×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 601

emmigresΣύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο “πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-1016 ” από 1η Ιανουαρίου 2014 θα πρέπει να εφαρμοσθεί το εισιτήριο των 25 ευρώ για νοσηλεία (δεν έχει σχέση με το εισιτήριο των 5 ευρώ για επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία, που και αυτό καταβάλλεται μόνο από το 30% των προσερχομένων!) σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και επιπλέον καταβολή εκ μέρους των ασθενών υπέρ ΕΟΠΠΥ ενός ευρώ για κάθε συνταγή φαρμάκων (σήμερα αυτό εφαρμόζεται ως ποινή στους γιατρούς που συνταγογραφούν με το χέρι).


Το προσδοκώμενο όφελος από την εφαρμογή του μέτρου υπολογίζεται σε 114 εκατομμύρια ευρώ για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, οι λειτουργικές δαπάνες των οποίων δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν το 2014 τα 1,6 δις. ευρώ. 
Ο καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής του μέτρου, αρχικά προβλεπόταν με έκδοση κοινής απόφασης των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας, αλλά στη πορεία αυτή η υποχρέωση διεγράφη προκειμένου το μέτρο να εφαρμοσθεί αυτόματα από τις αρχές του 2014. 
Ήδη το μέτρο έχει ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα διεκδικήσει είτε να μην εφαρμοσθεί ή να μειωθεί κατά πολύ η τιμή του εισιτηρίου (π.χ. να μην ξεπεράσει τα 15 ευρώ). Ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε δήλωσή του, αφήνει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνδέοντάς το με την πορεία των οικονομικών στοιχείων των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Δηλαδή, αν επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι των νοσοκομείων το μέτρο δεν θα εφαρμοσθεί, εάν όχι τότε θα εφαρμοσθεί. Βέβαια αυτό θα γίνει κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών (τρόικας –υπουργείου) έτσι ώστε να υπάρξει νομοθετική “διορθωτική “ ρύθμιση της σχετικής ψηφισθείσας διάταξης. Όμως ο κ. Υπουργός δεν διευκρίνησε αν το μέτρο που θα εφαρμοσθεί, αφορά μόνο τους Έλληνες ασθενείς ή και τους μετανάστες (νόμιμους και μη).
Σε παλαιότερη επερώτηση στη Βουλή του κ. Γεωργιάδη (ως βουλευτού του ΛΑΟΣ) προς τον κ. Λοβέρδο (τότε υπουργό Υγείας), για το κόστος νοσηλείας των παράνομων μεταναστών εισέπραξε την απάντηση ότι η πρόβλεψη για το 2010 είναι πως οι δαπάνες των νοσοκομείων θα φτάσουν τα 2,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. είναι αγνώστου προελεύσεως, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων το κόστος ανεβαίνει στα 5-6,5 δις.
Μόνο στην Πολυκλινική Αθηνών τον Ιανουάριο του 2012 νοσηλεύτηκαν επτά παράνομοι μετανάστες που χρέωσαν το νοσοκομείο πάνω από 4.000 ευρώ. Το 2011, το κόστος περίθαλψης μεταναστών από το ίδιο νοσοκομείο έφτασε στα 41.495 ευρώ, ποσό που δεν καλύφθηκε ποτέ από κανέναν. Οι διοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων τονίζουν ότι το 20% των ασθενών που περιθάλπτουν είναι πλέον αλλοδαποί και κυρίως παράνομοι. Οι αλλοδαποί που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία προσέρχονται δήθεν ως έκτακτα περιστατικά με σκοπό να εισαχθούν. 
Εκτός των λαθρομεταναστών σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, ο αριθμός των νοσηλευθέντων ανασφάλιστων μεταναστών το 2009 ήταν 538 άτομα με δαπάνη 407.120,00, το 2010 νοσηλεύθηκαν 640 αλλοδαποί με κόστος 454.812,21 και το 2011, 538 αλλοδαποί με κόστος 384.461,53. Αυτά μόνο για τον “Eυαγγελισμό”! Και φυσικά το κόστος της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής “εξυγίανσης” μετακυλύεται στους Έλληνες ασφαλισμένους καθώς και στους ανασφάλιστους Έλληνες ανέργους. 
Στο παρελθόν έγινε μια προσπάθεια να απαιτηθούν τα έξοδα νοσηλείας από τις αντίστοιχες πρεσβείες των χωρών προέλευσης των μεταναστών αλλά αυτό κατέστη ανέφικτο διότι πολλοί παράνομοι μετανάστες είτε δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα είτε δίνουν ψευδή στοιχεία.
Το θεσμικό πλαίσιο για τη νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων και οικονομικά αδύνατων πολιτών (ΚΥΑ αριθμ. 139491/2006) προβλέπει στην κατηγορία των δικαιούχων και ανασφάλιστους αλλοδαπούς με την επίδειξη του δελτίου ταυτότητας πρόσφυγα ή του δελτίου αιτήσαντος άσυλο αλλοδαπού ή του ειδικού δελτίου παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους.
Ο καταγεγραμμένος μόνιμος αλλοδαπός πληθυσμός, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή φτάνει σχεδόν το 1 εκατομμύριο άτομα. Επίσης είναι συνήθης πρακτική οι αμιγώς οικονομικοί μετανάστες να προστρέχουν στη διαδικασία του ασύλου ως μόνο τρόπο για να νομιμοποιήσουν προσωρινά τη διαμονή τους στη χώρα. Έτσι γίνεται αντιληπτός ο τεράστιος αριθμός των παρανόμων μεταναστών και των οικογενειών τους οι οποίοι έχουν δυνητική πρόσβαση σε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη στη χώρα μας. Η επιβάρυνση των νοσηλειών των μεταναστών στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων συνδέεται άμεσα και με το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης. Περίπου το 53% των νοσηλευθέντων μεταναστών είναι ανασφάλιστοι γεγονός που εξηγεί το υψηλό κόστος που παραμένει σε εκκρεμότητα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Kατά το πρώτο επτάμηνο του 2012, το 42.8% των ανασφάλιστων ήταν αλλοδαποί.
Οι ανασφάλιστοι μετανάστες αποτελούν το 12,9% του μεταναστευτικού πληθυσμού και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο φαινόμενο της μαύρης εργασίας που παρατηρείται στην χώρα και επηρεάζει περισσότερο τους αλλοδαπούς εργάτες (12,2%), σε σχέση με τους ημεδαπούς (3,5%), γιατί οι κλάδοι στους οποίους απασχολούνται οι πρώτοι (αγροτικές ή ανειδίκευτες εργασίες) διευκολύνουν την αποφυγή της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες.
Οι αλλοδαποί χωρίς νόμιμα έγγραφα δεν δύνανται να έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη παρά μόνον σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και μέχρι την σταθεροποίηση της κατάστασης τους. Από το 2001, o νόμος απαγορεύει στους δημόσιους οργανισμούς να παρέχουν βοήθεια στα άτομα που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι διαθέτουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα . Ωστόσο αυτό δεν ισχύει στα νοσοκομεία και στις κλινικές όταν πρόκειται για ανηλίκους ή για άτομα χωρίς επίσημα έγγραφα που πρέπει να νοσηλευτούν. Το ΗΙV και οι μεταδοτικές ασθένειες (συνήθως από αυτές πάσχουν οι λαθρομετανάστες) καθώς και η εγκυμοσύνη θεωρούνται κανονικά έκτακτα περιστατικά. Όσον αφορά στα παιδιά- ανηλίκους, η περίθαλψη και η νοσηλεία τους είναι δωρεάν σύμφωνα με νόμο που τα προστατεύει. 
Εν κατακλείδι, ο νυν Υπουργός Υγείας έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα για τα οποία παλαιότερα κατηγορούσε τον πρώην υπουργό, όπως την καταγραφή του συνολικού αριθμού των παράνομων μεταναστών που περιθάλπονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και της αντίστοιχης δαπάνης για την περίθαλψή τους, την καταγραφή των νοσοκομείων του ΕΣΥ που έχουν χρεωθεί τα βιβλιάρια υγείας των ανασφάλιστων αλλοδαπών, το διαχωρισμό-καταγραφή των λαθρομεταναστών από τους ανασφάλιστους νόμιμα διαμένοντες αλλοδαπούς κατά την προσέλευσή τους στα νοσοκομεία και το αίτημα οικονομικής ενίσχυσης από την Ε.Ε. για την υγειονομική περίθαλψη του συνεχώς διογκούμενου αριθμού των λαθρομεταναστών. 
Μέχρι σήμερα η οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η χώρα από την Ε.Ε. είναι περισσότερο συμβολική. Για το πρώτο εξάμηνο του 2011 εγκρίθηκαν 10.000.000 ευρώ!!! Tέλος, να μας ξεκαθαρίσει, θα ισχύσει το εισιτήριο νοσηλείας των 25 ή 15 ευρώ και για τους ανασφάλιστους αλλοδαπούς και ειδικά τους λαθρομετανάστες ή θα ισχύσει το “εκ του μη έχοντος ου λάβεις”; 
Σε αυτή την περίπτωση ποιος θα καλύψει τα έξοδα νοσηλείας;


Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση