«Κύριε, βόηθα να θυμόμαστε
πώς έγινε τούτο το φονικό·
την αρπαγή το δόλο την ιδιοτέλεια,
το στέγνωμα της αγάπης·
Κύριε, βόηθα να τα ξεριζώσουμε…».
(από το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη "Σαλαμίνα της Κύπρος")
- Η απόφαση του Αρχιεπισκόπου της Κύπρου Χρυσοστόμου να θέσει ολόκληρη την περιουσία της κυπριακής εκκλησίας στη διάθεση της κυβέρνησης προκειμένου να βρεθεί λύση στο οικονομικό πρόβλημα της μεγαλονήσου, δίνει το στίγμα του σύγχρονου πατριωτισμού.
- Η απόφαση αυτή έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με όσα συνέβησαν στην Ελλάδα. Εδώ η εκκλησία έψαχνε τρόπους για να μην φορολογηθεί και πολλοί «έχοντες και κατέχοντες» συνωστίζονταν στις τράπεζες για να στείλουν τα χρήματα τους σε «ασφαλείς φορολογικούς παραδείσους».
- Παρακολουθώντας μέσω του ΡΙΚ την πολιτική αντιπαράθεση των Κυπρίων βουλευτών άθελά μας συγκρίνουμε με την εικόνα των ομολόγων τους στην Ελλάδα που με κάθε ευκαιρία ανταλλάσσουν εκατέρωθεν κατηγορίες για μειοδοσία.
- Στην χώρα που γεννήθηκε το μέτρο, η αρμονία και η φιλοσοφία δυστυχώς κυριαρχούν βερμπαλισμοί και συνεχιζόμενη προσπάθεια εξαπάτησης ντόπιων και ξένων για δήθεν εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν ανάπτυξη από τη μία πλευρά και από την άλλη άκρατος λαϊκισμός δίχως αύριο, ενώ εσχάτως ορισμένοι επιλέγουν να παρουσιάζουν ως πατριωτισμό τον εθνικισμό και το ναζισμό.
- Η «δημιουργία, ξανά!» θεωρεί ότι σήμερα πατριωτισμός είναι να μιλάς με ειλικρίνεια και λόγου γνώση προς τους πολίτες, να υπερασπίζεσαι με αποφασιστικότητα τα συμφέροντα της χώρας και όχι επιμέρους συντεχνιών. Πατριωτισμός για μας είναι η συμμετοχή σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που στηρίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε μια Ένωση που επιθυμεί να πετύχει την ενίσχυση και τη σύγκλιση των οικονομιών των κρατών μελών και τη λειτουργία μιας οικονομικής και νομισματικής ένωσης, με ένα ενιαίο και σταθερό νόμισμα, το ευρώ.