Στην εποχή της εξειδίκευσης, ο καθείς περιορίζεται στο αντικείμενό του. Ο μαθηματικός στη γλώσσα των αριθμών, ο φυσικός στα μυστήρια της Φύσης, ο εργατολόγος στα θέματα του εργατικού δικαίου κ.ο.κ.
Οταν αποφασίζουμε για κάποιο οικοδομικό έργο ή για τη ναυπήγηση ενός πλοίου, καλούμε τους ειδικούς, αρχιτέκτονες, ναυπηγούς. Έκαστος στο είδος του.
Οταν όμως πρόκειται για τα γενικά συμφέροντα της πολιτείας, κρίνουν και αποφασίζουν, επειδή τους εξουσιοδοτήσαμε διά της ψήφου μας οι πολιτικοί. Κρίνουν και αποφασίζουν, αφού μελετήσουν και σταθμίσουν τα γεγονότα. Αυτή είναι η δουλειά τους.

Το «δεν διάβασα το μνημόνιο, γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα... δεν ήταν δική μου δουλειά να μελετήσω το μνημόνιο», επιβεβαιώνει απλώς τις χειρότερες υποψίες μας.

Ο ένας ήξερε, αλλά δεν μιλούσε. Ο άλλος ούτε κατάλαβε ούτε προσπάθησε να καταλάβει. Η τρίτη πεφωτισμένη διάβασε το μνημόνιο «ένα Σάββατο (sic) για τρεις ώρες» -υποθέτω το λυσάρι κι όχι ολόκληρη τη Βίβλο των άνω των 1.000 σελίδων-, o τέταρτος χανόταν στη μετάφραση κι ο πέμπτος είχε «να αντιμετωπίσει το έγκλημα».

Βαριά δουλειά η πάταξη των εγκλημάτων που τελούν οι άλλοι. Με τις δικές μας, όμως, ολέθριες ενέργειες, τι γίνεται;

Διότι το μνημόνιο, που θα μνημονεύουμε για χρόνια, δεν είναι άλλο ένα κείμενο, που ξεχάστηκε σε κάποια μεριά κατά λάθος, δεν είναι μια απλή συμφωνία, που απλώς έπρεπε να επικυρωθεί από τη Βουλή.

Οι όροι της δανειακής σύμβασης δεν είναι άλλη μια στοίβα χαρτιά, μέσα σε μια πληθώρα πολιτικών προϊόντων, που μαζεύονται στ' αρχεία. Στο μνημόνιο, θα αναπαυθεί η ζωή μας τα επόμενα χρόνια. Και απ' αυτή τη ζωή δεν θα μπορούμε να πάρουμε άδεια ούτε τα Ψυχοσάββατα.

Ας μας πουν, τουλάχιστον, όσοι όψιμα δηλώνουν άγνοια των συμφωνημένων και υπογεγραμμένων και παραδέχονται την προσωπική τους ολιγωρία, τι διαβάζουν. Σε δυσανάγνωστη εποχή. Σε «Εκτός σχεδίου» «Αναζήτηση».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΚΗ

Πηγή : www.naftemporiki.gr