Ανακοίνωση μετά τις Ευρωεκλογές 2024

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ - Ευχαριστίες προς τους ψηφοφόρους

Τα νέα της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Στο ΠΑΣΟΚ η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οπτικοποιήθηκε δε από τις κινητοποιήσεις των επί μήνες απλήρωτων εργαζομένων. Τους οφείλονται δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών και η διευθέτηση δεν φαίνεται να πλησιάζει. Για να αποφύγει τις δυσάρεστες συναντήσεις με εργαζομένους, ο γενικός διευθυντής του κόμματος Ροβ. Σπυρόπουλος προτιμά το γραφείο του στο ΙΚΑ (στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ επίσης χρωστάει χρήματα).

Ο κ. Σπυρόπουλος (ο οποίος θα αποχωρήσει από τη θέση του μετά την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ) αρνήθηκε για ακόμη μία φορά να μιλήσει με τους εργαζομένους την προηγούμενη Παρασκευή (σ.σ.: τι μπορούσε να τους πει, άλλωστε). Ως αποτέλεσμα, την Παρασκευή, κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου για τη διευθέτηση του προγράμματος της Εθνικής Συνδιάσκεψης, εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στον δεύτερο όροφο απαιτώντας να μάθουν αν θα πληρωθούν. Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα δαπάνησε το 2011 περίπου 5,5 εκατ. ευρώ περισσότερα απ’ όσα εισπράττει μέσω της κρατικής επιχορήγησης αλλά και τις εισφορές βουλευτών και μελών.

Στις δαπάνες περιλαμβάνονται και περίπου 10 εκατομμύρια ετησίως, τα οποία συνιστούν τοκοχρεολύσια δανείων προς την Εθνική και την Αγροτική Τράπεζα. Για τον «πονοκέφαλο» των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη γίνει τουλάχιστον δύο συναντήσεις ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Ευ. Βενιζέλο (και στις δύο ήταν παρών ο Φίλ. Πετσάλνικος). Οι δύο άνδρες δεν συμφώνησαν για τη διευθέτηση των οικονομικών το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μετά βεβαίως την αποχώρηση του κ. Παπανδρέου από την προεδρία του κόμματος. Σκεπτικισμός υφίσταται και για την κατάσταση του κόμματος μετά τις εθνικές εκλογές, καθώς στους 220 εργαζομένους που μισθοδοτούνται σήμερα από το κόμμα, αναμένεται να προστεθούν και εκείνοι που σήμερα είναι αποσπασμένοι σε υπουργεία.

Δεν αποκλείεται το ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει τον δρόμο της Ν.Δ. Το 2009, μετά την ήττα στις εκλογές και την ανάδειξη της νέας ηγεσίας, η Ν.Δ. προχώρησε σε δεκάδες απολύσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν και κομματικοί αργόμισθοι. Η κατάσταση, ωστόσο, παραμένει εκρηκτική. Οι καθυστερήσεις στη μισθοδοσία είναι περίπου ενός μήνα, ωστόσο οφείλονται -παρά τις σημαντικές ενισχύσεις φίλων του κόμματος που ανταποκρίθηκαν στην οικονομική εξόρμηση- τουλάχιστον τέσσερα ενοίκια για το κτίριο της Συγγρού. Υψηλές είναι και οι οφειλές προς προμηθευτές, διαφημιστικές εταιρείες και γραφεία δημοσκοπήσεων.

Η τροπολογία

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. -με τη συμφωνία, όπως διαβεβαιώνεται, και των ηγεσιών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ- προχώρησαν στην κατάθεση της τροπολογίας, βασικό στοιχείο της οποίας ήταν η απομείωση του επιτοκίου που σήμερα υπερβαίνει το 8,5%. Μόνον η Ν.Δ., τα δάνεια της οποίας ανέρχονταν στις 31/12/2011 στα 132 εκατ. ευρώ, δαπάνησε 10 εκατομμύρια για τόκους δανείων. Ενδεχόμενη μείωση του επιτοκίου, όπως ζητούσαν τα κόμματα, θα εξασφάλιζε εξοικονόμηση σχεδόν 4 εκατομμυρίων ευρώ. Η αποδοχή της τροπολογίας υπονομεύθηκε, βέβαια, από τα ίδια τα κόμματα καθώς ήταν εμφανώς πρόχειρη, ενώ η αναφορά τους σε διαγραφή τόκων ξεσήκωσε θύελλα. Στις αντιδράσεις πρωτοστάτησαν ο ΛΑΟΣ (δεν έχει δάνεια), η Δημοκρατική Συμμαχία (η κυρία Ντ. Μπακογιάννη ανέδειξε άλλωστε το ζήτημα του υπερδανεισμού των κομμάτων) και η Δημοκρατική Αριστερά. Οπως λένε από Ιπποκράτους και Συγγρού, η απειλή Καρατζαφέρη για ονομαστική ψηφοφορία προκάλεσε και την υπαναχώρηση των ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ που έχουν, επίσης, αναλογικά υψηλές δανειακές υποχρεώσεις. Πηγές των δύο κομμάτων δεν απέκλειαν να επιδιωχθεί επανακατάθεση σχετικής τροπολογίας.

Προς αναζήτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης

Τα όρια των διατάξεων του νόμου περί εκλογικών δαπανών αναμένεται να δοκιμάσουν τα πολιτικά κόμματα, ιδίως το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, που βρίσκονται στα πρόθυρα της... χρεοκοπίας. Την ίδια στιγμή που, λόγω της οικονομικής συγκυρίας και της έντονης αμφισβήτησης των πολιτών έναντι του πολιτικού προσωπικού, οι βουλευτές αναζητούν «έξυπνους» και κυρίως οικονομικούς και όχι προκλητικούς τρόπους προεκλογικής εκστρατείας, Ιπποκράτους και Συγγρού αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα να χρηματοδοτήσουν περιοδείες, προβολή και μετακινήσεις ετεροδημοτών.

Ο συνδυασμός των υπέρογκων δανείων με τη μη καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης έχουν προκαλέσει οικονομικό αδιέξοδο και ήδη αναζητούνται πηγές χρηματοδότησης και εναλλακτικοί τρόποι κάλυψης των προεκλογικών αναγκών. Με διαφάνεια; Μένει να αποδειχθεί. Η τέταρτη δόση της κρατικής χρηματοδότησης του 2011 εκκρεμεί, η αντίστοιχη για το 2012 είναι σημαντικά μειωμένη (30 εκατ. ευρώ) ενώ παραμένει άγνωστο εάν θα δοθεί και η «έκτακτη εκλογική επιχορήγηση» που ανέρχεται σε περίπου 10 εκατομμύρια.

Υπενθυμίζεται ότι εκλογική επιχορήγηση, πλην των κομμάτων που έχουν εκπρόσωπο στη Βουλή ή την Ευρωβουλή, δικαιούνται και τα κόμματα που στις προηγούμενες εθνικές εκλογές συγκέντρωσαν, κατ’ ελάχιστον, το 1,5% των έγκυρων ψηφοδελτίων. Κόμματα που προήλθαν από διασπάσεις, μεσούσης της κοινοβουλευτικής περιόδου, εν προκειμένω η Δημοκρατική Συμμαχία, η Δημοκρατική Αριστερά, το Αρμα Πολιτών, δεν δικαιούνται χρηματοδότησης.

Του Γιώργου Π. Τερζή - Βασίλη Νέδου
Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012