Όσο κι αν αντιπαθούμε και τις δύο αυτές λέξεις, είμαστε πια “επίσημο κόμμα” που μπορεί να πάρει μέρος στις επόμενες εκλογές. Στις 8/12/11 καταθέσαμε στον Άρειο Πάγο τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στα οποία περιλαμβάνονται και οι υπογραφές σας, οι οποίες ξεπέρασαν κατά πολύ τις απαιτούμενες 200.

Ευχαριστούμε τους δημιουργικούς Έλληνες, από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου, που δήλωσαν «παρών» στο προσκλητήριο της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ και έστειλαν τις υπογραφές, και μαζί τη λαχτάρα τους, για το ξεκίνημα μια καινούργιας Ελλάδας. Ήταν συγκινητικό όταν οι υπογραφές σας έφταναν στα γραφεία μας από την Καλιφόρνια, το Ντουμπάι, το Μόναχο, τη Δανία, την Αυστραλία και φυσικά από το Διδυμότειχο μέχρι τη Γαύδο, να διαβάζουμε τα σημειώματα: «Πάμε να τους σαρώσουμε!» «Επιτέλους κάτι αληθινό!» «Περίμενα χρόνια γι’ αυτό».


Ανάμεσά τους και κάποια που έδειχναν τον φόβο που έχει φωλιάσει για τα καλά στις ψυχές όλων μας: «Καλή αρχή, τίμια συνέχεια», «Παιδιά, μην με απογοητέψετε κι εσείς – να μείνετε έτσι μέχρι το τέλος!» Όχι, φίλοι μας, δεν θα σας απογοητεύσουμε – ούτε μισή φορά! Έχουμε ορκιστεί να ξηλώσουμε τη Μαφία, και θα το κάνουμε – ό,τι κι αν μας κοστίσει!

Πάντως, η όλη εμπειρία της επισημοποίησης ήταν εξαιρετικά διδακτική. Όταν μπαίνεις στη διαδικασία των αιτήσεων εγκρίσεων, βεβαιώσεων κ.λ.π. αντιλαμβάνεσαι γιατί η διαφθορά είναι αυτή που είναι. Διότι πολύ απλά, η νομοθεσία, ακόμα κι αυτή που αφορά στην ίδρυση κομμάτων, έγινε με έναν και μόνο στόχο: την αδιαφάνεια.

Το Σύνταγμα, αυτό το έκτρωμα του 1975 που ο Βενιζέλος φρόντισε να το κάνει ακόμα πιο έκτρωμα το 2008 (εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος!), έχει προβλέψει, ας πούμε, για την προστασία της περιουσίας της Μονής της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, (ναι, είναι αλήθεια: άρθρο 18, παράγραφος 8!) αλλά δεν φρόντισε να έχει ούτε μία λέξη για την ίδρυση και τη λειτουργία των κομμάτων. Ολόκληρο Σύνταγμα 160 σελίδων, αφιερώνει μία και μοναδική σελίδα, με ένα αρθρίδιο (29) τριών παραγράφων, στα κόμματα – που αναφέρεται κυρίως στο δικαίωμα της χρηματοδότησής τους από το κράτος! Ούτε μία λέξη για τις υποχρεώσεις των κομμάτων ή έστω για τις προϋποθέσεις για την νόμιμη λειτουργία τους!

Αυτά τα κενά, υποτίθεται ότι θα τα κάλυπτε νόμος. Ψηφίστηκε λοιπόν ο νόμος 3023/2002. Με τι ασχολείται κυρίως; Φυσικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων! Τακτική χρηματοδότηση, εκλογική χρηματοδότηση, χρηματοδότηση για ερευνητικούς σκοπούς (τι ερευνούν, είναι μυστήριο...) χρηματοδότηση για επιμόρφωση στελεχών (από κάτι τέτοια σεμινάρια έχουν επιμορφωθεί οι Κουλούρηδες, οι Μαντέληδες, οι Βουλγαράκηδες, οι Τσουκάτοι...) αλλά ούτε κουβέντα για το πώς τα κόμματα αποκτούν νομική υπόσταση. Ένα κόμμα, δηλαδή, θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργεί ως πλυντήριο βρώμικου χρήματος ή ως ατομική επιχείρηση του αρχηγού του! Αυτό ακριβώς μας προέτρεψαν να κάνουμε από την γραμματεία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου: «Γιατί δεν ανοίγετε έναν λογαριασμό στο όνομά σας...» Απίστευτο; Μάλιστα, αν δανειστείς για το κόμμα και μετά το «κλείσεις», τα δανεικά γίνονται κι αγύριστα, όπως έκανε ο φέρελπις σωτήρας της χώρας, Σαμαράς, με την Πολιτική Άνοιξη, και «φέσωσε» την Αγροτική Τράπεζα (το μόνιμο θύμα της κομματικής ληστείας όλα αυτά τα χρόνια) με πολλά δις δραχμές.

Κανένας νομικός, ούτε καν ο Άρειος Πάγος, δεν μπορεί να απαντήσει υπεύθυνα για τον τρόπο π.χ. με τον οποίο ένα κόμμα παίρνει ΑΦΜ. Ολόκληρη η πρόβλεψη της νομοθεσίας μας γι’ αυτό το τόσο σημαντικό για το πολίτευμά μας θέμα, «καλύπτεται» από μία και μόνο «νομική» φράση που διεκδικεί παγκόσμιο βραβείο αοριστολογίας: «Το πολιτικό κόμμα αποκτά με την ίδρυσή του, νομική προσωπικότητα για την εκπλήρωση της συνταγματικής αποστολής του.» Αυτό. Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
Ανάμεσα σε όλα τα ευτράπελα που ακούσαμε ήταν και η «απειλή» του εφόρου (Χαλανδρίου) ότι μπορεί να κάνει αυτοψία στα γραφεία του κόμματος και να μην τα κρίνει κατάλληλα – ενδεχομένως να μην συμφωνεί με τη διακόσμηση, γιατί σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιος νόμος που ορίζει τι σημαίνει «καταλληλότητα κομματικών γραφείων» απάντηση δεν πήραμε.

Αντιλαμβάνεστε ότι από τις πολλές επισκέψεις μας σε Άρειο Πάγο, εφορίες κ.λ.π. διαπιστώσαμε ακόμα μία φορά ότι η μεταπολιτευτική σαπίλα δεν προήλθε από έναν υγιή οργανισμό που παρήκμασε. Δημιουργήθηκε, ευθύς εξ αρχής, χωρίς προσχήματα (ο κλεπτοκρατικός «προσανατολισμός» του νόμου 2023/2002 βγάζει μάτι) με ξεκάθαρο στόχο: την κυριαρχία των κομματικών συμμοριών στην πολιτική ζωή και την αφαίμαξη του προϋπολογισμού με κάθε τρόπο. Ας μας πουν π.χ. όλα τα κόμματα (ανάμεσά τους και ο «νοκοκυρεμένος» ΛΑ.Ο.Σ) πώς χρησιμοποίησαν τη χρηματοδότηση για επιμορφωτικούς και ερευνητικούς σκοπούς; Τι ερεύνησαν; Τι επιμορφωτικά προγράμματα «έτρεξαν»; Με ποιο αντικείμενο; Με τι αποτέλεσμα; Ποιοι συμμετείχαν; Ποιοι «επιμορφωτές» τα ανέλαβαν; Το πιο εξοργιστικό είναι ότι η χρηματοδότηση υπολογίζεται στο προϋπολογισθέν ποσό του προϋπολογισμού και όχι στο εισπραχθέν, που είναι πάντα λιγότερο! Εισπράξει δεν εισπράξει δηλαδή το κράτος, «το παραδάκι θα πέσει» στις κομματικές συμμορίες.

Κι επειδή καταλαβαίνουμε την επόμενη ερώτησή σας, απαντάμε ότι ναι, θεωρούμε πως τα (υγιή) κόμματα είναι συστατικά στοιχεία της δημοκρατίας και πρέπει να χρηματοδοτούνται, όπως σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο, αλλά με τα ανάλογα ποσά, τα οποία είναι πολύ μικρότερα από την ελληνική επιχορήγηση. Μια χρεωκοπημένη χώρα είναι ο πιο «χουβαρντάς» της Ε.Ε. στην ενίσχυση των κομμάτων της, τα οποία δεν αρκούνται σε αυτή την «προίκα», αλλά είναι βουλιαγμένα στα χρέη, μέχρι τον λαιμό, χρωστώντας 245 εκατ. ευρώ! (Τα περισσότερα τα χρωστάνε, σε ποιον άλλον; στην κρατική ΑΤΕ...) Ναι, αυτοί οι αυταπόδεικτα ανίκανοι στη διαχείριση των οικονομικών τους, οι αυταπόδεικτα σπάταλοι, τα αυταπόδεικτα πλυντήρια βρώμικου χρήματος και είσπραξης μίζας, θέλουν να μας πείσουν ότι μπορούν να εξυγιάνουν τα οικονομικά της χώρας! Δεν είναι απλώς σκάνδαλο, είναι έγκλημα!

Εάν εκλεγούμε, δεσμευόμαστε να προτείνουμε νόμο που θα μειώνει την κρατική επιχορήγηση στα ελληνικά κόμματα στο ΜΙΣΟ του ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ της επιχορήγησης στις χώρες της Ε.Ε. και θα υιοθετεί αυστηρό έλεγχο από (αλλοδαπούς, για την επόμενη τουλάχιστον βουλευτική περίοδο) ορκωτούς λογιστές στα οικονομικά τους (σήμερα, με τον νόμο 3023, αυτή τη «δουλειά» υποτίθεται ότι την κάνει μια επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους των ίδιων των κομμάτων!). Δεσμευόμαστε επίσης ότι ακόμα κι αν δεν ψηφιστεί αυτός ο νόμος, εμείς θα κρατήσουμε το ποσό του προβλέπει: το μισό του μέσου όρου και θα επιστρέψουμε στον κρατικό προϋπολογισμό το υπόλοιπο της όποιας επιχορήγησής μας! ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ!

Έστω και μετ’ εμποδίων (και με άπειρες χαμένες ώρες σε γραφεία αν-αρμοδίων), η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΞΑΝΑ λειτουργεί με τον δικό της πολιτικό πολιτισμό. Το κόμμα ιδρύθηκε, αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, σε καμιά 10ριά μέρες θα πάρουμε και ΑΦΜ, ενώ έχουμε έτοιμο το πρόγραμμα με το οποίο όλη η οικονομική δραστηριότητα της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ θα βρίσκεται, με κάθε λεπτομέρεια, σε κοινή θέα, on-line, ώστε κάθε στιγμή, ο καθένας να βλέπει πώς κάνουμε διαχείριση και πώς σεβόμαστε το υστέρημά του. Προς το παρόν, συνεχίζουμε όλα τα έξοδα της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ να τα πληρώνουμε από το δικό μας υστέρημα.