Να εκλέγεται από τους πολίτες ο πρόεδρος της Ε.Ε.

Για κίνδυνο αποσταθεροποίησης σε ολόκληρη την ευρωζώνη κάνει λόγο σε έκθεση της η Ε.Ε. Μάλιστα χαρακτηρίζει 13 από τις χώρες - μέλη της ως «οικονομικά ευάλωτες» ενώ υποστηρίζει ότι οι αν δεν αντιμετωπισθούν άμεσα τα προβλήματα τους θα απειληθεί ολόκληρη η ευρωζώνη.

Την ίδια στιγμή φόβους για επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων στις υπερχρεωμένες χώρες εκφράζει ο Γ. Άσμουσεν της ΕΚΤ, ξεκαθαρίζοντας ότι μόνο μέσω αυτών μπορούν να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στο ευρώ.

Είναι προφανές πως η Ευρώπη περνά βαθιά κρίση. Μια Ευρώπη πολλών οικονομικών ταχυτήτων και δημοσιονομικών πολιτικών είναι ένα ασταθές οικοδόμημα. Πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα θα είχαν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα αν είχε προχωρήσει η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δηλαδή η πορεία που έχει στόχο να καταστήσει την Ευρώπη μία ενιαία πολιτική και οικονομική οντότητα.

Η «Δημιουργία, ξανά!» θεωρεί ότι το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν είναι εύκολο. Η Ευρώπη έχει εθνότητες με ισχυρή ταυτότητα, ιστορία, διαφορετική κουλτούρα, διαφορετικά χαρακτηριστικά και έντονες αντιστάσεις στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε μία κεντρική κυβέρνηση. Όμως, εναλλακτική επιλογή δεν υπάρχει, εκτός από τη διάλυση. Η παρούσα κρίση πρέπει να χρησιμεύσει ως εφαλτήριο προκειμένου η Ευρώπη να αποκτήσει το ταχύτερο ενιαία διοικητική δομή, με ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με άμεση ψηφοφορία από τους πολίτες.