epos 1940.previewΑς μην ξεχνάμε… Υπήρξε εποχή που ο κόσμος ολόκληρος υποκλίθηκε μπροστά στο μεγαλείο της ψυχής των Ελλήνων… Τα παρακάτω είναι αφιερωμένα στον πατέρα μου και σ’ όλους όσους πολέμησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με θάρρος και αυτοθυσία και γνώμονα το καλό της πατρίδας τους, κάτι που δυστυχώς αρκετά δύσκολα συναντάται στη δική μας εποχή… και στον τόσο διαφορετικό εν εξελίξει πόλεμο… Θα γραφόντουσαν αυτά σήμερα;

«Αδυνατώ να δώσω το δέον εύρος της ευγνωμοσύνης που αισθάνομαι για την ηρωική αντίσταση του Λαού και των ηγετών της Ελλάδος».

Σαρλ ντε Γκωλ. Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας 1958-1969

«Οι Ελληνες εδίδαξαν δια μέσου των αιώνων την αξιοπρέπειαν. Όταν όλος ο κόσμος είχε χάσει κάθε ελπίδα, ο ελληνικός λαός ετόλμησε να αμφισβητήσει το αήττητον του γερμανικού τέρατος, αντιτάσσοντας το υπερήφανος πνεύμα της ελευθερίας».
Φραγκλίνος Ρούσβελτ, πρόεδρος των ΗΠΑ 1932-1945

«Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η Ελλάς ανέτρεψε το σύνολο των σχεδίων της Γερμανίας εξαναγκάσασα αυτήν να αναβάλει για έξι εβδομάδες την επίθεση κατά της Ρωσίας. Διερωτώμεθα ποια θα ήταν η θέση της Σοβιετικής Ενώσεως χωρίς την Ελλάδα».
Σερ Χάρολντ Αλεξάντερ, Βρετανός στρατάρχης

«Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι Ελληνες πολεμούν σαν ήρωες. Τώρα θα λέμε: Οι ήρωες πολεμούν σαν Ελληνες».
Ουίνστον Τσώρτσιλ, πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας κατά τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Λυπάμαι επειδή γερνώ και δεν θα ζήσω επί μακρόν για να ευγνωμονώ τον ελληνικό Λαό, του οποίου η αντίσταση έκρινε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ιωσήφ Στάλιν, γενικός γραμματέας ΚΚΣΕ 1922-1953

«Χάριν της ιστορικής αληθείας οφείλω να διαπιστώσω ότι μόνον οι Ελληνες, εξ όλων των αντιπάλων οι οποίοι με αντιμετώπισαν, πολέμησαν με παράτολμο θάρρος και υψίστην περιφρόνηση προς τον θάνατο…»
Αδόλφος Χίτλερ, καγκελάριος της Γερμανίας 1933-1945