Η «δημιουργία, ξανά!», με σεβασμό, τιμά τη μνήμη των 350.000 Ποντίων συμπατριωτών μας, θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας. Η Γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων, που αποτέλεσε ένα προμελετημένο έγκλημα σε ταραγμένα και δύσκολα για τον ελληνισμό χρόνια, χάραξε για πάντα την πορεία της Εθνικής μας ιστορίας.

Ο Ελληνισμός δε θα λησμονήσει ποτέ αυτό το έγκλημα. Θεωρούμε ότι εκτός από μέρα μνήμης και περισυλλογής, η 19η Μαϊου, θα πρέπει να αποτελεί και πηγή άντλησης εθνικών διδαγμάτων: Η Πατρίδα, στις δύσκολες στιγμές, χρειάζεται εθνική ομοψυχία. Η άρνηση και η ανικανότητα των πολιτικών σχημάτων να συνεννοηθούν και να συνεργασθούν, σε πολλές φάσεις της ιστορίας μας, έχει οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες εθνικές καταστροφές. Ας μην υπάρξουν ποτέ άλλες τέτοιες!

Στελέχη της «δημιουργία, ξανά!» θα συμμετάσχουν στις σημερινές εκδηλώσεις που οργανώνονται στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας της Ελλάδας και στην πορεία διαμαρτυρίας προς την πρεσβεία της Τουρκίας.

Η «δημιουργία, ξανά!» προσυπογράφει το ψήφισμα της Ομοσπονδίας, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Απαιτούμε την άμεση αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποτντιακού Ελληνισμού από κάθε χώρα που σέβεται  τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και την ποινικοποίηση της άρνησής της ως μέτρο αποτροπής παρόμοιων ιστορικών γεγονότων στο μέλλον».