Σεβασμός στο Περιβάλλον - προϋπόθεση για την Αειφόρο Ανάπτυξη
Στη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ θεωρούμε το Περιβάλλον σπίτι μας και γνωρίζουμε ότι η Ανάπτυξη μπορεί να να συνδυαστεί με την προστασία του. Οφείλουμε να το διατηρούμε καθαρό και περιποιημένο αλλά ταυτόχρονα πρέπει να μπορούμε να ζούμε σ' αυτό. Το Περιβάλλον και η διαχείρισή του δεν είναι ακτιβιστικό, ιδεολογικό, ρομαντικό ή πολιτικό αντικείμενο δραστηριότητας, αλλά ένα πολύ ειδικό, τεχνικό, και υψίστης σημασίας πλέγμα ενεργειών και δραστηριοτήτων.
1. Ανάπτυξη Μονάδων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων
(Επιτέλους!) Μόνο η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ έχει την εμπειρία και την πολιτική βούληση για την αξιοποίηση αστικών απορριμμάτων με ξεκάθαρη ανάληψη ευθύνης, είτε από τους τοπικούς φορείς ή από το κράτος. Θέσπιση οικονομικών και φορολογικών κινήτρων για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και επενδύσεις στην ανακύκλωση και προώθηση έργων ανάκτησης πρώτων υλών από απόβλητα.
2. Αυθαίρετα τέλος, κατάληψη δημόσιων χώρων τέλος
Κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης με Σχέδιο Χρήσεων Γης και Πολεοδόμησης σε βάθος 20ετίας και με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Ολοκλήρωση (επιτέλους!) του Κτηματολογίου και Δασολογίου, με online-δορυφορικό έλεγχο ορίων και χρήσεων.
3. Μεταρρύθμιση, απλοποίηση νομοθεσίας, ειτάχυνση μελετών και αδειοδότησης
Ριζική μεταρρύθμιση, απλοποίηση της νομοθεσίας και επιτάχυνση μελετών και αδειοδότησης φορέων, εταιρειών και έργων, ειδικά στον τομέα του Περιβάλλοντος. Καταμερισμός ευθυνών και άμεση απόδοση προστίμων σε περιπτώσεις παραβάσεων.
4. Δημιουργία Σώματος Δικαστών Περιβάλλοντος
Δημιουργία Σώματος Δικαστών Περιβάλλοντος και αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Δυνατότητα σε κάθε πολίτη να καταγράφει περιβαλλοντικές παραβάσεις.
5. Δασαρχεία και Δασοφυλακή
(Επιτέλους!) διαχωρισμός της Δασοπυρόσβεσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, με καθορισμό ορίων επέμβασης και δυνατότητες αξιοποίησης των Δασοπυροσβεστών και στη δασοφύλαξη.
6. ✨ Σχέδιο Πανελλαδικής Αναδάσωσης "ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ"
Ακόμη μια καινοτόμος θέση της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, το Σχέδιο Πανελλαδικής Αναδάσωσης βασίζεται πάνω σε νέες μεθόδους και εφαρμοσμένες τεχνολογίες, με στόχευση στη βιοποικιλότητα και σύνδεση με την τοπική οικονομία της Περιφέρειας και την Δασοκομία.
(Δείτε και τις Θέσεις μας για την Αγροτική Πολιτική)
7. Το κυνήγι μπορεί να συμβάλλει στην προστασία της Φύσης
Αξιοποίηση των Κυνηγών μετά από εκπαίδευση, σε υπηρεσίες όπως η χαρτογράφηση δασών, χλωρίδας και πανίδας, η δασοφύλαξη και η συντονισμένη ρύθμιση των πληθυσμών άγριων ζώων και της ισορροπίας των οικοσυστημάτων, όπως γίνεται σε χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης.
8. Προστασία Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, Ιχθυοαποθεμάτων και Οικοσυστημάτων
Ζώνες βιώσιμης-κυκλικής αλίευσης, κίνητρα στους Αλιείς να συμβάλλουν στον έλεγχο παρανομιών και στον θαλάσσιο καθαρισμό, προσαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνθήκες των Ελληνικών Θαλασσών και στις ανάγκες των Ελλήνων Ψαράδων.
9. Οικονομικά κίνητρα για την διατήρηση της Βιοποικιλότητας
Όπως και κίνητρα για την εφαρμογή περιβαλλοντικών προτύπων και ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, και για την οριζόντια ενσωμάτωση της Κυκλικής Οικονομίας από τον ιδιωτικό τομέα.
10. Ζώα συντροφιάς και αδέσποτα
Αναθεώρηση της νομοθεσίας με ανάληψη των ευθυνών της ιδιοκτησίας οικόσιτων ζώων από δήμους ή πολίτες. Δημιουργία καταφυγίων, συλλογή αδέσποτων, αυστηρότερες τιμωρίες για παραβάσεις ευζωΐας και ασφάλειας των ζώων αλλά και των κατοίκων, προϋποθέσεις και κανόνες για την υιοθεσία και ιδιοκτησία ζώων.
11. Η ορθολογική αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής
Η Κλιματική Αλλαγή ορίζεται ως η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του Πλανήτη, και είναι ένα φαινόμενο που έχει αποδειχθεί επιστημονικά και στατιστικά, εδώ και δεκαετίες. Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ στοχεύει στην ορθολογική αντιμετώπισή της και κυρίως των επιπτώσεών της, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ενεργειακή ασφάλεια και η οικονομία της χώρας, με αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και με έμφαση στην ανθεκτικότητα και στην διαχείριση κρίσεων.
(Δείτε και τις Θέσεις μας για την Ενέργεια).
12. ✨ Σχέδιο Ανάπλασης Πόλεων σε βάθος 30ετίας
Επίσης μια καινοτόμος πρόταση της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ: με τη συμφωνία των τοπικών κοινωνιών, προτείνουμε τη σταδιακή μετακίνηση των ιδιαίτερα προβληματικών οικισμών του κέντρου της Αθήνας, Θεσσαλονίκης ή άλλων πόλεων, σε περιαστικές περιοχές, με στόχο την δημιουργία χώρων πρασίνου, την καλύτερη μετακίνηση, την διευκόλυνση της ανάπτυξης και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
(Εθνική Επιτροπή, 2012-2024)