images-thumbnails-cache-newego LARGE t 1101 54175431-725x305Απολύσεις στο Δημόσιο=Περισσότερη Ανεργία ! Ακούω συχνά να λέγεται σε κανάλια, εφημερίδες και άλλα μέσα ότι πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να θέλει να κάνει απολύσεις στο δημόσιο με ενάμιση εκατομμύριο ανέργους, και πως αν τους απολύσει θα παγώσει η αγορά γιατί πλέον θα μειωθεί η κατανάλωση λόγω της αφαίρεσης των χρημάτων που αυτοί ξόδευαν. Αυτή η προσέγγιση είναι εντελώς λάθος και αν γίνεται από καλοπροαίρετους πολίτες έχει καλώς, αλλά αν λέγονται τέτοια πράγματα από ανθρώπους που φιλοδοξούν να καταλάβουν υπουργικούς θώκους τότε τα πράγματα είναι μάλλον επικίνδυνα... Και εξηγούμαι:

Αρχικά, θέλω να αναρωτηθείτε από που πληρώνεται ένας δημόσιος υπάλληλος. Από το κράτος θα μου πείτε, οπότε προχωρώντας στο επόμενο βήμα έρχεται η δεύτερη ερώτηση, 'που βρίσκει τα λεφτά το κράτος?'. Από την φορολογία, η οποία προέρχεται από τον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ, κατά κύριο λόγο από την ιδιωτική οικονομία δηλαδή, αφού σε έναν δημόσιο υπάλληλο ο φόρος που του παρακρατείται είναι προσχηματικός, εφόσον ο εργοδότης του είναι το ίδιο το κράτος, ενώ και ο ΦΠΑ που πληρώνει είναι από λεφτά τα οποία του τα έδωσε και πάλι το κράτος. Λεφτά, λοιπόν, που αφαιρούνται από την ιδιωτική οικονομία χρησιμοποιούνται για την μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων.

Ερχόμαστε τώρα στις απολύσεις. Αν απολυθεί ένας δημόσιος υπάλληλος, τα 1000 Ε που έπαιρνε δε θα χρειάζεται πλέον να τα πάρει το κράτος από την ιδιωτική οικονομία, επομένως θα μειώσει τη συνολική φορολογία κατά 1000Ε (είτε μείωση του ΦΠΑ, είτε του φόρου εισοδήματος), ενώ αν επιλέξει να τα πάρει παρόλα ταύτα θα τα χρησιμοποιήσει για δημόσιες επενδύσεις (Νοσοκομεία, σχολεία κλπ). Αν επιλέξει να κάνει το πρώτο, τα λεφτά που θα μείνουν σε μια επιχείρηση μπορούν να γίνουν επέκταση της επιχείρησης (καινούργιες δουλειές), διατήρηση θέσεων εργασίας ή και πρόσληψη νέων ατόμων. Ενώ αν ο ιδιώτης επιλέξει να τα καταθέσει σε μια τράπεζα, θα επιστρέψουν στην αγορά με τη μορφή τραπεζικής ρευστότητας στις επιχειρήσεις, αφού πλέον η τράπεζα έχει μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια. Αν πάλι επιλέξει το κράτος να κάνει το δεύτερο, στις επενδύσεις αυτές θα δουλέψουν νέοι δημόσιοι υπάλληλοι, δηλαδή προσλήψεις. Ελπίζω να γίνεται αρκετά κατανοητό πως όταν απολύεται ένας εργαζόμενος στο δημόσιο τομέα, τα λεφτά της μισθοδοσίας του δε χάνονται από την οικονομία, απλώς μεταφέρονται στα χέρια άλλων και επανεισέρχονται στην οικονομία. Ταυτοχρόνως, η θέση εργασίας που χάθηκε δημιουργείται αυτομάτως αλλού.

Υπάρχει, όμως, μια μεγάλη διαφορά - ο ιδιωτικός τομέας είναι πολύ πιο αποδοτικός! Σκεφτείτε πόσο λιγότεροι υπάλληλοι θα χρειάζονταν αν, για παράδειγμα, οι εφορίες δούλευαν κάτω από το καθεστώς του ιδιωτικού τομέα. Να τονίσουμε, επίσης, πως ένας υπάλληλος του ιδιωτικού τομέα αμείβεται με πολύ λιγότερα χρήματα από έναν του δημοσίου κατά κανόνα, πράγμα παράδοξο. Σαν παράδειγμα αναφέρω τις ΗΠΑ, όπου οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων για την αντίστοιχη δουλειά είναι σαφώς χαμηλότεροι, καθώς ο ΔΥ έχει την εργασιακή ασφάλεια και σταθερότητα που του εξασφαλίζει το κράτος. Γυρνώντας πίσω στο παράδειγμά μας, αυτά τα χίλια ευρώ που αφαιρέθηκαν από έναν δημόσιο υπάλληλο, όταν μεταφερθούν στην ιδιωτική οικονομία θα πολλαπλασιαστούν, καθώς εκεί η αξία του χρήματος είναι πολύ μεγαλύτερη, λόγω της κατά πολύ μεγαλύτερης αποδοτικότητας της εργασίας. Μπορείτε να σκεφτείτε ένα απλό παράδειγμα, ότι 1000Ε ενός δημοσίου υπαλλήλου, που δεν πατάει ποτέ στη δουλειά του ή εν πάση περιπτώσει δεν είναι παραγωγικός μπορούν να γίνουν 500Ε δύο πολύ σκληρά εργαζόμενων ιδιωτικών υπαλλήλων. (τα νούμερα είναι τυχαία και προφανώς δεν θεωρώ πως τα 500Ε είναι μια επαρκής αμοιβή για έναν εργαζόμενο).

Θα έλεγα, λοιπόν, ότι ο μόνος δρόμος που μπορώ να διακρίνω εγώ για να βγούμε από αυτή την τρομακτική πορεία ύφεσης και ανεργίας είναι μαζικές απολύσεις στο δημόσιο. Δε μπορώ να ξέρω το νούμερο που χρειάζεται, όμως ξέρω ότι θα πρέπει οι Δ.Υ. να περιοριστούν στους ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΥΣ, τουλάχιστον για όσο διανύουμε αυτή την κρίση. Ας μη κοροϊδευόμαστε - το δημόσιο αποτέλεσε καταφύγιο κομματικών εγκάθετων, αγορασμένων ψήφων και ανίκανων κομματικών σημαιοφόρων. Οι απολύσεις πρέπει να ξεκινήσουν από εκεί!

 

Πηγή: politicaldoubts.com

Αρθρογράφος
Author: Αλέξανδρος Ραμπότας

Θέλεις να κρατήσεις επαφή;

Το email θα χρησιμοποιηθεί μόνο για να λαμβάνεις ενημερώσεις.
Υποχρεωτικό πεδίο
Πρέπει να το τσεκάρετε

Θέλεις να βοηθήσεις κι εσύ;

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ δεν παίρνει κρατική επιχορήγηση. Για τη λειτουργία της, στηρίζεται αποκλειστικά σε εισφορές μελών, σε δωρεές φίλων και φυσικά σε πολλές ώρες εθελοντικής εργασίας. Βοήθησε το μοναδικό κόμμα που αντιτίθεται στον κρατισμό κάθε απόχρωσης.

Οικονομική ενίσχυση