Το νέο κόμμα σύμφωνα με τα λόγια του ιδρυτή του Θάνου Τζήμερου προέκυψε από «την ανάγκη ενεργοποίησης της κοινωνίας των Πολιτών, της επαναφοράς της έννοιας του υπεύθυνου, ενεργού πολίτη, για την δημιουργία ενός νέου πολιτικού πολιτισμού χωρίς «μεσάζοντες» επαγγελματίες πολιτικούς»
Μια από τις βασικές αρχές του είναι ότι «Κανένας δεν μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής αν δεν έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 5 χρόνια εργασίας σε οποιονδήποτε - μη πολιτικό - χώρο. Αυτό σημαίνει ότι θα «στερηθούμε» των υπηρεσιών του φυτωρίου των κομματικών νεολαιών και των ανεπάγγελτων γόνων των πολιτικών «τζακιών». Δεν πειράζει, θα το αντέξουμε.»
H «Δημιουργία, ξανά» προτείνει μια σειρά συνταγματικών και νομοθετικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων είναι:
- Η θέσπιση συγκεκριμένης σταθερής ημερομηνίας για την διενέργεια εκλογών οι οποίες θα γίνονται οπωσδήποτε κάθε 4 χρόνια. Έτσι θα σταματήσει η εκλογολογία η οποία στη χώρα μας ξεκινάει αμέσως μετά τις εκλογές! Παρόμοια διάταξη έχει το Σουηδικό Σύνταγμα.
- Η θέσπιση μονοεδρικών περιοχών με σύνολο βουλευτών 200
- Η καθιέρωση χρονικού περιορισμού - ανώτατου όριου θητείας 12 ετών σε οποιαδήποτε αιρετή θέση
- Το ασυμβίβαστο της βουλευτικής και της υπουργικής ιδιότητας
- Η κατάργηση της αμοιβής των βουλευτών για συμμετοχή σε επιτροπές
- Η κατάργηση οποιασδήποτε σύνταξης χορηγείται λόγω θητείας σε αιρετό αξίωμα (συντάξεις Προέδρων Δημοκρατίας Πρωθυπουργών, Βουλευτών, Δημάρχων, Νομαρχών, Συνδικαλιστικών στελεχών). Κατά τη διάρκεια της θητείας, ο εκλεγμένος λειτουργός συνεχίζει να είναι ασφαλισμένος στον φορέα που ήταν και πριν να εκλεγεί. Συνταξιοδοτείται από τον φορέα του στα 65 όπως όλοι οι Έλληνες, χωρίς τα χρόνια του αξιώματος να προσθέτουν κάτι.
Η «Δημιουργία, ξανά» μετά από τρεις μήνες λειτουργίας, αριθμεί χιλιάδες μέλη που βλέπουν την πολιτική ως ευθύνη και προσφορά και όχι ως επάγγελμα. Η νέα κίνηση, μεταρρυθμιστική με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, «βάλλει» κατά του συνόλου του πολιτικού προσωπικού της χώρας, το οποίο χαρακτηρίζει κατώτερο των περιστάσεων, αλλά και κατά του θεσμικού πλαισίου, το οποίο θεωρεί ότι υποθάλπει τη διαφθορά. Ήδη έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ, από τη Δ. Ευρώπη ως την Ασία.