Προεκλογικό Spot Δημιουργίας Ξανά -ΕΝΦΙΑ -Συντάξεις

15/09/2015 19:52 #4719 από Θοδωρής Κονδάκος
Προεκλογικό Spot Δημιουργίας Ξανά -ΕΝΦΙΑ -Συντάξεις δημιουργήθηκε από Θοδωρής Κονδάκος
Καλησπέρα, είδα το spot το οποίο αναφέρει κάποιους αριθμούς.

Επίσης έπεσα πάνω σε αυτό το δημοσίευμα και έπειτα, μπήκα στην διαδικασία να υπολογίσω μόνος μου τους αριθμούς. Η πηγή που χρησημοποίησα είναι η ίδια με αυτή του αρθρογράφου.

Τα αποτελέσματα αναλυτικά είναι εδώ .

Όπως φαίνεται τέρμα δεξιά και κάτω, το συνολικό όφελος του δημοσίου από μειώσεις συντάξεων άνω των 2000€ είναι περιπου 197.13 εκατομύρια €. Πως προκείπτουν τα 6.5δις € που αναφέρει ο Θάνος Τζίμερος στο spot;

Σημείωση: Θα προσέξατε πως δεν έχω υπολογίσει την αύξηση της κατώτερης σύνταξης στα 750€ μιας και δεν είναι αναγκαίο για να εκτροχιαστούν τα νούμερα.

Εαν δεν ανοίγει ο σύνδεσμος των αποτελεσμάτων δοκιμάστε εδώ: mega.nz/#!JQwwzZpa!13bXmM0rTsf8bAwz-dgB7bOvzJyYySf59vIFpY19WVU

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

15/09/2015 20:40 #4720 από Dionissizotos
Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα έχω και εγώ βγάζοντας πάνω κάτω το ίδιο νούμερο. Μπορεί κάποιος από τη ΔΗ. ΞΑ. να παραθέσει τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε και κατέληξε σε αυτό το αποτέλεσμα (των 6,5 δις); Ευχαριστώ πολύ!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

16/09/2015 00:55 #4721 από dianelos
Η πρόταση της Δημιουργία Ξανά (εδώ το προεκλογικό φυλλάδιο bit.ly/dixa-filadio-2015 ) είναι να μειωθούν όλες οι υψηλές συντάξεις ώστε να περιοριστούν στο εύρος μεταξύ 750 και 2000 ευρώ. Αν η ιδέα ήταν απλώς η μέγιστη σύνταξη να είναι 2000 ευρώ τότε δεν θα χρειαζόταν να γίνει αναφορά στο εύρος μεταξύ 750 και 2000 ευρώ.

Μια ερώτηση είναι πώς προκύπτει αυτή η μείωση από τις στατιστικές του υπουργείου εργασίας. Η απάντηση είναι ότι ο πίνακας #2 (π.χ. στην σελίδα 5 της τελευταίας μελέτης εδώ bit.ly/idika24 ) αναλύει τον αριθμό των συνταξιούχων που παίρνουν σύνταξη από κάποιο ποσό μέχρι κάποιο άλλο ποσό. Το οποίο επιτρέπει στον καθένα να διαπιστώσει ότι πράγματι μειώνοντας από πάνω προς τα κάτω τις υψηλές συντάξεις μπορούν να εξοικονομηθούν 6,5 δις το χρόνο, χωρίς να επηρεαστούν οι συντάξεις κάτω των 700 ευρώ. Εδώ ένας πρόχειρος πίνακας που το αποδεικνύει. bit.ly/modelo-miosis-sintaxeon Ο πίνακας είναι πρόχειρος διότι παραβλέπει σημαντικές παραμέτρους που πρέπει να παρθούν υπόψη στην μεταρρύθμιση, όπως π.χ. η ηλικία συνταξιοδότησης. Έτσι κάποιος που πήρε σύνταξη 1.200 ευρώ το μήνα στα 65 μετά από 40 χρόνια εργασίας θα πρέπει να υποστεί μια σημαντικά μικρότερη περικοπή από κάποιον που πήρε πρόωρα την ίδια σύνταξη 1.200 ευρώ στα 50 μετά από 25 χρόνια εργασίας (για ευνόητους λόγους – χοντρικά ο δεύτερος πλήρωσε τα μισά και περιμένει να πληρωθεί τα διπλάσια χρόνια σε σύγκριση με τον πρώτο). Στην Ελλάδα έχουμε το παράλογο φαινόμενο οι πρόωροι συνταξιούχοι να παίρνουν σημαντικά υψηλότερη σύνταξη «γήρατος» από τα πραγματικά γερόντια, και σε μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αυτή η στρέβλωση πρέπει να διορθωθεί.

Μια άλλη ερώτηση είναι πως προκύπτει ο στόχος να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 6,5 δις. Η απάντηση είναι ότι εντός κρίσης η συνταξιοδοτική δαπάνη αυξήθηκε σημαντικά (κυρίως λόγω των εκατοντάδων χιλιάδων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα), και βρίσκεται σήμερα πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης (τουλάχιστον 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ή 7 δις παραπάνω – πηγή bit.ly/pensions-gdp ). Να σημειώσω τέλος ότι 6,5 δις είναι πολύ λιγότερα από το ποσό που οι φορολογούμενοι συνεισφέρουν στα ταμεία για πληρώνονται οι συντάξεις.

Διανέλος Γεωργούδης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Συντονιστές: dxapantiseis
Powered by Kunena Φόρουμ