shutterstock 142473826Αυτές τις μέρες έχουν βγει μερικοί και προσπαθούν να συγκρίνουν τις καταλήψεις των δικών μας πανεπιστημίων, αλλά εμμέσως και των σχολείων, με την "κατάληψη" (στην ουσία καθιστική διαμαρτυρία) που γίνεται στο ΔΗΜΟΣΙΟ πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια. Και αυτό σε μια προσπάθεια να πείσουν ότι αυτό που συμβαίνει στα ΑΕΙ στην Ελλάδα, γίνεται και αλλού, και μάλιστα σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου (8ο στη διεθνή κατάταξη) με 72 βραβεία Νόμπελ στο ενεργητικό του!!!

Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς συμβαίνει.

Η διοίκηση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ πανεπιστημίου του Μπέρκλεϋ αποφάσισε μια αύξηση των διδάκτρων (+ 5% ετησίως), λόγω των συνεχών περικοπών των κρατικών επιδοτήσεων τα τελευταία χρόνια. Η πολιτεία της Καλιφόρνια χρηματοδοτεί ένα μόνο μέρος (12%) του προϋπολογισμού του πανεπιστημίου, το οποίο καλύπτει τα υπόλοιπα έσοδά του από ερευνητικά προγράμματα, ιατρικές έρευνες, δίδακτρα και δωρεές ιδιωτών. Ενδεικτικά, την περίοδο 2008-2013 το πανεπιστήμιο συγκέντρωσε δωρεές ύψους 3,13 δις δολαρίων από 281.855 δωρητές!!! Επίσης, το 2014, το ΔΣ του πανεπιστημίου σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα Venture Capital για τη χρηματοδότηση των σπουδαστών και των δικών τους start ups!!! (τέτοιες δράσεις είναι όνειρα θερινής νυκτός στα δικά μας ΑΕΙ).

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι το 1/3 των εισπραττόμενων διδάκτρων χρησιμοποιείται για τη χορήγηση υποτροφιών σε άριστους αλλά φτωχούς σπουδαστές. Αυτά για να μην ακούω ότι είναι ελιτίστικο και ότι μόνο οι πλούσιοι μπορούν να σπουδάσουν σε αυτό…

Τι συνέβη όμως και οι δικοί μας ξαφνικά ανακάλυψαν (επιλεκτικά) το Μπέρκλεϋ και το φέρνουν σαν σημείο αναφοράς (και δικαιολογία;) στις δικές τους καταλήψεις; Μια ομάδα φοιτητών (περίπου 1.000 από τους συνολικά 36.000 σπουδαστές) αποφάσισε να οργανώσει μια  διαμαρτυρία γι' αυτή την αύξηση των διδάκτρων, στρατοπεδεύοντας σε ένα από τα διοικητικά κτήρια του πανεπιστημίου. Μαζεύτηκαν εκεί, ανάρτησαν πανό και άρχισαν μια καθιστική διαμαρτυρία. Επιπλέον, έγιναν και κάποιες συγκεντρώσεις στον περίβολο του πανεπιστημίου. Κάποιοι, ελάχιστοι, θερμοκέφαλοι που θέλησαν να διαδηλώσουν και να συγκρουστούν με την ασφάλεια του πανεπιστημίου (ναι, υπάρχει τέτοια), γρήγορα απομονώθηκαν.

Βέβαια, όλοι αυτοί στη χώρα μας που προβάλλουν το θέμα της διαμαρτυρίας στο Μπέρκλεϋ ξεχνούν να αναφέρουν επιλεκτικά τη βασική διαφορά με τις δικές μας καταλήψεις. Ότι, δηλαδή, το πανεπιστήμιο εκεί εξακολούθησε να λειτουργεί κανονικότατα, οι υπάλληλοι να έχουν πρόσβαση στη δουλειά τους, οι καθηγητές και οι φοιτητές στα μαθήματα και εργαστήριά τους. Κανένας δεν εμπόδισε, ούτε καν διανοήθηκε να εμποδίσει φασιστικά την πρόσβαση στο κτήριο ή αλλού. Και, βεβαίως, ούτε κατά διάνοια έγινε κάποιος βανδαλισμός.

Επιπλέον, να σημειώσουμε ότι στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ οι φοιτητές είναι, παραδοσιακά, εξαιρετικά οργανωμένοι και δραστήριοι σε θέματα κοινωνικά, πολιτικά, περιβάλλοντος, ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ. Αλλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ παρατάξεις (ούτε βέβαια επικρατεί η δική μας κομματοκαφρίλα των διαφόρων ακραίων γκρουπούσκουλων και αναρχικών ομάδων που δρουν ανεξέλεγκτα). Οι δυο φοιτητικοί σύλλογοι διαχειρίζονται έναν σημαντικότατο προϋπολογισμό και συμμετέχουν με 2 μέλη στο 26μελές Διοικητικό Συμβούλιο (με 1 μόνο ψήφο).

Αυτά τα λίγα, για να μην μας ταΐζουν επιλεκτικά κομματικό παραμύθι, προσπαθώντας έμμεσα να εξομοιώσουν τη δική μας κομματοκαφρίλα με την πολιτισμένη διαμαρτυρία σε ένα από τα καλύτερα ΔΗΜΟΣΙΑ πανεπιστήμια του κόσμου.

Όσοι θέλουν να μάθουν περισσότερα για το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ μπορούν να δουν εδώ.

Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τα οικονομικά του πανεπιστημίου και τα μέτρα της διοίκησής του για να κρατήσουν το ίδιο επίπεδο σπουδών αλλά και να αυξήσουν κατά 5.000 τον αριθμό των σπουδαστών, ας ρίξουν μια ματιά εδώ

Αρθρογράφος
Author: Πασχαλης Παπαχριστοπουλος