«Ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Μόνο μπροστά». Έτσι αυτοπροσδιορίζεται ιδεολογικά η ‘Δημιουργία, ξανά’, η οποία εμφανίζεται έτοιμη να διεκδικήσει την είσοδο στη Βουλή. «Δεν είμαστε ‘επώνυμοι’», δηλώνει ο Θάνος Τζήμερος, ιδρυτής του νέου κόμματος. Τάσσεται υπέρ μεταρρυθμίσεων «που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια», προκρίνει «νέους, άφθαρτους ανθρώπους» έναντι «κομματικοσυνδικαλιστικών συμμοριών» και αξιώνει ένα κράτος «διαιτητή του παιχνιδιού». Για το Μνημόνιο δηλώνει: «Μας ενοχλεί που μας αντιμετωπίζει ως αναξιόπιστους και απατεώνες αλλά μας ενοχλεί πολύ περισσότερο που οι πολιτικοί μας ΕΙΝΑΙ και αναξιόπιστοι και απατεώνες».

Πώς τοποθετείται στη σημερινή συγκυρία η «Δημιουργία, ξανά»;

Η «Δημιουργία, ξανά!» είναι πια ένα επίσημο κόμμα (όσο κι αν αυτή η λέξη μας φέρνει ναυτία) ενεργών, υπεύθυνων πολιτών, χωρίς ανάμειξη παλαιών πολιτικών. Συμμετέχουν άνθρωποι από όλες τις τάξεις και τις ηλικίες, που θέλουν να ζήσουν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι το παρασιτικό σύστημα (κομματικό – συνδικαλιστικό – κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών), θα συνεχίσει να κάνει το μόνο πράγμα που ξέρει: ληστρικές επιδρομές σε όσα υγιή κύτταρα απέμειναν στην παραγωγική οικονομία να δίνουν πλέον την προσωπική τους μάχη επιβίωσης. Δεν πρόκειται να σωθούμε, παρά μόνον αν αλλάξουμε το κράτος – βαμπίρ και όσους εκθρέφει. Εμείς, πρέπει να το κάνουμε, όχι οι ξένοι.

Ποια είναι η θέση σας απέναντι στο Μνημόνιο, και το PSI;

Η ανυπαρξία πολιτικής όλα αυτά τα χρόνια δημιούργησε κομματικούς οπαδούς, ποδοσφαιρικού τύπου, κι όχι υπεύθυνους πολίτες. Η «φασαρία» για το μνημόνιο είναι χαρακτηριστική: είστε υπέρ ή κατά;  Μα είναι δυνατόν να απαντήσεις μονολεκτικά για ένα κείμενο εκατοντάδων σελίδων, το οποίο μιλάει επί παντός του επιστητού;

Το Μνημόνιο έχει σημεία που προφανώς είναι γραμμένα στο «πόδι», έχει διατάξεις που προφανώς είναι ευσεβείς πόθοι (π.χ. έπρεπε η Κυβέρνηση να ανακοινώσει τα βήματα για την μεταρρύθμιση της φορολογικής νομοθεσίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου!) αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του περιγράφει μεταρρυθμίσεις απαραίτητες για την  Ελλάδα, πράγματα που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια. Το αστείο είναι ότι τα περισσότερα από αυτά που προβλέπει το μνημόνιο τα έχουν εξαγγείλει και τα δύο κόμματα στις προεκλογικές τους υποσχέσεις! Μας ενοχλεί που το Μνημόνιο μας αντιμετωπίζει ως αναξιόπιστους και απατεώνες αλλά μας ενοχλεί πολύ περισσότερο που οι πολιτικοί μας ΕΙΝΑΙ και αναξιόπιστοι και απατεώνες.

Το PSI είναι μια ανάσα για τις δανειακές μας υποχρεώσεις αλλά, εάν διατηρηθεί η παρασιτοκρατία και δεν γίνουν οι βαθειές μεταρρυθμιστικές τομές που χρειάζεται ο Δημόσιος Τομέας και η Οικονομία, απλώς μεταθέτει τη χρεωκοπία για αργότερα.

Πώς κρίνετε τη σημερινή ΕΕ και δη το σκληρό πυρήνα της;

Η Ευρώπη δεν μπορεί να κυβερνηθεί με την υπάρχουσα δομή. Αν δεν επιταχύνει την πορεία της προς ένα πιο «σφιχτό» μοντέλο Ηνωμένων Πολιτειών Ευρώπης, θα διαλυθεί. Είναι προφανές ότι έλλειμμα ηγεσίας δεν έχει μόνο η Ελλάδα. Η Ευρώπη έχασε την ηγετική της θέση στη διεθνή πολιτική σκηνή και δεν έχει να παρουσιάσει ένα «σενάριο» για τον ρόλο της στον αυριανό κόσμο των μεγάλων αλλαγών.

Πάνω σε ποιους άξονες οφείλει να επέλθει η αλλαγή στη χώρα, όπως την αντιλαμβάνεται η Δημιουργία, ξανά;

Την αλλαγή, όλοι οι σοβαροί άνθρωποι την αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο: σταθερό φορολογικό περιβάλλον, ευνοϊκό στο επιχειρείν, μηχανοργάνωση σε όλο το Δημόσιο, εξάλειψη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, αποκατάσταση της Δικαιοσύνης. Όμως καμμία αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει όσο συνεχίζει η χώρα να κυριαρχείται από τις κομματικοσυνδικαλιστικές συμμορίες. Το πρώτο λοιπόν που χρειαζόμαστε είναι νέους, άφθαρτους ανθρώπους με διαφορετική αντίληψη για την πολιτική. Αυτοί μπορούν να απελευθερώσουν την οικονομία, να φέρουν ασφάλεια, και ανάπτυξη, να ξαναδημιουργήσουν Παιδεία. Επομένως αντί να ψάχνουμε σχέδια που δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, γιατί θα τα μπλοκάρει το ίδιο το σύστημα και οι ευνοημένες συντεχνίες του, ας ψάξουμε για τους ανθρώπους που μπορούν να συγκρουσθούν με τα συμφέροντα και να κάνουν την ανατροπή.

Πώς αυτοπροσδιορίζεστε πολιτικά, βάσει των παραδοσιακών ιδεολογικών χώρων;

Είμαστε το κόμμα της κοινής λογικής. Ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Μόνο μπροστά. Άλλωστε, οι ιδεολογικές «ταμπέλες», τόσα χρόνια ήταν το πρόσχημα της προσοδοθηρίας. Είχαν τα κόμματα καμμία σχέση με το ιδεολογικό τους κέλυφος; Ήταν ποτέ η δεξιά αστικό κόμμα που ευνοούσε το επιχειρείν; Ήταν ποτέ η αριστερά φορέας καινοτόμων ιδεών; Υποστηρίζουμε την ελεύθερη οικονομία της παραγωγής, αλλά όχι την ασύδοτη, τοξική οικονομία.

Τάσσεστε υπέρ ενός μεγαλύτερου ή ενός μικρότερου κράτους;

Θέλουμε το κράτος διαιτητή του παιχνιδιού, θεματοφύλακα των αξιών της κοινωνίας μας. Αυτό γίνεται μόνο με ένα μικρό κράτος με υψηλής εξειδίκευσης υπαλλήλους που θα λειτουργούν ως back office ενώ η ιδιωτική οικονομία θα λειτουργεί ως front office.

Ποιοι απαρτίζουν τη Δημιουργία, ξανά;

Είμαστε άνθρωποι της οικονομίας, της επιστήμης και της διανόησης: επιχειρηματίες επιτυχημένοι που ποτέ δεν στηρίχτηκαν σε κρατικά δεκανίκια, στελέχη εταιρειών, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες και, βεβαίως, άξιοι δημόσιοι υπάλληλοι που οραματίζονται ένα κράτος αξιοκρατίας και προόδου. Δεν είμαστε «επώνυμοι». Αλλά έχουμε φτιάξει ο καθένας στην οικογένεια, στην επιχείρηση, στον κύκλο του, νησίδες δημιουργίας και ποιότητας. Είμαστε σίγουροι ότι οι άνθρωποι που σκέφτονται και ζουν με τον ίδιο τρόπο είναι πολύ περισσότεροι απ’ όσο φαίνεται. Όμως, δεν σπάζουν βιτρίνες, δεν κραυγάζουν στα τηλεπαράθυρα, δεν κλείνουν δρόμους, δεν καίνε κτήρια. Μόνο θλίβονται και συνθλίβονται. Αυτούς εκφράζουμε, σ’ αυτούς στηριζόμαστε, αυτούς θέλουμε μαζί μας.

Πότε θεωρείτε ότι πρέπει να διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία και γιατί;

Θα έπρεπε να εξαντληθεί η 4ετία γιατί το ζητούμενο δεν είναι το PSI αλλά η συνολική μεταρρύθμιση.

Θα «κατεβείτε» στις επικείμενες εκλογές; Με ποιο στόχο;

Θα πάρουμε μέρος όποτε κι αν γίνουν. Είμαστε ένα κόμμα 3 μηνών, όμως ο στόχος μας είναι να επηρεάσουμε τις εξελίξεις, μπαίνοντας στη Βουλή.

Είστε «ανοιχτοί» σε παράγοντες του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος της χώρας; Υπό ποιες προϋποθέσεις; Πάνω σε ποια βάση πρόκειται να προωθήσετε συνεργασίες;

Όλοι κρίνονται κατά περίπτωση. Υπήρξαν άνθρωποι ειλικρινείς που ήθελαν να προσφέρουν αλλά το σύστημα τους απέρριψε. Άρα η προϋπόθεση για συνεργασία είναι ο καθένας να έχει πει και να μας έχει πείσει για το προσωπικό του «απεταξάμην». Αυτό δεν περιλαμβάνει τους εσχάτως ανανήψαντες που όλα αυτά τα χρόνια ούτε άκουσαν ούτε είδαν τίποτε, αλλά τώρα πηδούν, σαν τα ποντίκια, από το καράβι που βυθίζεται. Μετεκλογικά, αν μπούμε στη Βουλή, θα ψηφίζουμε κάθε πραγματικά μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο.

tvxs.gr