Εκτύπωση

Κατάργηση Μετρητών & Ανωνυμίας ή «Κάρτα αποδείξεων»;

Συγγραφέας Αλέξανδρος Γεωργιάδης (ageor) στις . Καταχώριση Άρθρα φίλων


Με αφορμή τη συζήτηση περί απαγόρευσης συναλλαγών μιας αξίας και άνω (συζητιούνται τα 300€ ή 500€) με μετρητά, κάνω μερικές σκέψεις για το επιδιωκόμενο, τις επιπλοκές, τους κινδύνους και πώς μπορούμε να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι: καταπολεμώντας τη φοροδιαφυγή με ευέλικτη αξιοποίηση της «Φοροκάρτας».

Πάταξη Φοροδιαφυγής

Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι, ασφαλώς, ένας στόχος και υπηρετείται επαρκώς:
 • Η κατάργηση των μετρητών συνεπάγεται την διεκπεραίωσή τους από κάποιο μηχανογραφικό σύστημα
 • Για φορολογικούς λόγους, αυτό το σύστημα θα κοινοποιεί τις συναλλαγές στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για τα περαιτέρω

Προσωπικά Δεδομένα

Τα προσωπικά δεδομένα είναι όντως μοιραίο να περιορίζονται στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της φοροδιαφυγής;
 • Η κατάργηση των μετρητών κάνει επώνυμες συναλλαγές που ως τώρα είναι ανώνυμες
 • Το κράτος αποκτά ολοένα αυξανόμενη πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα
 • Το κράτος δεν χαίρει της εμπιστοσύνης που απαιτείται για να διαχειρίζεται τα προσωπικά μου δεδομένα. Εσείς πώς αισθάνεστε για τα δικά σας;

Υποψίες & Φόβοι

Οι θεωρίες συνωμοσίας ποτέ δεν μας έλλειψαν. Έχουμε, ωστόσο, δύο απολύτως ρεαλιστικά ενδεχόμενα εν όψει (δεν τα αξιολογώ ως καλά ή όχι, ακόμη):
Το «Χωρίς ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ» εννοεί ότι αυτά δεν
αναγράφονται στην κάρτα. Στην πραγματικότητα, ούτε  και
πουθενά αλλού χρειάζονται...
 • Οδηγούμαστε σταδιακά σε κατάργηση των μετρητών
 • Οδηγούμαστε σταδιακά στην κατάργηση της ανωνυμίας στις συναλλαγές
 • Η χρήση πιστωτικών καρτών από τους πελάτες τους ενέχει κόστος για τις επιχειρήσεις. Πρόκειται για τζίρους-δώρο προς τις τράπεζες

Πρόταση που ικανοποιεί όλες τις (φανερές) ανάγκες

Αν η μόνη ανάγκη είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, η λύση υπάρχει, λειτουργεί (υποτίθεται) πολύ καιρό τώρα και δεν χρειάζεται να ξεβολευτούμε καθόλου, ούτε να αλλάξει κάτι στο καθεστώς των μετρητών ή/και της ανωνυμίας ή μη των συναλλαγών:
 • Υπάρχει η περίφημη «Κάρτα Αποδείξεων» (γνωστή και ως «Φοροκάρτα»), για την γνωστοποίηση των συναλλαγών αρμοδίως. Αρκεί να γίνει υποχρεωτική η χρήση της για τις επίμαχες περιπτώσεις
 • Η Φοροκάρτα δεν θα είναι υποχρεωτικά συνδεδεμένη με ΑΦΜ. Έτσι, η καταγραφή της συναλλαγής δεν θα περιλαμβάνει ποιος πλήρωσε. Όποιος θέλει να «πιστώνεται» κάποιες συναλλαγές, ας έχει και μια δεύτερη, συνδεδεμένη με το ΑΦΜ του
 • Τα μετρητά παραμένουν στη διάθεσή μας.

 
Λύσεις, ως συνήθως, υπάρχουν. Εν προκειμένω, η υποδομή είναι έτοιμη και μένει αναξιοποίητη! 
Ο φόβος μου παραμένει ότι απουσιάζει η πολιτική βούληση. 
Αυτό, ή ότι το απώτερο επιδιωκόμενο είναι όντως η κατάργηση του ρευστού και της ανωνυμίας στις συναλλαγές...
 
Αναδημοσίευση από το On anything & everything / Επί παντός
Πρέπει να συνδεθείς για να σχολιάσεις
Τοποθετήστε Προηγούμενη Σχόλια
 • Αγαπητέ Σπύρο,όπως ο γιατρός πρώτα ψάχνει και βρίσκει την αιτία μιάς ασθένειας και μετά χορηγεί το κατάλληλο φάρμακο,έτσι και στην περίπτωση τής φοροδιαφυγής,πρέπει το κράτος πρώτα να βρή τί την προκαλεί-και σ'αυτό το θέμα δέν έχει κάνει ΤΙΠΟΤΕ.

  Αναλίσκονται οι υπουργοί και σύμβουλοι σε μέτρα επί μέτρων,χωρίς όμως να προσπαθούν να εξαλείψουν την αιτία τής φοροδιαφυγής-που δέν είναι άλλη απ'την υψηλή φορολογία με χαμηλή ανταποδοτικότητα.Μ'άλλα λόγια,πληρώνουμε στο κράτος πολλά και σ'αντάλλαγμα παίρνουμε λίγα.

  Αν εγώ πληρώνω 30% φόρο εισοδήματος και 23% "φόρο επί συναλλαγών" (γιατί αυτό είναι ο ΦΠΑ),τότε το 53% τών εισοδημάτων μου -πάνω απ'το μισό μου εισόδημα δηλαδή- πάει στο κράτος.Παρ'όλα αυτά,ούτε η υγειονομική περίθαλψη που μού παρέχει είναι ικανοποιητική,ούτε οι υποδομές γιά τον καθημερινό βίο μου,ούτε οι διοικητικές υπηρεσίες γιά τήν εξασφάλιση τών δοσοληψιών μου με το κράτος.Γιά ποιό λόγο λοιπόν να μήν προσπαθήσω-άν μπορώ-να αποφύγω αυτήν την αφαίμαξη;

  Αν το κράτος μού έπαιρνε ΜΟΝΟ ένα 10% τών εισοδημάτων μου,δέν θα μ'ενοχλούσε καθόλου να το πληρώνω,κι'άς είχα απ'αυτό την ανταποδοτικότητα που έχω τώρα.Θα μού έμενε το υπόλοιπο 90% γιά να μπορώ να καλύψω τίς ατέλειες αυτού τού κράτους (π.χ. με ιδιωτική ασφάλιση γιά την περίθαλψή μου,με ιδιωτικό security γιά την ασφάλεια τής περιουσίας και τής ζωής μου κλπ).

  Είναι και σε άλλα κράτη οι φορολογικοί συντελεστές υψηλοί,αλλά εκεί οι πολίτες έχουν πολύ καλύτερη περίθαλψη,κοινωνική πρόνοια,διοικητικές υπηρεσίες και εξυπηρέτηση,δημόσια ασφάλεια κλπ.Πέραν δέ τούτου,οι κρατικές υπηρεσίες δίνουν λόγο στους πολίτες τους γιά κάθε δαπάνη που κάνουν,αιτιολογούν και ζητούν την έγκρισή τους γιά κάθε φόρο που σχεδιάζουν να επιβάλουν,με τεκμηριωμένα στοιχεία γιά το πόσα θα αποφέρη,πού θα διατεθούν,τί απώλειες θα υπάρξουν από ενδεχόμενη μείωση τής αγοραστικής αξίας τών πολιτών κλπ.Εδώ ασχολούμαστε με το πώς θα καταγράφουμε ακόμα και το κουλουράκι που παίρνουμε απ'τον περιπτερά και κανείς απ'τους υπουργούς και συμβούλους δέν μάς έχει δώσει ποτέ λόγο γιά το πού πάει π.χ.η περίφημη "έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης" που πληρώνουμε σχεδόν όλοι κάθε χρόνο,κανείς απ'τους υπουργούς και συμβούλους δέν μάς εξήγησε ποτέ με στοιχεία και νούμερα γιά ποιόν λόγο μάς επέβαλαν το περίφημο "χαράτσι" τής ΔΕΗ-απλώς βγήκε μιά μέρα ο Βενιζέλος και μάς το κοπάνησε κατακέφαλα.

  Επομένως,όσο το κράτος δέν κάνει βήματα πρός την κατεύθυνση τής δραστικής μείωσης και εξορθολογισμού τού δικού του κόστους λειτουργίας,όσο δέν κάνει βήματα γιά να ανακτήση την εμπιστοσύνη τών πολιτών πρός αυτό,τότε όσα μέτρα και να πάρη είναι άχρηστα γιατί ο κόσμος πάντοτε θα προσπαθή ν'αποφύγη την οικονομική αφαίμαξη που τού κάνει η πολιτεία.Δέν αρκεί ν'αλλάξουμε κουλτούρα μόνο εμείς οι πολίτες,πρέπει ν'αλλάξη κουλτούρα και το κράτος.Και μάλιστα,πρώτα πρέπει ν'αλλάξη αυτό,γιά να δώση το καλό παράδειγμα και σ'εμάς.

  0 Σαν
 • Αγαπητέ Αλμπέρτο, τα έχω ακούσει αυτά εκατομμύρια φορές, ότι πρέπει να αλλάξει το κράτος κ.τ.λ........
  Αλήθεια δεν αναρωτήθηκες ποτέ τι και ποιοι είναι το ΚΡΆΤΟΣ ;
  Το κράτος είναι αφηρημένει έννοια, το ΚΡΆΤΟΣ είναι εσύ και εγώ.
  Εξ άλου για αυτό είμαστε στην Δη.ξα!, για να προτείνουμε να κάνουμε τα αυτονόητα. Να κάνουμε την επανάσταση χωρίς να κλείνουμε δρόμους κ.α.

  0 Σαν
 • Αξιότιμε κε Στυλιαρογιάννη σας ευχαριστώ για το σχόλιο.
  Το άρθρο δεν είναι πρόταση πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά πρόταση βελτίωσης σε μια συγκεκριμένη ρύθμιση, σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.
  Επιγραμματικά μόνο:

  • Η ανωνυμία των συναλλαγών σχετίζεται και με το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων. Προσωπικά, όσο κι αν θέλω την πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν είμαι έτοιμος να παραιτηθώ από την ιδιωτικότητα του βίου μου, η οποία ήδη πλήττεται υπέρ του δέοντος (PRISM, διαρροή κινήσεων πιστωτικών καρτών, μεταβίβαση στοιχείων μεταξύ ιδιωτικών εταιριών κτλ.)
  • Σημαντικά βήματα κατά της φοροδιαφυγής (και μπορεί να μην χρειαζόντουσαν άλλα) θα ήταν:
    [*]Εξορθολογισμός & απλούστευση της φορολογικής πολιτικής (να μην κρίνονται οι υποθέσεις από τους ελεγκτές, καθώς όλα θα είναι άσπρο-μαύρο, δηλαδή περιορισμός της διαφθοράς)
   1. Κατάργηση της κλίμακας (ώστε να μην πληρώνεται διαφορετικός φόρος ανάλογα με το ποιος τον οφείλει)
   2. Δραστική μείωση του κόστους του κράτους & δραστική μείωση των συντελεστών (ώστε να είναι φθηνότερο και απλούστερο να πληρώνεις, παρά να φοροδιαφεύγεις)
   3. Πόροι που τώρα απορροφούνται στην γραφειοκρατία της φορολογίας (έφοροι, λογιστές, ελεγκτές), να διατεθούν στους ελέγχους, που δεν θα χωρούν πλέον εκβιασμούς και διαφθορά)
   [/*]

  0 Σαν
 • Αγαπητέ Αλέξανδρε Γεωργιάδη το κράτος με την εξέλιξη της μηχανοργάνωσης, είναι αναπόφευκτο (κακό) να αποκτά ολοένα αυξανόμενη πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα μας, για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Από την άλλη μεριά πάλι, το κράτος δεν χαίρει της εμπιστοσύνης που απαιτείται για να διαχειρίζεται τα προσωπικά μας δεδομένα. Εδώ λοιπόν στην συγκεκριμένη πρόταση που έκανα στις αρχές Απριλίου, πρέπει κατά την γνώμη μου να σταθούμε με την δέουσα προσοχή και να προτείνουμε τρόπους όπου το κράτος, ή ο οποιοσδήποτε άλλος και να θέλει να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα. Πιστεύω ότι με την πρόταση μου αυτή ο κάθε (κατεργάρης) πάει στον πάγκο του. Σίγουρα η πρόταση μου θέλει πολλές βελτιώσεις, φυσικά εφ όσον την αποδεχτούμε. Αρκεί να ΠΙΣΤΈΨΟΥΜΕ, ότι με το φιλότιμο και την αλλαγή της κουλτούρας μας, (που θα πάρει κάτι χρόνια), δεν μπορούμε να πατάξουμε την φοροδιαφυγή, ΤΏΡΑ.

  0 Σαν
 • Κε Στυλιαρογιάννη, είναι εμφανές ότι το προσεγγίζουμε διαφορετικά.
  Οι υπερβολές των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα των ατομικών δικαιωμάτων με πρόσχημα την τρομοκρατία ήδη ξεσηκώνουν τεράστιες αντιδράσεις. Θα δεχθούν αντίστοιχα μέτρα οι Έλληνες χάριν της πάταξης της φοροδιαφυγής;
  Επίσης, η κατάργηση των μετρητών στις συναλλαγές μου θυμίζει απαγορεύσεις άλλων εποχών, που γέννησαν την μαφία.
  Τέλος, όπως ήδη εξήγησα, δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να φτάσουμε εκεί. Αλλά, κι αν φτάσουμε, όταν τα συμφέροντα είναι αρκετά ισχυρά, δεν υπάρχει αρκετά ασφαλές μηχανογραφικό σύστημα. Ποιοι λέτε ότι θα την πληρώσουν, τότε, πάλι;

  0 Σαν
 • Κε Γεωργιάδη, έχεις δίκαιο το προσεγγίζουμε διαφορετικά.
  Οπωσδήποτε οι Η.Π.Α. υπερβάλουν είναι το άλλο άκρο, δεν θα το ήθελα και εγώ....μπορούμε όμως να το συζητήσουμε και να βρούμε την μέση οδό.
  Πάντως πιστεύω ότι μια μορφή τρομοκρατίας είναι να φοροδιαφεύγει ο οποιοσδήποτε πολίτης αυτής της χώρας και ειδικά τώρα !!
  Πιστεύω ότι οι Έλληνες εάν ενημερωθούν σωστά και με όλη την αλήθεια για το πρόβλημα που μας αφορά όλους θα το δεχθούν. Θα υπάρξουν και κάποιοι Έλληνες, που θα φέρουν διάφορες δικαιολογίες, οι οποίοι είναι οι μεγαλοφοροφυγάδες και θα αρχίσουν να λένε χίλια δυό, ο σκοπός τους όμως θα είναι ένας να φοβίσουν αυτούς που δεν μπορούν να κρύψουν τίποτε από την εφορία και να τους κάνουν συμμάχους τους. Θα υπάρξουν να είσαι σίγουρος και χιλιάδες παπαγαλάκια που θα προπαγανδίζουν τα προσωπικά δεδομένα κ.τ.λ. Αυτά τα παπαγαλάκια να ξέρεις είναι φοροφυγάδες της πλάκας, ψιλικατζήδες, που την βολεύουν με φοροδιαφυγή από 1000 έως 10 000 ευρώ τον χρόνο.
  Εάν διαβάσετε την πρότασή μου, δεν μιλώ για κατάργηση των μετρητών, γράφω για την ηλεκτρονική καταγραφή της συναλλαγής και μόνον αυτή, το πώς θα πληρωθεί η συναλλαγή π.χ. μετρητά - επιταγή - γραμμάτιο ή όπως αλλιώς επιθυμεί ο πολίτης, είναι δικαίωμά του και δεν θα ενδιαφέρει το σύστημα.
  Αγαπητέ Αλέξανδρε, αντί να λέμε ότι το μηχανογραφικό σύστημα δεν είναι ασφαλές, ας αρχίσουμε να το ψάχνουμε και να βρούμε τρόπους ποιο ασφαλείς...εάν φυσικά πιστεύουμε στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Διότι για μας πλέον είναι αργά να την πατάξουμε με την αλλαγή της κουλτούρας μας, (θα χρειασθούμε τουλάχιστον 4σερες γενιές), δεν μας παίρνει άλλο πλέον.

  0 Σαν
 • Συμφωνώ με τις γενικές αρχές και θέσεις, αλλά όμως θα σας προτείνω για συζήτηση προς υιοθέτηση τον παρακάτω τρόπο για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
  Η ιδέα στηρίζεται στην ηλεκτρονική καταγραφή κάθε συναλλαγής που γίνεται από τον πολίτη, είτε αυτή αφορά έσοδα ή έξοδα και εξηγούμε :
  1) Κάθε Έλληνας πολίτης που γεννιέται αποκτά μία κάρτα ηλεκτρονική, που έχει όλα τα στοιχεία της ταυτότητάς του, με έναν αριθμό, ας πούμε σαν το Α.Φ.Μ και
  τον συνοδεύει σε όλη του την ζωή για όλες τις συναλλαγές που θα κάνει με το Κράτος, π.χ. ΙΚΑ, Εφορία, τράπεζες, ακόμα και ως Ταυτότητα, κ.τ.λ.
  2) Κάθε επισκέπτης στην Ελλάδα αποκτά αυτήν την κάρτα στην οποία είναι τυπωμένα τα στοιχεία του διαβατηρίου του.
  3) Δημιουργείται μία Κεντρική Βάση Δεδομένων όπου υπάρχουν όλοι οι αριθμοί των καρτών, Ελλήνων πολιτών, επισκεπτών στην Ελλάδα και επιχειρήσεων.
  4) Οι επιχειρήσεις αποκτούν ένα μηχάνημα καταγραφικό της συναλλαγής που γίνεται με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής κάρτας.
  Αυτή η συσκευή θα μπορεί να είναι ενσωματωμένη και στην ταμειακή μηχανή ή στον Η.Υ. που εκδίδει οποιοσδήποτε μορφής παραστατικό, Απόδειξη ή Τιμολόγιο
  Παροχής Υπηρεσιών ή Πώλησης αγαθών ή Δελτίο Αποστολής Τιμολόγιο κ.τ.λ.
  Σημασία έχει ότι η ταμειακή μηχανή δεν θα μπορεί να εκδώσει παραστατικό εάν δεν εισάγουμε την ηλεκτρονική μας κάρτα.
  5) Καταγραφικό μηχάνημα της συναλλαγής θα έχουν και οι Τράπεζες και οι Εφορίες και οι Δήμοι, η ΔΕΗ και εν πάση περίπτωση όλοι που θα εισπράττουν χρήματα
  για οποιαδήποτε σκοπό.
  6) Με το τέλους κάθε οικονομικού έτους οι Τράπεζες θα στέλνουν στην Κεντρική Βάση Δεδομένων για κάθε αποταμιευτικό λογαριασμό που θα έχει ο πολίτης το
  υπόλοιπο των συναλλαγών που είχε μέσα στο οικονομικό έτος, προσέξτε ΟΧΙ το υπόλοιπο ποσό των καταθέσεών του, αλλά το υπόλοιπο των συναλλαγών.
  Δηλαδή εάν υποθέσουμε ότι ο Χ πολίτης έχει έσοδα από οποιαδήποτε ενέργειά του 12 000,00 Ευρώ και έξοδα 8 000,00 Ευρώ, το υπόλοιπο των συναλλαγών του
  θα είναι 4 000,00 Ευρώ.
  7) Η Κεντρική Βάση Δεδομένων λοιπόν θα γνωρίζει στις πρώτες 10 ημέρες του επομένου έτους, όλα τα ΕΞΟΔΑ που έκανε ο Χ πολίτης, από τις καταγραφές που
  γίνανε μέσω των Καταγραφικών μηχανημάτων και όταν λέμε έξοδα εννοούμε ΟΛΑ τα έξοδα, αγορές, πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εφορία, κάρτες, δόση
  δανείων, χρήματα που δάνεισε ή δώρισε, ( υποχρεωτικά μέσω του συστήματος), στον αδερφό του ή όπου αλλού κ.τ.λ.
  Επίσης η Κεντρική Βάση Δεδομένων θα γνωρίζει και όλα τα ΕΣΟΔΑ που είχε ο Χ πολίτης π.χ. από μισθούς, συντάξεις ενοίκια, μερίσματα μετοχών, επιστροφή
  φόρου. κρατικά βοηθήματα, χρηματικές δωρεές, δάνεια, κ.τ.λ.
  8) Η Κεντρική Βάση Δεδομένων λοιπόν μετά από αυτήν την πληροφόρηση, θα επεξεργάζεται τα ΕΣΟΔΑ μείον ΕΞΟΔΑ και θα γνωρίζει ότι το υπόλοιπο των
  συναλλαγών του Χ πολίτη, είναι 4 000,00 Ευρώ, όπως έγραψα στην παράγραφο 6.
  9) Στην περίπτωση λοιπόν που η Κεντρική Βάση Δεδομένων συμφωνεί το ίδιο υπόλοιπο των συναλλαγών του Χ πολίτη με την Τράπεζα, τότε ΒΕΒΑΙΩΝΕΙ και στέλνει
  το εκκαθαριστικό στον Χ πολίτη με τον φόρο που του αναλογεί για να τον πληρώσει στην ΔΟΥ που ανήκει.
  10) Στην περίπτωση όμως που η Κεντρική Βάση Δεδομένων ΔΕΝ συμφωνεί με υπόλοιπο των συναλλαγών του Χ πολίτη με την Τράπεζα, τότε ΒΕΒΑΙΩΝΕΙ στην ΔΟΥ
  που ανήκει, τρεις (3) φορές την διαφορά, δηλ. σύμφωνα με τα παραπάνω ο Χ πολίτης έπρεπε να έχει υπόλοιπο συναλλαγών 4 000,00 Ευρώ, η Τράπεζα όμως
  έστειλε στο σύστημα υπόλοιπο 1 000,00 Ευρώ, άρα ο Χ πολίτης συμμετείχε σε φοροδιαφυγή ύψους 3 000,00 Ευρώ, την διαφορά αυτή 4 000,00 μείον
  1 000,00 = 3 000,00 επί 3 φορές = 12 000,00 Ευρώ την ΒΕΒΑΙΩΝΕΙ αυτόματα στην ΔΟΥ που ανήκει ο Χ πολίτης, πλέον τον φόρο που του αναλογεί και
  στέλνει το εκκαθαριστικό στον Χ πολίτη.
  Το σύστημα που περιγράφω μπορεί να έχει ατέλειες και να θέλει διορθώσεις.
  Εσύ όμως που το διαβάζεις, εάν είσαι μισθωτός ή συνταξιούχος και δεν μπορείς να κρύψεις τίποτα από την Εφορία, μην βιαστείς να το κρίνεις αρνητικά, σκέψου πρώτα, εκτός εάν συμμετέχεις και εσύ στην κλεψιά !

  Υ.Γ. Για να βοηθήσω την σκέψη σου πριν κρίνεις αρνητικά σκέψου :
  1) Ο παράνομος μετανάστης θα αναγκαστεί από μόνος του να φύγει από την Ελλάδα, διότι κανένας δεν θα ήθελε να πληρώνει και να μην
  καταγράφετε η συναλλαγή, διότι απλά θα την πλήρωνε 3 φορές. Άρα ΛΥΝΟΥΜΕ το ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ, χωρίς περιφράξεις στον Έβρο.
  2) Το ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ αυτόματα. Τσάντες κορδέλες, φον μπιζού και άλλα πολλά απλωμένα στα σεντόνια, λαϊκές κ.τ.λ., εφ όσον θα είναι παράνομα,
  ποιος θα ψώνιζε διότι κανένας δεν θα ήθελε να πληρώνει και να μην καταγράφετε η συναλλαγή που κάνει, διότι απλά θα την πληρώσει 3 φορές.
  3) Ποιος θα πλήρωνε φακελάκι, στο γιατρό, στην Πολεοδομία , στον εφοριακό, κ.τ.λ. Κανένας διότι δεν καταγράφετε η συναλλαγή αυτή και θα την πληρώσει 3
  φορές. Άρα το ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΕ.
  4) Ποιος θα συμφωνούσε σε λιγότερη απόδειξη ή χωρίς απόδειξη με τον Χ έμπορο, υδραυλικό, ηλεκτρολόγο, μαραγκό, δικηγόρο, κ.τ.λ. διότι δεν καταγράφετε η
  συναλλαγή αυτή και θα την πληρώσει 3 φορές Άρα η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΉ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΕ.
  ΣΚΕΨΟΥ ΛΟΠΟΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙΣ, εκτός εάν είσαι και εσύ ένας μικρός κλέφτης και λέω μικρός διότι εάν μπορούσες θα έκλεβες ποιο ΠΟΛΛΑ κατεργαράκο Ελληναρά !!!

  0 Σαν
 • Κε Στυλιαρογιάννη,
  Είναι τουλάχιστον άκομψο να επαναφέρετε αυτούσια μια πρόταση που, μολονότι ήταν εκτός θέματος εδώ, έχει ήδη σχολιαστεί και, μάλλον, εξαντληθεί. Ακόμα χειρότερα, τη συνοδεύετε με υπονοούμενα περί κρίσης και τιμιότητας (δικά μου & των αναγνωστών) :(
  Για να λειτουργήσει το σύστημά σας χρειάζεται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση των μετρητών (αφού με αυτά γίνονται, δυνάμει, συναλλαγές εκτός συστήματος, που δεν θα συμμετέχουν στην καταγραφή· η τήρηση ενός «ισολογισμένου» υπόλοιπου συναλλαγών δεν είναι δα σπουδαίο πρόβλημα) και της ανωνυμίας των συναλλαγών. Δεν ενδιαφέρομαι πώς θα γινόταν καλύτερο ένα σύστημα που παραβιάζει βασικές αρχές των ατομικών ελευθεριών (όπως τις αντιλαμβάνομαι προσωπικά).
  Παρακαλώ αν θέλετε να συνεχίσετε τη συζήτηση, κάντε μία δική σας, σχετική, ανάρτηση. Ελπίζω να μην με ξαναβάλετε στον πειρασμό να βρω πώς διαγράφεται ένα σχόλιο...

  0 Σαν
 • Αγαπητέ Αλέξανδρε, σου ζητώ συγνώμη εάν σε έθιξα, ο σκοπός όμως δεν ήταν αυτός. Ακούγοντας όμως στις ειδήσεις για την φορολόγηση ακόμα και των ξεχασμένων δασικών εκτάσεων που κληρονόμησε κάποιος, σκέφτηκα ότι ένα δίκαιο σύστημα καταγραφής των εσόδων και εξόδων μας, ίσως περιόριζε την φοροδιαφυγή σε μεγάλο ποσοστό, οπότε και τα φορομπηχτικά και ερασιτεχνικά μέτρα της Κυβέρνησης να περιοριζόταν.
  Πάντως εσείς προτείνεται η φοροκάρτα να γίνει υποχρεωτική, αυτό όμως από μόνο του δεν μπορεί να ελέγχει εάν την χρησιμοποιούμε ή όχι.
  Για να την χρησιμοποιούμε υποχρεωτικά πρέπει να υπάρχει ποινή χρηματική και μάλιστα αυτόματη, χωρίς την μεσολάβησει του ανθρώπινου παράγοντα.
  Εγώ δεν έγραψα για την κατάργησει των μετρητών, ας πληρώσει ο καθένας όπως θέλει. Έγραψα για την καταγραφή της συναλλαγής μόνο.
  Οπωσδήποτε αυτό πλέον καταργεί τα προσωπικά δεδομένα συμφωνώ, πιστεύω όμως ότι μπορεί να περιοριστεί αυτό και για να τα δει κάποιος να χρειάζεται ειδική άδεια, όπως τώρα π.χ. που ψάχνει η Αστυνομία τα τηλέφωνα που έκανε ο δολοφόνος που μαχαίρωσε το παλικάρι στην Νίκαια.
  Πάντως ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω, είπε κάποιος.....
  Και πάλι ζητώ συγνώμη εάν σε προσέβαλα εσένα και τους αναγνώστες, δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου.

  0 Σαν
 • την εποχη που η Google ξερει πολυ περισσοτερα για τον καθενα μας απ οτι ισως η οικογενεια μας ειμαι λιγο σκεπτικος ως προς την προστασια των προσωπικων δεδομενων. Παραλληλα ενα προβλημα που υπαρχει στην Ελλαδφα ειναι το κοστος των ηλεκτρονικων πληρωμων και μεταβιβασεων. Στο Βελγιο οπου ζω μπορω να πληρωσω ηλεκτρονικα με την προσωπικη μου τραπεζικη καρτα σχεδον τα παντα. Και το επιπεδο της φοροδιαφυγης ειναι χαμηλοτατο.

  0 Σαν

Ζωντανές αναμεταδόσεις

Διαδικτυακές εκπομπές χωρίς τον παραμορφωτικό φακό των ΜΜΕ. Χρειαζόμαστε εθελοντική προσφορά ανθρώπων, χώρων και εξοπλισμού. Όσοι θέλετε να συμβάλλετε με εθελοντική προσφορά εργασίας, χώρων ή/και εξοπλισμού, επικοινωνήστε μαζί μας και ενημερώστε μας ή αν είστε ήδη χρήστες του site ενσωματωθείτε στην ομάδα εθελοντών για το Web TV.