιουργία, ξανά!” στις επόμενες εκλογές;
Θα συμμετάσχει αυτόνομα, με στόχο να μπει στη Βουλή (ήδη στην περιφέρεια Αττικής πήραμε 3% εκλέγοντας δύο συμβούλους) και να προωθήσει ένα αντικρατικιστικό μοντέλο οργάνωσης της χώρας, με συμμαζεμένο κράτος, χαμηλή φορολογία και απελευθέρωση του επιχειρείν.
Αν βγει κυβέρνηση η ΝΔ θα την στηρίξετε;
Ναι, αν αποφασίσει να βάλει βαθειά το μαχαίρι στη γάγγραινα, και κάνει τις δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα. Όχι, αν επαναπαυθεί ακόμα μια φορά στην εθνική μιζέρια και προσπαθήσει ακόμα μια φορά να βολέψει τα πελατάκια της.
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Κι εγώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να απευθυνθώ στους πολίτες της Κω, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν αρκετοί πολύ καλοί φίλοι και σταθεροί υποστηρικτές της Δημιουργίας.
Συνέντευξη στη Σάντυ Λαδικού