half trueΟμολογώ οτι έκανα -και συνεχίζω να κάνω- μεγάλο κόπο για να παρακολουθήσω το δημόσιο πολιτικό λόγο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Κατά τη διάρκεια των δυο τελευταίων προεκλογικών περιόδων (Μάιος και Ιούνιος 2012) αλλά και μετά το σχηματισμό της σημερινής Κυβέρνησης, έπρεπε κανείς να προσπαθήσει πολύ, όχι μόνο να κατανοήσει το περιεχόμενο, αλλά και να ανιχνεύσει τη συνέπεια και να εντοπίσει τη στόχευση του δημόσιου λόγου του κ. Αλ. Τσίπρα, των βουλευτών και των μελών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ).

Εύκολα μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι -σε όλες τις περιπτώσεις- σε θέματα οικονομίας, ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας, όταν φτάνουν στο "δια ταύτα", αποφεύγουν όπως "ο Διάβολος το λιβάνι" όποια φράση μπορεί να αρχίζει ή περιέχει τις λέξεις επιχειρώ, επιχείρηση, επιχειρηματικότητα και όλα τα παράγωγά τους. Προφανώς, είναι οικονομολόγοι οι συγγραφείς των σχετικών με την οικονομία και ανάπτυξη δημόσιων λόγων και κειμένων. Ευλόγως λοιπόν, γεννάται η απορία: κατά τη διάρκεια των σπουδών τους δεν συνάντησαν σε κανένα ακαδημαϊκό εγχειρίδιο αυτές τις έννοιες; Και μη μου πείτε οτι είναι ζήτημα... ιδεολογίας. Εδώ είναι που εντοπίζονται τα "μισά λόγια".

Πιο συγκεκριμένα, στο ζήτημα των εσόδων από φόρους δεν προσδιορίζουν από πού θα προέλθει εισόδημα για να φορολογηθεί. Μόνο γενικόλογες αναφορές περί φορολόγησης (με κεφαλικούς φόρους) του πλούτου των "εχόντων και κατεχόντων" και επικίνδυνες αστειότητες περί φορολόγησης και επενδυτικής αξιοποίησης (από ένα αναποτελεσματικό και διεφθαρμένο ελληνικό κράτος;) των ημεδαπών τραπεζικών καταθέσεων. Προχωρούν ακόμη πιο... πίσω, όταν ευαγγελίζονται την επανάκτηση όλων των αποκρατικοποιημένων δημόσιων επιχειρήσεων και μαζικούς διορισμούς στο δημόσιο. Αν δεν κάνω λάθος, τα τελευταία 4 χρόνια, εκτός των εσόδων από τον Τουρισμό, τη Ναυτιλία και τις εξαγωγές αγαθών, το μόνο χρήμα που κυκλοφορεί στη χώρα και μπορεί να φορολογηθεί, ώστε να εισρεύσουν έσοδα στο δημόσιο ταμείο, είναι λίγα από τα δανεικά της "επάρατης" Τρόικα. Εδώ είναι που απουσιάζει η αλήθεια.

Είναι τουλάχιστον υποκριτική η παράλειψη επισήμανσης από την Αξιωματική Αντιπολίτευση της ανάγκης άμεσης ενίσχυσης των υφιστάμενων εξωστρεφών επιχειρήσεων και της δημιουργίας νέων, καινοτόμων και εξωστρεφών ιδιωτικών επιχειρήσεων. Η περίφημη εποχή των γαλαντόμων δημόσιων επενδύσεων με δανεικά έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Θα αργήσει πολύ η μέρα που θα υπάρξει πρόθυμος ιδιώτης δανειστής του ελληνικού κράτους. Γιατί, όπως κι αυτοί καλά γνωρίζουν, καμία αύξηση κρατικών εσόδων δεν πρόκειται να επιτευχθεί χωρίς απρόσκοπτο και φτηνό διεθνή δανεισμό και χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις. Έτσι μόνο θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα παραχθεί εισόδημα που θα φορολογηθεί. Με μισά λόγια, κρύβοντας λόγια, δεν υπηρετείται η αλήθεια και η χώρα. Κι όπως λέει ο λαός, στο όνομα του οποίου πολιτεύονται, "το ψέμα έχει κοντά πόδια".

(23.02.2013 - Ο Πάνος Κοσμόπουλος είναι Μέλος της "Δημιουργία, ξανά")

Περισσότερα:  "Δημιουργία, ξανά!": Θέσεις για την Οικονομία και Ανάπτυξη